WHL0137-LS

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
WHL0137-LS
Imaginea stelei realizată de către Telescopul Spațial Hubble
Imaginea stelei realizată de către Telescopul Spațial Hubble
Denumire Bayer
Denumire Flamsteed
Date de observație
Constelație Balena
Magnitudine aparentă 27,2[1]
Magnitudine aparentă vizuală
Magnitudine absolută (Mv)
Clasificare spectrală B[2]  Modificați la Wikidata
Tipul de variabilă
Declinație –8° 27′ 52.20″[1]
Ascensie dreaptă 01h 37m 23.232s[1]
Diametru angular
Adjectiv
Astrometrie
Mișcare proprie (μ) AD:  msa/an
Dec.:  msa/an
Viteză radială (Rv)
Mișcare proprie (μ)
Paralaxă (π)
Eroare paralaxă
Distanța față de Terra 28.000.000.000 al  Modificați la Wikidata
Distanța față de centrul Căii Lactee
Perioadă galactică
Orbită
Companion/pereche
Perioadă orbitală
Axă semimajoră
Excentricitate
Înclinare
Detalii
Masă 50–100 M
Rază
Luminozitate
Metalicitate
Gravitație la suprafață
Rotație stelară
Vârstă
Temperatură >20.000 K
Diametru D
Viteză rotațională km/s
Masă M
Rază R
Luminozitate L
Metalicitate
Gravitație la suprafață
Rotație stelară
Vârstă
Temperatură
Diametru D
Alte denumiri
Earendel
Unitățile SI și condiții de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

WHL0137-LS, cunoscută și sub denumirea de Earendel („Steaua dimineții” în engleza veche), descoperită în 2022, este cea mai îndepărtată stea observată până în prezent.[3] Earendel se află într-o galaxie numită GN-z11.

Observare[modificare | modificare sursă]

Descoperirea lui Earendel de către telescopul spațial Hubble a fost raportată la 30 martie 2022.[1][4] Steaua a fost găsită datorită lentilei gravitaționale a unui grup de galaxii din față, care a amplificat lumina de la stea. Simulările computerizate ale efectului de lentilă sugerează că luminozitatea lui Earendel a fost mărită între o mie și patruzeci de mii de ori.[5]

Steaua a fost supranumită Earendel de către descoperitori, derivat din numele vechi englezesc pentru „Steaua dimineții”.[1][6] Eärendil este și numele unui personaj din romanul Silmarillion de J. R. R. Tolkien care a călătorit prin cer cu o bijuterie strălucitoare care părea strălucitoare ca o stea. Astronomul de la NASA Michelle Thaller a confirmat că referirea la Tolkien a fost intenționată.[7]

Au fost propuse observații suplimentare pentru Hubble pentru a constrânge mai bine proprietățile stelei.[8] Telescopul spațial James Webb va efectua și alte observații ale stelei.[1] Sensibilitatea mai mare a telescopului va analiza spectrele stelare ale lui Earendel și va determina cu siguranță dacă a fost de fapt o singură stea.[9][10] Analiza spectrului ar dezvălui prezența unor elemente mai grele decât hidrogenul și heliul, dacă există.[11]

Proprietăți fizice[modificare | modificare sursă]

Lumina detectată de la Earendel a fost emisă la 900 de milioane de ani după Big Bang. Steaua are o deplasare spre roșu de 6,2±0,1, ceea ce înseamnă că lumina de la Earendel a ajuns pe Pământ 12,9 miliarde de ani mai târziu.[1][12][5] Cu toate acestea, din cauza expansiunii universului, poziția observată a stelei este acum la 28 de miliarde de ani-lumină distanță.[9] Steaua care deținea anterior recordul de depărtare este MACS J1149 Lensed Star 1, care are o deplasare spre roșu de 1,49.

Este probabil ca Earendel să aibă între 50 și 100 de mase solare.[13] Datorită masei sale mari, este posibil ca steaua să explodeze ca supernova la doar câteva milioane de ani după formare.[13][14] Are o temperatură efectivă la suprafeță de aproximativ 20.000 K (20.000 °C; 36.000 °F).[1] Earendel este posibil o stea de populație a III-a, ceea ce înseamnă că nu conține aproape nici un element în afară de hidrogen și heliu primordial.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g h Welch, Brian; et al. (). „A Highly Magnified Star at Redshift 6.2”. Nature. 603 (7903): 1–50. doi:10.1038/s41586-022-04449-y. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Webb Reveals Colors of Earendel, Most Distant Star Ever Detected - NASA (în engleză), , accesat în  
  3. ^ a b Gianopoulos, Andrea (). „Record Broken: Hubble Spots Farthest Star Ever Seen”. NASA. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Record Broken: Hubble Spots Farthest Star Ever Seen”. Space Telescope Science Institute. NASA. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ a b Timmer, John (). „Hubble picks up the most distant star yet observed”. Nature. Ars Technica. doi:10.1038/s41586-022-04449-y. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Parks, Jake (). „Hubble spots the farthest star ever seen”. Astronomy. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Gohd, Chelsea (). „Meet Earendel: Hubble telescope's distant star discovery gets a Tolkien-inspired name”. Space.com (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Coe, Dan; Welch, Brian; Acebron, Ana; Avila, Roberto; Bradac, Marusa; Bradley, Larry; Diego, Jose M.; Dimauro, Paola; Farag, Ebraheem; Florian, Michael; Frye, Brenda Louise; Jimenez-Teja, Yolanda; Kelly, Patrick; Mahler, Guillaume; O'Connor, Kyle; Oguri, Masamune; Rigby, Jane R.; Rodney, Steve; Sharon, Keren; Strait, Victoria; Strolger, Louis-Gregory; Timmes, Frank; Vikaeus, Anton Filip; Windhorst, Rogier A.; Zackrisson, Erik; Zitrin, Adi; De Mink, Selma E. (). „Monitoring Earendel, the Lensed z 6 Star”. HST Proposal: 16668. Bibcode:2021hst..prop16668C. 
  9. ^ a b Kabir, Radifah (). „Hubble Detects Earendel, The Farthest Star Ever Seen. It's 28 Billion Light Years Away”. ABP Live. ABP News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Starr, Michelle (). „The Most Distant Single Star Was Just Detected, as Ancient as The Cosmic Dawn”. ScienceAlert. Nature. doi:10.1038/s41586-022-04449-y. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Rauchhaupt, Ulf von (). „Der früheste Stern” [The earliest star]. FAZ.NET (în germană). Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ Letzter, Rafi (). „Meet Earendel, the most distant star ever detected”. The Verge. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ a b Konitzer, Franziska (). „Entferntester Stern dank 1000-facher Vergrößerung entdeckt” [Furthest star discovered thanks to 1000x magnification] (în germană). Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Dunn, Marcia (). „This is Earendel, the most distant star ever seen by humans”. Los Angeles Times. Arhivat din original la . Accesat în .