Vissarion Ivanovici Djugașvili

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Vissarion Ivanovici Djugașvili
Vissarion Jughashvili.jpg
Vissarion (Beso) Ivanovici Djugașvili
Date personale
Născutc. 1850
Didi Lilo, Georgia
Decedat25 august 1909, (59 de ani)
Tbilisi, Imperiul rus
Cauza decesuluicauze naturale[*] (tuberculoză) Modificați la Wikidata
PărințiVano Djughashvili
Căsătorit cuEkaterina Geladze
CopiiMihail, Constantin, Iosif Vissarionovici Stalin
NaționalitateGeorgia Georgia
CetățenieFlag of Russia.svg Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Etnieoseți[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiecizmar
Activitate
Cauza decesuluituberculoză
pneumonie  Modificați la Wikidata

Vissarion (Beso) Ivanovici Djugașvili (Виссарион (Бесо) Иванович Джугашвили în limba rusă; ბესარიონ ჯუღაშვილი Besarion Jughașvili în limba georgiană) (circa 1850 - 1890?) a fost tatăl lui Iosif Vissarionovici Stalin. În limba osetină, (una dintre limbile vorbite în Georgia), djuga înseamnă turmă, cireadă [A].

Sunt puține informații sigure despre Vissarion Djugașvili, unele dintre acestea fiind contradictorii. Se știe că s-a născut într-o familie țărănească creștin-ortodoxă în satul Didi Lilo din Georgia, cel mai probabil în anul 1850. Conform afirmațiilor rudelor lui Vissarion din familia Arsoșvili (care au rămas multă vreme în satul Didi Lilo), Djugașvili nu a fost în stare să plătească o taxă de trei ruble și a fost obligat să se mute în Gori pentru a căuta de lucru. În acest oraș el a locuit la un osetin, Kulumbegașvili, în casa căruia a cunoscut-o pe Ekaterina (Keke) Geladze, cu care s-a căsătorit pe 17 mai 1872 în biserica Uspenski.[B] Cuplul a avut doi copii care murit la o vârstă frageda, Mihail și Constantin. Doar al treilea copil, Iosif, a trăit. Beso a lucrat ca cizmar, împreună cu familia locuind probabil în Didi Lilo. În mod sigur însă, Iosif s-a născut în Gori, deoarece obiceiul georgian cerea ca tânăra mamă să stea cu rudele ei în momentul nașterii și cât timp era lăuză. Vissarion a fost obligat să se întoarcă în Gori pentru a se îngriji de soție și de proaspătul născut fiu. Este de asemenea sigur că după această dată nu s-a mai întors în satul de baștină. Djugașvili a lucrat o vreme în fabrica de încălțăminte Adelhanov din Tiflis. Beso a căzut în patima alcoolului și își bătea des soția și fiul.[C] Mai înainte ca Iosif să împlinească vârsta de 10 ani, Djugașvili și-a părăsit familia sau, în conformitate cu unele mărturii, a fost alungat de acasă de soție. Este sigur că fiul nu și-a mai văzut niciodatăl tatăl.

Chiar dacă circumstanțele morții lui Vissarion Djugașvili nu sunt prea clare, cei mai mulți istorici tind să dea crezare afirmațiilor fiicei lui Stalin, Svetlana Allilueva. Într-una dintre scrisorile ei către un prieten, ea scria că bunicul ei a murit înjunghiat într-o încăierare. Există și unele surse sovietice care pretind că Vissarion a murit de moarte naturală în 1906. Într-un raport al poliției (Nr. 136), cu privire la arestarea lui Stalin pentru activitatea lui revoluționară și transferul la Vologda în 1909, era scris: "Iosif Vissarionovich Djugașvili. Fiu de țărani georgieni. Are un tată de 55 de ani, Vissarion Ivanovici, și mama Ekaterina. Mama locuiește în Gori, tatăl duce o viață nomadă..." În 1912, Stalin a dat o declarație diferită la poliție: "Tatăl este mort, mama locuiește în Gori". Mormântul lui Vissarion Djugașvili nu a fost niciodată identificat.

Efectele comportamentului violent al tatălui asupra tânărului Iosif au fost subiecte de discuții, în special printre psihologii care încearcă să-și dovedească teoriile conform cărora un tată brutal va crea un fiu brutal. Alice Miller a presupus că mâna stângă a lui Stalin era deformată de încercările copilului de a se apăra de loviturile primite când era mic, dar nu există nici o dovadă care să susțină o asemenea teorie.

Note[modificare | modificare sursă]

  • A„Stalin’s mother says Beso told her the name was based on the Georgian djogi or ‘herd’ root because they were herdsmen and were driven out of Geri by marauding Ossetians.” - Montefiore, 2007, (Cap. I - Keke's Miracle: Soso, p. 17)[1]
  • BMontefiore, 2007, (Cap. I - Keke's Miracle: Soso, p. 15)[1]
  • C„In the course of 1883, Beso became ‘touchy and very careless’, getting into drunken fights and earning the nickname ‘Crazy Beso’”. (...) „By the time Soso was five, Crazy Beso was an alcoholic tormented by paranoia and prone to violence. ‘Day by day,’ said Keke, ‘it got worse.’”- Montefiore, 2007, (Cap. I - Keke's Miracle: Soso, p. 20, 22)[1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Montefiore, Simon Sebag (). Young Stalin (PDF). Weidenfeld & Nicolson. ISBN 978-0-297-85068-7.