Crocodil

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Crocodil (dezambiguizare).
Aligator
Cranii diferite de crocodili
Distrubition of crocodiles

Crocodilul (Crocodilia; greaca veche. κροκόδῑλος, „Krokodil”) reprezintă un ordin de reptile care, împreună cu păsările, constituie ultimii urmași ai Arhozaurienilor, o categorie de dinozauri. Corpul crocodilului este acoperit cu plăci osoase, iar sistemul de circulație a păstrat unele caractere comune cu păsările. Animalele de azi trăiesc pe malurile apelor curgătoare sau ale lacurilor din regiunile calde tropicale sau subtropicale. Unele specii de crocodili mai pot fi întâlnite în apa sărată a mărilor din jurul unor insule. Crocodilii sunt buni înotătoari, iar când vânează stau ascunși sub apă până la nivelul ochilor și nărilor.

Caractere[modificare | modificare sursă]

Forma corpului animalelor de azi este adaptat la mediul de viață în care trăiesc, astfel corpul este turtit dorsoventral, și se termină cu o coadă lățită și musculoasă care ajută la înot sau ca și cârmă. Gura este largă prevăzută cu o dentiție puternică de formă conică. Crocodilii au o lungime a corpului în funcție de specie între 1,20 și 7 m lungime. Au fost găsiți prin săpături crodili fosile care aveau lungimea de 12 m. Animalele cresc toată viață, însă cu înaintarea în vârstă procesul de creștere devine mai lent, astfel crocodilii bătrâni cresc numai câțiva centimetri.

Craniul crocodililor este alungit, ochii în timpul evoluției au ajuns să fie dispuși dorsal, la vârful botului se află orificiile ovale largi ale nărilor, care este așa legat de faringe încât animalul și cu gura plină poate respira fără probleme. Botul crocodililor are lungimi diferite în funcție de modul de hrănire, astfel gavialul (Gavialis gangeticus) care se hrănește cu pește are un bot alungit și subțire.

În prezent, există 23 de specii de crocodili:

Capul[modificare | modificare sursă]

Capul poate avea 62 cm.[necesită citare]. Nările și orificiile urechilor, se închid în apă. Văzul îl ajută la depistarea hranei. Gura este largă, iar pe maxilare se află dinți conici, inegali, fixați în scobituri ale maxilarelor numite alveole.

Dieta[modificare | modificare sursă]

Crocodilul se hrănește cu animale acvatice și terestre. Atacă și oamenii din preajma lor.

Înmulțirea[modificare | modificare sursă]

Femelele depun ouă, protejate de o membrană, în nisip sau gropi săpate în pământul afânat.

Corpul[modificare | modificare sursă]

Corpul este turtit dorso-ventral, acoperit cu plăci cărnoase, dublate de plăci osoase, nesudate între ele în regiunea dorsală. Coada este și ea comprimată lateral. Are 5 degete libere la membrele anterioare și 4 degete unite prin membrană la membrele posterioare. Ele servesc la deplasarea în apă și pe uscat. Iese pe uscat pentru a se odihni.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]