Voineasa, Vâlcea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Voineasa
—  Sat  —
Hotel Lotru
Hotel Lotru
Voineasa se află în România
Voineasa
Voineasa
Voineasa (România)
Localizarea satului pe harta României
Voineasa se află în Județul Vâlcea
Voineasa
Voineasa
Voineasa (Județul Vâlcea)
Localizarea satului pe harta județului Vâlcea
Coordonate: Coordonate: 45°24′56″N 23°57′49″E / 45.41556°N 23.96361°E / 45.41556; 23.9636145°24′56″N 23°57′49″E / 45.41556°N 23.96361°E / 45.41556; 23.96361

Țară Flag of Romania.svg România
Județ Stema Valcea.svg Vâlcea
Comună Voineasa

SIRUTA 174263

Altitudine 598 m.d.m.

Populație (2011)
 - Total 907 locuitori

Fus orar UTC+2
Cod poștal 247750

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Voineasa este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Vâlcea, Oltenia, România.

ASEZARE[modificare | modificare sursă]

Sta†iunea se aflå pe valea râului Lotru, între Mun†ii Cåpå†ânii ßi Mun†ii Lotrului, la o distan†å de 36 km de oraßul Brezoi.

ISTORIC[modificare | modificare sursă]

Aßezarea este atestatå în anul 1520, într-un hrisov din timpul domniei lui Neagoe Basarab, domnitor al ˇårii Româneßti ßi a lui Ioan Zapolia, voievod al Transilvaniei, care hotårau grani†a între ˇara Româneascå ßi Transilvania. Dupå anul 1774, mai mul†i påstori din zona Sibiului se stabilesc la Voineasa, iar în anul 1908, aßezarea este declaratå comunå. O datå cu construirea Hidrocentralei Lotru - Ciunget din anul 1960, se construiesc sta†iunile Voineasa ßi Vidra.

CLIMA[modificare | modificare sursă]

Voineasa are un climat de culoar montan, cu veri råcoroase ßi ierni geroase. Temperatura medie anualå este de cca. 6 - 7°C. Precipita†iile, mai abundente primåvara ßi la începutul verii ating o medie anualå de 800 – 900 mm. Vânturile dominante bat din direc†ia nord-vest.

FACTORII NATURALI TERAPEUTICI[modificare | modificare sursă]

Bioclimat montan, tonic stimulent, aer curat lipsit de praf ßi alergeni.

INDICAȚII TERAPEUTICE=[modificare | modificare sursă]

Nevrozå astenicå, forma hiperreactivå, ståri de convalescen†å, surmenaj, anemie, hipertiroidia în forme incipiente, func†ionale, afec†iuni respiratorii.

INSTALAȚII TERAPEUTICE[modificare | modificare sursă]

Båi de plante la cadå; instala†ii pentru aerosoli ßi inhala†ii; împachetåri cu parafinå; instala†ii pentru electroterapie; masaj medical; salå de gimnasticå medicalå.

STRUCTURI DE PRIMIRE TURISTICÅ[modificare | modificare sursă]

Hoteluri de 4, 2 stele ßi o stea; vile de 3 ßi 2 stele, pensiuni de 3 ßi 2 stele, pensiuni rurale de 2 flori, bungalow-uri de 3 stele, popas turistic de 2 stele, cabanå de 2 stele.

ATRACȚII TURISTICE[modificare | modificare sursă]

Staţiunea părăsită Vidra, unul dintre proiectele eşuate ale perioadei comuniste

Mânåstirea Cozia este unul dintre cele mai vechi monumente din România, ce conservå elemente originale din perioada construirii între 1387- 1391, valoroaså din punct de vedere al picturii, sculpturii ßi arhitecturii. Peßtera Muierii din comuna Baia de Fier, formatå din galerii dispuse pe patru niveluri cu o lungime însumatå de 3600 de metri. Trasee turistice cåtre Cataractele Lotrului, pådurea rezerva†iei naturale Latori†a (cheile Latori†ei situate în sud-vestul comunei Voineasa, pe o distanta de cca. 25 de km ), hidrocentrala de la Ciunget ßi lacul de acumulare Vidra, pe râul Lotru (Vidra este lacul de acumulare situat la cea mai mare altitudine din †arå). Lacurile Brådißor ßi Målaia oferå posibilitatea de a practica pescuitul sportiv (påstråv). Cheile Jidoaiei ßi lacul omonim sunt situate la aproximativ 12 km N-E de Voineasa, pe valea superioarå a râului Voineßi†a. Peßtera Laptelui este situatå la cca. 20 km sud de Voineasa, pe valea Rudåresei (afluent al Latori†ei) relicvele fosile descoperite aici sunt expuse la Muzeul de Istorie al jude†ului Vâlcea.

VL Acest articol despre o localitate din județul Vâlcea este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.