Discuție:Margareta Pâslaru

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Margareta Pâslaru este un subiect de care se ocupă Proiectul Muzică românească, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre muzica românească Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Drepturi de autor[modificare sursă]

Am primit la Wikipedia un e-mail prin care titularul drepturilor de autor pentru materialele de la situl http://briant-admiratoriforevermargareta.blogspot.com/2008/05/1969-cerbul-de-aur-brasov_1859.html le eliberează sub licența GNU FDL. Din textul mesajului nu se înțelege dacă drepturile de autor se referă și la fotografiile Margaretei Pâslaru sau numai la text. [Tichet OTRS: 2008090510030258] — AdiJapan 6 septembrie 2008 07:42 (EEST)[răspunde]

E foarte laudabila initiativa acestui fan, dar cred ca ar trebui un pic ghidat in entuziasmul lui in care cel putin pentru moment a facut un copy&paste de pe blogul lui in articol, cu rezultatele vizibile aici: http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Margareta_Pâslaru&oldid=2342143 (plus semnaturi in articol etc. etc.) Pentru moment am ales sa pun toata contributia lui in comentariu, in ideea unei reluari structurate a informatiei, caci altfel toata informatia se putea regasi aidoma pe blog (si intreb si eu: de cand sunt blogurile surse de incredere? Poate s-a schimbat ceva si nu sunt eu la curent? :). --Vlad|-> 24 septembrie 2008 14:16 (EEST)[răspunde]
Am adus aici textul lui Briant, mi se pare ca ceea ce a facut Miehs arata foarte bine, cel putin pentru moment. --Vlad|-> 27 septembrie 2008 17:36 (EEST)[răspunde]

MARGARETA PASLARU

1969 -CERBUL DE AUR - RECITAL'


(Festivalul international de muzica usoara "Cerbul de Aur" Brasov) Independentul - 25 august 2006

Se naste o compozitoare

Prima ei compozitie s-a chemat “A nimanui sunt...” si a retinut atentia lui Lazarov, care a incurajat-o si a girat recitalul ei de la “Cerbul de aur”, alaturi de formatia Rolf Albricht Octavian Ursulescu


FESTIVALUL "CERBUL DE AUR" BRASOV

RECITAL "HORS - CONCURS"1969 (formatia: Rolf A'lbrich si prima sa compozitie "A nimanui sunt")


REPERTORIU RECITAL "HORS-CONCURS"

Tarina de la Gaina / Folclor Va veni o clipa -( Paul Urmuzescu - text: Mihai Dumbrava) (In prima auditie) Doar tu imi placi -( "Si tu imi placi") din filmul "Tunelul" (George Grigoriu - text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu) A nimanui sunt - (Muzica si text: Margareta Paslaru) Un baiat - (Little mann-text:Aurel Felea) Azi mai mult ca ieri - (Camelia Dascalescu-text: Flavia Buref) (in prima auditie) Azi vreau sa rad din nou - (C'tait le temps des fleurs-text: Margareta Paslaru) Nici ploaia -(la pioggia-text: Margareta Paslaru) Acesta e cantecul meu-(Charles Chaplin-text : Margareta Paslaru) Asa e viata - (Cose la vita-text: Margareta Paslaru) (Si prezentarea formatiei : Rolf A'lbrich) ( piesa instrumentala) Viva Maria - (Riszard Sielichi-text: Margareta Paslaru) O papusa-(La bambola-text: Flavia Buref) (Incheiere recital)


MARGARETA PASLARU

      • In 1969, am participat in calitate de laureata a primei editii, fiind invitata in recital. Era o recunoastere care imi dadea acel "plus" de libertate, pe scena. Interpretand 13 melodii- de la piese de respiratie pana la slagare ritmate si folclor - am fost acompaniata de propria-mi formatie condusa de Rolf Albricht, un muzician talentat si serios. Impreuna atinsesem un alt platou.

(Radio Romania Atualitati - Andrei Partos/2008)--------------------------------------------------------

ECOURI DIN PRESA SCRISA -1969

Costin Buzdugan - Steagul Rosu 9 Martie 1969 Prima vedeta a serii a fost Margareta Pislaru - aceasta inimoasa cintareata, model de perseverenta si seriozitate profesionala, cea care a fost in stare sa invete - si inca mult, ne-a aratat exact la un an de atunci - din cele intamplate la prima editie a "Cerbului de Aur". In remarcabil progres, intr-un progres care se pare ca-i va deschide meritata cariera internationala, ea s-a revansat in aceeasi sala, evoluand dezinvolta, ca o artista stapana pe arta ei implinita. Scinteia Tineretului - Marti 11 Martie 1969 Alaturi de satisfactiile pe care nu puteau sa nu le ofere nume prestigioase ca Greco, Barbara, Cinquetti, am avut revelatia unei Margareta Pislaru aliniata fara nici o reticenta, fara nici un rabat, zonelor inalte ale muzicii usoare, valorii internationale. Drumul ei - de munca, de perseverenta - este un exemplu pe care il dorim urmat de toate tinerele noastre "sperante"


Ecaterina Oproiu - (Contemporanul 1969)

...ea a trecut peste voga altora si a ei, reinnoita de folclor, sacaita de insuccesul brasovean, revitalizata de recital, adica de maratonul acela temerar cand un ceas, doua ceasuri, interpretul ramane in mijlocul multimii neajutorat si insingurat, in acea alba insingurare a alergatorului de cursa lunga. Cu galetile in mana gafaind ambitios, ea a jucat cel mai important rol al vietii ei. Rolul de self-made-man, ar spune unii. Noi l-am numi altfel. Noi am spune ca rolul ei e de fapt un rol dublu, pentru ca pe rand sau in acelas timp ea a fost de-a lungul carierei sale si Pygmalion si statuia."


"Romania libera"-duminica 9 martie 1969 Concursul si Festivalul "Cerbul de aur"

BIRUINTA MELODIEI

In partea a doua,Margareta Paslaru a oferit un recital care-i rezerva fara nici un fel de rabat locul printre vedetele festivalului. Ea oglindeste poate cel mai bine faptul ca, alaturi de talent, si in acest domeniu nu poate lipsi staruinta. Caci, daca ne amintim de fetita de acum zece ani care, in afara de o voce grava,nu avea mare lucru si o punem langa interpreta multilaterala pe care am vazut-o ieri seara, ne dam seama cum, in acest timp,a fost urcata,treapta cu treapta si nu fara stradanii, o buna bucata din drumul spre inaltimea succesului. Si pentru ca vrem sa ne amintim,vom pomeni ca primul regizor de televiziune sare a lucrat cu ea, Valeriu Lazarov,i-a asigurat aseara un decupaj inspirat,care a daruit telespectatorilor ceva mai mult decat au putut vedea spectatorii in sala. (AL.C.)


Ecouri din presa "Cerbul de aur" 1969

C.F. (despre Cerbul de Aur): "Am urmarit mai intai recitalul Margaretei Paslaru. Exemplu de munca asidua, de dorinta de perfectionare, Margareta Paslaru, insusindu-si o remarcabila miscare scenica, largindu-si repertoriul; nu este numai o actrita cu mari posibilitati expresive, dat si o excelenta cantareata. Recitalul de aseara e, in acest sens, o cununa de succes." ("Scanteia"-duminica 9 martie 1969)


Venit ca observator, dl. Nicolaus von Ramm, directorul unei case de filme muzicale din R.F.G, a scos in evidenta tinuta artistica a festivalului brasovean.. Rugat sa-si spuna parerea despre reprezentantele noastre, dl. Nicolaus von Ramm a spus ca el priveste totul prin prisma meseriei lui. "Urmaresc un solist si ma intreb daca este capabil sa sustina partitura unui film muzical, daca prezenta lui cucereste. Din acest punst de vedere, cele trei concurente ale tarii dv.-mi-au dat o reala satisfactie. Nu mai vorbrsc de Margareta Paslaru, care, prin filmele muzicale romanesti transmise la posturile noastre de televiziune, s-a facut deja cunoscuta la noi". (Scanteia-luni 10 martie 1969)


A sosit si Margareta Paslaru, care promite pentru programul ei, in care va aparea acompaniata de formatia Rolf Albrich, trei melodii in prima auditie: "Azi mai mult ca ieri" de Camelia Dascalescu "Va veni o clipa" de Paul Urmuzescu, si "Animanui" de Margareta Paslaru. (Informatia-miercuri 5 martie 1969)


S.Maximilian si Tr.Catincescu: In aceeasi seara au dat recitaluri Margareta Paslaru,Gigliola Cinquetti si Frankie Avalon, care au fost calduros aplaudati de public. (Munca-9 martie 1969)


Felicia Antip: Ca si anul trecut, dupa "Cerbul de aur" ne asteapta probabil din nou un lung sir de saptamani si luni in care punctele cele mai luminoase ale peisajului muzicii usoare vor fi filmele de televiziune realizate in aceste zile cu Udo Jurgens sau Juliette Greco, cu Cliff Richard sau Tereza si fireste, cu Margareta Paslaru. (Flacara Nr. 720 15 martie 1969)


Magda Mihailescu: Cum as putea multumi lui Matuska, care mi-a aratat cate chipuri poate avea demnitatea artistului, ori Margaretei noastre, mica diavolita sentimentala si neobosita. (Flacara Nr. 720 martie 1969)


CERBUL DE AUR O MICA RETROSPECTIVA A UNUI MARE FESTIVAL. (Ecran magazin-1991)

Petre Istrate: Cea de-a doua editie a "Cerbului de aur" a intrat in istoria marilor competitii muzicale internationale prin numarul (28) si valoarea concurentilor, prin lista bogata a tarilor participante (24). Prin prezenta pe scena Teatrului din Brasov a unor stele stralucitoare ale artei interpretative. Am pastrat anume ultimele amintiri ale acestei editii pentru cea care (avand in palmares o meritata mentiune la prima editie, laurii "Microfonului de aur" de la Belgrad si al Targului International al Discului si Editurilor muzicale de la Cannes din 1968) revine la Brasov in programul de recitaluri din seara zilei de 8 martie - minunata Margareta Paslaru. Frumoasa, inventiva si curajoasa, ea a ocupat un loc aparte in galeria marilor cantarete de muzica usoara careia ii pastram cu dragoste o frumoasa amintire. Iata de ce, putem concluziona ca anul 1969 a marcat un mare triunf al marelui festival.


Mariana Parvulescu: "Numai intr-un singur an, tanara noastra cantareata a trecut de la incercarile concursului, pe podiumul vedetelor. Si Margareta de azi, aminteste si ea de un basm: "crestea intr-un an … cat altii in sapte" ("Romania libera"- sambata, 8 martie 1969)



„Textul este disponibil sub licența GNU pentru documentație liberă.”


1968 - Cerbul de Aur -prima editie

Primul Festival international de muzica usoara Brasov

Paricipanti ai tarii nostre

Margareta Paslaru, Dan Spataru, Anca Agemolu

Romania

Mentiune - Margareta Paslaru


Melodii in concurs:

"Nu-ti fie teama de-un sarut" - Camelia Dascalescu text: Viorel Burlacu "Acesta e cantecul meu" -Charlie Chaplin text: Margareta Paslaru


Smaranda Oteanu: Au fost acordate si mentiuni: " Din partea juriului, inerpretelor: Margareta Paslaru-Romania, Marion Rung-Finlanda si Ursula Sipinska-Polonia-mentiuni speciale. (Scanteia-luni 11 martie 1968)


Smaranda Oteanu: Ieri a fost si ultima zi in care concurentii s-au intrecut pe podiumul de concert. Printre ei Margareta Paslaru s-a impus aducand in toata prezentarea ei o nota sobra, demna de inalta tinuta a acestui festival international. Alaturi de ea a fost apresiat si Josef Laufer, un tanar cantaret ceh plin de vivacitate. (Scanteia 10 martie 1968)


S.Maximilian si Tr.Catincescu: Intampinata de numerosii sai admiratori cu puternice aplauze, si-a facut aparitia pe scena talentata si populara interpreta Margareta Paslaru.Ea a prezentat in maniera de interpretare care-i este atat de proprie cunoscutul slagar "Nu-ti fie teama de-un sarut" de Camelia Dascalescu si melodia "Dragostea e cantecul meu" de Charlie Chaplin, al carei text a fost tradus de ea. (Munca-duminica 10 martie 1968)


Dintre concurentii romani, singura Margareta Paslaru aspira la unul dintre cele trei premii ale festivalului. Publicul a asteptat-o, sambata seara, cu interes si cu sperante. Dar ea n-a reusit sau n-a stiut sa-si lase emotiile in cabina. Si a pierdut. Cand am intalnit-o in holul hotelului, cu mai bine de doua ore inainte de inceperea spectacolului, o incerca ravasitor un trac ce amintea de debutul scenic. Ne-a fost teama pentru ea. Dar am discutat apoi cu Josej Laufer, cehoslovacul care "venise la Brasov cu un premiu in buzunar"-cum le placea ziaristilor sa spuna despre el-si ne-am dat seama ca era stapanit de o emotie cel putin tot atat de mare. Am inteles sa fara emotii nu se poate, ca un festival de prestigiul celui de la Brasov pretinde asemenea emotii. (Scanteia-11 martie 1968)


Cu aceeasi obiectivitate si competenta, juriul international a acordat si cele cinci mentiuni. Ele au revenit concurentilor Roddy Mc Neil (Scotia), Iordanka Hristova (Bulgaria), Marion Rung (Finlanda), Margareta Paslaru (Romania) si Ursula Sipinska (Polonia). Reprezentanta noastra, in ciuda vocii sale de mari posibilitati nu a reusit sa obtina mai mult. (Scanteia-11 martie 1968)


Margareta Paslaru, invinsa de trac, n-a mai fost Margareta Paslaru. (Scanteia-11 martie 1968)


Calin Caliman: Cuvinte de lauda merita si altii, desigur: finlandeza Marion Rung, Margareta Paslaru.

Meritaii lauri ai Margaretei Paslaru nu trebuie sa ne rapeasca luciditatea si spiritul de discernamant: prezenta solistica romaneasca in festival si concurs a fost destul de palida...

Daca solistii nostri in afara Margaretei Paslaru, si exceptand, partial, recitalurile sustinute de Aurelian Andreescu, Doina Badea sau Gica Petrescu-nu au prea stralucit... (Munca Nr. 6828 marti 12 III 1968)


A,Sandu: Daca austrianca Marika Lichter este inca eleva in ultima clasa de liceu, sa nu uitam ca un talent remarcabil poate suplini experienta (si Margareta Paslaru, daca va amintiti, a fost o revelatie tot pe cand era eleva).

Cu o precizare in plus din partea Margaretei: "Ne aflam in fata unui examen foarte serios si speram sa-l trecem cu note maxime". Le uram din toata inima: "Succes". (Informatia Bucurestiului -sambata 2 martie 1968)


Margareta Paslaru: Sunt fericita ca la primul meu concurs

international am castigat prima distinctie in tara mea. Am dorit sa raspund cat mai bine simpatiei publicului care m-a incurajat in dificila proba. Mai am inca multe de invatat, am invatat multe din festival si ma obliga sa ma depasesc pe mine insami". (Informatia Bucurestiului - luni 11 martie 1968)


Margareta Paslaru

Sant fericita de reusita stradaniilor mele , cu atat mai mult cu cat socotesc ca am avut concurenti cu o tinuta artistica de valoare. Sant fericita mai ales ca am reusit sa castig o mentiune la primul concurs-festival international tinut in tara noastra. (17 martie-23 martie 1968)


MARGARETA PASLARU

In urma cu cativa ani, telespectatorii romani remarcau doua tinere selectionate pentru prima data sa apara pe micul ecran, intr-o emisiune de muzica usoara. Una dintre ele se numeste Margareta Paslaru si nu avea mai mult de 15 ani. Numele Margaretei a devenit cunoscut iubitorilor de muzica usoara din Romania, precum si peste hotare, cu prilejul unor turnee ale interpretei. De altfel, Margareta Paslaru are o experienta artistica multilaterala afirmandu-se si ca interpreta de muzica populara romaneasca sau manifestandu-se in teatru si film. (Program Brasov 5-10 III 1968)


Am cautat sa-mi diversific mijloacele de expresie, considerand ca un interpret trebuie sa tinda spre complexitate. Faptul mi-a fost inca odata confirmat la recentul festival de la Brasov care ne-a pus in contact direct cu unii dintre cei mai reprezentativi soli ai muzicii usoare europene. Am constatat cu acest prilej cata pondere capata in valorificarea cantecului arta interpretarii. A fost nu numai o constatare ci si un indemn pentru o munca sustinuta in acest sens. (Saptamana - vineri 31 mai 1968)



Top 80 / 2008 Radio Romania Actualitati: in fiecare sambata si duminica intre orele 12-14, pana in luna noiembrie cand se vor aniversa 80 de ani de radio, se vor difuza peste 600 de melodii dintre care ascultatorii trebuie sa voteze ce melodie va ramane in top. Se aleg 80 de melodii (care intrunesc cele mai multe voturi) si top-ul va fi dat in emisiunea aniversara a radioului din noiembrie. Melodiile se dau si la propunerea ascultatorilor.


DEBUTUL MARGARETEI PASLARU

Sursa: www.margareta.com

(1958) Margareta Paslaru - eleva - isi face debutul in muzica usoara la Casa de Cultura Grivita Rosie, acompaniata de Paul Ghenter. Acolo este descoperita de Ileana Pop. Impreuna cu Vlad Badca, Dna Pop realizeaza transmisii TV de la Casa de Cultura, in care apare si Margareta. Urmeaza Premiul I pe Capitala la Festivalul artistilor amatori. (1960 –10 iulie) TVR dedica o emisiune sportivilor romani participanti la Olimpiada de la Roma. Valeriu Lazarov si George Mihalache o cheama pe Margareta in emisiunea "Toata lumea face sport". Canta "Picolissima serenada" in limba italiana. In aceeasi emisiune apar: Coca Andronescu, Trio Grigoriu, Mircea Albulescu.


Impreuna cu Marina Voica lanseaza un mare slagar al anilor '60: "Pe aripa vantului" dansand si batand castaniete (text G. Mihalache, orchestra P.Firulescu). Sotii Marga si Nae Nita, apoi N. Gherghinescu, realizeaza filmari memorabile cu cele doua soliste.


George Grigoriu o aude si compune special pentru Margareta "Chemarea Marii" (cunoscut si sub numele "Si-n apa marii"), care devine primul ei mare slagar romanesc. Este prima inregistrare la Radio Bucuresti. Tot "Chemarea marii" marcheaza si debutul discografic al Margaretei, batand toate recordurile de vanzare al anilor '60.

