Vittorio Merloni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Vittorio Merloni
VittorioMerloni 01.jpg
Vittorio Merloni
Date personale
Născut
Fabriano, Italia
Decedat (83 de ani)[1]
Fabriano, Italia
Părinți Aristide Merloni[*]
Naționalitate italian
Cetățenie Italia
Ocupație antreprenor

Vittorio Merloni (Fabriano, născut pe 30 aprilie 1933) este un antreprenor si industriaș italian. Fiul lui Aristide, fondatorul industriei Merloni, Presedintele de Onoare al Companiei Indesit, (al carui presedinte esti fiul Andrea), si Fineldo (prezidat de fiica lui Antonella) compania familiei detinatoare care controla Indesit Company si alte Grupuri de interese.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Vittorio Merloni are diplome in economie si in comert (la Universitatea din Perugia). El este casatorit cu Franca Carloni si are patru copii: Maria Paola, Andrea, Antonella si Aristide.

Cariera lui antreprenoriala a inceput in 1960 ca o afacere de familie. In 1975 el a fondat Merloni Elettrodomestici (redenumita Indesit Company in 2005) si a devenit presedinte al acesteia, detinand aceasta pozitie pana la 29 aprilie 2010, când paraseste presedintia pentru fiul sau Andrea iar el este numit Presedinte de Onoare. Compania, a fost listata la bursa din Milano din 1987, este unul dintre cei mai importanti producatori si distribuitori de electrocasnice mari (masini de spalat, uscatoare, mașini de spălat vase, frigidere, congelatoare, aragazuri, hote, cuptoare si plite).

A devenit presedinte al Confindustria (Federatia Patronala Italiana), post pe care îl ocupa timp de 4 ani. In 1984, este anul in care a devenit “Cavaler al muncii”,a fost ales presedinte al Centromarca, o asociatie italiana, post pe care la detinut pana in 1988.

În 2001 îsi incepe mandatul de patru ani la presedintia Assonime, o asociatie italiana a Societatilor Comerciale pe Actiuni. În acelasi an a primit Doctoratul Onorific in Managementul de Inginerie de la Politehnica din Milano.

De atunci, el a primit diverse premii si recunoasteri: in 2003, la doi ani dupa ce Intesit Company a preluat Hotpoint, un brand din Marea Britanie, a fost numit Comandat al Imperiului Britanic.

În 2004 a primit Premiul Leonardo pentru Internationalizare iar in 2005 a primit GEI (Gruppo Esponenti Italiani) la New York, în semn de recunoastere si apreciere a operei sale pentru Comert si Industrie, contributia care a insemnat mult pentru imbunatatirea imaginei Italiei in strainatate.

Legături externe[modificare | modificare sursă]