Biserica de lemn din Vârciorog

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” din Vârciorog, comuna Vârciorog, județul Bihor, foto: august 2016.
Biserica (nord)

Biserica de lemn din Vârciorog, comuna Vârciorog, județul Bihor, datează din secolul XVII. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: BH-II-m-B-01229.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn din Vârciorog este probabil construită în secolul XVII, într-o altă locație decât cea în care se află azi, construcția fiind mutată aici undeva în jurul anului 1860. O serie de renovări și modificări au adus-o în forma în care construcția se află azi. În 1880 a avut loc o renovare a bisericii, la 1930, ferestrele au fost mărite, concomitent cu tencuirea bisericii, atât în interior cât și la exterior, iar în 1956 un grup de specialiști în frunte cu dulgherul Gavra Ioan a restaurat-o, redând clădirii o parte din vechea înfățișare. Din păcate, din pictura interioară nu s-a păstrat nici un fragment, păstrându-se însă o serie de ornamente cioplite în lemn, la arcul bolții, ancadramentul ușii naosului și al tindei, crestat cu motivul frânghiei[1].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradiei" de Dr. Ioan Godea și Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Varciorog :: Biserica Sf. Arhangheli, BISERICI.org 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Vârciorog