Margareta lanseaza slagar dupa slagar: Mandolina mea, Polca dragostei - G. Grigoriu; Doua randunici - R. Serban; Cum e oare? - F.Bogardo; Margarete - Temistocle Popa; Va veni o clipa - P. Urmuzescu. Valeriu Lazarov o invita pe Margareta (pe langa emisiunile curente de varietati) in trei scurt metraje muzicale pentru televiziune (export) si este premiat la Montreaux si Monaco pentru ele. Margareta incepe sa fie solicitata de mari regizori si realizatori TV printre care:

Alexandru Bocanet Tudor Vornicu Titus Munteanu Dumitru Morosanu Paul Urmuzescu Tudor Marascu Aurora Andronache Dan Mihaescu Doina Atanasiu Ioana Bogdan Mariana Soitu Marijean Gherghinescu Sanda Balaban Carmen Dobrescu Bety Mondanos


Sosesc numeroase invitatii de peste hotare (Rio de Janeiro, Paris, Alexandria - Egipt, Berlinul de Vest, Buenos Aires) dar Margaretei nu i se da viza de iesire... timp de 10 ani… Astfel pierde si oferta domnului Bruno Qoquatrix directorul celebrului teatru parizian Olympia, care a invitat-o personal dupa ce a auzit-o la o vizionare a teatrului C. Tanase. Stela Popescu, Stefan Banica, Vasilica Tastaman, Arsinel, Horia Moculescu si regizorul Bitu Falticineanu o invita pe Margareta in fiecare vara, la spectacolele de la gradina Boema, bucurandu-se cu totii de un deosebit succes. Aparitii la Televiziune, Sala Palatului, Sala Radiodifuziunii, Teatrul C. Tanase, Sala Polivalenta, Ansamblul folcloric"DOINA", stadioane, gradini de vara, precum si la Teatrul Radiofonic, inregistrari muzicale la Radio si pe disc, Teatru si Film, o consacra pe Margareta, ea devenind una dintre cele mai solicitate vedete ale timpului. La numai 25 de ani Margareta isi serbeaza printr-un recital "One Woman Show", primii zece ani de cariera artistica


Margareta Pâslaru, a fost si este un fenomen rar întâlnit. In Margareta, vei gasi totul. Muzica, cultura, arta, si mai nou implicarea sociala. Cum spun americanii All in One (totul intr-unul). Imi amintesc in calitatea mea de angajat la Casa de Cultura a Tineretului din Raionul Grivita Rosie, ca instructor cultural si sef de orchestra, ca în urma cu 50 ani, si-a facut aparitia Margareta. La cercul de muzica usoara, a venit sa cânte, scolarita frumoasa cu codite, cu ochii mari si cu ghiozdan. Când am ascultat vocea ei speciala si inconfundabila,am ramas cu totii impresionati. Pianistul orchestrei si corepetitorul Dorin Tuchel i-a stabilit un repertoriu Si astfel micut scolarita, fenomenul Margareta Pâslaru, si-a început activitatea la aceasta casa de cultura. Foarte simplu! Nu? Avantajul ei si a multor solisti vocali, a fost, ca au beneficiat de o orchestra foarte buna, din componenta ei facând parte familia Berindei, Dan Mândrila, Nelu Marinescu, Cornel Meraru, Dan Cavadia, Make si multi altii. Solistii au beneficiat de o scena mare, de spectacole si de concursuri pe tara, la care în totdeauna, aceasta casa de cultura a iesit pe primul loc. Aceasta casa de cultura, a mai beneficiat si de doi directori exceptionali, Mihai Mihai si mai târziu George Ionescu, precum si de un bun coordonator de programe, Dl.Ilinski, toti, oameni de un profesionalism desavârsit. Cu o astfel de garnitura, nu se putea sa nu te mândresti. Eu, Paul Ghenter, cel ce va scrie aceste amintiri, am avut sansa sa cânt prin acele timpuri, la radio si la televiziunea proaspat înfiintata.Astfel, am adus televiziunea la aceasta casa de cultura, de unde se faceau transmisii directe , în fiecare miercuri dupa amiaza. Emisiunile se adresau Cluburilor din Intreprinderi, unde bineînteles, revelatia era Margareta Pâslaru. Aceste emisiuni se bucurau de mare interes pentru public dar si pentru compozitorii nostrii, de unde isi recrutau tinere talente. Asa s-a întâmplat si cu Margareta. Au pus ochii pe ea mai multi compozitori, printre care, George Grigoriu si redactora de televiziune, Ileana Pop. Tin sa mentionez ca aceste emisiuni erau un fel de Mini Varietati cu public, prezentate de Horia Serbanescu si Radu Zaharescu, precum si de Mircea Crisan, Nicu Constantin si altii.Asa si-a luat zborul timpuriu Margareta Pâslaru, dar si alti solisti cunoscuti, care au aterizat în lumea Show Biz-ului din acele vremuri, cam neprietenoase.

Cu Margareta am facut în decursul anilor numeroase înregistrari la radio si emisiuni de varietati la televiziune, mai ales cu redactora Stefania Dorian si regizorul Valeriu Lazarov. Prin agentia de impresariat artistic ARIA am facut si un turneu prin tara de doua saptamâni cu trenul si cu vagonul de dormit, turneu intitulat, Vine,Vine....Margareta. Un turneu greu,obositor dar cu mari satisfactii profesionale. Margareta si-a cântat foarte multe compozitii, la care si-a scris singura versurile, si la care spectacol, si-a facut regia. Printr-un astfel de turneu, unde stai alaturi de oameni mai mult timp, poti sa-ti dai seama mai bine de caracterul lor.Asa mi-am dat seama de Margareta ca a fost o colega foarte buna, sufletista, muncitoare, perfectionista, ambitioasa si foarte talentata. Ne-a facut o mare placere acest turneu de neuitat. In decursul anilor, am vazut ca Margareta a fost solicitata sa joace în diverse filme si piese de teatru , cu mare succes, ceea ce nu m-a mirat deloc. O stiam si o stiu si acum, CAPABILA DE ORICE :-)! Bravo Margareta Pâslaru !

Paul Ghenter, sef ce orchestra, compozitor, electronist si fizician.




Saptamana-31 mai 1968 MARGARETA PASLARU Va mai amintiti melodia debutului? -Cea a primului debut, la Casa de cultura, a fost "Un vrabioi si o vrabiuta", de Nicolae Valeriu. La cel de al doilea, pe micul ecran, am cantat - in emisiunea lui Valeriu Lazarov "Toata lumea face sport" - un slagar al acelor ani: "Picolissima serenada". Margareta Paslaru


„Textul este disponibil sub licența GNU pentru documentație liberă.”



Parada muzicii usoare romanesti /1968 MARGARETA PASLARU Nascuta la Bucuresti la 9 iulie 1943, este una din cele mai cocludente dovezi asupra modului in care miscarea de amatori din tara noastra, miscare atat de incurajata astazi, a generat aparitia unor elemente valoroase, care s-au ridicat la rangul de artisti profesionisti. Margareta Paslaru a debutat in anul 1958, pe vremea cand avea 15 ani pe scena Casei de cultura a Raionului "Grivita Rosie" din Bucuresti. Peste un an devenea cunoscuta tarii intregi prin intermediul programelor muzicale ale Televiziunii, melodia care i-a adus o mare popularitate in randul publicului nostru amator de muzica usoara fiind cunoscutul slagar a lui George Grigoriu intitulat "CHEMAREA MARII", indisolubil legat de numele Margaretei Paslaru. Dupa "POLCA DRAGOSTEI", "MANDOLINA MEA", si "TE IUBESC ASA CUM ESTI", toate trei apartinand compozitorului George Grigoriu, Margareta a lansat "IUBIRE, IUBIRE" si "DOUA RANDUNICI", de Radu Serban, "EXTEMPORAL", de Aurel Giroveanu, "NU STIU", de Nicolae Khirculescu si "CUM E OARE",melodia tanarului compozitor Florin Bogardo. Printre alte melodii interpretate cu succes de Margareta Paslaru mai amintim: "MARGARETE",de Temistocle Popa, si - de acelasi compozitor "NU-MI PASA DE LUNA SI STELE" ;apoi "CU TINE RAD CU TINE PLANG","ORICARE BAIAT E UN ROMEO" si "NINGE-N LUNA MAI" de Vasile Veselovschi, "SERI LA MALUL MARII", de Sile Dinicu, "NU STIU CAND", si "ASCULTA-TI INIMA", de Noru Demetriad, "FLORAREASA", de Grigore Florian, "DIN TOATA INIMA", de George Grigoriu, "PADURE", de Temistocle Popa, "TIMPUL PROBABIL", de Emanuel Ionescu, "PANA LA CER", de Petre Mihaescu,"NU MAI PLANGE BABY", de Elly Roman, "OCHII TAI", de Gelu Solomonescu, "SOARELE E-NDRAGOSTIT DE MAMAIA", de Dinu Serbanescu, "UITAREA", "DE CE TE ASCUNZI" si "CE STII TU" de Radu Serban, "IUBIREA NU-I UN SIMPLU "TE IUBESC", de Mauriciu Vescan, "CUPIDON" de Paul Urmuzescu, "CU TINE NU POT SA MA CERT", de Sergiu Malagamba, "ROMANTICII '67", de Veselovschi, "TOATA TINERETEA MEA ESTI TU", de H.Malineanu, "CITESC IN INIMA TA", de Aurel Giroveanu, "SA MA IERTI", de Robert Flavian, "CU TINE IN GAND", de Constantin Alexandru, "GLASUL ROTILOR DE TREN", de Ion Vasilescu, "N-AM NICI O VINA", si "ASTA-I TOT CE-A MAI RAMAS", de Edmond Deda, "VARA", de Camelia Dascalescu. Din repertoriul muzicii usoare universale, Margareta Paslaru a preluat si interpretat in maniera ei personala, melodiile "INTR-O FLOARE", de Mogol, "TRANDAFIRII TAI", de Enrico Macias, "ZILE SI NOPTI", de Beltrani, "PARCA TIN LA TINE", de Pattacini, "CANTEC DE DRAGOSTE", de Gietz, "PRIMAVARA", de Millet, "POATE VRETI SA DANSATI", de Celentano, "NINGE INTR-UNA" de Adamo, "LA CASA LORENEI", de Maresca. In anul 1963, Margareta Paslaru a oferit publicului telespectator o placuta surpriza, aparand in cadrul unei emisiuni de varietati, ca interpreta de muzica... populara romaneasca, prezentand - intr-o excelenta interpretare - melodii din repertoriul regretatei MARIA TANASE. Dar si o mai placuta surpriza a fost aparitia Margaretei Paslaru pe scena Teatrului "LUCIA STURDZA BULANDRA" in rolul lui POLLY PEACHUM, in spectacolul "OPERA DE TREI PARALE" de BERTOLD BRECHT, muzica lui KURT WEILL fiind adaptata pentru un cvintet de jazz de Richard Bartzer - in regia lui LIVIU CIULEI, si apoi pe ecranele cinematografelor, in rolul principal feminin, de o mare complexitate psihologica, in coproductia romano-sovietica "TUNELUL", rol pentru care a obtinut de altfel, Premiul de debut la festivalul filmului romanesc "PELICANUL ALB", de la Mamaia, editia 1966. Alegerea pe care regizorul acestui film, scriitorul si scenaristul Francisc Munteanu, a facut-o in chip fericit, a fost - dupa cele opt filme, scurt metraje de Televiziune, in care Margareta a cantat si interpretat (dintre care doua au fost premiate la Festivalurile filmelor de Televiziune de la MONTE-CARLO si PRAGA) - o noua confirmare a deosebitelor calitati artistice pe care le intruneste personalitatea complexa a Margaretei Paslaru. Amintim de asemenea contributia pe care si-a adus-o ca autoare a versurilor pentru melodiile: "SA MA IERTI", de Robert Flavian si "INTR-O FLOARE", a compozitorului italian Mogol (piesa la care a scris textul in limba romana). Premiata la toate cele trei editii ale Concursului si Festivalului de muzica usoara romanesca de la Mamaia (1963, 1964, 1965), la care a participat, Margareta Paslaru s-a impus in viata muzicii usoare romanesti, printr-un stil personal de interpretare, la crearea caruia au contribuit calitatile de timbru si inflexiuni ale vocii sale dar, mai cu seama, talentul ei actoricesc inascut, de unde rezulta grija deosebita pe care solista o arata fata de interpretare. Margareta Paslaru a stiut - intuitiv - sa creeze un stil atat de original, incat multi dintre interpretii nostri aparuti ulterior au fost tentati sa o imite. Turneele pe care Margareta Paslaru le-a interprins in strainatate, fie cu Orchestra de estrada a Radioteleviziunii, dirijata de Sile Dinicu, fie cu Oechestra casei de discuri "ELECTRECORD", i-au adus aprecieri pozitive ale colegilor si criticilor muzicali de peste hotare. Festivalul international de muzica usoara"CERBUL DE AUR" BRASOV 1968, i-a prilejuit Margaretei Paslaru o "MENTIUNE" pentru interpretare. La editia 1968 a Festivalului international de creatie si interpretare a muzicii usoare de la SOPOT (Polonia), interpretand repertoriul sau obisnuit si o piesa poloneza aintr-un gen apropiat stilului ei, Margareta Paslaru a fost distinsa cu PREMIUL III pentru interpretare. Edmond Deda


„Textul este disponibil sub licența GNU pentru documentație liberă.”



Independentul - 25 august 2006 Margareta ne spune ca lucreaza la o carte autobiografica, din care cu siguranta nu vor lipsi momente esentiale ale unei cariere incepute in... 1958. Octavian Ursulescu


VIP Nr.21, 19 - 25 Mai 2008 de Ana Lapusneanu Jumatate de secol de la debut (fragment)

Din 1958 pina in 2008, Margareta Paslaru a strabatut un drum spectaculos, de la Casa de Cultura Grivita Rosie, unde a acompaniat-o orchestra Paul Ghentar, pina azi, cind solista sarbatoreste 50 de ani de cariera. „Regretatul compozitor George Grigoriu s-ar fi bucurat de trecerea in revista a succeselor noastre comune“, ne-a declarat interpreta. Pentru a marca acesti 50 de ani rodnici, Margareta Paslaru a inregistrat in studioul colaboratorului sau, Mircea Dragan, o noua compozitie proprie, intitulata Iubindu-te (n. red. - piesa pe care o puteti asculta in exclusivitate accesind site-ul revistei, www.revistavip.net), versurile apartinindu-i Marianei Dumitrescu. Margareta Paslaru s-a declarat multumita de toti acesti ani de cariera, pentru faptul ca o parte dintre visele sale au devenit realitate prin muzica, teatru, film, folclor, in plus aducind multa bucurie unui public larg, de toate virstele. Slagarul Lasa-mi, toamna, pomii verzi este fredonat si in 2008, ba chiar remixat de tinerii solisti. „Traiesc o satisfactie asemanatoare cind sint recunoscuta dupa rolurile din filmul Elisabetei Bostan, Veronica, a carei muzica nemuritoare a fost semnata de Temistocle Popa. Dumnezeu a fost bun cu mine“, ne-a mai spus Margareta Paslaru.


„Textul este disponibil sub licența GNU pentru documentație liberă.”




Pentru o mai buna documentare, iata continutul acestui Blog:


Admiratori forever...Margareta 50 ANI DE LA DEBUT 1958-2008 PUTEREA DE A STRALUCII PESTE DECENII

Arhivă blog ▼ 2008 (64) ▼ mai (63) 1958 - Debut in muzica usoara 1960 - "Chemarea marii" Slagarul anului 1961 - Discul Nr.3002 record la vanzari 1962 - Discuri de colectie / interpreti romani ... 1963 - Festivalul Mamaia / Prima editie 1964 - Teatru "Opera de trei parale" 1965 - Film"Tunelul" / Diploma de debut 1966 - Festivalul National de Film"Pelicanul de Au... 1967 - "Un film cu o fata fermecatoare" 1968 - Festivalul "Cerbul de Aur" prima editie 1968 - Primul recital jubiliar la 25de ani 1968 - Festivalul International de la Sopot 1969 - Recital "Cerbul de Aur" Brasov 1969 - Turneu Madrid 1969 - Trofeul MIDEM - Cannes 1969 - Discul de Aur Romania 1970 - Canada - Turneu 1970 - Tokyo-Japonia / Premiul "Sony" 1971 - Festivalul International de la Malta 1972 - Timpul / compozitie - slagarul anului 1972 - Film "Veronica" 1973 - Daca ai ghici / compozitie - slagarul anulu... 1974 - Rol de mama / Dorul de meserie 1975 - Disc "In gradina bucuriilor" / 12 slagare i... 1976 - Festivalul de muzica usoara Mamaia 1977 - Teatru "C-tin Tanase" / Camping Boema 1978 - Film "Melodii, melodii" / Francisc Munteanu... 1979 - Disc "Margareta" Compozitori si melodii 1980 - Lasa-mi toamna pomii verzi! / compozitie 1981 - Diamant fermecat - Premiul de creatie 1982 - 1989 Compozitii 1990 - 1992 Inregistrari U.S.A. 1993 - Disc "Un pod peste ocean..." / lansare 1994 - 1995 Activitati umanitare prin muzica 1996 - CD "Margareta Best Of..." / lansare 1997 - "Cerbul de Aur" Brasov / Invitata de onoare... 1998 - Concert usa"Gala Beneffit"/40 de ani de la ... 1999 - Gala UNITER - invitata de onoare 2000 - CD 40 de ani de la primul disc / lansare 2002 - Premiul "Women of Excellence" 2003 - 2005 Premii - Succese 2006 - CD "Margareta forever..." / lansare 2007 - Succesele anului 2008 - 50 de ani de la debut (1958-2008) Arhiva melodiilor / Compozitori - textieri Melodii din filme (texte ) Slagare internationale adaptate in limba romana Adaptari pe texte de Margareta Paslaru Itinerar muzical - retrospectiva melodiilor Texte de Margareta pe muzica unor compozitori Compozitii proprii si pe versurile unor poeti Muzica populara romaneasca (folclor) Alte interpretari in limbi straine Compozitii pe texte proprii Filmografie - Palmares (retrospectiva) Clasament de popularitate 1967-1972 locul I. Clasament popularitate - Ancheta Flacara Discografie Colectie carti postale, felicitari, ilustrate, cal... Cartea de Aur - ganduri si sentimente pentru Marga... Festivalul Mamaia - Retrospectiva Coperti reviste-colectie


„Textul este disponibil sub licența GNU pentru documentație liberă.”



