Claxon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Un claxon utilizat pentru biciclete ca mijloc de avertizare sonoră

Un claxon este un dispozitiv de semnalizare sonoră folosit de obicei la automobile[1], autobuze, troleibuze, tramvaie și la alte tipuri de vehicule.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul provine din limba franceză, de la termenul klaxon.[2][3][4]

Utilizări[modificare | modificare sursă]

Biciclete[modificare | modificare sursă]

Autovehicule[modificare | modificare sursă]

Claxon electric al unui autovehicul

În general, autovehiculele sunt echipate cu mijloace de avertizare sonoră. Inițial, conducătorii auto foloseau fluiere, clopote și claxoane manuale pentru a atenționa pietonii. La începutul anilor 1908, inginerul american Miller Reese Hutchison a inventat claxonul electromagnetic folosit în prezent.[5]

Trenuri[modificare | modificare sursă]

Instrument[modificare | modificare sursă]

Reglementare[modificare | modificare sursă]

În țările în care se aplică Convenția de la Viena privind traficul rutier, printre care se află și România, utilizarea mijloacelor de avertizare sonoră este permisă numai în următoarele situații:[6][7]

  • în afara localităților
  • cu scopul evitării unui accident
  • pentru avertizarea unui alt participant la trafic că urmează să fie depășit, numai în afara localităților

În România[modificare | modificare sursă]

În România, utilizarea claxonului este reglementată de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, articolul 113.[8]

În Statele Unite ale Americii[modificare | modificare sursă]

Fiind o republică federală, legile din Statele Unite cu privire la folosirea mijloacelor sonore de avertizare pentru automobile variază de la stat la stat.[9] De exemplu, în New York City, folosirea nejustificată a claxonului este ilegală, deși sancțiunile sunt aplicate foarte rar.[10] Legea statului New York le permite orașelor cu o populație mai mare de un milion să sancționeze conducătorii auto pentru utilizarea excesivă a claxonului.[11] În California, echiparea vehiculelor cu claxoane care produc un zgomot care depășește 110 decibeli este interzisă.[12]

În China[modificare | modificare sursă]

Din cauza poluării fonice, China a interzis utilizarea claxoanelor pentru automobile în orașe ca Beijing și Shanghai.[13][14]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Academia Română, Institutul de Lingvistică (). Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită). Editura Univers Enciclopedic Gold. 
  2. ^ Florin Marcu; Constant Maneca (). Dicționar de neologisme. Editura Academiei, București, 1986. 
  3. ^ Florin, Marcu (). Marele dicționar de neologisme. Saeculum. 
  4. ^ Noul dicționar explicativ al limbii române. Editura Litera Internațional. . 
  5. ^ Miller Reese Hutchison. „The Evolution of the Car Horn” [Evoluția Claxonului Mașinilor] (în engleză). Accesat în . 
  6. ^ „Convenția asupra circulației rutiere din 08.11.1968, Reguli aplicabile circulației rutiere - Articolul 28: Avertismente sonore și luminoase”. Lege5 Online. Accesat în . 
  7. ^ „CONVENTIE din 8 noiembrie 1968 asupra circulatiei rutiere*)”. MonitorulJuridic. Accesat în . 
  8. ^ „Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din 04.10.2006”. Monitorul Oficial, Partea I nr. 876 din 26 octombrie 2006. Guvernul României. 
  9. ^ Associated Press (). „Car horns can vary by country and culture” [Claxoanele mașinilor pot să difere în funcție de țară și cultură]. Tampa Bay Times (în engleză). Accesat în . 
  10. ^ Paulsen, Ken (). „$350 fine for improper honking of horn -- how often are you guilty?” [Amendă de 350 de dolari pentru folosirea incorectă a claxonului -- cât de des ești vinovat?]. Silve (în engleză). Accesat în . 
  11. ^ „Assembly Bill A479” (în engleză). Senatul Statului New York. Accesat în . 
  12. ^ Nick Kurczewski (). „Meep Meep! The History and Evolution of Car Horns” [Meep Meep! Istoria și Evoluția Claxoanelor pentru Automobile] (în engleză). Accesat în . 
  13. ^ Yaxin, Bai (). „To honk or not to honk - that is the question in China?” [A claxona sau a nu claxona - aceasta este întrebarea în China?]. China Plus. Accesat în . 
  14. ^ Chen Xiaoru (). „Car horn ban ill-conceived” (în engleză). Global Times (China). Accesat în .