Sari la conținut

Voineasa, Vâlcea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Voineasa
—  sat și reședință de comună  —
Hotel Lotru
Hotel Lotru
Voineasa se află în România
Voineasa
Voineasa
Voineasa (România)
Localizarea satului pe harta României
Voineasa se află în Județul Vâlcea
Voineasa
Voineasa
Voineasa (Județul Vâlcea)
Localizarea satului pe harta județului Vâlcea
Coordonate: 45°24′56″N 23°57′49″E ({{PAGENAME}}) / 45.41556°N 23.96361°E

Țară România
Județ Vâlcea
ComunăVoineasa

SIRUTA174263

Altitudine598 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total715 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal247750

Prezență online

Voineasa este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Vâlcea, Oltenia, România.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Stațiunea se află pe valea râului Lotru, între Munții Căpățânii și Munții Lotrului, la o distanță de 36 km de orașul Brezoi.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Așezarea este atestată în anul 1520, într-un hrisov din timpul domniei lui Neagoe Basarab, domnitor al Țării Românești și a lui Ioan Zapolia, voievod al Transilvaniei, care hotărau granița între Țara Românească și Transilvania. După anul 1774, mai mulți păstori din zona Sibiului se stabilesc la Voineasa, iar în anul 1908, așezarea este declarată comună.

O dată cu construirea Hidrocentralei Lotru - Ciunget din anul 1960, se construiesc stațiunile Voineasa și Vidra.

Clima[modificare | modificare sursă]

Voineasa are un climat de culoar montan, cu veri răcoroase și ierni geroase. Temperatura medie anuală este de cca. 6 - 7°C. Precipitațiile, mai abundente primăvara și la începutul verii ating o medie anuală de 800 – 900 mm. Vânturile dominante bat din direcția nord-vest.

Factorii naturali terapeutici[modificare | modificare sursă]

Bioclimat montan, tonic stimulent, aer curat lipsit de praf și alergeni.

Indicații terapeutice[modificare | modificare sursă]

Nevroză astenică, formă hiperreactivă, stări de convalescență, surmenaj, anemie, hipertiroidia în forme incipiente, funcționale, afecțiuni respiratorii.

Instalații terapeutice[modificare | modificare sursă]

Băi de plante la cadă; instalații pentru aerosoli și inhalații; împachetări cu parafină; instalații pentru electroterapie; masaj medical; sală de gimnastică medicală.

Structuri de primire turistică[modificare | modificare sursă]

Hoteluri de 4, 2 stele și o stea; vile de 3 și 2 stele, pensiuni de 3 și 2 stele, pensiuni rurale de 2 flori, bungalow-uri de 3 stele, popas turistic de 2 stele, cabană de 2 stele.

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

Stațiunea părăsită Vidra, unul dintre proiectele eșuate ale perioadei comuniste

Mânăstirea Cozia este unul dintre cele mai vechi monumente din România, ce conservă elemente originale din perioada construirii între 1387-1391, valoroasă din punct de vedere al picturii, sculpturii și arhitecturii. Peștera Muierii din comuna Baia de Fier, formată din galerii dispuse pe patru niveluri cu o lungime însumată de 3600 de metri. Trasee turistice către Cataractele Lotrului, pădurea rezervației naturale Latorița (cheile Latoriței situate în sud-vestul comunei Voineasa, pe o distanță de cca. 25 de km), hidrocentrala de la Ciunget și lacul de acumulare Vidra, pe râul Lotru (Vidra este lacul de acumulare situat la cea mai mare altitudine din țară). Lacurile Brădișor și Mălaia oferă posibilitatea de a practica pescuitul sportiv (păstrăv). Cheile Jidoaiei și lacul omonim sunt situate la aproximativ 12 km N-E de Voineasa, pe valea superioară a râului Voineșița. Peștera Laptelui este situată la cca. 20 km sud de Voineasa, pe valea Rudăresei (afluent al Latoriței) relicvele fosile descoperite aici sunt expuse la Muzeul de Istorie al județului Vâlcea.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Cristian Presură, fizician

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Voineasa

VL Acest articol despre o localitate din județul Vâlcea este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.