CLASAMENTUL DE POPULARITATE

DIALOG CU CITITORII de H.Dona In fruntea clasamentului la cantareti se gasesc, ca de obicei, Margareta Paslaru si Dan Spataru. Consecventa publicului poate fi explicata, credem, nu numai prin calitatea actualilor lideri, ci si prin cresterea inceata a unor interpreti de talent. (Flacara 1969)


DALOG CU CITITORII de H.Dona Ca in fiecare an, publicam in acest numar de inceput rezultatele anchetei intreprinse printre cititorii nostri cu privire la cele mai bune filme si la cei mai buni interpreti de teatru,film, muzica usoara. Un fenomen pozitiv il constituie consolidarea statutului de vedeta al unor personalitati actoricesti romanesti. De ani de zile , printre interpretii de muzica usoara locul intai il detine Margareta Paslaru (la o diferenta pur si simplu considerabila fata de urmatorii clasati). Aceasta dovedeste ca publicul stie sa faca deosebirea dintre o interpreta de prim-rang, in care se impletesc talentul autentic, profesionalismul exigent, farmecul scenic, respectul pentru spectatori, si diferite pasari calatoare (incununate sau nu cu coarne de cerb) sau eroi de susanele dubioase. Aceasta dovedeste ca publicul stie sa-si mentina vreme indelungata afectiunea si ca nu-si abandoneaza idolii de la o zi la alta. (Flacara nr. 814 / 9 ianuarie 1971)


Ce parere aveti? Pe marginea ANCHETEI "FLACARA"In ceea ce priveste muzica usoara...aici e cu muzica. Noua, trebuie sa marturisim, nu ne displace aceasta melodie cantata la unison de ani de zile de catre cititorii nostri: "Margareta Paslaru - Dan Spataru". Neindoielnic, intre timp s-au impus puternic si alti cantareti buni, vreo doi chiar excelenti, dar Margareta si Dan raman doua personaliti cuceritoare, capabile sa iradieze farmec, caldura si incredere pe o raza foarte intinsa, doua vedete - in sensul bun al cuvantului - care-si iau in serios meseria, care au promovat, cu daruire si consecventa, frumusetea cantecului romanesc. Oamenii ii iubesc si ii respecta, de aceea nu se indura sa se desparta de ei. Recordul lor este rar intalnit in orice alt sondaj asemanator din alte tari: de cinci ani, tot pe locul cel dintai. M.MIHAIL (Flacara Nr. 866 - 8 ianuarie 1972)


Flacara - decembrie 1961 ...Si totusi ce credeti ca determina succesul unui cantaret ce-i asigura aprecierea publicului? M.P- Poate sinceritatea. Atunci cand interpretul e el insusi si se stradueste sa aduca ceva nou in muzica, publicul simte si-l rasplateste pe data.



Ancheta Flacara 1967 - 1972 RASPUNSUL CITITORILOR Cea mai buna cantareata Romana de muzica usoara MARGARETA PASLARU


1967Locul 1-Margareta Paslaru


1968 Locul 1-Margareta Paslaru


1969 Locul 1- Margareta Paslaru Locul 2-Mihaela Mihai Locul 3-Luminita Dobrescu Locul 4-Doina Badea Locul 5-Anda Calugareanu Locul 6-Aura Urziceanu Locul 7-Doina Spataru


1970Locul 1-Margareta Paslaru Locul 2-Angela Similea Locul 3-Anda Calugareanu


1971Locul 1-Margareta Paslaru - Locul II: dat fiind marea diferenta numerica dintre voturile obtinute de Margareta Paslaru si celelalte cantarete, locul .II. nu a fost ocupat de nimeni. Locul 3-Mihaela Mihai si Anda Calugareanu. -ex aequo


1972Locul 1-Margareta Paslaru Locul 2-Dida Dragan Locul 3-Anda Calugareanu


Drumul Socialismului nov-aprilie 1971 UN CANTEC STRABATE LUMEA Margareta Paslaru, nume sinonim la noi cu muzica usoara. Lumea ii spune simplu ca unei vechi cunostinte: Paslarita. Glasul acestui "GHIAVOL DI FATA" face parte de doisprezece ani din cotidianul artistic. Milioane de discuri inregistrate in tara si strainatate. Ancheta revistei "FLACARA" de la sfarsitul anului trecut a propulsat-o (normal !) pe primul loc intre interpretii bastinasi ai genului lejer. De o originalitate autentica, cu un stil scenic personal, fara sa imite pe altii, dar imitata de multi (multe), MARGARETA PASLARU reprezinta la ora actuala capul de afis al muzicii usoare romanesti. - Unde se opreste drumul vedetei? Mereu mai departe, tari dupa tari, oras dupa oras. M.P - Am insa o mare satisfactie (dar cine n-ar avea?) atunci cand reprezint cantecul romanesc pe alte meridiane: - Repertoriul meu este format in cea mai mare parte din melodii compuse de compozitori romani. - N-as vrea sa-mi dezamagesc niciodata publicul. Cu aceasta ocazie vreau neaparat sa multumesc simpatizantilor mei hunedoreni, tuturor celor ca mi-au scris acum sau inainte. Obisnuieas sa raspund la fiecare scrisoare. Reproducem doar cateva randuri despre MARGARETA PASLARU, cea a carui cantec de doisprezece ani strabate lumea... C.D.


Crisana mai 1972

IUBIRII NU I SE POATE RASPUNDE DECAT CU IUBIREMargareta Paslaru, ma copleseste pur si simplu ma emotioneaza. Si nu numai pe mine. Poate pentru cantecul acela frumos - atat de frumos, chiar daca este trist - "A NIMANUI SUNT" (prima compozitie), poate pentru acea "BALADA A FOCULUI" - duioasa si dramatica in acelasi timp, sau pentru, "DRAGOSTE FLAMANDA" si "PASIUNEA" (plina de patima), sau "TIMPUL" si "DUMINICA FARA EL" (ultimele ei compozitii). Detinatoare a sase premii internationale, cunoscuta in peste 20 de tari, Margareta Paslaru este acum o personalitate, care canta si danseaza la fel de bine, cum face film sau teatru, cum compune si-si asterne pe hartie cate o farama din suflet in versurile tulburatoarelor ei cantece. De cinci ani, de cand revista "FLACARA" a INAUGURAT "TOP"-ul cantaretilor de muzica usoara, detineti locul intai si, in ultimul timp, si al teletop-ului inaugurat la TV, cu toate ca au rasarit, in ultima vreme destule "stele" pe ecranul "muzicii usoare". Care crecdeti ca este "secretul" succesului dv. si al fidelitatii publicului fata de, "PASLARITA NOASTRA"? M.P - Sincera sa fiu, nu cred ca poate exista un "secret". Cred ca publicul simte ca eu il iubesc foarte mult si ca ma daruiesc cu totul, in momentul creatiei. Asta, bineinteles, si in compozitiile mele. Si cred ca, la iubire, nu se poate raspunde decat cu iubire. Este deci vorba despre o reprocitate: intre iubirea mea pentru public si a publicului pentru mine. Ma bucur ca si in acest oras, ca in toate orasele tarii, oamenii imi spun "PASLARITA NOASTRA". Pentru mine. aceste doua cuvinte inseamna mult. Dumneavoastra (si nimeni. poate), nu realizati sensul lor profund. Mie-mi spune imens: Atata vreme cat publicul m-a acceptat si m-a infiat, atata vreme cat ma considera a lui, inseamna ca pot fi multumita. (Interviu realizat de Aurora Pop)


Cinema-Nr.3 martie 1971 O PERSONALITATE MARGARETA PASLARU

Cand la intrebarea: "Care este cea mai indragita cantareata de muzica usoara de muzica usoara?", la concursul anual organizat de revicta "FLACARA", clasata pe primul loc cu o diferenta atat de mare incat locul doi ramane liber, scrutinul inseamna mai mult decat un succes de conjunctura, el certifica o adeziune de durata, cu atat mai mult cu cat Margareta Paslaru nu s-a numarat anul trecut printre rasfatatele televiziunii, ocupata asiduu cu tot felul de debuturi, mai mult sau mai putin promitatoare. Sa nu credem in steaua norocului. Succesul Margaretei Paslaru are o reteta mult mai terestra, el este rodul intalnirii pe care talentul si munca si le-au dat in aceasta fata cu ochi zglobii. Anul trecut, tot pe vremea asta, Margareta Paslaru se intorcea din Canada unde sustinuse cateva ONE-WOMAN-SHOW la MOROCCO-CLUB din WINNIPEG si aparuse la televiziunea nord-americana. In cele 12 luni care au trecut, Margareta Paslaru a dus cantecul romanesc pe alte nenumarate meridiane, culminand cu popasul facut in Tara-de-la-soare-rasare. Obtine un premiu pentru melodia lui Radu Serban interpretata chiar in limba tarii gazda, de aceasta SIOSIOSAN venita din Romania. Cu acelelasi prilej, Margareta Paslaru a avut si o alta confirmare de prestigiu atunci cand i s-a cerut sa imprime melodiile premiate pentru marea casa de discuri americana R.C.A. 12 ani de meserie, incercari de a compune propriile-i melodii si texte, doua filme ce au insemnat un succes personal, un rol in teatru in regia lui CIULEI in "OPERA DE TREI PARALE", la varsta la care multi probeaza incertitudinile inceputului, au facut din Margareta Paslaru ceea ce se numeste un profesionist al scenei. Cand muzica usoara este pentru multi un teren al posibilului dilentatism, cand sumedenie de canareti improvezati nu au harul sa depaseasca o conditie medie, a fi cu adevarat un om de profesie este recompensa glasului, farmecului si muncii celei care avand un talent, nascut nu facut, s-a straduit enorm sa ramana ea. Sa aduca aportul unei autentice originalitati refuzand calea imitatiilor facile si facandu-le, cu devotament si modestie pentru meseria pe care si-a ales-o, darul unei adevarate personalitati. Adina Darian


Zorii noi - martie 1972 In 1971, revista "FLACARA" intreba intr-una din paginile sale: "Care este cea mai indragita cantareata romanca de muzica usoara?" Raspunsul cititorilor se refereau, in marea lor majoritate, la un nume de mult cunoscut publicului nostru: MARGARETA PASLARU.


Graiul Maramuresului/2.06.2007 Discuția despre muzică, domeniu care a făcut-o să fie cea mai apreciată și îndrăgită solistă de muzică ușoară a anilor ‘60-’70, e plină de amintiri. (Viorica Parja)


„Textul este disponibil sub licența GNU pentru documentație liberă.”



PRIMUL CONCURS SI FESTIVAL DE MUZICA USOARA ROMANEASCA 1963

REMEMBER"....Era intr-o duminica 25 august 1963. Teatrul fusese botezat de ziaristi "Ovidiu". Primul concurs si Festival de muzica usoara romaneasca aparut anume pentru a stimula activitatea creatorilor si interpretilor". Cronica - 1994


Premiu FestivaluluiCum e oare? (Florin Bogardo / text:Madeleine Fortunescu) Mentiune Soarele e-ndragostit de Mamaia - (Dinu Serbanescu / text: Aurel Felea)


Margareta Paslaru Diploma de interpretare pentru melodia "Cum e oare?" (Florin Bogardo / text: Madeleine Fortunescu)


Parada muzicii usoare romanesti

Dar una din marile ei reusite a fost aceea de a lansa melodiile compozitorilor nostri, in prima auditie la Festivalul creatiei de muzica usoara de la Mamaia. Un risc pe care putini si-l asuma. Vorba maestrului Sile Dinicu: :Tata, e greu sa faci succes cu o melodie necunoscuta....poate fi prima si ultima auditie." Elly Roman


FLORIN BOGARDO La festivalul de la Mamaia 1963 a fost premiat pentru melodia "Cum e oare?", pe text de Madeline Fortunescu, devenit slagar in interpretarea Margaretei Paslaru. Elly Roman


DINU SERBANESCU 1963 - Compune twistul intitulat "Soarele s-a indragostit de Mamaia", distins cu o mentiune cu ocazia primului Concurs si Festival de muzica usoara romaneasca de la Mamaia, melodie care a devenit apoi slagar in interpretarea Margaretei Paslaru. Elly Roman



AL II - LEA CONCURS SI FESTIVAL DE MUZICA USOARA MAMAIA 1964

14 - 19 iulie Nici o dragoste nu e ca a noastra (H.Malineanu / text: J.Fulga) E miraculos (Elly Roman / text:Eugen Mirea) Mentiune Ochii tai (Gelu Solomonescu / text:Theodor Balc) Mentiune Doua randunici (Radu Serban / text: Constantin Carjan) Da (Alexandru Mandy / text:Madeleine Fortunescu) Ca-n prima zi (Elly Roman)


"FILIALE" MUZICALE DUPA MIEZUL NOPT

Nu e nici o supriza, ca,la barul "Melody"s-o ascultati pe Margareta Paslaru cantand melodii din concurs dupa cele interpretate pe scena teatrului de vara. cine a ramas dezamagit ca n-a mai descoperit un bilet in plus la intrarea teatrului, se consoleaza cu auditia la bar. A.Sandu


Magazin - 18 iulie 1964

Poate nu-i inca o traditie, dar este un succes real. Anul trecut, festivalul a lansat pe tanarul Florin Bogardo si doi interpreti: Doina Badea si Aurelian Andreescu. Anul acesta melodia "Da",apartinand unui nume nou, pe firmamentul muzicii usoare - Alexandru Mandy - a fost indelung aplaudata si bisata chiar din seara deschiderii festivalului. Eugen Atanasiu


Au mai fost bisate pentru linie melodica, prospetime si optimism - piesele "Da" a tanarului compozitor A.Mandy pe versuri de M.Fortunescu, interpretat de Margareta Paslaru


Flacara - 18 iulie 1964 MAMAIA CANTA

- Cu ce ganduri ati venit la Mamaia? - Ce-si poate dori un cantaret, decat ca melodiile pe care le interpreteaza sa aiba succes, sa le auda cat mai repede fredonate de ascultatori? Ce-am mai adus cu mine? Dragostea pentru melodia populara si, bineinteles dragostea mea pentru mare. - Aparitia Dv. la televiziune, in calitate de cantareata de de muzica populara a fost o intamplare ? Cum va-ti apropiat de aceasta muzica? - Indragisem de mult melodiile noaste populare, mai ales pe cele ardelenesti. O data la una din repetitiile piesei "Opera de trei parale" in care Liviu Ciulei mi-a incredintat un rol, marea noastra cantareata Maria Tanase, pe care o cunoscusem atunci, m-a sfatuit sa ma apropii de muzica populara. Am ascultat-o, dar atunci nu am avut curajul sa apar in public. Acum insa mi-am luat inima in dinti. Magda Mihailescu


TVR2 / Emisiunea "Atentie se canta" 1966

"Mamaia s-a nascut ca replica la Festivalul San remo. In 1964 melodia "Doua randunici" (Radu Serban si interpretat de Margareta Paslaru), a fost una dintre marile succese ale muzicii usoare romanesti" Horia Moculescu


AL III LEA CONCURS SI FESTIVAL DE MUZICA USOARA MAMAIA 196510 - 14 August

- Premiul Radioteleviziunii "Cu tine" Vaile Veselovschi - text: Constantin Carjan Interpreta: Margareta Paslaru


- Margareta Paslaru - Premiul de interpretare


Repertoriu muzical

Dorule (Temistocle Popa text:Aurel Storin) Mentiune Pana la cer (Petre Mihaescu / text: I.Butnaru) Seri la malul marii (Sile Dinicu /text: Aurel Felea) Ce stii tu (Radu Serban / (text: Mihai Maximilian) (Saptamana culturala -Nr. 33 vineri 20 august 1965)


Flacara -08-1965

MESAGERU CANTECELOR Margareta Paslaru, inarmata cu candoarea-i bine cunoscuta si glasul ei plin, uneori dramatic, pare ca intentioneaza sa-si imbogateasca gama mijloacelor de interpretare: ar vrea si parca nu se indura sa se desparta de dragalesenia scolaritei alintate, in favoarea unei expresivitati mai nuantate. Magda Mihailescu


TEMISTOCLE POPA

- Premiu de interpretare - Dintre acestea , melodia "DORULE" interpretata in doua variante diferite de Margareta Paslaru si Constantin Draghici, a fost premiata, aducand cel de al treilea premiu de compozitor. Elly Roman


Informatia 13 august 1965

Solisti vocali? S-au considerat coautori la realizarea atmosferei si multi s-au achitat excelent de obligatia rolurilor. Ma refer la Margareta Paslaru - mai ales in melodia "CU TINE" de Vasile Veselovschi - a comunicat si accente dramatice, desi periculos invecinate cu melodrama. Tot descoperiri agreabile melodiile "PANA LA CER" de Petre Mihaescu, interpretata cu elan de Margareta Paslaru. A.Sandu


Filme TV.

"Omul din umbra la soare""Gelozia strict oprita" (Valeriu Lazarov si Radu Anagnoste" melodii din festival Saptamana - vineri 9 iulie-1965


informatia joi 12 august 1965

Mamaia - Cantareti si melodii

Margareta Paslaru? In prima seara nu a fost prea favorizata de compozitori. A lansat prin microfon cateva piese greoi construite, laborios studiate, amplu orchestrate, dar cu un fir subtirel de melodie. S-a revansat cu melodia "Dorule" unde Temistocle Popa a mai apelat si la resursele umorului. A.Sandu


Romania libera joi 12 august 1965

Sant freste necesare si cautarile. Acest sentiment il ai ascultand unele din cantecele prezentate anul acesta la Mamaia. Intre cautari se numara si aceea a fondarii unor cantece pe izvoare folclorice. Motivele populare folosite nu par insa a fi suficient filtrate iar versurile nu ajuta intotdeauna muzica. "Dorule" de Temistocle Popa, in tempo de slow-fox (boogie) in interpretarea sarjata a Margaretei Paslaru, iti sugereaza parca cunoscutul dans paparudelor, facand nota discordanta cu celelalte doua cantece apartinand aceluiasi compozitor. Constantin Sarbu


1966 - Margareta Paslaru nu a participat fiind ocupata cu filmarile la "Aceasta fata fermecatoare" Regizor: Lucian Bratu



FESTIVALUL DE MUZICA USOARA ROMANEASCA MAMAIA 25-27 IULIE 1969

Acelasi cantec / Laurentiu Profeta Dupa noapte vine zi / Aurel Giroveanu / versuri:Tudor Musatescu) (in prima auditie) Premiul II. Sa nu uitam nicicand sa iubim trandafirii / Florin Bogardo / text: Ovidiu Dumitru


Informatia -sambata 26 iulie 1969

Iar revelatii mi se pare ca au furnizat, in special, Margareta Paslaru si Aurelian Andreescu. Margareta Paslaru atesta acum un control aproape irepresabil al mijloacelor de expresie, o veritabila stiinta a interpretarii ce vizeaza conciziunea, fiecarei miscari, in scopul comunicarii cu maxima elocventa a continutului cantecului. A.Sandu


Flacara nr.741 - 1969

- Margareta Paslaru, nu a concurat ci a fost mesagera unor cantece, mai noi sau mai vechi, carora le-a daruit farmecul personalitatii sale.


