Veniamin Zelțer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Veniamin Zelțer
Date personale
Născut (97 de ani) Modificați la Wikidata
Teiu, raionul Grigoriopol, RSS Ucraineană, URSS Modificați la Wikidata
Ocupațieinginer Modificați la Wikidata
Activitate
Alma MaterNaționalnîi universîtet «Odeska politehnika»[*][[Naționalnîi universîtet «Odeska politehnika» (university)|​]]  Modificați la Wikidata

Veniamin Zelțer (în rusă Вениамин Зельцер; n. , Teiu, raionul Grigoriopol, RSS Ucraineană, URSS) a fost un om de știință sovietic moldovean în domeniul viticulturii, doctor în științe tehnice (1975).

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în satul Teiu din raionul Grigoriopol, RASS Moldovenească (RSS Ucraineană), URSS. În 1950 a absolvit Institutul Politehnic din Odesa.[1] În anii 1950-1961 a activitat în domeniile economic și pedagogic în cadrul școlii tehnice „Frunze” din Tiraspol. În 1961 a devenit șef al laboratorului Institutului de Cercetare pentru Viticultură și Vinificație din RSSM, din 1978, șef al Departamentului de Mecanizare a Institutului (director al Institutului, Aba Gohberg). Și-a susținut candidatura de doctorat pe tema „Investigarea structurii solului: determinarea posibilității de cultivare pe versant” (Исследование почвенного руля: определение возможности его применения при культивации на склоне) în 1965 la Institutul Agricol din Chișinău, iar în 1975, a susținut teza de doctorat pe tema „Fundamentarea și dezvoltarea mijloacelor de terasare și a mașinilor pentru îngrijirea podgoriilor pe pante” (Обоснование и разработка средств террасирования и группы машин для ухода за виноградниками на склонах).[2]

Este autor a c. 30 de invenții în ingineria agricolă.[3] A fundamentat teoria și a dezvoltat proiectarea frezelor verticale și a unităților de terasare, a propus o metodă pentru afânarea profundă a solului. Sub conducerea sa, a fost dezvoltat un sistem de mașini și dispozitive pentru aranjarea spalierelor, cultivarea solului prin frezare, aplicarea erbicidelor, tunderea ierburilor, protejarea podgoriilor de îngheț, fertilizarea profundă a solului, etc.[4]

Publicații[modificare | modificare sursă]

  • Опыт механизации работ в садоводстве и виноградарстве совхоза-техникума им. Фрунзе („Experiența în mecanizarea muncii în horticultură și viticultură a școlii tehnice «Frunze»”). Chișinău: Cartea moldovenească, 1963. — 67 p.
  • Основы механизированного освоения склонов под виноградники („Bazele prelucrării mecanizate a pantei pentru podgorii”; cu P. Ivanov). Chișinău: Cartea moldovenească, 1965. — 428 p.
  • Механизация возделывания виноградников на террасах: методические материалы („Mecanizarea cultivării podgoriilor pe terase: materiale metodologice”). Institutul de Cercetare pentru Horticultură, Viticultură și Vinificație din RSSM. Мoscova: Kolos, 1967.
  • Методы освоения склонов: Технология террасирования и комплексы машин („Metode de dezvoltare a pantelor: tehnologii de terasare și complexe de mașini”; cu P. Lukașevici). Chișinău: Cartea moldovenească, 1970. — 28 p.
  • Механизация виноградарства („Mecanizarea viticulturii”; cu P. Hmelev și A. Koriucikin). Мoscova: Kolos, 1971. — 320 p.
  • Механизация возделывания винограда („Mecanizarea cultivării strugurilor”; cu I. Hăbășescu). Chișinău: Cartea moldovenească, 1981.
  • Состояние и перспективы механизации виноградарства Молдавии („Starea și perspectivele mecanizării viticulturii în Moldova”). Chișinău: Institutul de Cercetare pentru Horticultură, Viticultură și Vinificație din RSSM, 1985. — 65 p.
  • Основы механизированного освоения склонов под виноградники („Bazele dezvoltării mecanizate a pantei pentru podgorii”; cu P. Ivanov). Второе издание. Chișinău: Știința, 1992.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „ЗЕЛЬЦЕР Вениамин Яковлевич”. sortov.net. Accesat în . 
  2. ^ „Обоснование и разработка средств террасирования и группы машин для ухода за виноградниками на склонах”. rsl.ru. Accesat în . 
  3. ^ „Патенты автора”. findpatent.ru. Accesat în . 
  4. ^ „Biografie”. freejournal.org. Arhivat din original la . Accesat în .