Vincențiu Grifoni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Vincențiu Ploieșteanu)
Vincențiu Grifoni
Date personale
Născut (69 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
PremiiOrdinul Național „Serviciul Credincios” ()
Ordinul „Coroana României” în grad de cavaler[*] ()[1]

Vincențiu Grifoni (n. 23 august 1954, București) este un episcop român, fost episcop-vicar patriarhal și secretar si al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Din 2009 este episcop al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

Cariera ecleziastică[modificare | modificare sursă]

La data de 1 august 1990, la propunerea mitropolitului Nestor Vornicescu, a fost numit superior al așezămintelor românești de la Ierusalim și Ierihon, precum și reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Biserica Ortodoxă a Ierusalimului. În 1999 a luat locul episcopului Nifon Mihăiță ca șef al biroului de relații externe al Patriarhiei Române.

În data de 18 iunie 2009 a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în funcția de episcop al Sloboziei.

Distincții[modificare | modificare sursă]

A fost decorat în noiembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://web.archive.org/web/20220419113059/https://casamajestatiisale.ro/familia-regala/ordine-decoraii/ordinului-coroana-romaniei/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Decretul nr. 977 din 29 noiembrie 2002 privind conferirea unor decorații naționale, text publicat în Monitorul Oficial nr. 911 din 14 decembrie 2002.

Legături externe[modificare | modificare sursă]