Tomis Nr.8 august 1969

Si iata-l pe Florin Bogardo ale carei melodii "SA NU UITAM NICICAND SA IUBIM TRANDAFIRII", si "ORA CANTECULUI" sant pe buzele tuturor, acordandu-i-se doar premiul II.,la egalitate cu confratele sau de pe cealalta lista, Vasile Vasilacje Junior. Un frumosmoment l-a constituit si aparitia mult apreciatei soliste de muzica usoara Margareta Paslaru, care, in stilul ei propriu, a dat o interpretare de certa calitate slagarului "SA NU UITAM NICICAND SA IUBIM TRANDAFIRII" ( de Florin Bogardo pe versuri de Ovidiu Dumitru). Geo Costiniu


Informatia -sambata 26 iulie 1969


Margareta Paslaru atesta acum un control aproape ireprosabil al mijloacelor de expresie, o veritabila stiinta a interpretarii ce vizeaza conciziunea, precizia fiecarei intonatii, a fiecarui gest si a fiecarei miscari, in scopul comunicarii cu maxima elocventa a continutului cantecului. A.Sandu


Saptamana vineri 25 iulie 1969

Melodiile prezentate in cele doua parti ale concursului de creatie vor fi sustinute de cantareti consacrati, care se bucura de aprecierea si simpatia publicului. Acestia sant: Ioana Radu, artista a poporului, Margareta Paslaru, Doina Badea, Luigi Ionescu, Aurelian Andreescu. Mariana Parvulescu


FESTIVALUL DE MUZICA USOARA ROMANEASCA MAMAIA 1970

Premiul I. Aceasta taina sa ramana intre noi (Radu Serban / text: Mihai Maximilian) Premiul II. Mama, da-mi un sfat (Vasile Veselovschi / text: Mihai Maximilian)


Informatia-miercuri 23 iulie 1970

Partea a doua a concertului ne-a rezervat o foarte placuta reintalnire cu Margareta Paslaru, interpreta premiului I. Recitalul ei (sustinut in compania formatiei instrumental-vocale "Savoy") , ne-a prilejuit, de aceasta data si ascultarea catorva piese inedite.



FESTIVALUL DE MUZICA USOARA ROMANEASCA MAMAIA 1971(Teatrul de drama si comedie Constanta)

Repertoriu: Mentiune Soarele dragostei (George Grigoriu /text:: Romeo Iorgulescu) Mentiune Zarzarul (Aurel Manolache /text: Sasa Georgescu) Pentru paine, pentru soare ( Vasile Vasilache Jr. /versuri: Victor Bratulescu)




Contemporanul vineri 30 iulie 1971

Cei mai solicitati: Margareta Paslaru (5 piese).


Flacara nr. 844 7 august 1971

In ceea ce priveste pe consacrati: Le-am intalnit pe Margareta Paslaru, aceeasi inversunata a extragerii fiecarei picaturi de frumusete dintr-un cantec Magda Mihailescu


Saptamana 20 august 1971

O margareta (Paslaru)... "estivala".

Se pare ca cel mai solicitat interpret de catre compozitorii care participa la actuala editie a concursului este atat de apreciata Margareta Paslaru


Saptamana 30 iulie 1971

Margareta Paslaru, dupa ce a impus un stil in muzica, impune un stil vestimentar.



FESTIVALUL DE MUZICA USOARA ROMANEASCA MAMAIA 1973

Premiu Stelele (George Grigoriu / text: Angel Grigoriu-Romeo Iorgulescu) Mentiune La noi (Aurel Manolache / text: Sasa Georgescu) Mentiune Canta un ciobanas (Temistocle Popa) Mentiune Si m-am trezit ca iubesc (Temistocle Popa / text: Aurel Storin) Nu te vreau (Marius Teicu / text: Flavia Buref) Seara (Radu Serban / text:Gheorghe Valcu)


Scanteia - luni 23 iulie 1973

- Au fost apreciate de public piesele ritmice, viitoare slagare, care, de pe acum, se pot fredona: Nu te vreau (Marius Teicu - compozitor debutant in acest concurs) - Seara - de Radu Serban. Smaranda Oteanu


20 iulie 1973

Atmosfera Reporter: Mai incerc un test cu "Aveti emotii?" Margareta:" Am emotii desi am repetat mult, ca totdeauna de altfel". Aurel Gherghel


Informatia -21 iulie-1973

FINAL SI FINALITATE

Confirmari. Se pare ca in relatarea de ieri nu am fost departe de adevar, sustinand ca ultimele doua seri au apartinut interpretilor, care au reusit sa gaseasca valori in melodiile ce le-au fost incredintate in vederea celei de-a doua interpretari. Asa s-a intamplat cu Margareta Paslaru ("Stelele" de George Grigoriu si "La noi" de Aurel Manolache). Alexandru Stark.


Informatia Miercuri 18 iulie 1973

As afirma ca ieri s-au lansat cateva melodii valoroase, care au toate sansele sa devina slagare. Ma gandesc la cantecele "Si m-am trezit ca iubesc"de Temistocle Popa , la antrenantul "La noi" al lui Aurel Manolache. Ma bucur sa mentionez inca o data inaltul profesionalism al interpretilor nostri, minutiozitatea cu care s-au pregatit (Asta ma face sa consemnez cu regret disparitia concursului de interpretare). Sa notam deci, Margareta Paslaru, Marina Voica, Sergiu Cioiu. Alexandru Stark


Dobrogea noua nr. 7749

vineri 20 iulie 1973

Satisfactia n-a a fost cu nimic afectata cand scena celei mai prestigioase manifestari a muzicii usoare romanesti a adus, in fata unui numeros si foarte generos public, pe micile ecrane, in transmisie directa pe, pe Doina Badea, Margareta Paslaru, si Aurelian Andreescu - veterani ai festivalului .


Ganduri prilejuite de un jubileu

Repetitia dinaintea concertului ne-a oferit ocazia sa discutam cu o parte dintre compozitorii si interpretii acestei editii a festivalului. - Ce sentimente incerci Margareta Paslaru la aceasta editie a festivalului? - Daca mi s-au incredintat sase piese in festival am motive sa fiu fericita, am argumente sa cred ca atat organizatorii cat si compozitorii n-au pierdut increderea in solista care i-a insotit si acum 10 ani, la debutul manifestarii. Pentru mine, Jubileul festivalului are o dubla semnificatie: microrecitalul - in care voi aduce cele mai frumoase piese ale repertoriului meu curent - inscris in programul actualei editii coincide cu implinirea a unui deceniu si jumatate de la debut in muzica usoara. Deci, sant de doua ori fericita, si nu fara motiv. - Doina Badea, esti o veterana a festivalului, cred ca nu te deranjeaza aceasta ipostaza. - Dimpotriva, va onoreaza si ma obliga.Retine insa ca nu sant singura care, acum zece ani, incercam emotiile unei competitii de importanta nationala. Noteaza pe Margareta Paslaru si pe Aurelian Andreescu, si mai retine ca toti ne-am bucurat, si anul acesta, de privelegiul de a fi inscrisi pe agenda festivalului.


Microrecital Margareta Paslaru

Buna dimineata soare ( George Grigoriu / text: Angel Grigoriu-Romeo Iorgulescu) Daca ai ghici ( muzica si text: Margareta Paslaru) Alergatori de cursa lunga (muzica si text: Margareta Paslaru) Cu el (Paul Urmuzescu / text: Mihai Dumbrava) Veronica (Temistocle Popa / text: Mircea Block) Tarina de la Gaina ( folclor)


1974 - Rol de mama


FESTIVALUL DE MUZICA USOARA ROMANEASCA 1975

Premiul I. Balada (Radu Serban /text: Aurel Storin) duet cu Marina Voica Premiul I. Melodiile dragostei (Ion Cristinoiu / text:Mihai Dumbrava) Premiul II. Aici la mine acasa (George Grigoriu /text: Angel Grigoriu-Romeo Iorgulescu)

Microrecital Margareta Paslaru 1975


Dobrogea noua 22 iulie 1975

Azi incepe la Mamaia editia a x a jubiliara a concursului national de muzica usoara - Margareta Paslaru: "Va fi un concurs mai bun decat celelalte"!. - Cunoscuta si unanim apreciata solista de muzica usoara Margareta Paslaru a participat, la aproape toate editiile concursului national de muzica usoara. Tocmai de aceea, poate face o comparatie cu editiile precedente. - Da, pot sa afirm ca in acest an, melodiile sant si ele simtitor imbunatatite, raspunzand unei arii tematice bogate. In ceea ce ma priveste, voi interpreta 3 melodii, ce mi-au fost incredintate de compozitorii Radu Serban, Ion Cristinoiu, si George Grigoriu. Cantecul "Balada" de Radu Serban il voi canta in duet cu Marina Voica. Aceasta imi aminteste de faptul ca, in urma cu multi ani, am debutat impreuna la Televiziune, cantand - tot in duet - melodia "Pe aripa vantului". Este daca vreti, o frumoasa si placuta "reintalnire" in fata aceluiasi microfon...


FESTIVALUL DE MUZICA USOARA ROMANEASCA MAMAIA 1976

Sa fii invingator (Temistocle Popa / text: Margareta Paslaru) Pana ieri (Horia Moculescu /text: Mihai Maximilian) Casa mea (Florin Bogardo /text: Alexandru Mandy) Un roman de dragoste (Temistocle Popa /text: Mihai Dumbrava) Numai cerul si pamantul (Vasile Veselovschi /text: Gheorghe Valcu)


Scanteia joi 29 iulie 1976

Au fost prezenti pe scena concursului cei mai buni solisti ai momentului actual. Dintre ei s-au detasat Margareta Paslaru (cu cinci piese) un exemplu de interpretare, tinuta artistica si costumatie de scena.


Dobrogea noua - iulie 1976

MARGARETA PASLARU DEBUTEAZA LA MAMAIA CA ...POETA! - Se pare ca cel mai solicitat interpret de catre compozitorii care participa la actuala editie a concursului este atat de apreciata Margareta Paslaru. M.P ne-a declarat: pentru mine concursul "MAMAIA '76 reprezinta un debut foarte important. Da. Desi am participat pana in prezent la aproape toate editiile, este pentru prima data cand concurez in calitate de textier. Temistocle Popa a scris muzica, iar eu versurile melodiei "SA FII INVINGATOR". Sa recunoastem ca in momentul in care am compus-o, nu ne gandeam la victoriile noastre de la MONTREAL, dar iata cat de bine se potriveste"!


Dobrogea noua-4august-1976

MARGARETA PASLARU CANTA IN "GONG FANTASIO" Prezenta pe Litoral cu ocazia Concursului National de muzica usoara "Mamaia 1976", cunoscuta solista Margareta Paslaru, apare in aceasta saptamana in fruntea distributiei spectacolului "Gong Fantasio".

Vineri 20 iulie

Recital Margareta Paslaru


„Textul este disponibil sub licența GNU pentru documentație liberă.”



COLTUL DISCOFILULUI

EDD-1216 / anul 1969

MUZICA USOARA ROMANEASCA

O confidenta (Remus Teodorescu / text: Aurel Udriste) Orchestra Valentiu Grigorescu Voce: Margareta Paslaru


EDC-10.079 / anul 1969

1. Boung-bang-a-bang (Allan Morehouse-Sasa Georgescu) 2. Eu cant intr-una (Vivo cantando) Maria Jose Cerato- Sasa Georgescu 3. Azi vreau sa rad (Those where the days ) Ruschin- text: Margareta Paslaru 4. Asa e viata (adaptare de Margareta Paslaru dupa piesa "Ma che freddo fa"). Orchestra Cornel Popescu Voce: Margareta Paslaru


EDC-10.051 / anul 1969 MELODII DE EDMOND DEDA

1. Ma maigandesc la dumneata (Edmond Deda / text: Al. Storin) 2. N-am nici o vina (Edmond Deda / text: Mihai Dumbrava) Orchestrele: Edmond Deda (2) Estrada Radioteleviziunii, dir. Sile Dinicu (3) Voce: Margareta Paslaru


„Textul este disponibil sub licența GNU pentru documentație liberă.”




1968 - Primul recital jubiliar la 25 ani


Luptatoare, ambitioasa, moderna, Margareta Paslaru este primul artist roman care sustine un “One Woman Show”, la numai 25 de ani, cu ocazia implinirii a zece ani de activitate, alaturi de formatia Rolf Albricht. Octavian Ursulescu


CONCERT RECITAL "ONE - MAN-SHOW"

La 25 DE ANI - UN DECENIU DE ACTIVITATE

(acompaniata de formatia Rolf A'lbrich- noiembrie 1968, sustinut la Casa Armatei)


O.S.T.A. RECITAL EXTRAORDINAR DE MUZICA USOARA MARGARETA PASLARU Bucuresti

REPERTORIU

Partea I-a Slagare lansate de Margareta Paslaru Fragmente din "Opera de trei parale" De Bertold Brecht Moment folcloric COMPOZITII PROPRII (muzica si text) "Anotimpurile dragostei" "A nimanui sant" "Indiferentul" "Ceasul" "Cheia fericirii"


Partea a II-a

Din ultimele inregistrari pe discuri "Electrecord" Slagare internationale de mare succes


DISCUL JUBILIAR MARGARETA PASLARU

(Saptamana nr.49-vineri 6 decembrie 1968)

Implinind zece ani de activitate artistica in slujba muzicii usoare, Margareta Paslaru a tinut sa marcheze evenimentul nu numai printr-un sir de recitaluri personale, ci si prin realizarea unui disc de proportii mai mari decat cele ale obisnuitelor discuri cu patru melodii. Noul disc al Margaretei Paslaru cuprinde asa dar opt melodii, alese dintre succesele recente ale- muzicii usoare internationale. Nu lipseste nici "Viva Maria", cu care tanara jubiliara a cucerit in acest an unul din premiile festivalului international de la Sopot. Un disc destinat succesului de public, atat prin personalitatea interpretei, cat si prin popularitatea pieselor inregistrate (disc 25 cm.diametru, nr. EDD 1217).


EDD-1217 / anul 1968

DISC JUBILIAR MARGARETA PASLARU

(10 ani de activitate) 1. Felicitari (Congratulation) Phil Coulter, Bill Martin / text: Aurel Felea 2. Acesta e cantecul meu (Love, this is my song) Charles Chaplin / text: Margareta Paslaru 3. Un baiat (Little man) Sonny Bonno /text: Aurel Felea 4. Ce dor imi e sa fiu acasa iar (Green, green grass of home) Curly Putman / text:Eugen Mirea 5. Viva Maria Ryszard Sielichi / text:Margareta Paslaru 6. Doar muzica (La rossa nera) Pace, panzeri / text: Margareta Paslaru 7. Daca pleci (Black is black) Hayes /text: Margareta Paslaru 8. Delilah Les Reed, Barry Mason /text: Margareta Paslaru Orchestra Electrecord, dirijor: Alexandru Imre Voce: Margareta Paslaru


MISS IANUARIE (Cinema nr. 1/ ianuarie 1969)

Pentru Margareta Paslaru recitalul sustinut la Casa Armatei nu a fost o obisnuita aparitie scenica, ci un jubileu. La 25 de ani, cantareata, actrita de teatru si film, am numi-o chiar personajul Margareta Paslaru, a implinit zece ani de viata in constiinta publicului, zece ani de activitate. Talentul "arde etapele",spun francezii si, la varsta la care altii fac primii pasi sovaielnici, Margareta Paslaru este un nume cu acoperire si pe alte meridiane (vezi premiile pe care le-a obtinut la festivaluri, de la Sopot pana in Cuba). Spectacolul cu care a inteles sa-si serbeze (tot prin munca)deceniul ei de arta, n-a fost nici el o simpla festivitate cu cantece, ci a marcat, poate, o noua treapta a aspiratiilor ei artistice: recitalul-spectacol, cunoscut in lume sub denumirea de "one-man-show", adica un spectacol sustinut de un om, dar care trebuie sa te tina si sa te multumeasca pe tine spectator ca o intreaga distributie. Margareta Paslaru, singura - sau nu poate singura, caci a stst tot timpul alaturi de perseverenta, farmecul si incapatanarea ei - ne-a multumit, asa cum uneori o intreaga distributie nu izbuteste s-o faca. Cinste ei ! Cincte muncii ! (Mircea Alexandrescu)


RECITAL MARGARETA (Flacara nr.705 / 30 noiembrie 1968)

Nu m-a mirat catusi de putin ca Margareta Paslaru este prima dintre cantaretele si cantaretii nostri de muzica usoara care si-a luat inima in dinti si a iesit in lume cu un recital (prilejuit de implinirea a 10 ani de activitate). Cine era s-o faca? Sa nu ne ascundem dupa deget. Baietii si fetele noastre nu prea stiu sa cultive aceasta buruiana rara care se cheama ambitiea de a te masura cu tine insuti. Ei se masoara cu cine vrei si nu vrei, cu Adamo, cu Sandie Shaw si cu tot ce rasare mai nou (unii merg chiar pana la Tom Jones), dar nu si cu propria persoana. Margareta a descoperit demult ambitia asta frumoasa si inteligenta, s-a batut pentru ea, si o tine stransa in pumni. De aceea a facut teatru, film, (cat a avut prilejul), a scris cantece, a tradus si adaptat textele unor melodii straine, s-a apucat de muzica populara. Un concentrat din toate acestea ne-a oferit in proaspatul ei recital. Nici o clipa preocupata de confectionarea zambetului cu care trebuie sa salute publicul, ci pur si simplu bucuroasa ca se gaseste in fata lui, gata pentru confruntare, asa a aparut Margareta Paslaru pe scena. Timp de doua ore, ea cu baietii indraciti ai lui Rolf Albrich au dat cantecului asa-zis usor invelisul acela mult ravnit: al demnitatii. Demnitatea de a nu fi "tragedie inaltatoare" si nici zbenguiala buna pentru omoratul vremii, si ceea ce i se potriveste ei, acestei fete cu aer adolescentin: o comunicare, cand grava, cand voioasa, despre multele lucruri care ne inconjoara in viata de toate zilele: iubirea, indiferenta, tristetea, bucuria, necazurile pe care nu le facem unii altora. Margareta Paslaru le-a cantat cu glasul ei care stie sa fie si dramatic,- dar nu de un dramatism rupt din Hamlet - si sugubat, exact cand si cat trebuie. Le-a cantat si le-a dansat cu o gratie baieteasca, indelung slefuita, si cu un talent actoricesc clatit in cele mai curate ape ale comediei. Ce film se poate face cu toate astea! M.MihaIL (Fotografie de Sandu Mendrea)


PORTRETE DE PRIM PLAN

(Saptamana nr.9/vinei 28 februarie 1969)

Pana la ora la care intram sub tipar, Comitetul de Radioteleviziune anunta ca pe vedetele "hors-concurs"pe doua dintre popularele noastre interprete de muzica usoara, carora le schitam cate un portret de prim plan, incercand sa desprindem caracteristicile artistice. MARGARETA PASLARU La varsta coditelor si extemporalelor, a irumpt in muzica usoara aducand o fireasca exuberanta tinereasca si si un glas grav, capabil sa dea viata unor sentimente ce-i depaseau cu mult juvenilitatea. De zece ani se mentine mereu in prim-planul muzicii noastre usoare, aducand un repertoriu vast al carui eclectism i-a permis sa-si dezvolte o mare varietate stilistica, demonstrand cu prisosinta in recentul spectacol-recital pe care l-a sustinut in intregime. Intr-un anume sens - si faptul a fost cu mult favorizat de incursiunile actoricesti in teatru si film ale cantaretei - Margareta Paslaru poate sa sustina o adevarata microenciclopedie a cantecului: cu o mare justete stilistica, interpreteaza slagarul languros al anilor '30 ('Marea mea iubire") si cantecul cu inflexiuni si problematica de sansoneta ("Ceasul","A nimanui sunt"), succesele comerciale ale "pop-music-ului" ("Astazi as vrea sa cant" - Les temps des fleaurs), si cantece populare ("Tarina de la Gaina"). Inzestrata cu cu un real simt scenic, cantareata stie sa lanseze un slagar. Isi studiaza cu precizie efectele interpretarii, nuantele si rapelurile la constiinta fiecaruia, castigandu-si admiratori in randul tuturor generatiilor.


