Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge
Nume oficialZiua Mondială a Donatorului de Sânge
Sărbătorită deToate statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății
Data14 iunie

În fiecare an la data de 14 iunie[1] se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge (engleză: World Blood Donor Day), prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb.[2] Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.[3]

Ziua mondială a donatorilor de sânge este una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate publică, marcate de Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu Ziua Mondială a Sănătății, Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua mondială fără tutun, Ziua mondială a malariei, Ziua Mondială a Hepatitei și Ziua mondială de combatere a SIDA.

Această zi a fost înființată în urma succesului de care s-a bucurat Ziua Mondială a Sănătății din anul 2000, ce a avut ca temă importanța donării de sânge și s-a desfășurat sub sloganul "Sângele salvează vieți". Evenimentul din 14 iunie nu are ca scop înlocuirea altor evenimente precum zilele naționale de donare de sânge.

Această zi a fost aleasă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge AB0.[4] Născut acum 148 de ani, pe 14 iunie, datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.

Cu toate că scopul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare asupra importanței donării de sânge și de a încuraja cât mai mulți oameni să doneze, obiectivul zilei este nu neapărat de a atrage un număr mare de donatori în acea zi, cât de a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, fără vreo recompensă, decât aceea că au ajutat la salvarea a milioane de vieți.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Sânge nou pentru omenire", noul slogan al Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge”. Sănătatea TV. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Daniela Dumitrescu (). „Ziua Internațională a Donatorului de Sânge”. Agerpres. [nefuncțională]
  3. ^ „Ziua Mondială a donatorului de sânge. Condițiile pentru a dona”. Digi24. . 
  4. ^ a b „14 iunie - Ziua Mondială a Donatorului de Sânge”. Direcția de Sănătate Publică Județeană Bacău. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]