Władysław Czartoryski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Władysław Czartoryski
Władysław Czartoryski.JPG
Prințul Władysław Czartoryski
Date personale
Născut 3 iulie 1828
Varșovia, Imperiul rus
Decedat (65 de ani)
Boulogne-Billancourt, Franța
Părinți Adam Jerzy Czartoryski
Anna Zofia Sapieha[*][1] Modificați la Wikidata
Frați și surori Izabella Elżbieta Czartoryska[*]
Witold Czartoryski[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Maria Amparo, Contesă de Vista Alegre
Prințesa Marguerite d'Orléans
Copii August Czartoryski
Prințul Adam Ludwik Czartoryski
Prințul Witold Kazimierz Czartoryski
Cetățenie Flag of Poland.svg Polonia Modificați la Wikidata
Ocupație diplomat
colecționar de artă[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Czartoryski

Prințul Władysław (Ladislaus) Czartoryski (3 iulie 182823 iunie 1894) a fost nobil polonez, politician activ în exil, colecționar de artă și fondatorul Muzeului Czartoryski din Kraków.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Fiu al Prințului Adam Jerzy Czartoryski și a Prințesei Anna Zofia Sapieha, el s-a căsătorit cu Maria Amparo, Contesă de Vista Alegre, fiica reginei Maria Christina a Spaniei dintr-o relație morganatică cu Augustín Fernández Muñoz, Duce de Riansares, la 1 martie 1855, la Malmaison, în apropiere de Paris.

Fiul lor August Czartoryski a contractat tuberculoză la vârsta de 6 ani de la mama lui, care a murit curând după asta. August (cunoscut ca "Gucio") l-a avut ca tutore pe Joseph Kalinowski (mai târziu Sfântul Raphael). Władysław a sperat că fiul său va urma o carieră diplomatică, însă Gucio, împotriva dorinței tatălui, a intrat în ordinul religios al Salezienilor. Gucio a fost hirotonit preot în 1893, dar nici tatăl său, nici altcineva din familie nu au participat la ceremonie; a murit un an mai târziu, de tuberculoză, la vârsta de 34. Gucio a fost beatificat în 2004 și e pe cale de a deveni sfânt el însuși.

La 15 ianuarie 1872 Prințul Władysław s-a recăsătorit cu Prințesa Marguerite Adelaide de Orléans, fiica Ducelui de Nemours și nepoată a regelui Ludovic-Filip I al Franței. Władysław și Marguerite Adelaide au avut doi fii.


  1. ^ Anna Zofia Sapieha