RECITAL MARGARETA PASLARU

(Informatia vineri 15 noiembrie 1968)

Dupa succesul obtinut la Festivalul de la Sopot si dupa emisiunile elogiate la Televiziunea din Berlin, Margareta Paslaru revine in fata publicului bucurestean intr-un recital in care va aparea in tripla postura: solista vocala, compozitoare si prezentatoare a propriului ei program. Acompaniata de formatia Rolf Albrich si in regia Sandei Manu, Margareta Paslaru va interpreta melodii din spectacolul "Opera de trei parale" si din filmele "Tunelul", "Impuscaturi pe portativ", cantece folclorice in prelucrari moderne, precum si compozitii proprii pe texte proprii in prima auditie. Recitalul va avea loc in zilele de 18, 22 si 25 noiembrie a.c., in sala C.C.A. din bd. Gh. Gheorghiu-Dej. Cu acest prilej, casa "Electrecord" va lansa un nou disc reunind opt melodii imprimate recent de Margareta Paslaru.


„Textul este disponibil sub licența GNU pentru documentație liberă.”



MUNCA vineri 6 decembrie 1968

VIVA MARIA !

Un ciuf de fata zburda in ritmul trepidant al muzicii, o pereche de ochi insetati privesc a mirare,iar o gura pe care se aseaza zambetul doar arareori,articuleaza cu o neobisnuita forta textul unor cantece si subliniaza cu registrul grav al vocii sale caracterul lor dramatic,tenta lor melancolica sau, dimpotriva,,plina de haz. Publicul urmareste cu vadita simpatie evolutia tinerei cantarete,o aolauda cu caldura si nu ezita sa-i solicite cu vehementa bisarea melodiilor la moda. Alaturi de ea se produce un septet instrumental care condus de trompetistul Rolf Albrich,o acompaniaza cu aplomb,degajand o contaminanta voiosie. Un ingenios sistem de amplificare (se mai intampla si asemenea minuni!) confera sunetului muzical vigoarea necesara fara a-l distorsiona. Cantareata al carei recital a readus-o in centrul atentiei generale ,a cunoscut o evolutie constant ascendenta in decursul celor zece ani care s-au scurs de cand, fiind inca eleva,a fost" lansata " gratie binevoitoarei initiative a Televiziunii. Nu putine la numar au fost in acest rastimp piedicile care i-au stat in cale. Recitalul sau - primul de acest gen la noi - cuprinde mai toate piesele de rezistenta din repertoriul ei si se inchide cu cantecul "VIVA MARIA". Ascultand-ul pe acesta din urma,ma gandeam ca se aduce in felul acesta involuntar un omagiu sui-generis Mariei Tanase,al carei nume interpreta il pomeneste de alminteri (si nu fara temei!) Intr-un alt moment al recitalului sau si anume cand prezinta cateva cantece de inspiratie folclorica,marturisind cu acest prilej ca Maria a fost una din putinele personalitati influente ce au vegheat asupra inchegarii profilului ei artistic. Pacat numai mi-am spus continuind comparatia,ca fata aceasta cu parul zburdalnicsi ochi atat de expresivi n-a ajuns inca sa abordeze marele monolog,prin care se relateaza drama omului insingurat sau amaraciunea celui ce a obosit inainte de vreme in goana sa acerba dupa fericire sau sa expuna soliditatea filozofica a insului calit in lupta cu adversitatile vietii, ca interpreta noastra nu si-a gasit inca piesa de antologie de larga respiratie,ca nu a parvenit a intona balada evocatoare a ambiantei complexe si a reflectiilor iesite din zona banalului,asa cum a promovat-o.la timpul sau Maria Tanase.Putem spera insa : un inceput promitator se anunta bunaoara in continutul propriilor sale compozitii: "A NIMANUI" si "CEASUL", pe care le canta in cadrul acestui recital si care par a constitui o noua dezvoltare a capacitatii sale de exprimare. Pentru ca ,orice s-ar spune,la 25 de ani ai inca multe, foarte multe de spus! Ce poate fi mai placut decat o asemenea tinerete ce izgoneste indiferenta si suficienta din jurul ei,decat un asemenea spirit neastamparat,dublat de un sustinut elan catre puritate care razbate si cucereste, decat o asemenea incredintare a stafetei pe maini bune, precum se dovedesc a fi cele ale MARGARETEI PASLARU? VIVA MARIA ! (Nestor Gheorghiu)


NOTE SI NOTITE... de Elly Roman

Osarbatorire si un recital...Zece ani,de cand notam in carnetul meu: "Am vazut si ascultat la TV o papusica LENCI,cu glasul de arama,cu ochi mari, mirati de tot ce i se intamola. Este eleva Paslaru Margareta"... Intensitatea marii isi gasea in glasul acestei copile de cincisprezece ani rezonantele cele mai adecvate : de aceea "Chemarea marii" a devenit primul ei mare succes si unul dintre marile slagare ale muzicii usoare romanesti.... Au trecut de atunci zece ani si papusica modesta, cuminte si sarguitoare si-a pus rochita de domnisoara si azi la "considerabila" varsta de 25 de ani ,Margareta e la apogeul carierei sale... Pe rochitele ei, de multe ori nastrusnice,si-a agatat decoratiile multor succese si ne-a aratat ca muzica usoara ,folclorul, filmul si scena,gasesc in ea o interpreta de talent... Recentul ei recital este un efort de auto-depasire si consemnez cu bucurie reusita lui...Ramane ca saltul artistic evident al Margaretei Paslaru,sa fie inceputul unui drum nou,cu insusirea unui repertoriu mai amplu,cu cantece de idei,cu cantece de actiune, in care toate calitatile ei actuale sa-i serveasca,dupa auto-depasire ,in atingerea unui nivel de interpreta de talie mondiala... Eu ii urez sa ajunga la aceasta treapta cat mai curand...


Contemporanul 22 nov.1968

RECITALUL MARGARETEI PASLARU

Un recital jubiliar sustinut la 25 de ani pentru a sarbatori zece ani de actinitate muzicala: a fost un prilej pentru Margareta Paslaru de a reaminti publicului drumul pe care l-a strabatut ca vedeta de muzica usoara si de a o face punand in valoare ceea ce a fost mai bun in aceasta scurta si inca mult promitatoare cariera. Punctat cu succes, de momentele muzicale pe care tanara cantareata le-a inscris in palmaresul ei si ca actrita de teatru ("OPERA DE TREI PARALE") sau de cinema ("TUNELUL") acest "ONE GIRL SHOW" a devenit un spectacol complex asa cum am vrea sa mai avem ocazia de a auzi si vedea. Nu fara a remarca meritul pe care-l datoreaza formatiei acompaniatoare - condusa de ROLF A'LBRICH - si al regii - semnate de Sanda Manu.


- RECITAL JUBILIAR - MARGARETA PASLARU

(Scanteia 18 nov.1968) In atentia iubitorilor muzicii usoare: Luni 18; Vineri 22 si Luni 25, la sala C.C.A din B-dul Gheorghiu Dej, se va prezenta MARGARETA PASLARU, in regia Sandei Manu.


RECITALUL MARGARETA PASLARU -

Odata cu implinirea a 25 de ani, Margareta Paslaru aniverseaza un deceniu de activitate muzicala. Dublul prilej este considerat de cantareata potrivit pentru a infatisa publicului primul sau recital cu caracter retrospectiv. Deschizandu-se cu un potpuriu alcatuit din cele mai reprezentative melodii pe care le-a lansat de-a lungul anilor, recitalul va continua cu momente muzicale din spectacolul "OPERA DE TREI PARALE". cu o selectie de cantece populare, cu piese din filmul "TUNELUL", prima parte incheindu-se cu compozitii proprii. In partea a doua Margareta Paslaru va interpreta slagare de ultima ora si cateva melodii in prima auditie. Solista va fi acompaniata de formatia condusa de ROLF A'LBRICH. Regia artistica poarta semnatura Sandei Manu. Cu prilejul recitalului - care va avea loc LUNI - 18, VINERI - 22, si LUNI - 25 noiembrie, ora 20 in sala C.CA din Bulevardul Gh. Gheorghiu Dej, langa cinematograful "CENTRAL" - se va lansa si ultimul disc al interpretei. (EDD - 1217).



MARGARETA PASLARU LA "MICROFONUL DE AUR"

La numai cateva zile dupa ce a oferit bucurestenilor restransul sau ciclu de recitaluri, Margareta Paslaru a plecat peste hotare. La filele itinerarului sau muzical, cateva amanunte. - Mai intai am cantat in fata iubitorilor muzicii usoare din Bulgaria. Alaturi de apreciatii solisti din tara vecina, Boris Giugunov si Margarita Dimitrova, am sustinut concerte la Sofia, Plovdiv, Varna, Tarnovo. Peste tot un public receptiv, entuziast, pentru care am interpretat majoritatea pieselor din recitalul bucurestean. Apoi, am avut marea bucurie de a participa ca invitata de onoare, alaturi de celebrul Antoine, la gala "Microfonul de aur", manifestare muzicala anuala, consacrata diverselor genuri, de la opera si opereta, pana la folclor si muzica usoara, organizata la Belgrad de Radioteleviziunea iugoslava. - Proiecte? - Voi continua seria de recitaluri la Bucuresti. In ianuarie va trebui sa raspund invitatiei Radioteleviziunii din Iugoslavia. De asta data voi sustine recitalul la Belgrad in compania orchestrei conduse de Rolf Albrich. Si, poate, imprimari la Casa de discuri "Barclay", unde m-a invitat impresarul Georges Leroux. (Saptamana-vineri 20 decembrie 1968)


22-25 august: a opta editie a Concursului si Festivalului international de muzica usoara de la Sopot. Melodia romaneasca intrata in concurs a fost "La un pas de fericire" de Radu Serban Din partea tarii noastre a participat la concurs Margareta Paslaru, care, de altfel, a cucerit si premiul III al festivalului. Al doilea loc in simpatia publicului l-a ocupat tot reprezentanta noastra, Margareta Paslaru. Repertoriu: "Dorule" - Temistocle Popa / "La un pas de fericire" - Radu Serban / "Viva Maria" - Riszard Sielichi -(text: Margareta Paslaru)



TV."MAGAZIN 111" (Flacara nr.7/10 februarie 1968)

Margareta Paslaru a fost o adevarata aparitie de zile mari: frumoasa, eleganta, cu tinuta de printesa si gratie de balerina. Ne-a cantat, acompanianandu-se singura la pian, o compozitie proprie, a raspuns cu demnitate si simt al masurii intrebarilor unui reporter si nea demonstrat sdin nou ce bine este sa sa nu te opresti niciodata pe calea autoperfectionarii. Felicia Antip



COLTUL DISCOFILULUI


EDC-956 / anul 1968

1. Ale tale (Aurel Manolache / Ovidiu Dumitru) 2. Fete si baieti (Misu Iancu / Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu) 3. De ce-ai venit, de ce-ai plecat? (Radu Serban / Const. Carjan) Orchestrele: Paul Ghentzer (3) Estrada Radioteleviziunii Voce: Margareta Paslaru (2,3) si in duet cu Dan Spataru (1)

45-EDC-917 / anul 1968

BANDA ORIGINALA DIN FILMUL “IMPUSCATURI PE PORTATIV” 1. Rata 2. Nu stiu ce sa fac? (in duet cu Cornel Fugaru) 3. Nimeni nu-i vinovat (Sola-italiana) (Melodii de George Grigoriu text: Angel Grigoriu –Romeo Iorgulescu ) Formatia Sincron, dirijor Cornel Fugaru (1;4) Orchestra Electrecord, dirijor Alex. Imre(2) Voce: Margareta Paslaru

EDE-0298

MELODII DIN TOATA LUMEA (V)

1. Prego (Massaro / Margareta Paslaru) 2. L’amour c'est pour rien (Macias / Margareta Paslaru.) Orchestra Electrecord dir. Alex Imre(1) Orchestra Paul Gchentzer (2) Voce: Margareta Paslaru

EDD-1178

MUZICA USOARA ROMANEASCA Mai, mai, mai, (Aurel Manolache / text: Sasa Georgescu) Orchestra: Voce: Margareta Paslaru

EDC-973 / anul 1968

MELODII DE CONSTANTIN ALEXANDRU

Cu tine-n gand (Constantin Alexandru / text: C-tin Carjan) Orchestra Constantin Alexandru Voce: Margareta Paslaru


EDC-10.032 / anul 1968

MELODII DE NORU DEMETRIAD

1. Asa sant eu (Noru Demetriad / text: Sanda Voicu) 2. De ce-ai plecat? (Noru Demetriad / text: Sanda Voicu) Orchestra Electrecord dir. Alex. Imre Voce: Margareta Paslaru

EDC-10.163

MELODII DE FLORENTIN DELMAR

1. Zboara saniuta (Florentin Delmar / text: Aurel Felea) 2. Un pisoi de catifea (Florentin Delmar / text: Sasa Georgrscu) Orchestrele: Ludovic Dizzi(1) Radioteleviziunii dir. Sile Dinicu (2) Voce: Margareta Paslaru


XL . 0471 . HI-FI / anul 1968 DISC SOPOT - PREMIUL IIIViva Maria (Polskie Nagrania / text: Margareta Paslaru) Voce: Margareta Paslaru


„Textul este disponibil sub licența GNU pentru documentație liberă.”



ARHIVA MELODIILOR


COMPOZITORI ROMANI, SLAGARE INTERNATIONALE, COMPOZITII PROPRII, FOLCLOR, MUZICA DIN FILME,ETC.(Pagina in lucru)


Prin intermediul dv. vom corecta impreuna eventualele greseli si confuzii, vom completa informatiile respective care lipsesc deocamdata (compozitori, textieri, anii lansarii melodiilor respective). Va multumesc. Impresii, observatii si propuneri la urmatoarea adresa : puiumg53@gmail.com


REPERTORIU MARGARETA PASLARU


Evidenta din arhiva personala (presa vremii, jurnale, insemnari, discuri, casete audio si video, televiziune, benzi). Piesele inregistrate in mai multe variante ; radio, electrecord, televiziune, au fost evidentiate o singua data. initiator: puiu munteanu.


Grigore Petreanu: Cand iti propui sa asterni cateva ganduri despre Margareta esti pus in dificultate nestiind la care din virtutiile acestei indragite artiste sa-ti indrepti mai intai gandul. A debutat in muzica usoara de timpuriu, la varsta adolescentei iar debutul a fost o explozie, dobandind o rapida popularitate si in foarte putini ani devine o stea a genului. Glasul ei inconfundabil, prezenta fermecatoare dar mai ales stilul de interpretare cu totul personal o plaseaza in elita muzicii usoare. Unii din cei mai importanti compozitori ai genului printre care: George Grigoriu, Temistocle Popa, Radu Serban, Vasile Veselovski, Camelia Dascalescu, Florin Bogardo, Marcel Dragomir, Marius Teicu, ii dedica piese, iar Margareta le transforma in slagare. Ea insasi s-a remarcat ca o inspirata compozitoare, multe din piesele pe care le creaza obtin un mare succes de public. A jucat in teatru si nu din cel mai facil, alaturi de mari artisti ai scenei romanesti, fara ca prezenta ei sa paleasca alaturi de aceste mari personalitati; dimpotriva, harul cu care Dumnezeu a inzestrat-o, marele ei talent, au dat stralucire spectacolelor in care a jucat. A facut film cu egala daruire si acelasi succes nedezmintit. Toate aceste daruri fac din Margareta un artist complex si complet ceea ce explica in buna masura marea ei popularitate si dragostea cu care este inconjurata de numerosii ei fani (2000).



