Vladimir Losski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Losski Vladimir (rusă : Владимир Николаевич Лосский, n. 8 iunie [s.n. 26 mai] 1903 — d. 7 februarie, 1958) a fost un teolog rus.

Biografia[modificare | modificare sursă]

Vladimir Losski s-a născut în anul 1903 la Gottingen, în Germania. Tatăl său, Nikolai Losski, era profesor de filosofie în Sankt Petersburg. Losski a locuit cu familia în Petrograd din 1920 până când tatăl său și familia au fost exilați din Rusia în 1922. El a studiat la Facultatea de Arte din Universitatea Petrograd, fiind nevoit să își continue studiile la Praga și, în aceeași perioadă, obține licența la Sorbona-Paris, cu specializarea în studii de filosofie medievală.

După 2 ani de studii la Praga se mută la Paris, unde va rămâne până în anul 1958, când părăsește lumea creată. A predat teologie dogmatică la Institutul St. Dionysus din Paris, unde a fost primul decan al Institutului. În această perioadă a scris lucrarea teologică «Teologia mistică a bisericii de răsărit», prima sinteză dogmatică de teologie, larg apreciată în lumea ortodoxă și nu numai.

Teologia[modificare | modificare sursă]

Losski tratează raportul dintre teologie și misticism în tradiția ortodoxă răsăriteana și evidențiază principiile dogmatice ale bisericii răsăritene.În lucrarea sa evidențiază și explică termeni teologici elini ca <ousia>,<hypostasis>, <theosis>, <theoria> etc. De asemenea, citează cunoscuți părinți teologi greci, precum Pseudo-Dionisie Areopagitul, Grigore de Nyssa, Grigore de Nazianz, Grigore Palamas ș.a. Este apropiat de gândirea părintelui teolog modern Gheorghe Florovski, denumind teologia sa „sinteza neopatristică”, în opoziție cu teologia <sophiologică> a lui Nikolai Berdiaev, ori a teologului modern Vladimir Soloviov.

De asemenea, raporteză critic dogmatica ortodoxă față de hermeneutica ebraică și filosofia neoplatonică. Subliniază rolul Trinității Divine în teologia răsăriteană, evidențiind Ființa, Ipostasurile Dumnenzeești și Energiile divine necreate. Consideră teologia ca fiind nedesparțită de mistică, altfel spus, prin mistică omul reușind să se apropie de Dumnezeu.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • «Vederea lui Dumnezeu», Losski Vladimir, Ed.Institului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Buc. 1995
  • «Teologia mistică a bisericii de răsărit», Losski Vladimir, Ed.Anastasia, Buc. 1990
  • «Introducere în teologia ortodoxă», Losski Vladimir, Ed.Sophia 2006
  • «După chipul și asemănarea lui Dumnezeu», Losski Vladimir, Ed.Humanitas
  • «Teologia rusă din diaspora», Toroczkai C.Iulian, Ed.Agnos

Legături externe[modificare | modificare sursă]