Warcraft: Orcs & Humans

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Warcraft: Orcs & Humans
Warcraft - Orcs & Humans Coverart.png
The box art for Warcraft: Orcs & Humans
Dezvoltator(i) Blizzard Entertainment  Modificați la Wikidata
Editor(i) Blizzard Entertainment
Interplay Entertainment[*]  Modificați la Wikidata
Designer(i) Blizzard Entertainment[1]
Compozitor(i) Glenn Stafford, Gregory Alper, Rick Jackson, Chris Palmer
Serie Warcraft  Modificați la Wikidata
Ultima versiune 1.21 (PC) / 1.06 (Mac)
Platformă DOS
Mac OS  Modificați la Wikidata
Dată lansare
Genuri Joc de strategie în timp real  Modificați la Wikidata
Moduri Multiplayer
Singleplayer  Modificați la Wikidata
Media CD-ROM  Modificați la Wikidata
Control Tastatură  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Ratinguri
ESRB Everyone[*]  Modificați la Wikidata

Warcraft: Orcs & Humans este un joc de strategie în timp real creat în anul 1994 de către compania de jocuri Blizzard Entertaiment și care a fost lansat la început ca aplicație pe sisteme MS-DOS și apoi pe sisteme Macintosh.

Deși Warcraft: Orcs & Humans nu a fost primul joc RTS publicat de Blizzard pentru multiplayer, succesul acestuia a făcut ca facilitățile introduse pentru multiplayer să fie esențiale pentru viitoarele titluri RTS. Jocul a introdus inovații în grafică și în modul de joc care au fost adoptate ulterior de către alți dezvoltatori de jocuri RTS.

În aceste jocuri Blizzards a pus accentul pe gestionarea cu abilitate a unor forțe relativ mici și pe dezvoltare, dar a venit și cu o poveste care se desfășoară între și în timpul jocurilor care au loc în același univers.

Mod de joc[modificare | modificare sursă]

Warcraft: Orcs & Humans este un joc de strategie în timp real. (RTS)[1][5][6] Un jucător controlează locuitorii umani din regiunea Azeroth, iar celălalt controlează orcii invadatori.[7][8] Fiecare încearcă să-l distrugă pe celălalt și să câștige jocul adunând resurse folosite la construcții și la ridicarea unei armate.[1] În plus, ambele părți se confruntă cu alte pericolele cum ar fi monștrii sălbatici, dar, uneori, aceștia pot fi recrutați ca trupe.[9][10][11] Decorul jocului este unul medieval cu elemente de fantezie. Ambele părți au unități de luptă corp la corp și unități de luptă la distanță și de asemenea vrăjitori sau magicieni.[5]

Moduri[modificare | modificare sursă]

Modul de joc din Warcraft: Orcs & Humans este o versiune extinsă a paradigmei din Dune II[12] "construiește baza, construiește armata, distruge inamicul" care include alte moduri de joc.[1] Acestea au inclus mai multe tipuri noi de misiuni, cum ar fi cucerirea rebelilor care aparțin rasei jucătorului, salvarea și reconstrucția orașelor asediate, salvarea forțelor aliate aflate într-o tabără a inamicului și apoi distrugerea bazei principale a inamicului precum și misiuni cu trupe limitate, în care niciuna dintre părți nu poate produce unități suplimentare, dar și utilizarea eficientă a unui singur pluton a fost un element cheie strategic.[13] Într-o misiune, jucătorul trebuie s-o omoare pe fiica șefului Orcilor.[14]

Jocul permite, de asemenea, ca doi jucători să concureze în modul multiplayer prin intermediul rețelelor locale sau cele prin modem[15] și permite jucătorilor cu versiunea pentru MS-DOS să joace alături de cei cu versiunea Macintosh.[14] Modul Multiplayer și lupta contra IA nu fac parte din campaniile jocului și au fost susținute de un generator de hărți aleatorii.[1][14][15] Jocul a permis, de asemenea, realizarea instalațiilor spawn (spawn installation).[14]

Resurse[modificare | modificare sursă]

Warcraft cere jucătorilor să adune resurse și să producă clădiri și unități cu scopul de a învinge un adversar în luptă.[1] Unitățile de construcție care sunt neluptătoare sunt folosite pentru a căra resursele în Centrul Orașului (Town Center): aurul după care au săpat în mine și lemnul pe care l-au tăiat în pădurile învecinate.[5] Deoarece ambele resurse sunt limitate și se epuizează în timpul jocului, jucătorii trebuie să le colecteze eficient. Aceștia trebuie să păstreze, de asemenea, la începutul jocului, o parte din păduri ca ziduri de apărare atunci când forțele combatante sunt mici și terestre.[13]

Povestea[modificare | modificare sursă]