C0MPOZITORI (62)


01) - NICOLAE VALERIU 02) - GEORGE GRIGORIU 03) - COSTEL ZAHARIA 04) - TEMISTOCLE POPA 05) - RADU SERBAN 06) - ELLY ROMAN 07) - AUREL GIROVEANU 08) - VASILE VESELOVSCHI 09) - NICOLAE CHIRCULESCU 10) - ION CRISTINOIU 11) - FLORIN BOGARDO 12) - MARIUS TEICU 13) - CORNEL FUGARU 14) - PAUL URMUZESCU 15) - CAMELIA DASCALESCU 16) - FLORENTIN DELMAR 17) - HORIA MOCULESCU 18) - VASILE VASILACHE JR. 19) - VASILE VASILACHE 20) - RAMON TAVERNIER-(Constantin Alexandru) 21) - ALEXANDRU MANDY 22) - EDMOND DEDA 23) - NORU DEMETRIAD 24) - CLAUDE ROMANO 25) - ION VASILESCU 26) - DAN BEIZADEA 27) - MARCEL DRAGOMIR 28) - ANDREI PROSTEANU 39) - DAN STEFANICA 30) - VALENTIU GRIGORESCU 31) - GABRIEL MARGARINT 32) - AUREL MANOLACHE 33) - LAURENTIU PROFETA 34) - DAN MANDRILA 35) - STEFAN KARDOS 36) - MISU IANCU 37) - MARCEL IONESCU 38) - SERGIU MALAGAMBA 39) - CONSTANTIN BARSAN 40) - VASILE SIRLI 41) - GELU SOLOMONESCU 42) - HENRY MALINEANU 43) - DINU SERBANESCU 44) - MAURICIU VESCAN 45) - SILE DINICU 46) - PETRE MIHAESCU 47) - MIHAI DUMBRAVA 48) - EMANUEL IONESCU 49) - ROBERT FLAVIAN 50) - IONEL FERNIC 51) - REMUS TEODORESCU 52) - DAN ARDELEAN 53) - GRIGORE FLORIAN 54) - ILEANA TOADER 55) - MIHAELA BOBOC 56) - ADRIAN ANTONESCU 57) - DAN DIMITRIU 58) - H.SOBE 59) - TITEL POPOVICI 60) - DAN STOIAN 61) - ION CALISTRACHE 62) - ADALBERT WINKLER


NICOLAE VALERIU Un vrabioi si o vrabiuta / 1958 (Casa de cultura "Grivita Rosie")


Hi Lilly hi -lo/ No me mires - (spaniola) din filmul "Varsta dragostei" /Coimbra - (spaniola) din filmul"Varsta dragostei" /Picolissima serenada - (italiana)1960


GEORGE GRIGORIU (29)

Chemarea marii - ( text: Mircea Block)1960 /Inima mea e a ta - (text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu) 1963 /Serenada tineretii - ( text: Angel Grigoriu - / Romeo Iorgulescu) (din filmul "Vacanta la mare" 1962 / generic muzical) 1962 (si in limba spaniola la Festivalul de la Varadero- Cuba, la cererea publicului)1967 /Polca dragostei - (text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu) 1961 /Mandolina mea - (text: George Mihalache) 1961 /Te iubesc asa cum esti - (text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu) 1962 /Cea mai frumoasa toamna - (text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu) 1962 /Din toata inima - (text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu) 1965 /Doua inimi cantau - (text: Angel Grigoriu, Romeo I.) 1970 (piesa compusa special pentru Margareta) /E nunta de aur - (text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu)'70... /Ce-ar face? - (text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu) 1975 /Tangoul de sambata seara / '70... /Tineri in tara tineretii - (text: Nicolae Stoian) premiat '70... /Ziua dor, si noaptea dor - (text: Angel Grigoriu / Romeo Iorgulescu) '70... /Soarele dragostei - (text: Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu)1971 (Festivalul Mamaia - 1971) /Aici la mine acasa- (text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu1975 (Festivalul Mamaia - premiul II - 1971) /Ram, tam, pam, pam - (text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu) 1971 (Premiul special al presei - Festivalul International Malta - 08.1971) /Orice zi e o primavara - (text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu) 1971 /Buna dimineata soare! - (text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu)1973 (din recitalul Mamaia 1973 - premiera-) /Cine te-a adus in calea mea? / 1973 /Stelele - (text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu) 1973 (Festivalul Mamaia - premiul- I -1973) /Ce poate fi pe lume mai frumos? - (text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu) '70.. /Bicicleta - (TV. coproductie romano-olandeza) 1977


Melodii din filmul "TUNELUL"1966


Si tu imi placi (si in alta varianta radio, "Doar tu imi placi") /Marea mea iubire /Unde esti? (texte: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu )


Melodii din filmul "IMPUSCATURI PE PORTATIV"1968


Rata (si in germana / Berlin 1969) /Nu stiu ce sa fac? - (in duet cu Cornel Fugaru) /Nimeni nu e vinovat /Solla ( italiana) texte: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu)



COSTEL ZAHARIA Frunze de toamna - (text: Angel Grigoriu) 1961



TEMISTOCLE POPA (24) Dorule - (text: Aurel Storin)1965 (festivalul Mamaia 1965) /Padure - (text: N.Constantinescu)1965 /Margarete - (text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu) 1965 /Cei care se iubesc - (text: Radu Stanescu) 1965 ( filmtv. Montreuil) /Nu-mi pasa de luna si stele - (text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu) 1965 /Nu pot sa te sufar - (text: Eugen Mirea) 1967 /La trivale - (text: Hary Negrin) 1968 /Hopla! - (text: Aurel Felea)1970 (din spectacolul "Se cauta o vedeta") /Izvorul - (text: Margareta Paslaru) '70... /Canta un ciobanas - (text: Mircea Block)1973 (Festivalul Mamaia - mentiune - 1973) /Si m-am trezit ca iubesc - (text: Aurel Storin )1973 (Festivalul Mamaia - mentiune - 1973) /Sa fii invingator - (text: Margareta Paslaru) 1976 (Festivalul Mamaia - 1976) /Un roman de dragoste - 1976 (Festivalul Mamaia - 1976) /Actorii - (text: Hary Negrin) 1979


Melodii din filmul "VERONICA" ( 1972) - "VERONICA SE INTOARCE"(1973) Veronica (cantecul zanei ) /In dormitorul copiilor /O minune /Cantecul primaverii /(texte: Mircea Block)


Melodii din filmul "MELODII, MELODII"1978

Saptamana /Tineri cantati cu noi /Melodii, melodii /Iubite bucuresti /Cand eram pe Ialomita /Parodie "Carmen" /(texte: Sasa Georgescu)



RADU SERBAN (16)

Pomul cu vrabii / 1958 /Iubire, Iubire - (text: Costantin Carjan) 1962 /Doua randunici - (text: Constantin Carjan )1964 (Festivalul Mamaia - premiul festivalului, slagarul anului 1964)- "melodie care a cunoscut dupa aceia cea mai mare popularitate in randul amatorilor de muzica usoara din tara noastra ." Edmond Deda. /Ce stii tu? - (text: Mihai Maximilian)1965 (Festivalul Mamaia - 1965) /De ce te ascunzi? / '60... /Inca nu e tarziu - (text: Constantin Carjan) 1966 /Strada - (text: Constantin Carjan) 1966 /Uitarea - (text: Constantin Carjan) 1966. /La un pas de fericire - (text: Eugen Mirea)'60... /De ce-ai venit, de ce-ai plecat? -(text: Constantin Carjan)1967 /Iubire absurda - (text: Constantin Carjan) (Premiul "Sony - Mitsucoscki" Festivalul International -Tokyo-Japonia) 1970 /O trestie doar - (text: Gheorghe Valcu) (si in limba japoneza "Kazuko Katagiri" imprimata pe disc R.C.A.Victor) /Aceasta taina sa ramana intre noi - (text: Mihai Maximilian)1970 (Festivalul Mamaia - premiul I / 1970 ) /Seara - (text: Gheorghe Valcu) 1973(Festivalul Mamaia ) /Balada - (text: Aurel Storin) 1975(Festivalul Mamaia-premiul I-) /Orisicand, Orisicine, Oriunde - (text: Constantin Carjan)'70...



ELLY ROMAN (7)

In tot ce e frumos pe lume - (text: Aurel Felea / Sasa Georgescu) (Festivalul Mamaia)1963 /E miraculos - (text: Eugen Mircea) (Festivalul Mamaia 1964) /Ca-n prima zi (Festivalul Mamaia 1964) /Nu mai plange Baby - (text: Elly Roman)1965 (Reactualizat in stil personal de Margareta Paslaru) /Daca nu ma sarutai - (text: Mihai Dumbrava)1965 /Tu semeni cu mine - (text: Aurel Felea) 1969 /Mi-esti drag - (text: Eugen Mirea)1971



AUREL GIROVEANU (5)

Extemporal - (text: Eugen Mirea)1962 /Romanta dragostei / 1965 /Citesc in inima ta - (text: Aurel Felea)1966 /Dupa noapte vine zi - (versuri: Tudor Musatescu) (Festivalul Mamaia )1969 (si in limba engleza "Omy friend") /Zau, imi pare rau - (text: Constantin Carjan) 1969



VASILE VESELOVSCHI (13)

Campia sub luna - (text: Aurel Storin)1965 /Cu tine rad, cu tine plang - (text: Aurel Storin)1965 (Festivalul Mamaia - premiul festivalului - 1965) /Tru-li-lu-li--la - (text: Eugen Mirea)1965 /Oricare baiat e un romeo - (text: Mihai Maximilian) 1966 /Ninge-n luna mai - /1966 /Romanticii '67 - (text: Mihai Maximilian)1967 /O masca rade, o masca plange - (text: Mihai Maximilian)1969 (din spectacol, premiera "C-tin Tanase" ) /Mama, da-mi un sfat - (text: Mihai Maximilian) (Festivalul Mamaia - premiul II - 1970) /Lumea basmelor danseaza - (1973) /E prea mult - (text: Mihai Maximilian)1979 /Unde? - (text: Mihai Maximilian)1979 /Numai atat iti cer / 1979 /Teatru



NICOLAE CHIRCULESCU (2)

Nu stiu - (text: Mihai Maximilian; B.Caus)1962 /Te cheama dragostea - (text: Mihai Maximilian)1965



ION CRISTINOIU (10)

Vreau un cantec nou ! / 1966 /Vorbe, vorbe / '70... /Anul nou - (text: Mihai Dumbrava) 1972 /Melodiile dragostei - (text: Mihai Dumbrava) (Festivalul Mamaia- premiul- I - 1975 ) /Incepe o vacanta - (text: Mihai Dumbrava)1979 /Cand s-a nascut dragostea - (text: Angel Grigoriu/ Romeo Iorgulescu) '70... /Nu te lasa! - (text: Margareta) '70... /Mediterana - (text: Mihai Dumbrava)(Festival de la Atena-Grecia - 1970) ( si varianta "Pe marea neagra" / din filmul "BD la munte si la mare" - generic muzical.) /O viata avem ca oameni /Nimic de zis! - (text :Mihai Dumbrava)1980



FLORIN BOGARDO (5)

Cum e oare? - (text: Madeleine Fortunescu)1963 (Festivalul Mamaia - premiul festivalului - 1963) /Ca tine nu e nimeni - (text: Margareta Paslaru)1966 /Nu-i nimic! - (text: Margareta Paslaru)1966 /Sa nu uitam nicicand sa iubim trandafirii - (text: Ovidiu Dumitru) (Festivalul Mamaia-premiul II - 1969) /Casa mea - (text: Alexandru Mandy) Festivalul Mamaia - 1976



MARIUS TEICU (6)

Nu te vreau - (text: Flavia Buref) (Festivalul Mamaia - premiul de popularitate-1973) /La fel ca noi - (text: Mihai Dumbrava)1979 /Visul nostru stie - (text: Mihai Dumbrava) 1979 /Ce stii tu - (text: Mihai Dumbrava) '70... /Vine, vine iar vacanta! / '70... /Porti inalte, Porti cioplite - (premiat-TV.) '70...



CORNEL FUGARU

Planeta albastra



PAUL URMUZESCU (5)

Cupidon - (text: M.Teodorescu)1963 /Va veni o clipa - (text: Mihai Dumbrava) ( premiera in recital "Cerbul de aur" Brasov-1969) /Daca as spune "Da"- ( text: Fred Firea) 1972 /Cu el ! - (text: Mihai Dumbrava)1973 /Hei, Hei! (prelucrare folclorica) '70



CAMELIA DASCALESCU (9)

Zi de meci - (TV."Sport si muzica") 1965 /Nu-ti fie teama de-un sarut - (text: Viorel Burlacu) ( in concurs "Cerbul de aur" Brasov 1968) /Sa nu crezi ca-mi pare rau - (text: Flavia Buref)1968 /Poate stie cineva - (text: Flavia Buref)1969 /Vara - (text: Mihai Dumbrava)1969 /Azi mai mult ca ieri - (text: Flavia Buref) (prima auditie in recital "Crbul de aur" Brasov -1969) /M-am jurat - (text: Flavia Buref)1970 /Plang cat vreau eu - (text: Flavia Buref)1970 /Poezia clipelor



FLORENTIN DELMAR (6)

Confeti - (text: Radu Stanescu)1962 /Baloane, baloane - (din spectacol)1963 (si in varianta"Marrons chaude") /Atata vreme cat inima mea - (din spectacol)1963 /Zboara saniuta - (text: Aurel Felea) 1967 /Un pisoi de catifea - (text: Sasa Georgescu)1967 /Primul martisor / 1962 - 1963



HORIA MOCULESCU (8)

Pana ieri - (text: Mihai Maximilian) ( Festivalul Mamaia - 1976) /Cine stie? - (E.Rotaru)1977 /Cere-mi - (text: Margareta Paslaru) '70 /Azi nu voi putea dormi - (text: Margareta Paslaru) '70... /Balanta inimii - (text: Flavia Buref)1979 /Ah, ce bine e sa citesti! (text: Eugen Rotaru) (TV."margareta si papusile"- cu papusa :Tandarica) 1982 (Margareta si pe vocile papusilor) /La multi ani! - (in duet cu Horia Moculescu)1982.TV.



VASILE VASILACHE Ninge - (in duet cu Marina)1960. TV.



V.VASILACHE JR. (9)

Fata mosului si fata babei /Numai cerul si pamantul - (text: Gheorghe Valcu) 1976 (Festivalul Mamaia - mentiune / 1976) /E sarbatoare - (text: Margareta Paslaru) '70... /Intaiul gand - (Nicolae Dragos) 1975 /Pentru paine, pentru soare - (versuri: Victor Bratulescu) 1971 (Festivalul MAMAIA - 1971) /Tineretea-i pasare maiastra - (text: Margareta P.) 1979 (Festivalul Tineretului - premiul de creatie 1979. TV.) /Frumoasa-i ziua / 1979 /Unde ti-e gandul? - (text: Aurel Storin ) 1980 /Miez de noapte - (text: Margareta ) 1981



RAMON TAVERNIER

Cantec pentru lumina - (versuri: Ion Pilat) 1976



ALEXANDRU MANDY (4)

Da! - (text: M.Fortunescu) (Festivalul Mamaia) - 1964 /Cine doarme? - (text: Alexandru Mandy)1970 (spectacol dat in folosul familiilor sinistrate - 1970) /Ia-mi linistea - 1970 /Glonte blestemat



EDMOND DEDA (3)

N-am nici o vina - (text: Mihai Dumbrava)1967 /Asta-i tot ce-a mai ramas... / 1967 /Ma mai gandesc la dumneata - (text: A. Storin)1968



NORU DENETRIAD (4)

Nu stiu cand / 1965 /Asculta-ti inima / 1966 /Asa sant eu - (text: Sanda Voicu)1966 /De ce-ai plecat? - (text: Sanda Voicu)1966



CLAUDE ROMANO (4)

Ionel, Ionelule - (text: Claude Romano/ N.Constantinescu/ N.Vladoiu)1966 /Fir-ai tu sa fii de dragoste - (text: Claude Romano; Nuchy Boldur)1966 /S-a rupt o coarda la vioara - (Claude Romano / Nuchy Boldur)1969 /Un cantec pentru tine - (text: Claude Romano) '60...


ION VASILESCU (5)

Inima e un telefon - (text: N.Constantinescu ; N.Vladoiu) '60... /Azi noapte te-am visat / 1966 /Glasul rotilor de tren (text: N.Constantinescu / N.Vladoiu)1966 /Mi-am pus busuioc in par - (text: Eugen Mirea) din spectacol 1969 /Sant o carpa in amor



DAN BEIZADEA

Te voi astepta (Asteptare) 1970


MARCEL DRAGOMIR (4)

Gelozia ta - (text: Angel Grigoriu - Romeo Iorgulescu) 1975 /Ce frumos zambeste marea - (text: Angel Grigoriu / Romeo Iorgulescu)1979 /Sentimente - (text: Margareta Paslaru)1979 /Visele iubirii - (text: Angel Grigoriu/ Romeo Iorgulescu) '70...



MIRCEA ROMCESCU

Floarea tineretii noastre - (text: Diana Turconi ) '70...



ANDREI PROSTEANU

E inutil - (text: Mihai Dumbrava)1979



DAN STEFANICA (2)

Drumul iubirii - (text: Eugen Rotaru) '70... /Superstitii - (text: Eugen Rotaru) '70...


VALENTIU GRIGORESCU

De necrezut - (text: Mihai Dumbrava) '60...



GABRIEL MARGARINT (3)

Focul -(tex: Flavia Buref)1972 /Cere-mi - (text: Margareta Paslaru) '70... /Ba da! - (text: Margareta Paslaru) '70...



AUREL MANOLACHE (6)

Ale tale - (text: Ovidiu Dumitru)1967 (si in varianta spaniola "Varadero" Festival Cuba) /Singuratate - (text:Margareta Paslaru)1967 /Ninge, ninge, ninge! - (text: Eugen Mirea) 1967 /Mai, mai, mai - (text: Sasa Georgescu)1968 /Zarzarul - (text: Sasa Georgescu)1971 (Festivalul Mamaia - mentiune) 1971 /La noi - (text: Sasa Georgescu)1973 (Festivalul Mamaia - mentiune) 1973



LAURENTIU PROFETA (2)

Cantec - Festivalul Mamaia - 1969 /Soare cu dinti - (text: Margareta Paslaru)1979



DAN MANDRILA

Bucurii - (text: Margareta Paslaru) 1979



STEFAN KORDOS

Aripi daca as avea - ( text: Aurel Felea)1969- TV.



