Vladislav Halilov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vladislav Halilov
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Provincia Turkistan, RSS Kazahă, URSS Modificați la Wikidata
Decedat (78 de ani) Modificați la Wikidata
Moscova, Rusia Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Rusia Modificați la Wikidata
Ocupațiefizician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniufizică  Modificați la Wikidata
InstituțieUniversitatea de Stat din Moscova  Modificați la Wikidata
Alma Materfiziceski fakultet MGU[*][[fiziceski fakultet MGU (Faculty of Moscow State University)|​]]
Universitatea de Stat din Moscova  Modificați la Wikidata

Vladislav Halilov (n. 30 octombrie, 1942, cătunul Cim-Kurgan, regiunea Kazahstanul de Sud, R.S.S. Kazahă- 20 decembrie 2020, Moscova) a fost un fizician-teoretician sovietic și rus de origine tătară.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut într-o familie mixtă, tatăl de naționalitate tătară, originar din Crimeea, iar mama-rusoaică.Tatăl lui Halilov,Rustam Halilov, a făcut serviciul militar în Armata Sovietică în anii războiului A fost membru ULCT în anii 1956-1970 . În anul 1966 a absolvit facultatea de fizică a Universității Lomonosov din Moscova cu specializarea în fizica teoretică. În anul 1969 a susținut disertația de candidat în științe fizico-matematice sub îndrumarea prof. I.M. Ternov cu subiectul "Radiație indusă a electronilor în câmp magnetic". În anul 1978 a susținut disertația de doctor Hab. în științe fizico-matematice cu subiectul "Procese radiative ale electronilor în câmpuri magnetice și gravitaționale".Profesor la catedra de fizică teoretică din anul 1982. A fost căsătorit cu Fatima, de naționalitate tătară, fiziciană, doctor în fizică și matematică.

Activitatea didactică și științifică[modificare | modificare sursă]

În decursul anilor a predat și mai predă la facultatea de fizică cursurile generale: "Mecanică teoretică și mecanică a mediilor continui", precum și: "Mecanică cuantică", cursuri speciale:"Laseri cu electroni liberi", "Procese fizice în câmpul găurilor negre" (1975-977), "Problema stabilității vidului în câmp magnetic intens", "Efecte macroscopice cuantice în câmpuri intense", "Efecte de electrodinamica cuantica în câmpuri externe". A publicat în colaborare circa 200 de lucrări științifice preponderent în domeniul electrodinamicii cuantice în câmpuri externe electromagnetice,dar și cu aceeași problematică în câmpuri gravitaționale precum și 4 monografii, dintre care 3 în colaborare.

Distincții[modificare | modificare sursă]

Este decorat cu medaliile

  • Veteran al muncii (1989)
  • În amintirea a 850 de ani de la înființarea Moscovei (1997)
  • Premiul pentru ce mai bună lucrare știinșifică a Ministerului învățământului din Federația rusă

Fotografii[modificare | modificare sursă]