Dilma Rousseff

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Dilma Rousseff
Dilma Rousseff - foto oficial 2011-01-09.jpg

Al 36-lea Președinte al Braziliei
Deținător actual
Funcție asumată 
1 ianuarie 2011
Precedat de Luiz Inácio Lula da Silva

Născut(ă) 14 decembrie 1947 (1947-12-14) (66 de ani)
Belo Horizonte, Brazilia Brazilia
Partid politic Partido dos Trabalhadores[1] (PT)
Rezidență Palácio da Alvorada
Soț Cláudio Galeno de Magalhães Linhares (1967-1969)
Carlos Franklin Paixão de Araújo (1969-2000)
Profesie Economistă
Confesiune romano-catolică[2]
Semnătură Signature of Dilma Rousseff.svg

Dilma Vana Rousseff (n. 14 decembrie 1947, la Belo Horizonte, Brazilia) este o politiciană, președintele în exercițiu al Braziliei. A fost instalată în această funcție la 1 Ianuarie 2011.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Dilma Roussef s-a născut la 14 decembrie 1947, la Belo Horizonte, fiind fiica unei braziliene, Dilma Coimbra Silva, și a unui emigrant bulgar, Pedro Rousseff (în bulgară Петър Русев[3] [pɛtɤr rusɛf]), originar din Gabrovo, avocat, membru activ în mișcarea comunistă bulgară, care a trebuit să emigreze în Franța din motive politice, în 1929, unde a trăit până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. După război, el s-a stabilit în Argentina, apoi, în sfârșit, în Brazilia, unde s-a căsătorit cu Dilma Coimbra Silva.

Rousseff a fost crescută în clasa mijlocie superioară în Belo Horizonte. Ea a devenit socialistă în tinerețe, iar timpul loviturii de stat din 1964 devine extremistă de stânga a gherilelor urbane, luptând împotriva dictaturii militare. Rousseff a fost capturată și întemnițată între 1970-1974 și posibil torturată.

Membră a Partidului Muncitorilor, în portugheză Partido dos Trabalhadores, a fost numită, în 2005, Șefă a Cabinetului Președinției Republicii de către președintele Luiz Inácio Lula da Silva, devenind prima femeie care a asumat această funcție.

La al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din octombrie 2010, s-a impus în fața contracandidatului său, José Serra, obținând 56% din voturi. A fost instalată în înalta funcție de Președinte al Braziliei, la 1 Ianuarie 2011, devenind prima femeie care îndeplinește în Republica Federativă a Braziliei această funcție.[4]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ În română, Partidul Muncitorilor.
  2. ^ pt Após participar de missa, Dilma afirma ser católica Participând la missă, Dilma afirmă că este catolică
  3. ^ Transliterat: Petar Rusev
  4. ^ pt Globo: Dilma, prima femeie președinte al Braziliei