Warcraft III: Reign of Chaos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Warcraft III: Reign of Chaos

Dezvoltator(i)Blizzard Entertainment  Modificați la Wikidata
Editor(i)Blizzard Entertainment  Modificați la Wikidata
Designer(i) Rob Pardo[*][[Rob Pardo (American video game designer)|​]]  Modificați la Wikidata
SerieWarcraft  Modificați la Wikidata
Prima versiune1.30.1[1]  Modificați la Wikidata
Ultima versiune1.30.1[1]  Modificați la Wikidata
PlatformăMicrosoft Windows[2]
macOS
Classic Mac OS  Modificați la Wikidata
Dată lansare
Genurijoc de strategie în timp real  Modificați la Wikidata
ModuriMultiplayer
singleplayer  Modificați la Wikidata
MediaCD-ROM
distribuire digitală  Modificați la Wikidata
Cerințe sistemRecomandate:
 • Procesor 600 MHz
 • 256 MB de RAM
 • Placă video 32 MB 3D
 • DirectX 8.1 placă de sunet compatibilă (Windows)
Controltastatură  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Ratinguri
PEGI PEGI 12[*][[PEGI 12 (PEGI video game content rating - formerly "PEGI 11" in Finland)|​]]  Modificați la Wikidata
USK USK 12[*][[USK 12 (USK video game content rating)|​]]  Modificați la Wikidata
ESRB Teen[*][[Teen (ESRB video game content rating in which recommends a video game to those 13+)|​]]  Modificați la Wikidata

Warcraft III: Reign of Chaos (Reign of Chaos - Domnia Haosului) este un joc RTS (strategie în timp real) pentru PC lansat de Blizzard Entertainment pe data de 5 iulie 2002 (SUA). Este al doilea sequel al Warcraft: Orcs & Humans și al treilea joc din seria Warcraft.

Warcraft III conține patru rase jucabile :[3] Oameni și Orci, care au mai apărut și în Warcraft: Orcs & Humans și Warcraft II: Tides of Darkness, the Night Elves (Elfii Noptii) și Undead (Mortii-vii), care sunt noi în universul Warcraft.

Jocul s-a dovedit a fi unul dintre cele mai așteptate și mai populare jocuri pe PC lansate vreodată, cu aproape un milion de unități vândute într-o lună.[4] Warcraft III a câștigat multe premii incluzând „Jocul anului” de la mai mult de șase publicații diferite.[5]

Gameplay[modificare | modificare sursă]

Jocul „Warcraft III” are loc pe hărți de diferite dimensiuni, ca niște câmpuri mari, cu teren prevăzut cu forme de relief precum râurile, munții, mările. În campanie, la începutul fiecărei lupte, harta este vizibilă doar în zona explorată, o mască neagră acoperind limitele hărții.[6] Odată explorate, zonele nu dispar de pe hartă. Când un spațiu din hartă este explorat, însă nu este în aria vizuală a jucătorului, este acoperit cu „Ceața Războiului” (fog of war). În acest caz, deși terenul rămâne vizibil, schimbări precum mișcările de trupe și construcțiile nu se pot vedea.[6] În timpul jocului, jucătorii trebuie să-și construiască o bază pentru a se apăra de inamici și să recruteze armata prin intermediul resurselor.

Sunt trei tipuri de resurse în joc: aurul (gold), lemnele (lumber) și mâncarea (food)..[7] Primele două sunt întrebuințate pentru recrutarea armatei și construirea clădirilor, iar a treia corespunde unei limite maxime de mâncare, în care armata trebuie să se încadreze.[8] Jocul introduce de asemenea „creep”-ii, care sunt niște creaturi cu scopul de a păzi locurile cheie, cum ar fi minele de aur, camp-urile de mercenari, fântânile etc. Aceștia sunt ostili pentru toți jucătorii care iau parte într-un joc.[9] Când un creep este omorât, acesta îi dă jucătorului experiență, aur și obiecte speciale pe care eroul le poate colecta.[9] De asemenea, la Warcraft III a mai fost introdus ciclul zi/noapte[10], care oferă avantaje și dezavantaje jucătorilor în funcție de rasă.

