Amosis I

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Faraon al Egiptului
Predecesor :
Kamose (Egiptul de Sus)
Khamudi (Egiptul de Jos)
Dinastia
A XVIII-a
Succesor:
Amenhotep I
Amosis I
Domnie 1550–1525 î.Hr.
Praenomen
ra
nb
F9
t t

Nebpehtire[1]
The Lord of Strength is Re
Nomen
iaHmss

Ahmose[1]
Born of the moon
Nume Horus
O29L1G43

Aakheperu[1]
Great of Developments[2]
Nume Nebty
t
t
A53F31tG43

Tutmesut[1]
Perfect of Birth[2]
Golden Horus
S24
O34
N17
N17

Tjestawy[1]
He who Knots Together the Two Lands[2]
Urmași Prințesa Ahmose-Meritamon
Prințesa Ahmose-Sitamun
Prințul Siamun
Prințul Ahmose-ankh
Amenhotep I
Prințul Ramose
posibil Mutnofret
Tatăl Taa al II-lea
Mama Ahhotep I
Mort cca. 1525 î.Hr.
Mormânt Mumia găsită la Deir el-Bahri dar a fost inițial îngropat la Abydos
Monumente
importante
Palatul de la Avaris, Templul lui Amun de la Karnak, Templul lui Montu de la Armant

Amosis I sau Ahmose I(Iahmes - „născut din Iah”, adică „născut din zeul Lunei”) a fost un faraon din Egiptul Antic, întemeietorul și primul rege al Dinastiei a XVIII-a. A fost membru al casei regale din Teba, fiul faraonului Taa al II-lea Seqenenre și fratele ultimului faraon al dinastiei a XVII-a, faraonul Kamose.

În timpul domniei tatălui său sau, poate, al bunicului său, Teba s-a răsculat împotriva hicsoșilor care stăpâneau Egiptul de Jos. Cand Amosis a avut 7 ani, tatăl său a fost omorât, iar când a avut vârsta de 10 ani, și fratele său Kamose a murit din motive necunoscute, după o domnie de numai trei ani. Amosis I i-a succedat pe tron fiind incoronat sub numele de Neb-Pehti-Re (Domnul puterii este Ra). Numele Ahmose sau Iahmes este o combinație a numelui divin Ah sau Yah, al zeului Lunei, și a formei „-mose”.

În timpul domniei sale, Amosis I a desavarsit cucerirea Deltei Nilului din mâinile hicsoșilor și izgonirea acestora, a restaurat dominația Tebei asupra intreg teritoriului Egiptului, și a restabilit cu succes autoritatea Egiptului în Canaan și Nubia. Apoi el a reorganizat administrația țării, redeschizând cariere de piatră și mine, precum și drumuri comerciale, de asemenea, s-a lansat în proiecte masive de construcții, cum nu mai fusesera din vremea Regatului Mijlociu. Acest program de construcții a culminat cu zidirea ultimei dintre piramidele ridicate de regii băștinași ai Egiptului. Domnia lui Amosis I a marcat întemeierea Noului Regat, sub care puterea Egiptului a ajuns la apogeu. Anii domniei sale sunt în general datați la mijlocul secolului al XVI-lea î.Hr.

Note[modificare | modificare sursă]