Anissa Khelfaoui

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anissa Khelfaoui
Informații personale
Născut(ă) (32 de ani)
Kiev, Ucraina
Înălțime1,61 m
Greutate63 kg
ȚarăAlgeria Algeria
Armăfloretă
Mânădreptace
Antrenor naționalMugur Codreanu
ClubLes Mousquetaires, Montréal
Clasamentul FIEcurent

Anissa Khelfaoui (în arabă أنيسة خلفاوي; n. , Kiev, Ucraina) este o scrimeră algeriană specializată pe floretă, laureată cu trei medalii de bronz la Campionatul African.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Kiev dintr-o mamă ucraineană, Tatiana Nasonenko, antrenoară de scrimă, și dintr-un tată algerian.[1] Se întâlniseră cei doi în Moscova, unde tatăl studia biochimia. Anissa a crescut la Dely Brahim, lângă Alger, apoi familia ei s-a mutat în Canada, la Montréal.

Primul sport a fost gimnastica, apoi înotul sincron.[2] S-a apucat de scrimă la vârsta de 12 ani sub îndrumarea mamei sale. A devenit campioana Quebecului la categoria de vârstă atât la floretă, cât și la spadă. Chiar dacă putea concura pentru Canada, a ales să reprezinte Algeria, țara tatălui, în competiții internaționale.[3]

La vârsta de 16 ani s-a calificat la individual la Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing, după ce a câștigat turneul de calificare al zonei Africa, învingând-o în finală pe tunisianca Sarra Besbes.[3] A fost prima scrimeră algeriană să concureze la Jocurile Olimpice, precum și cea mai tânăra sportivă din delegația algeriană. A fost învinsă în turul întâi de americanca Hanna Thompson, scorul fiind 11–2.

După Olimpiada de la Beijing a trecut printr-o perioadă slabă: Federația algeriană de scrimă fiind suspendată de forul internațional timp de trei ani din cauza unor nereguli electorale, nu a putut concura la competiții internaționale.[1][4] Totuși, s-a calificat din nou la Jocurile Olimpice din 2012 prin turneul de calificare pre-olimpic. S-a oprit încă o dată în primul tur, fiind bătută de ucraineanca Olha Leleiko cu scorul 15–4.

În 2015 a cucerit medalia de bronz la Jocurile Africane de la Brazzaville.[5]

În prezent studiază kinesiologia la Universitatea Québec din Montreal. Este pregătită din cadrul lotului național de românul Mugur Codreanu. Sora sa mai mică, Louiza, este și ea o floretistă de performanță.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Clasamentul la Cupa Mondială (floretă)
An 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
Loc 60 351 48 51 46 48 40 38

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Mohamed Touileb. „La fleurettiste Anissa Khelfaoui prendra part aux JO 2016 de Rio : « Toujours me donner à fond quand il s'agit de mon pays »”. Reporters (în franceză). [nefuncționalăarhivă]
  2. ^ „Les confessions d'Anissa Khelfaoui”. la3lam.net (în franceză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ a b „Anissa Khelfaoui : l'ambition de la jeunesse”. StarAfrica.com (în franceză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „La FIE ne reconnaît pas la FAE”. El Watan (în franceză). . 
  5. ^ „Jeux Africains 2015/Escrime (fleuret individuel) : L'Algérienne Anissa Khelfaoui en bronze” (în franceză). DK News. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]