Capela Învierea Mântuitorului din Chișinău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Capela Învierea Mântuitorului
Informații generale
ConfesiuneApostolic Armean
HramÎnvierea Domnului
Țara Republica Moldova Modificați la Wikidata
LocalitateChișinău, Republica Moldova
AdresaValea Trandafirilor, 11
Materialepiatră, lemn
Istoric
Data finalizării1916
Localizare

Capela Învierea Mântuitorului este un lăcaș de cult apostolic armean și monument de arhitectură de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură din municipiul Chișinău.[1]

Este paraclisul cimitirului armenesc-gregorian, construit în 1916, arhitect A. Hacikeanț. Este și o construcție memorială, sub aripa de vest găsindu-se mormântul lui B. Bogdasarov.

De proporții modeste, paraclisul este ornamentat printr-o plastică decorativă ce reduce din volum. Planul este cruciform, obținut prin lărgirea navei pătrate prin rezalite laterale înguste. Prin intermediul unor rezalitelor laterale, au fost adăugate absida poligonală, un mic pridvor la vest. Tot aspectul clădirii face trimitere la lăcașurile de cult din perioada de înflorire a arhitecturii ecleziastice din secolele al XII-lea – al XIII-lea din Armenia istorică.

Pe teritoriul cimitirului armenesc se află monumente funerare, care datează din secolele al XVIII-lea – al XX-lea, ale unor personalități istorice eminente.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Valea Trandafirilor, 11: Capela Învierea Mântuitorului”. monument.sit.md. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]