Crocodil

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Crocodil (dezambiguizare).
Crocodiles
Fosilă: EocenHolocen, 55–0 mln. ani în urmă
Nile crocodile head.jpg
Crocodylus niloticus
Pangil Crocodile Park Davao City.jpg
Crocodylus porosus
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Supraclasă: Tetrapoda
Clasă: Sauropsida
Subclasă: Diapsida
Infraclasă: Archosauromorpha
Supraordin: Crocodylomorpha
(neclasificat): Archosauria
Ordin: Crocodilia
Familie: Crocodylidae
Subfamilie: Crocodylinae
Cuvier, 1807
Specia tip
Crocodylus niloticus
Laurenti, 1768
Genuri

Crocodilii (subfamilia Crocodylinae), sau crocodilii adevărați, sunt o subfamilie de reptile mari acvative, care trăiesc la tropice în Africa, Asia, Americi și Australia. Corpul crocodilului este acoperit cu plăci osoase, iar sistemul de circulație a păstrat unele caractere comune cu păsările. Animalele de azi trăiesc pe malurile apelor curgătoare sau ale lacurilor din regiunile calde tropicale sau subtropicale. Unele specii de crocodili mai pot fi întâlnite în apa sărată a mărilor din jurul unor insule. Crocodilii sunt buni înotătoari, iar când vânează stau ascunși sub apă până la nivelul ochilor și nărilor.

Cel mai mare crocodil ținut vreodată în captivite este un hibrid estuarino–siamez namit Yai (în thailandeză ใหญ่, însemnând „mare”) (născut pe 10 iunie 1972) la Samutprakarn Crocodile Farm and Zoo, Thailanda. Acest animal măsura 6 m în lungime și avea o greutate de 1114,27 kg.[1]

Cel mai lung crocodil capturat în viață vreodată este Lolong, care măsura 6,17 m în lungime și cântărea 1075 kg. Crocodil a fost capturat de o echipă National Geographic în Provincia Agusan del Sur, Filipine.[2][3][4]

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Aligator
Cranii diferite de crocodili
Distrubition of crocodiles

Forma corpului animalelor de azi este adaptată la mediul de viață în care trăiesc, astfel corpul este turtit dorsoventral, și se termină cu o coadă lățită și musculoasă care ajută la înot sau ca și cârmă. Gura este largă prevăzută cu o dentiție puternică de formă conică. Crocodilii au o lungime a corpului în funcție de specie între 1,20 și 7 m lungime. Au fost găsiți prin săpături crodili fosile care aveau lungimea de 12 m. Animalele cresc toată viață, însă cu înaintarea în vârstă procesul de creștere devine mai lent, astfel crocodilii bătrâni cresc numai câțiva centimetri.

Craniul crocodililor este alungit, ochii în timpul evoluției au ajuns să fie dispuși dorsal, la vârful botului se află orificiile ovale largi ale nărilor, care este așa legat de faringe încât animalul și cu gura plină poate respira fără probleme. Botul crocodililor are lungimi diferite în funcție de modul de hrănire, astfel gavialul (Gavialis gangeticus) care se hrănește cu pește are un bot alungit și subțire.

Mărimea crocodililor variază considerabil de la specie la specie. Speciile din genul Osteolaemus au adulți de doar 1,5–1.9 metri,[5] în timp ce Crocodylus porosus poate ajunge până la 7 metri în lungime și o greutate de 1000 kg.[6] Alte câteva specii cresc până la 5,2 metri lungime și până la 900 kg greutate. Crocodilii prezintă un dimorfism sexual pronunțat, masculii crescând mult mai mari și mai rapid decât femelele.[7] În pofida dimensinilor mari, crocodilii se nasc foarte mici, în jur de 20 cm în lungime.

Nările și orificiile urechilor, se închid în apă. Văzul îl ajută la depistarea hranei. Gura este largă, iar pe maxilare se află dinți conici, inegali, fixați în scobituri ale maxilarelor numite alveole. Corpul este turtit dorso-ventral, acoperit cu plăci cărnoase, dublate de plăci osoase, nesudate între ele în regiunea dorsală. Coada este și ea comprimată lateral. Are 5 degete libere la membrele anterioare și 4 degete unite prin membrană la membrele posterioare. Ele servesc la deplasarea în apă și pe uscat. Iese pe uscat pentru a se odihni.

Crocodilul se hrănește cu animale acvatice și terestre. Atacă și oamenii din preajma lor.

Femelele depun ouă, protejate de o membrană, în nisip sau gropi săpate în pământul afânat.

Taxonomie[modificare | modificare sursă]

În prezent, există 14 de specii de crocodili în viață, dintre care cele mai cunoscuți sunt: Crocodilul de apă dulce, Crocodilul de apă sărată și Crocodilul de Nil.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ The Guinness Book of Records. Largest Captive Crocodile, Worldcrocodile.com
 2. ^ Britton, Adam. „Lolong officially the world's largest crocodile in captivity”. Crocodilian.com. http://crocodilian.blogspot.com/2012/06/lolong-officially-worlds-largest.html. Accesat la 12 iulie 2012. 
 3. ^ Displaced Species”. PhilStar. http://www.philstar.com/Article.aspx?articleId=824855&publicationSubCategoryId=64. Accesat la 12 iulie 2012. 
 4. ^ GMA News with Ben Serrano and Paterno Esmaquel. „NatGeo team confirms Lolong the croc is world's longest”. GMA News Online Top Stories. GMA Network Inc.. http://www.gmanews.tv/story/237992/nation/natgeo-team-confirms-lolong-the-croc-is-worlds-longest. Accesat la 15 noiembrie 2011. 
 5. ^ [1]. Crocodilian Species List. Retrieved on 2012-04-14
 6. ^ Guinness Book of World Records. Retrieved on 2013-04-08.
 7. ^ Grigg, Gordon and Gans, Carl (1993) Morphology And Physiology Of The Crocodylia, in Fauna of Australia Vol 2A Amphibia and Reptilia, chapter 40, pp. 326–336. Australian Government Publishing Service, Canberra.
 8. ^ McAliley, Willis, Ray, White, Brochu & Densmore (2006). Are crocodiles really monophyletic?—Evidence for subdivisions from sequence and morphological data. Molecular Phylogenetics and Evolution 39:16–32.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Iskandar, DT (2000). Turtles and Crocodiles of Insular Southeast Asia and New Guinea. ITB, Bandung.
 • Crocodilian Biology Database, FAQ. FLMNH.ufl.edu, "How long do crocodiles live for?" Adam Britton.
 • Crocodilian Biology Database, FAQ. FLMNH.ufl.edu, "How fast can a crocodile run?" Adam Britton.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Crocodil
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Crocodil
Wikţionar
Caută „Crocodil” în Wikționar, dicționarul liber.