Atacurile armate din Toulouse și Montauban

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Atacurile armate din Toulouse și Montauban 2012

Departamentele unde alerta teroristă Vigipirate a fost ridicată la cel mai înalt nivel
LocRegiunea Midi-Pyrénées, Franța:
ObiectivSoldați francezi și civili evrei
Data  (2012-03-11)
 (2012-03-22)
Tip atacAtac armat la școală, crime în masă
ArmePistol M1911
Morți8 (4 civili,[1] 3 soldați, atacatorul)
Răniți5

Atacurile armate din Toulouse și Montauban au fost o serie de atacuri armate care au avut ca țintă soldați francezi și civili evrei din orașele Montauban și Toulouse din regiunea Midi-Pyrénées, Franța în martie 2012.[1][2] În total, șapte persoane au fost ucise, iar alte cinci au fost rănite, patru foarte grav. Autorul atacurilor a fost împușcat și ucis după ce a fost asediat de poliție timp de 30 de ore.

Primul atac a avut loc pe 11 martie, când un parașutist musulman francez a fost împușcat mortal la Toulouse. Un al doilea atac a avut loc pe 15 martie, când au fost uciși doi soldați în uniformă, iar un altul a fost rănit într-un centru comercial din Montauban. Pe 19 martie, patru persoane, dintre care trei copii, au fost uciși la Școala evreiască de zi Ozar Hatorah.[3][4] Ulterior, Franța a ridicat gradul de alertă teroristă, Vigipirate, la cel mai înalt nivel în regiunea Midi-Pyrénées și în departamentele din jur.[5] Organizația Națiunilor Unite, multe guverne din lume,[6] precum și Consiliul francez al credinței musulmane au condamnat atacurile.

Autorul a fost identificat ca fiind Mohamed Merah, de 23 de ani, un terorist islamist franco-algerian[7] care mai fusese condamnat pentru infracțiuni mărunte.[8] El a atacat personalul Armatei Franceze din cauza implicării acesteia în războiul din Afganistan. Merah a recunoscut că a fost motivat de antisemitism și a spus că a atacat școala evreiască pentru a-i răzbuna pe copiii palestinieni, declarând: „Evreii îi ucid pe frații și surorile noastre din Palestina”.[9][10]

Merah a fost crescut într-o „atmosferă de ură și rasism”.[11] Anchetatorii francezi cred că a trecut la Salafism în închisoare, iar radicalizarea lui s-a accentuat după două călătorii în Afganistan și Pakistan.[12][13][14] Unele surse au citat, de asemenea, ca factori în atacurile armate, apropierea lui Merah de Al-Qaeda[15][16] și faptul că avea probleme psihologice. Merah a spus că este mujahedin și a susținut că are legături cu grupul terorist al-Qaeda[17], deși acest lucru a fost dezmințit de către autoritățile franceze.[18] Președintele Nicolas Sarkozy a descris atacul ca fiind unul izolat.[19]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „France shooting: Toulouse Jewish school attack kills four”. BBC News. . Accesat în . 
  2. ^ Chrisafis, Angelique (). „Toulouse shooting: four killed outside Jewish school”. The Guardian. Accesat în . 
  3. ^ „Une fusillade devant une école juive à Toulouse fait au moins trois morts”. Le Monde (în franceză). Agence France-Presse, Reuters. . 
  4. ^ „Four killed in shooting at Jewish school in France”. Haaretz. . Accesat în . 
  5. ^ "France on highest terror alert in shooting region" CBS News
  6. ^ „Toulouse shooting: Israeli PM condemns 'despicable murder of Jews'. The Daily Telegraph. London: TMG. . Accesat în . 
  7. ^ http://www.zinfos974.com/Alger-refuse-d-accueillir-la-depouille-de-Merah-il-sera-enterre-a-Toulouse_a39683.html
  8. ^ „Authorities Helpless to Prevent Lone Wolf Attacks”. Spiegel Online. Accesat în . 
  9. ^ What are the real lessons to be learned from the Toulouse killings?. The Telegraph. Retrieved 10 April 2012.
  10. ^ „Siege Of French Gunman Into Second Day”. Sky News. . Accesat în . 
  11. ^ „How my hate-filled family spawned Merah the monster”. Independent. Accesat în . 
  12. ^ Alexander, Harriet (Toulouse shootings: the making of a French jihadi killer with a double life). „Toulouse shootings: the making of a French jihadi killer with a double life”. The Telegraph. Accesat în 1 April 2012.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  13. ^ „Toulouse shootings: Merah's path to murde”. BBC. . Accesat în . 
  14. ^ Beaumont, Peter (). „Mohamed Merah: polite neighbour who was turned down by French army”. The Guardian. Accesat în . 
  15. ^ „How did Mohammed Merah become a jihadist?”. CNN. . Accesat în . 
  16. ^ Allen, Peter (12:30, 28 March 2012). „Jewish schoolboy, 12, beaten up in latest anti-Semitic attack to hit France... as school where Islamic terrorist Merah killed four receives hate mail”. Daily Mail. Accesat în 28 March 2012.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  17. ^ „French school shooting suspect will surrender for killings 'in name of al-Qaeda' to end siege”. National Post. . 
  18. ^ No evidence French gunman had ties to Al Qaeda, official says. Fox News. Retrieved 23 March 2012.
  19. ^ „Mohamed Merah Had No Al Qaeda Terror Network Links, Says Sarkozy”. Huffington post. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Atacurile armate din Toulouse și Montauban