Anatolie Gorodenco

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anatolie Gorodenco
Date personale
Născut (65 de ani)
Viișoara, RSS Moldovenească, URSS
Cetățenie Republica Moldova Modificați la Wikidata
ReligieOrtodox
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova
În funcție
19 aprilie 2005 – 25 septembrie 2009
PreședinteVladimir Voronin
Mihai Ghimpu (interimar)
Prim-ministruVasile Tarlev
Zinaida Greceanîi
Vitalie Pîrlog (interimar)
Precedat deDmitri Todoroglo
Succedat deValeriu Cosarciuc

PremiiOrdinul Gloria Muncii
Partid politicPCRM
ProfesieInginer-Mecanic

Anatolie Gorodenco (n. 5 noiembrie 1958, satul Viișoara, raionul Glodeni) este un om politic din Republica Moldova, care a îndeplinit funcția de ministru al agriculturii și industriei alimentare.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Anatolie Gorodenco s-a născut la data de 5 noiembrie 1958, în satul Viișoara (raionul Glodeni). A absolvit studii superioare la Institutul Agricol “M.V.Frunze” din Chișinău, obținând calificarea de inginer-mecanic în agricultură. Ulterior, a absolvit și Facultatea de Politologie de la Școala Superioară de Partid din Kiev, precum și Facultatea de Relații Internaționale a Academiei de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova.

După absolvirea Institutului, a fost repartizat ca inginer organizator la Asociația de mecanizare și electrificare din Glodeni. Devine activist politic, lucrând în organele de conducere ale Comitetului raional al Comsomolului din Glodeni (1983-1986), apoi ca șef al secției organizatorice a Comitetului raional Glodeni al Partidului Comunist din Moldova (1986-1988). Între anii 1990-1991 a activat în funcții de conducere în Comitetul Raional al PCM din Glodeni.

După proclamarea in dependenței Republicii Moldova, Anatolie Gorodenco a fost numit în funcția de director al S.A. “Glodeni-Reparație” (1991-2003). La data de 16 iunie 2003 este ales în funcția de președinte al raionului Glodeni.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, la data de 19 aprilie 2005, Anatolie Gorodenco a fost numit în funcția de ministru al agriculturii și industriei alimentare. El și-a păstrat funcția de ministru și în noul guvern format de Zinaida Greceanîi la data de 31 martie 2008.

Este căsătorit și are doi copii.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]