Assiut

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Assiut este un oraș din Egipt.

Cunoscut și ca Lycopolis în vechime, este actualmente un oraș de cca 400 000 locuitori ( printre care și o importantă minoritate de creștini copți,dar care se pare că este în scădere ) situat în centrul Egiptului . Este cel mai populat oraș al Egiptului de Sus ( Sa'id), situat la cca 375 km sud de Cairo și capitala guvernoratului (muhafazah) cu același nume. Orașul este sediul unei Universități - a 3-a din Egipt ca mărime- și al primului Orfelinat egiptean, întemeiat prin 1910 de o misionară americană creștină, Lillian Trasher. În nordul său se află unul dintre primele baraje pe Nil , construit de englezi în secolul al XIX-lea.

Numele antic[modificare | modificare sursă]

Este posibil ca să fie legat de faptul că orașul era sediul adorării a două zeități funerare cu morfologie canină : Anubis și Wepwawet; chiar și Osiris era adorat sub forma unui lup. O altă tradiție leagă numele orașului de eșuarea unei expediții militare etiopiene asupra insulei Elefantine (Elefantina), actualmente parte a modernului Assuan, tocmai din cauza atacului unor haite de lupi.

Vestigii[modificare | modificare sursă]

Cu excepția unei Necropole cu numeroase morminte de demnitari ai Dinastiilor a IX-a, a X-a și a XII-a, este destul de sărac în monumente. În afară de acestea, mai multe mumii de lupi au fost descoperite în camere săpate în rocile înconjurătoare.

Personalități[modificare | modificare sursă]

  • Sfântul Ioan de Lycopolis
  • actualul Papă al Bisericii Ortodoxe Copte, Shenouda al III-lea este născut aici.

Vezi și[modificare | modificare sursă]