Zacarías González Velázquez

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Zacarías González Velázquez
Date personale
Nume la naștereZacarías González Velázquez Modificați la Wikidata
Născut[1] Modificați la Wikidata
Madrid, Madrid⁠(d), Spania Modificați la Wikidata
Decedat (70 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Madrid, Noua Castilie⁠(d), Spania Modificați la Wikidata
PărințiAntonio González Velázquez Modificați la Wikidata
Frați și suroriIsidro González Velázquez[*]
Cástor González Velázquez[*][[Cástor González Velázquez (painter)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Spania Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiMadrid Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiReal Academia de Bellas Artes de San Fernando[*][[Real Academia de Bellas Artes de San Fernando (Spanish art school, museum and gallery in Madrid, Spain)|​]]  Modificați la Wikidata
PregătireMariano Salvador Maella  Modificați la Wikidata
Profesor pentruBartolomé Montalvo[*][[Bartolomé Montalvo (artist spaniol)|​]]  Modificați la Wikidata
Autoportret (1810)

Zacarías González Velázquez (n. , Madrid, Madrid⁠(d), Spania – d. , Madrid, Noua Castilie⁠(d), Spania) a fost un pictor spaniol, cunoscut mai ales pentru portretele și lucrările sale religioase.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Velázquez s-a născut la Madrid într-o familie de artiști. Tatăl său a fost pictorul Antonio González Velázquez.[2] Bunicul său, Pablo,⁠(d) și unchii săi, Luis⁠(d) și Alejandro⁠(d), au fost cu toții sculptori sau pictori. Frații săi, Isidro și Cástor (1768-1822) au devenit și ei pictori. Și-a început pregătirea în 1777 la Real Academia de Bellas Artes din San Fernando, unde tatăl său era director, funcție pe care o va deține mai târziu el însuși. În timp ce se afla acolo, a studiat cu Mariano Salvador Maella.[2] După al doilea an, a câștigat premiul I la categoria Tablouri de clasa a doua.

A absolvit în 1782 și a început să dobândească comenzi aproape imediat. A decorat mai multe încăperi din Palatul Regal El Pardo, majoritatea cu scene mitologice. De asemenea, a lucrat ca designer la Fabrica Regală de Tapiserie și a pictat decorațiuni la Catedrala Jaén, Catedrala Toledo și Oratoriul Caballero de Gracia din Madrid.[2]

În 1790, a obținut o altă diplomă la Academie și, trei ani mai târziu, a fost numit profesor asistent, funcție pe care a deținut-o până în 1807. În acel moment, a fost promovat la funcția de director adjunct al picturii. Acest lucru a venit într-un moment dificil, deoarece țara era implicată în Războaiele Napoleoniene și viața culturală a ajuns într-un blocaj virtual. Lucrurile s-au îmbunătățit foarte mult odată cu urcarea pe tron a lui Ferdinand al VII-lea. În cele din urmă, a devenit director al Academiei în 1828; o funcție pe care a deținut-o până în 1831.[2] A murit la Madrid, la vârsta de 69 de ani.

Selecție de picturi[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Bibliothèque nationale de France 
  2. ^ a b c d Brief biography @ the Museo del Prado.

Legături externe[modificare | modificare sursă]