Templul Shaolin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Templul Shaolin
Shaolinsi.JPG
Poziționare
Coordonate34°30′27″N 112°56′07″E ({{PAGENAME}}) / 34.5075°N 112.9353°E
Localitate Mount Song[*][[Mount Song (mountain in Henan province, China)|​]], Dengfeng[*][[Dengfeng (county-level city in Henan, China)|​]] Modificați la Wikidata
Oraș la nivel de prefecturăZhengzhou
ȚaraRepublica Populară Chineză  Modificați la Wikidata
Edificare
Stil artistic Chinese architecture[*][[Chinese architecture (style of architecture)|​]]  Modificați la Wikidata
Data începerii construcției  Modificați la Wikidata
Nume chinezesc
Chineză少林
Sens literalTemplul din pădurea [de lângă] Shao[shi]
Prezență onlinesite web oficial
Sina Weibo

Templul Shaolin este un templu vechi de peste 1.500 de ani, aflat pe muntele Songshan din China, loc de apariție a numeroase stiluri și școli de arte marțiale, reunite sub numele de „Boxul de la Shaolin.

Denumirea în chineză este 少林寺 (Shàolín sì) — templul ( ) se află adăpostit într-o pădure ( lín) de la poalele lui Shàoshì (少室), principalul vârf vestic al muntelui Songshan, unul dintre cei 5 munți sacri ai Chinei. Luată ca atare, sintagma 少林 shàolín poate însemna și pădure tânără.

Templul Shaolin a cunoscut vremuri de glorie și dezvoltare, dar nici nu a scăpat de dezastre, fiind ars de trei ori, astăzi păstrându-se doar câteva clădiri importante.

Listă a templelor active: Templul Shaolin de Nord, Templul Kongxiang, Templul Xinmi Chaohua, Templul Zhengzhou Xiansheng, Templul Shangqiu Guanyin, Templul Xiangyang Donglin, Templul Gongyi Ciyun, Templele Guangu Shaolin.

Legături externe[modificare | modificare sursă]