MISU IANCU (2)

Cand randunelele se-ntorc - (Eugen Mirea)1963 /Fete si baieti / 1966



MARCEL IONESCU

Mandoline, mandoline - (text: George Mihalache ) 1966



SERGIU MALAGAMBA

Cu tine nu pot sa ma cert - (text: Mircea Block)1966



CONSTANTIN BARSAN

As vrea / 1967 - TV. (generic muzical in piesa de teatru radiofonic "Soseaua Nordului" )



VASILE SIRLI (2)

Ajuns aici - (versuri: Ion Horea) '70... /Zbor de cocori - (text: Corina Braneanu)1979


GELU SOLOMONESCU

Ochii tai - (text: T.Bals) ( Festivalul Mamaia - mentiune) 1964



H. MALINEANU (2)

Nici o dragoste - (J.Fulga) Festivalul Mamaia 1964 /Toata tineretea mea esti tu - (H.Negrin) / TV. 2.01.1966 ("Omul si camera"- regia: Valeriu Lazarov / premiat)


DINU SERBANESCU

Soarele e-ndragostit de Mamaia - (text: Aurel Felea) (Festivalul Mamaia - mentiune 1963)



MAURICIU VESCAN

Iubirea nu-i un simplu "Te iubesc" - (text: Eugen Frunza)1964



SILE DINICU

Seri la malul marii - (text: Aurel Felea) (Festivalul Mamaia - mentiune 1965)



PETRE MIHAIESCU (3) Pana la cer - (text: Ion Butnaru) /(Festivalul Mamaia - mentiune )1965 /Cate-n luna, cate-n stele - (text: Sasa Georgescu)1970 /Tara mea cu ochi frumosi - (text: H.Negrin)1974 (TV.)


MIHAI DUMBRAVA (3)

Cuvantul dat / 1973 /Florile vietii - (text: Mihai Dumbrava)1979 /Anotimpul fericirii - ( text: Mihai Dumbrava) '70...



EMANUEL IONESCU

Timpul probabil / 1965 / TV.



ROBERT FLAVIAN (2)

Sa ma ierti - ( text:Margareta Paslaru)1965 /Vacanta - (text: Eugen Rotaru)'70...



IONEL FERNIC

Scrisoare de dor / 1965



CONSTANTIN ALEXANDRU

Cu tine-n gand - (text: Constantin Alexandru)1965



REMUS TEODORESCU

O confidenta - (text: Aurelian Udriste) 1967 / TV.



DAN ARDELEAN /De vreti - (text: Margareta Paslaru) '70...



GRIGORE FLORIAN

Florareasa - (text: H.Negrin)1962



ILEANA TOADER

Visul meu - (text: Florin Necsoiu) '70...



MIHAELA BOBOC

Obsedanta-i clipa - (text: Margareta Paslaru) '70...



ADRIAN ANTONESCU

Confensiuni - (text: Margareta Paslaru)



DAN DIMITRIU

O clipa mai devreme


H.SOBE

Blondele papusi / 1970


TITEL POPOVICI

Cantecul meu


DAN STOIAN

Un om de nea



MUZICA POPULARA 1964

Sant osanca bine-mi pare /Bade palarie noua /Suparat bade-ai de-aseara /S-ar gati badea de nunta


MELODII POPULARE IN TRANSPUNERI MODERNE 1967

Tarina de la Gaina /Valeleu /Pe deal pe la Cornatel /Aseara ti-am luat basma


Uha-i bade / '70... /Marita-m-as marita / 1967 si TV. /Zi-sa mama / 1967 si TV. /N-am stiut bade / '70... /Nu-i bai! / 1971 /Pavele, Pavele / '70... /Gheorghe, Gheorghe / '70... /La fereastra casei mele / TV-1979 (Revelion) /Lume, lume / '70... /M-a facut mama olteanca / '70... /Carul pentru nasu / '70... /Balada lui Iancu Jianu / '70.. /Bocet (Bate mama lemnele) 1980 /Nu fi mandrut banuit / 1981 (din recitalul sustinut la Sala Palatului)1981 /Ciuleandra / 1998



COMPOZITII MARGARETA PASLARU (toate pe texte proprii)

Regret /A nimanui sunt (si in germana) 1967 (Recital Cerbul de aur Brasov / 1969) /Tigarea /Ceasul e un vrajitor / 1967 /Timpul (variante in germana si franceza - 1971) (1970 compusa / 1971 teletopTV / 1972imprimata pe disc) /Dragoste flamanda (si in germana) /Pasiunea / 1973 /Cu haina pe umeri /Spune tu care stii atat de multe (variante in portugheza si germana) /Tata /Tulburatoare primavara (si in germana) /Uite campionii / 1965 / TV. /Batranul comisionar / 1967 /Cheia fericirii / 1967 /Anotimpurile dragostei / 1967 /Te-am strigat / 1967 / TV. /Tu o iubesti pe ea / 1967 / TV. /Nu cred in soapte / 1967 /(in prima auditie la Festivalul de la Budapesta -TV-1967) /Dar speri / '60... /Inima nu-ncepe iar / '60... /E un cantec drag / 1963 /Batista / '60... /Daca te-ai schimba / '60... /Mandrul soare / '60... /Indiferentul - 1967 / din spectacol si TV. /Bunicii mei / 1972 /Nu te intrista, iubesc pe altcineva... / '60... /Cu cine vorbeai la telefon? / '60... /Poveste de fum / 1968 / TV. /Avioane de hartie / 1968 / TV. /Omuletul - 1968 / TV. /Dambovita apa dulce / 1969 / TV. /Ma strigai - 1971 / TV. /Ce bine ar fi - 1971 / TV. (si in germana) /Duminica fara el / 1972 / TV /Balada focului / 1972 / TV. /Turneul - 1972 / TV. /Soldatelul / 1972 (si in germana) /As vrea sa fiu o stanca / 1972 (si in limba franceza) /Si se balbaia - 1972 / spectacol si TV. / (si in germana) /Toate, toate trec / '70...(si in germana) /Emotii / '70... /Azi este o zi mare / '70... (si in maghiara) /Pentru tine omul meu iubit / '70... /Alergatori de cursa lunga / 1972 /Daca ai ghici / 1973 (melodia anului) /Insomnie / '70... /Vrei sa ne impacam? / '70... /Metamorfoze / '70... /O zi frumoasa / '70... /Nu va fi trista seara - '70... /Iarta-ma / '70... /Fara sa vrei / '70... /Ce pacat (Nu-i pacat) / '70... /Asta seara sa fim veseli / '70... /Adio nu regret nimic / '70... /Ala, bala / '70... /Muzica pentru filmul de desene animate "Mihaela" de Nell Cobar/1976 /Asta seara-i anul nou / 1976 (concert cu public) /I- o lupta in toate cele /1976 (si in germana) /Ecou, ecou, ecou / 1979 (si in germana) /Cuba, fata marilor (Cuba - Havana) (Festivalul prieteniei - Gala Julie '80) /De ce nu cade soarele? / 1980 /Sa fie oare adevarat? / 1981 /Sarbatori fericite / '90 /Omul bun invinge / 1996. /Cat mai aproape, cat mai departe /Mai lasa-ma un minut /Un martisor


Tatal nostru - (Rugaciune) compusa in 1997 (lansata in Canada la recitalul "Vine, vine...Margareta" 1998) /Colinde - (pootpuriu) / 1993



COMPOZITII MARGARETA PASLARU PE VERSURILE POETILOR RAMANI

Ghimpii - versuri: Lucian Blaga / '60... /Vre o zgatie de fata - versuri: Mihai Eminescu (1878) / '70... /Nani, nani fat frumos - versuri: George Tarnea / '70... /Mi-e dor - versuri: Nichita Stanescu / '70... /Acei copii, acei batrani - versuri: Ion Horea / '70... /Si viata merge mai departe - versuri: Constanta Buzea / '70... /Mai bine soarta lui Sisif - versuri: Ion Horea / 1977 (si in germana) /Despotici in uimire - versuri: Constanta Buzea / 1979 (si in germana) /Nu vreau sa moara florile de mar - versuri: Agata Bacovia / 1980 (lansata in emisiunea TV."Slagare in devenire") /Pasarile nu mor niciodata - versuri: Mihai Eminescu / Ovidiu Dumitru / 1980 /Lasami toamna pomii verzi - versuri: Ana Blandiana / 1980 (lansata in emisiunea TV." Slagare in devenire") /Eu si timpul - versuri: Virgil Carianopol / 1980 (lansata in emisiunea TV. "Slagare in devenire") /Tare-am fost - versuri: Virgil Carianopol / 1980 (in prima auditie la teatrul "C-tin Tanase") /Romanta soarelui - versuri: Ion Minulescu / 1980.TV. /Riscul - versuri: Adrian Paunescu / 1980 /Nu! - versuri: Virgil Carianopol / 1981 /Flacari - versuri: Virgil Carianopol) / 1981 /Septembrie - versuri: Romulus Vulpescu / 1993 /Voronet - versuri: Constanta Buzea



COMPOZITII MARGARETA PASLARU SI TEXTIERI COLABORATORI

Sah mat! - text: Mihaai Dumbrava / '70... /Cand omul nu e singur - text: Flavia Buref / '70... /Campia mea - text: Eugen Rotaru / '70... /Umbra mea - text: Ovidiu Dumitru / 1980 /Diamant fermecat - text: Eugen Rotaru / 1981 (premiul de creatie la concursul TV.:Slagare in devenire") 1981



ADAPTARI:

In luna de miere - (adaptare: Margareta Paslaru) '70... /E pacat baiete - (adaptare pe un text de Margareta Paslaru) ;70... /Ce inganfat - (Mogoll - text: Margareta Paslaru) '60... /Cine, cine, cine..../text: Eugen Rotaru /international 1981 /De la cafea / international /Maine, chiar de maine.../ TV.1981



COMPOZITII INTERPRETATE IN ALTE LIMBI STRAINE (germana, engleza, portugheza, maghiara, franceza)



REPERTORIU INTERNATIONAL LIMBI STRAINE

Guarda che luna - (G.Malgoni)1961 /Quien sera - (Pablo Beltran Luis)1962 /Rositta - (Marino Marini)1962 /Un'ora senza te - (Pinchi - Marini)1963 /Babic'ko - (Cehoslovaca) din spectacol /1962 /Cacito, cacito - din spectacol / 1963 /Vieni vicino a me - (Calese)1963 /Amore tuwist / 1963 /Moliendo cafe / '60... /Dis moi! - (franceza) '60... /Prendi la tua mano (Tango) '60... /Cassanova kiss (Picolina baci) '60... /Il ballo del mattone - (B.Canfora)1963 /Quando ce la luna piena- (C.Malgoni)1963 /Vulcano - 1963 (si in limba romana) /Il pullover - (G.Massara)1963(si in limba romana) /Giovane, giovane - din spectacol / 1964 /Cuore - din spectacol -1964 (si in limba romana) /Danagio - din spectacol / 1964 /Non ensere geloso - din spectacol / 1964 /Penso alle cose perdute / 1965 /Just once more - (Inca o data) 1966 /Little devil - (Dracusorul) 1966 /Big deal – (Buna afacere) 1966 /All my lovin - (Vreau sa-mi spui) 1966 (Si in limba romana) /L'apuntamento / '60... /Mio core / '60... /Of! (francez) / '60... /Revienz (francez) / '60... /Tu es my coracon (Frumoasa Elena) '60... /Cuando vedo che tuti si amo / '60... /Espontamente / '60... /E piu' ti amo / '60... /Andiamos, andiamos / 1961 /Ansiedad -1961 /Io vedo uno ochos negro / 1961 /El mosquito / 1961 /La zingara / 1961 /Mariquito / 1961 /Chulona / 1961 /Nevera (Festivalul de la Split)1980



ADAPTARI SI TRANSPUNERI IN LIMBA ROMANA

Pe aripa vantului - (text: G.Mihalache) 1961(individual) (melodie din filmul "Varsta dragostei"cu Lolitta Tores) /O poveste de iubire - (Eleta Almaran - Eugen Mirea; Sasa Georgescu)1962 /Bunicuta - (Ludwik Podest - George Mihalache)1962 /E primavara - (Millet - A.Udriste)1962 /Cantec de dragoste - (Gietz - Vlaicu Barna)1961 /Bunicul / 1962 /De ma iubesti - (N-on ho l'eta) (Nisa - text: Margareta Paslaru)1965 /Tinerii - (din filmul "Tinerii", cu Cliff Richard - text: Margareta Paslaru)1965 /Inima mea te cheama (Daiana) '60.. /Am luat vacanta - (Ciao, ciao amore) (Pattacini - text: Margareta Paslaru)1965 /Parca, parca tin la tine - (Poco solo ) (Pattacini - text: Margareta Paslaru)1965 /Poate dragostea - (Bye, bye, love)(Alber - text: Margareta Paslaru)1965 (si in duet cu: Marina Voica si Constantin Draghici-din spectacol). /Intr-o floare - (Mogol - text: Margareta Paslaru) TV.1966 /Trandafirii tai - (L'amour c'est pour rien) (Enrico Macias - A.Felea)1966(si in limba franceza) /Zile si nopti - (Beltrani)1967 /Unde s-a dus vremea? (Istvan / text: Margareta Paslaru)1967 /Acasa mi-e gandul - (Casa d'irene )(Di Pagano - text: Margareta Paslaru)1967(si in limba italiana) /Poate vreti sa dansati - (Prego - Celentano)1967(si in limba italiana) /Ninge-ntruna - (Tombe la neige)(Salvatore Adamo - text:Aurel Felea)1967(si in limba franceza) /Hei, diseara! - ("The Beatles") 1967.TV(si in limba engleza) /Stiu de ce se plimba pe cer... / 1967 / TV. /Viva Maria! (Riszard Sielichi - text: Margareta Paslaru)1968 (Festivalul de la Sopot-Polonia-premiul 3 )1968 /Ce dor imi e sa fiu acasa iar -(The Green, Green Grass of Home!-text: Eugen Mirea) 1968 /Doar muzica - (La rosa nera - text: Margareta Paslaru)1968 /Dilaila - (Les Reed si Barry Mason - text: Margareta Paslaru)1968(si in limba engleza ) si TV. /Daca pleci - (Hayes - text: Margareta Paslaru)1968 /Clopotelul - (Maniana)(text:Aurel Felea) 1968 /Spune, spune... / '70... /Ochii mei - (Festivalul Sanremo)1968 /Sant indragostita - (Quando mi inamoro)(text: Aurel Felea)1968 /Iubirea mea te las - (Akropolis, adieu - text: Eugen Rotaru)1969 /In numele iubirii - (Engelbert Humperding - text: Margareta Paslaru )1969 / TV. /Boung-bang-a-bang- -(Allan Morehouse - text: Sasa Georgescu)1969 (Marele premiu Eurovision-1969) /Eu cant int-runa - (Vivo Cantando)(Maria Jose Cerato - text:Sasa Georgescu)1969 (si in limba spaniola) /O,isidora ! / '60... /Oblady, oblada - (si in limba engleza)'60... /Toata iubirea (Valentino) '60... /Deseara nu veni la gara - (L'oriente)(Sergio Endrigo - text: Aurel Felea)1970 / TV.(si in limba italiana) /N-ai dreptate - (Ojos gitanos) - 1970 /Pentru noi doi / (Abba / Flavia Buref) '70... /Scoliera / din spectacol 1970 /Un spin si un trandafir - (Una spina e una rosa)1971(Continello- Migliacci)(text: Ovidiu Dumitru)1971 /Inima - (Mio cuore e una zingara)(Nada - text: Ovidiu Dumitru)1971 /Strainul - (Le Meteque)(George Mustachi - text: Sasa Georgescu)1971 /Ninna, nanna - (L.Albertelli, E.Ricardi)text: Aurel Felea)1971 /Balalaica - (Rudolka Sverko - text: G.E.Marian)1971 si TV. /Pe valul dragostei (text: Margareta Paslaru) '70... /Zilele curcubeului - (Igiorni dell' arcobaleno-Sanremo )(text: Sasa Georgescu)1972 /Dragostea (Savantii) 1972 /Aceleasi ganduri / 1973 /Melodie (din repertoriul formatiei Rolleng stone) '70... /Soricelul - (Gilbert Becaud -text: Margareta Paslaru) '70...TV. /Povesti, povesti - (Robinson - text: Margareta Paslaru) '70...nu m-am schimbat (Joe /Dolland) '70... /Graiul muzicii- (Laila, Laila)70... /Soare si flori / '70... /Floricele de porumb / '70... /Trebuia / '70.... /Mai mult ca ieri, dar mai putin ca maine / '70...(Today is yesterday to...) /Cearta florilor - (K.Moos /text:Corina Braneanu) '70. (acompaniament la nai Gheorghe Zamfir) /Olala.. / '70... /Paloma blanca - (din spectacol) 1974 /In gradina bucuriilor - (Lovely Lady of Arcadia -text: Aurel Felea)1975 /Spuneam ca nu-mi pasa - (O.Benton - text: A.Felea )1975 /Ce nu stim - (Traditional - text: Mihai Dumbrava)1975 /Nu, n-a fost gluma (La melancolie - text: Mihai Dumbrava)1975 /Valuri, valuri - (Vlavianos - text: Aurel Felea)1975 /Nicaeri - (Vlavianos - text: Aurel Felea)1975 /As vrea - (Waterloo - text: Aurel Felea)1975 /Julieta si Romeo / '70... /Miracolul iubirii - (En chantant la vie est belle text:Mihai Dumbrava)1975 /El era star de cinema - (Drink,Drink - text: Mihai Dumbrava)1975 /Poate o data si odata - (For Ever and Ever - text: Aurel Felea)1975 (si in limba engleza din spectacol) /Pasare, ce vrei sa-mi spui - (Over and Over - text: Aurel Felea)1975 /Zi de zi - (Die Sterne - text: Mihai Dumbrava)1975 /Vei pleca - (Tu t'en vas)(Alain Barriere - text: Mihai Dumbrava)1976 /Iuppi-du - (Adriano Celentano - text: Mihai Dumbrava)1976 /Ursul si vulpea - (Rock fabula)(Robinson - text:Sasa Georgescu)1976 /Maine, maine, maine - (Money, money, money)(text: Mihai Dumbrava)1978 /Noi doi si pamantu-ntreg - (Under Moon of - text: Aurel Felea)1978 /O melodie jucarie - ( R,Nelson - text: Aurel Felea1979 /Valvataia - (Jo Dollan - Sasa Georgescu)1979 /Viata ta - (Santoca - text: Margareta Paslaru)1979 /Gelos - (Jo Dolan - text: Corina Braneanu) 1979 /Cuvinte in plus - (Gloria Gaynor - text:Victor Bratulescu)1980 /Doar muzica - (Harrison - text:Angel Grigoriu si Romeo Iorgulescu)1980 /Patru anotimpuri- (O.Benton - text: Corina Braneanu)1980 /Viata ta - (O.Onius - text: Margareta Paslaru)1980 /Doar bucuriei - (Perkins - text: Flavia Buref)1980 /Harap alb - (Genghis - Khan)(text: George Oprea)1980 /O noapte alba - (Zingara)(Jose Feliciano - text: Corina Braneanu)1980


