Vitra Design Museum

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Vitra Design Museum
Vitra Design Museum
Localitate
Țară Germania
Localitate - Weil am Rhein
Adresă Charles-Eames-Straße 1
Coordonate
Date
Tip de clădire Muzeu
Architect Frank O. Gehry
Stil arhitectural Deconstructivism
Inaugurare 3 noiembrie 1989

Vitra Design Museum este un muzeu particular specializat în design, localizat în Weil am Rhein, Germania. A fost fondat de Vitra, o companie elvețiană producătoare de mobilier. Arhitectul principal al clădirii muzeului, precum și al unei secțiuni a fabricii de mobilier care este plasată în imediata vecinătate a acestuia este Frank Gehry, unul dintre cei mai proeminenți arhitecți contemporani, exponent de frunte și promotor al curentului arhitectural contemporan al deconstructivismului.

Rolf Fehlbaum, președintele executiv al companiei Vitra, a decis crearea muzeului la sfârșitul anilor 1980 ca fundație independentă particulară. Corporația Vitra contribuie cu o sumă anuală consistentă la fondul fundației, care este deschisă tuturor donatorilor.

Inaugurarea muzeului, care conține în special design de mobilier, dintre care promovarea designului companiei are un loc aparte, s-a făcut la 3 noiembrie 1989. Deschiderea unei subdiviziuni a muzeului în Berlin este programată pentru sfârșitul anului 2007.

Colecții și activități[modificare | modificare sursă]

Colecția muzeului, axată pe mobilier și decorări interioare, este centrată pe donația postumă a designerilor americani Charles și Ray Eames, dar conține numeroase alte piese ale unor designeri renumiți, printre care Alvar Aalto, George Nelson, Verner Panton, Jean Prouvé, Dieter Rams, Eero Saarinen și Michael Thonet. Colecțiile prezentate de Vitra Design Museum au crescut rapid, devenind în doar 18 ani una dintre cele mai mari colecții de design de mobilier modern din lume , incluzând piese reprezentative ale tuturor perioadelor și stilurilor moderne începând cu începutul secolului al XIX-lea.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Vitra Design Museum