În plus, mai apar unități puternice, numite eroi. Pentru fiecare unitate distrusă a unui inamic, eroul primește experiență, pe care acesta o poate folosi să ajungă la nivelul maxim, adică nivelul 10. La fiecare nivel pe care eroul și-l însușește, acesta primește abilități mai bune.[11] Abilitățile fiecărui erou sunt descrise prin putere (strength), agilitate (agility) și inteligență (intelligence). Ficeare din abilități servește la un anumit lucru. Puterea descrie cât poate rezista eroul, prin intermediul HP-ului (hit points) și regenerarea acestuia. Agilitatea servește la armură, care exprimă ce reducere la atacuri are eroul (damage reduction) și la viteza atacurilor, iar inteligența mai mare ajută la o dimensiune mai mare a manei și o regenerare mai rapidă a acesteia. Mana este o caracteristică a eroului prin care el poate să aplice magii cu o anumită limită. La nivelul 6, eroul primește abilitatea de a putea aplica o magie „ultimată”, mult mai puternică decât celelalte trei.

Toate unitățile din joc au o anumită bară de viață, o valoare întreagă a armurii, rezistența acesteia și unele au capacitatea de a avea de asemenea mana. Unitățile recrutate pot fi îmbunătățite din clădirile din care au fost create.

Campaniile[modificare | modificare sursă]

Campania jocului este povestită prin intermediul filmulețelor, fiind prezentate informații adiționale în manualul Warcraft III. Campania este împărțită în 5 secțiuni, prima dintre ele având rol de tutorial, și celelalte au rol de a forma povestea acțiunii, din punctul de vedere al oamenilor din Lordaeron, al morților-vii (undead), al orcilor și al elfilor nopții (night elf).

Jocul începe prin primul film cinematic, în care Thrall are un coșmar ce înfățișează întoarcerea Legiunii in Flacari (Burning Legion). După ce Thrall se întâlnește cu un om numit „Profetul”, el își dă seama că visul era o viziune. El își conduce armata apoi în țara pierdută a Kalimdor-ului.

Între timp, Prințul Arthas apără împreună cu Uther Strahnbrad-ul de orcii posedați și îi elimină definitiv. Apoi Arthas își unește forțele cu Jaina Proudmoore, care îl ajută la investigarea împrăștierii unei ciume ce transformă oameni în morți-vii. Eroul îl omoară pe inițiatorul ciumei , Kel'Thuzad și readuce la viață orașul infectat Stratholme. Jaina refuză să comită genocid sau măcar să-l privească pe Arthas făcând asta, iar Profetul o convinge să plece în Kalimdor. Arthas îl urmărește pe Mal'Ganis, liderul din Northrend după Kel'Thuzad, unde îl întâlnește pe vechiul prieten Muradin Bronzebeard, care era într-o expediție. Muradin îi spune lui Arthas că mai există o salvare, cea a sabiei Frostmourne. Cei doi pleacă în căutarea sabiei, o găsesc, și Muradin îl avertizează pe Arthas că sabia s-ar putea să fie blestemată. Arthas ignoră spusele lui Muradin și își proclamă sabia. Ca preț în schimbul ei, Muradin moare în ținuturile reci ale Northrend-ului. Prințul își părăsește trupa după ce îl omoară pe Mal'Ganis, sufletul fiindu-i furat de Frostmourne. După un timp, Arthas se întoarce pe tărâmurile Lordaeron-ului și își omoară tatăl, devenind astfel rege.