FESTIVALUL INTERNATIONAL DE MUZICA USOARA "CERBUL DE AUR" BRASOV

RECITAL "HORS - CONCURS"1969

( formatia:Rolf A'lbrich /si prima sa compozitie "A nimanui") -selectii-


Asa e viata - ( adaptare de Margareta Paslaru dupa piesa "Ma che freddo fa") 1969 /Azi vreau sa rad din nou - (C'etait le temps des fleurs)1969(Ruschin - text: Margareta Paslaru) /Eu eram doar o papusa - (La bambola)(Migliacci si Zambrini / text: Flavia Buref)1969 /Acesta e cantecul meu- (Charles Chaplin - text: Margareta Paslaru)1968 /Nici ploaia - (La pioggia)(E.Mogoll-text: Margareta Paslaru)1969 /Felicitari - (Congratulations - Cliff Richard)(text:Aurel Felea)1968(si in limba engleza) /Un baiat -( Little mann ) - text: Aurel Felea)1968



CONCERT RECITAL "ONE - MAN-SHOW"

LA 25 DE ANI - SARBATORIREA A 10 ANI DE ACTIVITATE

(acompaniata de formatia Rolf A'lbrich- noiembrie 1968, sustinut la Casa Armatei) -selectiuni-


Bony and clayde - (Georgie Fame - Murray)(text: Eugen Mirea) 1967 (din filmul cu acelasi nume) /The ballad of mack the knife - (muzica: Kurt Weill - text: Eugen Mirea ) ( din piesa de teatru "Opera de trei parale"1964) /Vremuri (Hei, tranvai! - Phonix) /Oh! un sarut! (international)


Concertul - recital a fost repetat la cererea publicului "Teatrul de Opereta" Bucuresti


DIVERSE

Ploaia (Ploua, plouaL...) / din spectacol /1962 /Nu-i pacat sa asculti ochitara / din spectacol / '60... /Cand te scoli dimineata / '60... /Luna plina - din spectacol / 1963 /Un cantec drag iubirea mea - din spectacol / 1963 /Multi ani traiasca! / 1965 /Vinovata-i bossanova / 1965 /Nu uita ca te iubesc / 1966 /Azi noapte te-am visat / 1966 /Te-am vazut la brat cu alta fata (tema filmului "Umbrele din Cherbourg) /Cazacioc (din spectacol ) '60... /E firesc sa se intample asa / 1968 /Esti un papagal (din spectacol) 1968 /Daca nu ai fi fost tu / 1969 /Nu-i tarziu - (tema din filmul "Papillon", text: Eugen Rotaru) /Inima rade si plange la fel / 1969 /Apa si focul (din spectacol) / '70... /Babilon (din spectacol) / '70... /Sa vina pompierii/ '70... /Si cerul, si luna, si marea -/1971 /Anul nou / '73... /Cand ai sa cunosti toti prietenii mei / 1982 /Nu ma chema / 1981 /Azi ! / 1981 /Ce mai faci ? / 1981 /Du-te fara teama / 1981 /Adelita /A fost o dat! /Asa te chem /Asculta muzica /Baba Dochia /Casa noastra /Cine-n lume a auzit /Ciocolata / din spectacol (C-tin Tanase) /Dobrogeana-i o poveste /De-o mie de ori /E primavara-n viata mea /Foc ascuns /In umbra ta /Inima mea bate /Lumina mai stai /Lauda omului - (versuri: Nichita Stanescu) /Nu uita ca te iubesc /Noi vom fi lumina - (text: Eugen Rotaru) /Numai atat iti cer /O casa ! - (text: Flavia Buref) /Patru zari /Primavara a sosit /Oho, aha ! (o intamplare / formatia Luff) /Secretul lunii /Sa nu crezi ca te-am uitat /Sa alungam tristetea /Teatru /Taina mea /Saruta-ma ! /Asta seara sa fim veseli - (text: Margareta Paslaru) /Visul tineretii /Daca fetele... /Sa fii femeie nu-i usor - (de Eugen Rotaru) /Vraja lunii /Shache, shache, shache - (grup: Valeria Pusi, Mircea Vlad,etc) S/lagar di n repertoriul lui Tony Cristy /Casanova (formatia Luff)



EMISIUNI TV. (in lucru)


CUPLETE

Anul nou 1978-TV.

Badita (Margareta si Stela Popescu) /Vin soldatii (Margareta si -Stela Popescu) /Femei, femei, femei (Margareta / Stela Popescu/ Vasilica Tastaman) 1969


Anul nou 1979-TV.

Moatele(Margareta /Stela Popescu / Vasilica Tastaman) /Tanta (Margareta si Stela Popescu)


Anul nou 1979-TV.

Intr-o florarie (Margareta cu: Ion Fintesteanu, Angela Similea, Mihaela Mijea)


"Camping Boema"1976

Quintetul"Terminabile" (Margareta / Stela P.opescu/Ana Maria Moculescu / Stefan Banica / Horia Moculescu)


"Nevestele vesele din Boema"1978

Romantioasele (Margareta / Stela Popescu / Vasilica Tastaman) /Comedia muta (Margareta) /Charlot (in travesti-Margareta) /Luminile rampei (Margareta / Stela Popescu / Vasilica Tastaman)



DUETE

(cu Marina Voica-TV.) Pe aripa vantului / 1960 /Ninge / 1960 /E seara /Amintiri / 1974 /Poate dragostea /Hei, hei, filme!


Vreau sa-mi spui ( Margareta si Cornel Fugaru) TV. / 1966


Potpouri (Margareta si Constantintin Draghici) din spectacol


Hei! (cu Anda Calugareanu)TV.


Ale tale (Margareta si Dan Spataru)1967


Nu stiu ce sa fac? (Margareta si Cornel Fugaru) /Film "Impuscaturi pe portativ" 1968


Intaiul gand / Margareta cu Ludovic Konya- de la Opera Romana (Revelion TV.1975-1976)


Cand eram pe Ialomita (Margareta si Cornel Constantiniu) /Tangoul C.F.R. (Margareta si Cornel Constantiniu) Film "Melodii, Melodii" 1978


La hanul Ancutei (Margareta si Ileanna Sararoiu)



DIVERTISMENT - TV.

O sinfonie /Ora de muzica


Martisoare, martisoare...(Margareta si Mihai Fotino) 1974 /Altruistele (cu: Margareta, Olimpia Panciu, Corina Chiriac, Angela Similea) TV.


Cvartetul vesel (cu:Margareta, Marina Voica, Angela Similea, Olimpia Panciu)TV.


La multi ani cu sanatate! (cu: Margareta, Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Angela Similea)


Bucatarii (cu: Margareta, Aurelian Andreescu, Mihai Constantinescu) 1981 /Violonistii (Margareta, Angela,Mihai,Marina,etc.)1981


Vreau sa fac un final (Margareta si papusile) 1982



USA LABORATOR DE CREATIE

Time is a monster /Life is like a jungle /I got back my wings /Era o fantana (versuri de Elena Farago) /Un copil uitat (muzica si text) 1991 /Un pod peste ocean (muzica si text) 1993 /Listen my daughter(muzica si text)1993 /Am cantat cat am voit (Margareta Paslaru - text: V.Carianopol) 1993 /Bucuria de-a canta (muzica si text)1992 /Our day, children's day ! (muzica si text Margareta Paslaru)1992 /Mark kostabi crazy boy (text adaptat la compozitia "Lasa-mi toamna")1993 /Bittersweet" (generic film) 1994 /Forta destinului (muzica operei cu acelasi nume=Giusepe Verdi) 2000 /Text la uvertura operei = Margareta Paslaru


IN PRIMA AUDITIE

"IUBINDU-TE" - Margareta P. / Mariana Dumitrescu /(lansata in emisiunea radio "98,3 de Hituri romanesti") 30 martie, 2008



Precizare:

Melodiile realizate in mai multe variante ( text, orchestratie, interpretare, inregistrari radio, Electrecord, televiziune ), au fost mentionate doar o singura data.) initiator: puiu munteanu.


„Textul este disponibil sub licența GNU pentru documentație liberă.”


Adaugat si modificat de Briant

Blog: Admiratori forever...Margareta

MARGARETA PASLARU

ARHIVA PREMIILOR

www.margareta.com


Interpreta de muzica usoara si populara, compozitoare si textiera, actrita de teatru si film, vedeta absoluta a anilor '60-'70, primul loc in clasamentul de popularitate timp de 6 ani la rand.

  • A debutat la varsta de 15 ani la T.V.
  • A studiat: pian, balet, pictura, cursul de perfectionare de pe langa C.S.C.A. Clasa Camelia Dascalescu.

- 400 de spectacole cu “Opera de trei parale” de B.Brecht in regia lui Liviu Ciulei, in rolul Polly Peachum avand ca parteneri pe Toma Caragiu, Victor Rebenciug, Clody Bertola, George Maruta.

  • Debutul in cinematografie si-l face in coproductia romano-sovietica “Tunelul” (Emerich Scaffer, Ion Dichiseanu, Stefan Banica, Florin Piersic), care ii aduce diploma de interpretare ca actrita. in rolul Iulia.

Au urmat filmele: “O fata fermecatoare” (Marin Moraru, Emerich Scaffer, Stefan Iordache), “Impuscaturi pe portativ” (Cornel Fugaru, Nae Roman, Stefan Banica, Puiu Calinescu), “Veronica” (Florian Pitis, Dem Radulescu, Vasilica Tastaman, Angela Moldovan), “Veronica se intoarce”, “Melodii, melodii” (Ion Dichiseanu, Jan Constantin, Cornel Constantiniu), "Gloria nu canta” (Toma Caragiu, Horatiu Malaele, Tora Vasilescu) , “Clipa”.

  • Canta muzica populara intr-un stil cu totul aparte., personal.
  • Este compozitoare si textiera:“Timpul”, “Ce bine ar fi”, “Soldatelul”. “Alergatori de cursa lunga”, “Dragoste flamanda”, “Balada focului”, “Pasiunea”, “Turneul”, “Daca ai ghici”, “Duminica fara el”, “ Ceasul e un vrajitor”, “ A nimanui sunt”, “ E o lupta in toate cele”, “Tulburatoare primavara”, “ Toate, toate trec”, “ Spune tu care stii atat de multe”, “ Eu si timpul”, “Diamant fermecat”, “ Ecou, ecou, ecou”, “ Romanta soarelui”, “ Tare-am fost”, “ Pasarile nu mor niciodata”, “ Lasa-mi toamna pomii verzi” si multe altele.
  • Castigatoare a numeroase premii in tara si peste hotare:
  • Participanta si premiata la aproape toate editiile Concursului si Festivalului demuzica usoara romaneasca Mamaia.


2008 - Medalie si Diploma de onoare"Cerbul de Aur 40"Festival International Brasov

2008 - Premiul de Excelenta - 50 de ani de la debut - acordat de Media

2007- Diploma de merit pentru exceptionala implicare in sprijinirea persoanelor dezavantajatela seara Romania Actualitati - Callatis 12 Iulie 2007

2007 - Premiul de Excelenta pentru intreaga activitate acordat de Radio Romania Actualitati

2006 - Trofeul TVR50 si 2006 - Premiul de Excelenta VIP - Editia LXXIIV Septembrie

2006 - Premiul de Excelenta VIP - Editia LXXIIV Septembrie

2006 - Radio Romania -78 de ani, Diploma de Excelenta pentru intreaga activitate.

2006 - Premiu pentru intreaga activitate - Gala "Femei de succes.

2005 - The Videographer Award of Distinction -categoria TV/Program/Arts - "The Best Of..Artists & Their

Art", Arlington Texas.

2004 - The Communicator Award of Distinction for "Forever Music"( Cable TV/ Educational program

category) in Arlington Texas

2004 - Gold Classic Telly Winner -categoria Cultural - la cea de a 25 aniversare Telly Awards, in Cincinnati Ohio

2003 - Telly Award -finalist bronz - categoria Cultural, la cea de a 24-a competitie nationala Telly Awards

care a avut loc in Cincinnati Ohio

2002 - Premiul "Women of Excellence" categoria Arts & Humanities - Union County - NJ, USA

2000 - Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti1971 - Premiul special al Presei, Festivalul

International Malta

2000 - Membra de Onoare a Crucii Rosii Romane

1999 - Invitata de Onoare la Gala UNITER – Bucuresti

1999 - Premiul "Vedete Internationale ale Cantecului Romanesc"- revista Actualitatea Muzicala a Uniunii Compozitorilor

1998 - Distinctia Umanitarismului - Los Angeles - US oferita de Camera de Comert California-Romania

1997 - Invitata de Onoare la Festivalul International Cerbul de Aur – Brasov

1996 - Membra de Onoare - UNICEF Romania

1981 - Premiul de creatie pentru "Diamant fermecat". Muzica M. Paslaru text E. Rotaru,la concursul TV "Slagare in devenire"


1979 - Premiul de creatie pentru "Pasarea maiastra". Muzica V.Vasilache Jr. text Margareta Paslaru, la festivalul Tineretului - Bucuresti.


1975 - Festivalul Mamaia Premiul I. "Balada" (Radu Serban /text: Aurel Storin) Interpreti: Margareta Paslaru in duet cu Marina Voica

Premiul I. "Melodiile dragostei" (Ion Cristinoiu / text:Mihai Dumbrava) Interpreta: Margareta Paslaru

Premiul II. "Aici la mine acasa" (George Grigoriu /text: Angel Grigoriu-Romeo Iorgulescu) Interpreta: Margareta Paslaru

1973 - Festivalul Mamaia Premiu I "Stelele" (George Grigoriu / text: Angel Grigoriu-Romeo Iorgulescu)

  • Mentiune - "La noi" (Aurel Manolache / text: Sasa Georgescu) Interpreta: Margareta Paslaru
  • Mentiune - "Canta un ciobanas " (Temistocle Popa) Interpreta: Margareta Paslaru
  • Mentiune - "Si m-am trezit ca iubesc" (Temistocle Popa / text: Aurel Storin) Interpreta: Margareta Paslaru

1971 - Concursul si Festivalul de muzica usoara romaneasca Mamaia

  • Mentiune - "Soarele dragostei" (George Grigoriu /text:: Romeo Iorgulescu) Interpreta: Margareta Paslaru
  • Mentiune - "Zarzarul" (Aurel Manolache /text: Sasa Georgescu)Interpreta: Margareta Paslaru

1971 - Premiul Presei, Festivalul Presei din Ankara - Turcia

1971 - Premiul special al Presei, Festivalul International Malta

1970 - Concursul national de muzica usoara

Premiul I. Aceasta taina sa ramana intre noi (Radu Serban / text: Mihai Maximilian) Interpreta: Margareta Paslaru Premiul II. Mama, da-mi un sfat (Vasile Veselovschi / text: Mihai Maximilian) Interpreta: Margareta Paslaru

1970 – Premiul „Sony, Festivalul International – Tokyo – Japonia

1969 - Festivalul Mamaia Premiul al II-lea: "Sa nu uitam sa iubim trandafirii" - (Florin Bogardo - text: Ovidiu Dumitru).Interpreta: Margareta Paslaru

1969 - Trofeul MIDEM la Cannes, Franta (discul de marmora)

1969 – Discul de Aur (Romania)

1968 - Premiul III la Festivalul International de la Sopot-Polonia

1968 - * Mentiune “Cerbul de Aur” - Brasov – Romania

1966 - *Diploma de debut in cinematografie cu rolul Iulia, in "Tunelul", la Festivalul National de Film "Pelicanul de Aur" Mamaia

1965 - Festivalul Mamaia Premiul "Radioteleviziunii: "Cu tine" (V.Veselovschi - text: Aurel Storin).Interpreta: Margareta Paslaru

  • Mentiune - "Seri la malul marii" - (Sile Dinicu - text: Aurel Felea)

Interpreta: Margareta Paslaru

1964 - Festivalul Mamaia *Mentiune "Doua randunici" (Radu Serban-text: C-tin Carjan) Interpreta: Margareta Paslaru

"Mentiune" - "Ochii tai" (Gelu Solomonescu-text: Teodor Bals) Interpreta: Margareta Paslaru

1963 - Primul concurs si Festival de muzica usoara romaneasca Mamaia Premiul Uniunii Scriitorilor: "Cum e oare?" (Florin Bogardo-text: Madeleine Fortunescu) Interpreta: Margareta Paslaru

  • Mentiune - "Soarele e-ndragostit de Mamaia" (Dinu Serbanescu-text: Aurel Felea)

Interpreta: Margareta Paslaru

  • Diploma pentru interpretarea melodiei "Cum e oare?"


Actualizarea paginii „Margareta Pâslaru“[modificare sursă]

Am apreciat sugestia dumneavoastră din capul paginii “Margareta Pâslaru”. Daca am înțeles corect ceea ce ați spus, era necesară o bibliografie, o dovadă care atestă autenticitatea celor postate pe site-ul dumneavoastră. Am completat-o și o puteți verifica la rubrica “Bibliografie”.

Am corectat anumite erori care s-au strecurat, consultând-o chiar pe artistă.

Firește, spațiul WIKIPEDIA permite doar o prezentare succintă a activității de peste jumătate de veac a legendarei artiste. Rațiunea pentru care am inclus mai multe date, este aceea de a o face cunoscută si tinerei generații. De altfel, din câte am aflat recent, până la sfârșitul anului va fi publicată și cartea cu caracter biografic a Margaretei Pâslaru.

Ne-am bucura sa va satisfacă modificările, încat să renunțați la acele notații care pot lăsa impresia că informațiile nu ar fi corecte.

Vă mulțumim pentru interesul acordat.

Svetlana2003 (discuție)Svetlana2003Svetlana2003 (discuție)

Formulare neclară în secțiunea Vocea succesului[modificare sursă]

Turcanin (discuție) 9 ianuarie 2012 04:50 (EET) Nu mi se pare prea clar formulat: Din repertoriul vast doar 680 de melodii au fost înregistrate la Radio, Electrecord, Televiziune, piese cântate în turneele din țară și străinătate, a căror evidență a rămas doar în memoria fanilor.[răspunde]