Discuție:Big Bang

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Big Bangul este o teorie stiintifica este absurda prezenta referirilor la creationism in cadrul articolului. Rog respectuos pe cei care au pareri diferite (ma refer special la creationisti) sa faca un articol cu subiect religios de exemplu "considerente religioase la adresa teoriei big bangului"Arpisz (discuție) 18 martie 2010 21:39 (EET)[răspunde]

Cronologia Big Bangului[modificare sursă]

Timp 0: Big Bang a fost momentul în care materia, energia și radiația au devenit timp și spațiu într-o stare foarte comprimată. Minut 1: În primul minut , s-au format particulele subatomice și a apărut gravitația ca forță distinctă. Anul 500 000: Se formează primi atomi complecși. Miliard de ani 1: Încep să se formeze nori de materie datorită gravitației. Miliard de ani 2: Primele stele si galaxii încep să se formeze din nori de gaze.

Gânditorii medievali, influiențați de filosoful grec Aristotel, credeau că totul are la bază patru elemente: aer, apă, pământ și foc. De fapt, doi gânditori greci anteriori, Leucippus șiDemocrit, se apropiaseră de adevăr. Ei credeau că totul era făcut din particule indestructibile - atomi - prea mici pentu a fi văzute sau subdivizate. Ei au dedus că nu exista nimic altceva decât acești atomi și spațiul și că toate schimbările proveneau din rearanjarea atomilor.

Spectru elegtromagnetic[modificare sursă]

Obiectele din spațiu emit radiații: tulburări electrice și magnetice care călătoresc prin spațiu sub formă de unde cu lungimi variabile. Radiațiile sunt cunoscute ca spectru elegtromagnetic; cuprinde raze gama, cu cea mai mica lungime de undă, razele X, ultraviolete, lumina vizibilă, infraroșii, microunde și unde radio. Cosmologii analizează radiațiile emise de obiectele din spațiul îndepărtat pentru a afla ce sunt ele, din ce sunt făcute și distanța lor față de Pământ.

Expansiunea universului[modificare sursă]

În 1929 , astronomul americanEdwin Hubble a emis teoria că Universul este în expansiune. S-a bazat pe observarea luminii emise de galaxiile îndepartate. Lungimea de undă a luminii de la un obiect se mărește cu cât obiectul se îndepartează de observator, ducând la deplasarea luminii spre capătul roșu al spectrului. Hubble a măsurat deplasarea spre roșu la peste 24 de galaxii și a descoperit că, cu cât o galaxie e mai îndepartată, cu atât se îndepartează mai repede. Probabil că în trecut, galaxiile au fost mai apropiate. Dar chiar daca Universul se dilată, galaxiile în sine se pot dilata, contracta sau pot rămâne pe loc.

Telescopul spațial Hubble[modificare sursă]

Telescopul spațial Hubble lansat în 1990, ne-a permis să vedem mult mai departe în spațiu. El poate detecta obiecte de 4 ori mai mici decât poate vedea ochiul uman.

Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Momete Mihai Calin (discuție • contribuții).

Ma rog, l-am curatat eu, dar...[modificare sursă]

...dar cred ca din 2005 pana acum au fost descoperite multe lucruri noi; cine le adauga pe astea, va rog? NeaNita (discuție) 18 decembrie 2008 21:35 (EET)[răspunde]

Big Bangul este o teorie stiintifica este absurda prezenta referirilor la creationism in cadrul articolului. Rog respectuos pe cei care au pareri diferite (ma refer special la creationisti) sa faca un articol cu subiect religios de exemplu "considerente religioase la adresa teoriei big bangului" Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Arpisz (discuție • contribuții).