Acum un cavaler mort, Arthas merge la conducătorul Lorzior Spaimei, Tichondrius. El îl pune pe Arthas să treacă niște „teste”. Prima oară, Arthas îi strânge rămășițele lui Kel'Thuzad, punându-le într-o urnă protejată de Uther. Apoi, Arthas îi atacă pe „elfii de sus” (high elves) și le distruge capitala de la Silvermoon. El o omoară pe Sylvanas Windrunner, generalul arcașilor de la Silvermoon, le corupe fântâna sacră și îl învie pe Kel'Thuzad, ca un cadavru-magic . Kel'Thuzad îi explică lui Arthas despre Legiunea în Flăcari. Adevăratul maestru al lui Kel' Thuzad este Regele Cadavrelor . Arthas și Kel'Thuzad deschid un portal și îl cheamă pe Archimonde prin el. Prin forța sa, Archimonde distruge mai întâi Dalaran-ul.

Thrall ajunge la Kalimdor, întâlnindu-se cu Cairne Bloodhoof și cu tauren-ii săi și distrug o expediție umană pentru a se întâlni cu profetul. Între timp, clanul Warsong este în Ashenvale pregătindu-se să-și facă o bază, enervându-l pe semizeul Cenarius datorită tăierii pădurii. Pentru a-i înfrânge puterile lui Cenarius, Grom Hellscream, conducătorul clanului Warsong bea dintr-o fântână coruptă prin sângele lui Mannoroth. Astfel, clanul Warsong capătă puteri extraordinare, omorându-l pe Cenarius. Thrall ajunge la oracol, adică la Profet, care îi spune ce s-a întâmplat cu Grom. Thrall și Jaina reușesc să îi captureze sufletul lui Grom și să i-l purifice, fără a mai avea puterile demonice. Grom Hellscream și Thrall se duc la Mannoroth, Grom învingându-l cu prețul vieții, dar scăpându-și o întreagă armată de influența demonului.

Tyrande Whisperwind, lidera Elfilor-Nopții este speriată de oamenii și orcii care le încalcă pădurile, distrugându-i. Ea află de invazia Legiunii și trezește druizii, în special pe iubitul ei, Furion Stormrage. Împreună, aceștia îl eliberează și pe fratele lui Furion, Illidan. Illidan se întâlnește cu Arthas, care îi spune despre puterile demonice ale craniului lui Gul'dan. Illidan îi utilizează puterile pentru a-l omorî pe Tichondrius. Illidan este alungat. Împreuna, oamenii, orcii, și elfii nopții își unesc forțele pentru a-l îndepărta o anumită perioadă pe Archimonde, până ce spiritele ancestrale vor putea înconjura copacul vieții, pregătindu-i o capcană. Ei reușesc, și armata Legiunii este înfrântă.

Multiplayer[modificare | modificare sursă]

Pe când campania poate avea mai multe obiective, în jocul multiplayer obiectivul principal este distrugerea tuturor clădirilor oponenților. În hărțile standard jucătorii își pot alege proprii eroi, iar o înfrângere nu va duce la sfârșitul jocului. Pentru a fi mai rapid, harta este acoperită cu ceață și nu este acoperită de masca neagră.[12] Warcraft III, ca și fostul titlu al celor de la Blizzard, StarCraft, permite înregistrarea în joc atât în modul singleplayer cât și multiplayer dar și vizualizarea acestora, permițând jocului să fie jucat mai repede sau mai încet (progresul poate fi salvat în ambele moduri) și privit din perspectiva fiecărui jucător în parte.[13]

Personaje[modificare | modificare sursă]

Eroi folosiți în campanii:

 • Arthas Menethil
 • Jaina Proudmoore
 • Muradin Bronzebeard
 • Arthas (evil)
 • Kel`Thuzad
 • Thrall
 • Cairne Bloodhoof
 • Grom Hellscream
 • Tyrande Whisperwind
 • (Mal)Furion Stormrage
 • Illidan Stormrage
 • Tichondrius

Recenzii[modificare | modificare sursă]

