Anton LaVey

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anton LaVey
Date personale
Nume la naștereHoward Stanton Levey Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Chicago, Illinois, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (67 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
California, SUA Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiedem pulmonar Modificați la Wikidata
Căsătorit cuDiane Hegarty[*][[Diane Hegarty (Satanist religious leader)|​]]
Blanche Barton[*][[Blanche Barton (American religious leader)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiKarla LaVey[*][[Karla LaVey (American Satanist)|​]]
Zeena Schreck[*][[Zeena Schreck (Tantric Buddhist/Sethian)|​]]
Satan Xerxes Carnacki LaVey[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
ReligieLaVeyan Satanism[*][[LaVeyan Satanism (atheistic religion founded by Anton LaVey, in which Satan is a symbol of human freedom, but not believed to be a separately existing supernatural being)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațiemuzician
scriitor
actor
filozof Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[5][6] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materGlobe High School[*]
Tamalpais High School[*][[Tamalpais High School (high school in California, United States)|​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

Anton Szandor Lavey (n. , Chicago, Illinois, SUA – d. , California, SUA) a fost un autor, muzician și ocultist american, fondator al cultului „Biserica lui Satan”.

Viață[modificare | modificare sursă]

Anton Szandor LaVey se trage din mai multe naționalități, având strămoși de naționalitate evreiască, georgiană, africană, maghiară, incluzând și o țigancă din Transilvania. Încă de la vârsta de 5 ani s-a apucat să citească cărți precum Frankenstein de Mary Shelly și Dracula de Bram Stoker. La vârsta de 15 ani, plictisit de școală, s-a decis să fugă de acasă. A intrat într-o trupă de circ ca băiat de cușcă. Mai exact, hrănea leii și tigrii. O antrenoare pe nume Betty a observat calitățile lui și l-a făcut asistent de antrenare. "Posedat" încă din copilărie de pasiunea pentru artă și cultură, a început să simtă că locul lui nu era în circ. A început să învețe singur să cânte la pian, după ureche.

Când LaVey a împlinit 18 ani, a plecat de la circ si s-a alăturat unui carnaval, ca magician asistent. A învățat hipnoză și a studiat despre ocult. LaVey nu își imagina, dar el era pe cale să pună bazele unei religii care să lupte împotriva creștinismului și a iudaismului. Acesta era rolul lui Anton Szandor LaVey in secolul XX. Anton LaVey s-a insurat in anul 1951 la vârsta de 21 de ani. A părăsit lumea carnavalului pentru a-și construi o cariera si un scop in viață. A lucrat ca fotograf la criminalistica in Departamentul de Politie San Francisco. Acest lucru l-a ajutat să-și creeze ideile sale. El spunea: "Am văzut cea mai sângeroasă și mai grotească parte a omului". Oameni împușcați, tăiați de proprii lor prieteni, copii împrăștiați pe șosea în urma accidentelor, etc. A fost dezgustător si deprimant. Atunci m-am întrebat: "Unde e Dumnezeu?" Am început sa detest atitudinea oamenilor cu privire la violență și care aveau aceeași zicala: "Așa a vrut Dumnezeu!" Dupa 3 ani a părăsit criminalistica și s-a apucat iar de cântat la clape. O dată pe săptămână ținea ședințe despre vise, vampiri, vârcolaci, magie etc. A atras mulți oameni, care erau cunoscuți în artă, știință sau din lumea afacerilor. Probabil un cerc magic a evoluat din acest grup. In ultima noapte din aprilie 1966 de Walpurgisnacht, cel mai important festival de magie si vrăjitorie, LaVey a anunțat formarea Bisericii lui Satan, care mai târziu avea sa fie cunoscută în toata lumea. LaVey a explicat care a fost motivul care a întemeiat această biserică "Am vrut să adun cât mai mulți indivizi, pentru a avea o putere cât mai mare, cu scopul de a invoca forța neagră a naturii, care e numit Satana". A devenit și mai cunoscut când a avut curajul să zică în public "Dumnezeu e mort!". Un an mai târziu, în 1967, biserica satanistă s-a extins și peste Pacific până în Tokyo și peste Atlantic până la Paris. Astfel, LaVey a ajuns să aibă milioane de membri în toată lumea care există și astăzi, după moartea lui. Anton Szandor LaVey a murit la data de 29 octombrie 1997 la vârsta de 67 de ani.

Cărți scrise de LaVey[modificare | modificare sursă]

  • The Satanic Bible (1969)
  • The Satanic Rituals (1972)
  • The Satanic Witch (1989)
  • The Devil's Notebook (1992)
  • Satan Speaks! (1998)

Filme cu LaVey[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Anton LaVey”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d Anton Szandor LaVey, Find a Grave, accesat în  
  3. ^ a b c d Anton Szandor LaVey, Internet Speculative Fiction Database, accesat în  
  4. ^ a b c d Anton LaVey, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  5. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  6. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]