Wilhelm Adam

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Wilhelm Adam (n. 28 martie 1893, Eichen, astăzi inclusă în Nidderau - d. 24 noiembrie 1978, Dresda) a fost un om politic german.

S-a născut într-o familie de țărani germani. După ce a fost pe front în primul război mondial, a studiat la universitatea din Frankfurt pe Main. În 1923, Adam a aderat la Partidul nazist, a participat la „puciul de la berărie”, iar în 1926 a trecut la Partidul German al Poporului (DVP - Deutsche Volkspartei), care avea o orientare de extrema dreaptă. A devenit membru în batalioanele de asalt SA (Sturmabteilung), organizația paramilitară a Partidului Nazist. Membrii acesteia erau porecliți „cămășile brune”.

Adam a avut diferite funcții în armata germană, iar în 1941 a devenit aghiotantul generalului Friedrich Paulus. Adam a participat la Bătălia de la Stalingrad, de unde a fost dus în prizonieratul sovietic. Adam a fost unul din fondatorii, pe teritoriu Uniunii Sovietice, ai Comitetului Național Germania Liberă, promovat de sovietici ca instrument de propagandă și luptă împotriva lui Hitler și a nazismului. În Germania, regimul nazist l-a condamnat la moarte, în contumacie, pe Wilhelm Adam.

După război, Adam a fost cofondator al partidului National-Demokratische Partei Deutschlands, prescurtat NDPD (Partidul Național-Democrat al Germaniei), constituit cu un an înaintea proclamării Republicii Democrate Germane și echivalent aparent al Partidului Național Democrat German (NPD) din Republica Federală Germania, partid de extrema dreaptă. Însă în zona de ocupație sovietică, devenită din 1949 RDG, NDPD-ul era subordonat forței politice unice, care era Partidul Unității Socialiste, aidoma celorlalte partide ale „blocului” („Blockparteien”): Partidul Liberal (LDPD) și cel Creștin-Democrat (CDU). (În Germania de est, Partidul Social-Democrat fuzionase cu Partidul Comunist în 1946). Tolerarea acestor partide era menită să întrețină propagandistic iluzia pluripartitismului.

În perioada 1949-1963, Wilhelm Adam a fost deputat în parlamentul est-german numit „Camera Poporului” (Volkskammer). Adam a fost activ în „Armata națională populară” (Nationale Volksarmee, NVA) și în „poliția populară” (Volkspolizei, DVP sau VP) din RDG. În 1977, la cea de-a 28-a aniversare a RDG, Adam a primit gradul de general-maior.

Wilhelm Adam a murit la 24 noiembrie 1978 în Dresda.