WinRAR

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
WinRAR
WinRAR-Logo.png
DezvoltatorEugene Roshal (dezvoltator),
Alexander Roshal (distribuitor)[1]
Ultima versiuneWindows: 5.10 (11 iunie 2014)
Scris înC++  Modificați la Wikidata
Sistem de operareWindows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8
Limbă44 de limbi
TipArhivator
LicențăShareware
Prezență online
rarlab.com
win-rar.com

WinRAR este un arhivator și utilitar de compresie a datelor shareware dezvoltat de Eugene Roshal și distribuit de Alexander Roshal, lansat în toamna anului 1993. Programul poate crea arhive în formatul ZIP sau RAR, proprietatea dezvoltatorului său,[2] și poate dezarhiva fișiere din multe alte formate. WinRAR rulează pe Microsoft Windows în modul GUI, dar există și versiuni de linie de comandă, numite "RAR", pentru Mac OS X, Linux, FreeBSD, modul consolă Windows și MS - DOS.

De la versiunea 5, un nou format de arhivă, RAR5, este susținut, incompatibil cu cel anterior, dar, de asemenea, folosind extensia .RAR. Odată cu introducerea RAR5, formatul vechi este menționat ca RAR4. Noua versiune poate deschide și crea arhive RAR4, dar versiunile mai vechi nu suportă arhive RAR5.

Software-ul este distribuit ca shareware și oricine îl poate folosi gratuit într-o perioadă de testare de 40 de zile. După această perioadă, licența software necesită achiziționarea unei licențe. Utilizarea software-ului după perioada de testare fără a cumpăra un permis este posibilă (se va afișa un avertisment).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ WinRAR 3.40 release notes by Eugene Roshal ru
  2. ^ Manuel Masiero (18 March 2013)"Compression Performance: 7-Zip, MagicRAR, WinRAR, WinZip" Tom's Hardware. Retrieved 27 November 2013.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]