Șerif

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pagina „Sheriff” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți Sheriff (dezambiguizare).
Perry Owens, șerif al unui comitat din Arizona
Ajutor de șerif, Mogollon, New Mexico în 1940
Insigna unui șerif SUA este de obicei o stea spre deosebire de insignele în formă de scut ale altor ofițeri însărcinați cu menținerea ordinii publice

În principiu, un șerif (engleză: sheriff, franceză: shérif) este un funcționar legal responsabil cu aplicarea legii într-un "shire" adică comitat. Cuvântul în engleză "sheriff" este o prescurtare a termenului "shire reeve" - un reprezentat legal al Coroanei anglo-saxone într-un district sau oraș, inițial acesta fiind un Ealdorman sau un earl, un membru al nobilimii anglo-saxone.

În practică, atribuțiunile legale, politice și ceremoniale ale unui șerif variază foarte mult de la o țară la alta.

În Scoția, șerifii sunt judecători.[1]

Un șerif (sau High Sheriff) este un oficial dintr-un județ sau oraș ceremonial din Anglia, Țara Galilor, Irlanda de Nord și India.

În Statele Unite ale Americii, sarcinile unui șerif variază în funcție de state și districte. Un șerif este, în general, un oficial districtual ales. Atribuțiile departamentului șerifului includ, în general, zonele rurale de poliție, menținerea închisorilor districtuale și (în unele state) emiterea mandatelor și trimiterilor în judecată. În SUA, un șerif este, de obicei, ales.[2]

În Republica Irlanda, Australia și Africa de Sud șerifii sunt funcționari juridici similari cu Bailiffs[3] - executori judecătorești.

În Canada, există șerifi în cele mai multe provincii. Șerifii provinciali se ocupă, în general, cu transportul și paza prizonierilor la judecată, pun în practică hotărârile judecătorești și în unele provincii șerifii asigură securitatea sistemului judiciar, protejând funcționarii publici și sprijinind investigațiile serviciilor de poliție locale. În Alberta, șerifii pun în aplicare normele de circulație.

În engleza britanică, biroul politic sau juridic al unui șerif, mandatul unui șerif sau jurisdicția unui șerif sunt denumite shrievalty.[4]

Listă de șerifi notabili[modificare | modificare sursă]

Listă de șerifi fictivi[modificare | modificare sursă]

Multe filme Western prezintă șerifi care își desfășoară activitatea în orașe de frontieră. Aceștia sunt prezentați fie slabi și corupți fie ca eroi glorioși care curăță orașele lor de toți răufăcătorii. Două filme notabile în acest sens sunt: Destry Rides din nou și Dodge City fiecare prezentând unul dintre cele două exemple de șerifi de mai sus.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Sheriffs - Judicial Office Holders - About the Judiciary - Judiciary of Scotland”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Balleine's History of Jersey
  3. ^ 1911 Encyclopædia Britannica/Bailiff - Wikisource, the free online library
  4. ^ Shrievalty | Definition of shrievalty by Merriam-Webster
  5. ^ New Mexico Historic Preservation Division, Dept. of Cultural Affairs. "Pat Garrett Murder Site Historical Marker"

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikţionar
Wikţionar
Caută „Șerif” în Wikționar, dicționarul liber.