Orcii sunt originari dintr-o altă lume, „Draenor”, unde majoritatea o formau războinicii însetați de sânge care au provocat numeroase conflicte. Cu toate acestea, magicienii lor (Warlocks) au rămas distanți, dedicându-și timpul pentru cercetări în domeniul magiei. Acești vrăjitori au observat o ruptură inter-dimensională și, după mulți ani, au reușit să deschidă un mic portal spre o altă lume. Un Warlock a explorat și a găsit o regiune, pe care oamenii, locuitorii acesteia, o numeau „Azeroth”, apoi acesta s-a întors acasă având câteva plante ciudate ca dovadă a descoperirii sale.[16]

Orcii au mărit portalul până când prin acesta au trecut șapte luptători care au masacrat un sat uman. Plutonul a adus mostre de produse alimentare gustoase și produse fine de manoperă și au raportat că oamenii erau lipsiți de apărare. Raidurile orcilor asupra oamenilor s-au întețit și până la urmă au atacat castelul principal al Azeroth-ului. Cu toate acestea, oamenii au început să-și antreneze proprii războinici, mai ales cavaleri cu armuri puternice. Acești luptători umani ajutați de magicienii lor au reușit să-i facă pe orci să se retragă prin portal, dar nu au reușit să descopere portalul.[16]

În următorii cincisprezece ani, o facțiune a orcilor a cerut să fie închis portalul. Cu toate acestea, un șef de o viclenie excepțională și-a dat seama că oamenii, deși depășiți numeric, au câștigat prin folosirea unor tactici superioare, prin organizare și magie. El a unit clanurile, a impus o disciplină severă în cadrul armatei orcilor și a căutat să afle magii noi de la vrăjitorii lor și de la necromanți. Forțele lor combinate erau gata să răstoarne domnia omului.[16]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d e f g h i Geryk, B.. „GameSpot Presents: A History of Real-Time Strategy Games – The First Wave. http://www.gamespot.com/gamespot/features/all/real_time/p3_01.html. Accesat la 17 noiembrie 2009. 
 2. ^ a b WarCraft: Orcs & Humans – MobyRank”. MobyGames. 1999. http://www.mobygames.com/game/warcraft-orcs-humans/mobyrank. Accesat la 17 noiembrie 2009. 
 3. ^ Warcraft 1 Manual: Humans (Mac) copyright page
 4. ^ WarCraft: Orcs & Humans for DOS”. MobyGames. http://www.mobygames.com/game/dos/warcraft-orcs-humans. Accesat la 18 noiembrie 2009. 
 5. ^ a b c Geryk, B.. „GameSpot Presents: A History of Real-Time Strategy Games – Introduction”. Există o versiune arhivată la 11 octombrie 2009. http://www.gamespot.com/gamespot/features/all/real_time/index.html. Accesat la 17 noiembrie 2009. 
 6. ^ Cobbett, R. (27 septembrie 2006). „The past, present and future of RTS gaming – TechRadar UK”. Future Publishing Limited. http://www.techradar.com/news/gaming/the-past-present-and-future-of-rts-gaming-634983?src=rss&attr=newsgaming. Accesat la 23 noiembrie 2009. 
 7. ^ Fahs, T. (18 august 2009). „IGN Presents the History of Warcraft – Dawn of Azeroth”. IGN. http://uk.retro.ign.com/articles/101/1014622p1.html. Accesat la 17 noiembrie 2009. 
 8. ^ Warcraft 1 Manual: Humans (Mac), pp. 17–20
 9. ^ Warcraft: Orcs and Humans – PC Review – Coming Soon Magazine!”. Coming Soon Magazine!. 1994. http://www.csoon.com/issue2/WARCRAFT.HTM. Accesat la 17 noiembrie 2009. 
 10. ^ Warcraft 1 Manual: Humans (Mac), pp. 31–34
 11. ^ Warcraft 1 Manual: Orcs (Mac), pp. 31–34
 12. ^ jocul video Dune II: The Building of a Dynasty a fost redenumit Dune II: Battle for Arrakis în Europa
 13. ^ a b Just Games Retro – Warcraft: Orcs and Humans”. Just Games Retro. 26 mai 2008. http://www.justgamesretro.com/PC/warcraft.html. Accesat la 17 noiembrie 2009.  [nefuncțională]
 14. ^ a b c d Wrobel, J. (1 mai 1996). „Warcraft: Orcs and Humans (Mac Gamer)”. Există o versiune arhivată la 9 mai 2003. http://www.macgamer.com/features/?id=626. Accesat la 18 noiembrie 2009. 
 15. ^ a b Warcraft 1 Manual: Humans (Mac), p. 3
 16. ^ a b c Warcraft 1 Manual: Orcs (Mac), pp. 17–20

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Manualul este organizat sub forma a două cărți separate. Ambele părți conțin secțiuni comune, cum ar fi cerințele tehnice și instrucțiunile jocului.

 • Warcraft: Orcs & Humans (Humans). Irvine, California: Blizzard Entertainment. 1994  (Mac version)
 • Warcraft: Orcs & Humans (Orcs). Irvine, California: Blizzard Entertainment. 1994  (Mac version)

Legături externe[modificare | modificare sursă]