WinRAR

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
WinRAR
WinRAR-Logo.png
Dezvoltator Eugene Roshal (dezvoltator),
Alexander Roshal (distribuitor)[1]
Ultima versiune Windows: 5.10 (11 iunie 2014)
Scris în C++  Modificați la Wikidata
Sistem de operare Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8
Limbă 44 de limbi
Tip Arhivator
Licență Shareware
Prezență online
rarlab.com
win-rar.com

WinRAR este un arhivator și utilitar de compresie a datelor shareware dezvoltat de Eugene Roshal și distribuit de Alexander Roshal, lansat în toamna anului 1993. Programul poate crea arhive în formatul ZIP sau RAR, proprietatea dezvoltatorului său,[2] și poate dezarhiva fișiere din multe alte formate. WinRAR rulează pe Microsoft Windows în modul GUI, dar există și versiuni de linie de comandă, numite "RAR", pentru Mac OS X, Linux, FreeBSD, modul consolă Windows și MS - DOS.

De la versiunea 5, un nou format de arhivă, RAR5, este susținut, incompatibil cu cel anterior, dar, de asemenea, folosind extensia .RAR. Odată cu introducerea RAR5, formatul vechi este menționat ca RAR4. Noua versiune poate deschide și crea arhive RAR4, dar versiunile mai vechi nu suportă arhive RAR5.

Software-ul este distribuit ca shareware și oricine îl poate folosi gratuit într-o perioadă de testare de 40 de zile. După această perioadă, licența software necesită achiziționarea unei licențe. Utilizarea software-ului după perioada de testare fără a cumpăra un permis este posibilă (se va afișa un avertisment).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ WinRAR 3.40 release notes by Eugene Roshal ru
  2. ^ Manuel Masiero (18 March 2013)"Compression Performance: 7-Zip, MagicRAR, WinRAR, WinZip" Tom's Hardware. Retrieved 27 November 2013.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]