Site Scor Note
IGN 9.3/10[14] „Incredibil”
GamePro 4.6/5[15] Recomandat de editori
GameSpot 9.3/10[16] Recomandat de editori
Game Rankings 93.1% (media a 58 de site-uri)[17]
PC Gamer 94% Recomandat de editori

Warcraft III a fost bine primit de critici, media punctajelor date de aceștia fiind de 93,09% conform GameRankings.com,[17] și „în general aclamat” la MetaCritic, bazându-se pe mai multe recenzii.[18] Deși GamePro consideră că „WarCraft III nu revoluționează genul RTS”, recenzorul i-a lăudat pe cei de la Blizzard pentru lansarea unui joc cu „o poveste bine scrisă, care te ține cu sufletul la gură și viață lungă în modul multiplayer”.[15] GameSpot menționează că, „la fel ca StarCraft, jocul oferă șansa de a trăi acțiunea din toate punctele de vedere, ceea ce atrage publicul”. Recenzorul a mai apreciat producătorul pentru primele niveluri ale jocului, care sunt simple și mai interesante; „în cele mai multe jocuri RTS este o perioadă inițială în care pur și simplu se dispută o cursă pentru crearea celor mai bune unități.„[16] Majoritatea criticilor au fost de acord cu faptul că Blizzard a reușit în sfârșit să detalieze la maxim povestea din primele două titluri, dând fiecăruia propria motivație dincolo de diferențele grafice.[19] IGN a menționat că „Nu sunt prea multe noutăți aduse genului RTS, dar este destul de bine făcut încât nu-ți vei da seama sau nu îți va păsa.”[14]

Totuși, aceștiau au fost de acord cu faptul că modelele personajelor erau de o calitate slabă, în special când se apropie camera de ele în timpul filmelor dintre nivele.[16]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b https://us.battle.net/forums/en/bnet/topic/20769157313  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ redump.org 
 3. ^ Blizzard Entertainment, ed. (). Warcraft III Instruction Manual : The Single Player Game. p. 10. 
 4. ^ Cieniawa, Lee (). „Armchair Empire - Warcraft III: Reign of Chaos”. The Armchair Empire. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ „Blizzard Entertainment - Awards”. blizzard.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ a b Blizzard Entertainment, ed. (). Warcraft III Instruction Manual: Fog of War. p. 22. 
 7. ^ Blizzard Entertainment, ed. (). Warcraft III Instruction Manual: Economy. p. 21. 
 8. ^ Blizzard Entertainment, ed. (). Warcraft III Instruction Manual: Upkeep. p. 22. 
 9. ^ a b Blizzard Entertainment, ed. (). Warcraft III Instruction Manual: Wandering Monsters and Wildlife. p. 28. 
 10. ^ Blizzard Entertainment, ed. (). Warcraft III Instruction Manual: Day/Night Cycle. p. 21. 
 11. ^ Blizzard Entertainment, ed. (). Warcraft III Instruction Manual: Heroes - Experience and Level. p. 26. 
 12. ^ Blizzard. „Warcraft III FAQ”. battle.net. Accesat în . 
 13. ^ Blizzard Entertainment, ed. (). The Single-Player Game: Viewing a Replay. p. 11. 
 14. ^ a b Adams, Dan (). „Warcraft III Review at IGN”. mac.ign.com. Accesat în . 
 15. ^ a b Modifter (). „Warcraft III (PC) Review”. gamepro.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
 16. ^ a b c Kasavin, Greg (). „Warcraft III: Reign of Chaos”. gamespot.com. Accesat în . 
 17. ^ a b „Warcraft III Rankings”. gamerankings.com. Accesat în . 
 18. ^ „Warcraft III: Reign of Chaos: Reviews”. metacritic.com. Accesat în . 
 19. ^ Bell, Erin (). „Warcraft III on Gamecritics”. gamecritics.com. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]