Veaceslav Dokuceaev

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Veaceslav Dokuceaev (n. Moscova) este un fizician-teoretician-relativist din Rusia, specializat în teoria relativității generale, astrofizica gărilor negre, cosmologie, fizica neutrinilor, doctor în științe fizico-matematice, cercetător științific coordonator la Institutul de cercetări nucleare al Academiei de științe din Rusia.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A absolvit Institutul fizico-tehnic din Moscova. S-a specializat în domeniul fizicii și astrofizicii neutrinilor la Institutul de fizică al academiei de științe din URSS sub îndrumarea academicianul Vitaly Ghinzburg. Candidat în științe fizicο-matematice, doctor în științe fizico-matematice (1991). Subiectul tezei de doctorat: "Găuri negre masive în nucleele galaxiilor: formarea, evoluția, activitatea"

Creația științifică[modificare | modificare sursă]

Activitatea științifică este axată pe un spectru larg de cercetări, începând de la teoria relativității generale, astrofizica găurilor negre, cosmologie, fizica neutronilor, raze cosmice, nuclee galactice, emisii de raze γ din nucleele galactice, materia întunecată, inclusiv formarea de smocuri de materie întunecată, bule gravitaționale, gravitație indusă. A publicat peste 165 de lucrări științifice. Este și unul dintre popularizatorii de seamă a astrofizicii, gravitației și fizicii găurilor negre din Rusia.

Distincții[modificare | modificare sursă]

  • Este laureat al revistei "Uspehi fizicheskih nauk" pentru cea mai bună lucrare din această revistă, consacrată găurii negre masive de 4 mln[necesită citare] mase solare din centrul galactic al Căii Lactee.
  • Este membru al Societății de astronomie Europene

Referințe[modificare | modificare sursă]