Vasile Chirtoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Vasile Chirtoca
Vasili Chirtoca (2015-05-12).png
Vasile Chirtoca
Date personale
Născut (60 de ani)
Hîderîm, raionul Kotovsk, RSS Moldovenească
Căsătorit cuValentina
Copii2 fii: Alexei și Vladislav
NaționalitateMoldovean
Cetățenie Republica Moldova
Religiecreștin ortodox
OcupațieInginer-mecanic[1]
Activitate
EducațieInstitutului Politehnic din Odesa
OrganizațieDaac-Hermes S.A. Președinte al Comitetului de Conducere “DAAC-Hermes grup” S.A.
Premiicavaler al ordinelor „Gloria Muncii”, „Ștefan cel Mare și Sfânt”, „Ordinul Republicii

Vasile Chirtoca (n. 20 septembrie, 1958, Ghidirim (transliterat Hîderîm), raionul Kotovsk) este un om de afaceri moldovean, filantrop, maestru în sport (box), președinte al Federației de Box din Moldova[2], membru al Consiliului Național al Confederației Patronatelor din Republica Moldova, consilier în CMC[3] (din anul 2015). A fost pe locul 7 în clasamentul „Omul Anului 2015”, realizat de revista „VIP Magazin”.[4]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Vasile Chirtoca s-a născut la 20 septembrie, 1958, în satul moldovenesc Ghidirim, raionul Kotovsk (Bârzula), regiunea Odesa, Ucraina.

Copilăria[modificare | modificare sursă]

Vasili Chirtoca s-a născut într-o familie multinațională: tatăl lui era moldovean, de baștină din satul moldovenesc Ghidirim, regiunea Odesa, Ucraina, iar mama ucraineană, originară din Rîbnița. Ambii erau profesori: tatăl preda istoria, iar mama − limba și literatura rusă. S-au întîlnit într-un sat din raionul Fălești, unde tatăl său, tânăr specialist, fusese trimis de la Institutul de la Tiraspol, mama lui era pe atunci directoare a școlii din localitate. Astfel i-a unit soarta. Apoi ei decid să se mute mai aproape de părinții tatălui, în satul Ghiderim.

Vasili, cel de-al treilea copil, mezinul familiei, s-a născut la Ghiderim, cele două surori fiind mai mari. În 1962, tatăl său construiește casa în mijlocul livezii. Copilăria în sânul naturii, în preajma lacurilor și pădurii a fost minunată. La cei 5 ani împliniți Vasili a insistat să meargă împreună cu sora mijlocie la școală, astfel au fost înscriși în aceeași clasă. A învățat cu plăcere, fiind eminent. Părinții decid că cel mai bine pentru copii ar fi să învețe la o școală orășenească, așa că familia se mută la Strășeni.

Studiile[modificare | modificare sursă]

În anul 1974 absolvește școala medie din orașul Strășeni, iar apoi în anul 1979 − Institutul Politehnic dela Odesa, obținând calificarea inginer-mecanic.

Activitatea în cîmpul muncii[modificare | modificare sursă]

Biografia de muncă V. Chirtoca și-o începe la Institutului Unional de Cercetări Științifice, Proiectări și Tehnologie, activând întâi în calitate de inginer, ca apoi să înainteze în carieră, fiind: inginer superior, conducător de grup, inginer-șef de proiecte și director al filialei din Chișinău a Institutului de Stat de Proiectări din Novosibirsk (octombrie 1989 – aprilie 1992). La începutul anilor 90 ai secolului trecut a participat la crearea Pieței de Valori din Republica Moldova, numele său se află printre acelea ale fondatorilor Bursei de Valori a Moldovei.

Familie[modificare | modificare sursă]

Este căsătorit, soția: Valentina, doi feciori: Alexei și Vladislav.

Activitatea antreprenorială[modificare | modificare sursă]

În anul 1989 V. Chirtoca a fondat Compania Tehnico-științifică Cooperatistă „Golubaia volna”, care activa în domeniul proiectării și construcției sistemelor de epurare a apelor reziduale, provenite din activitatea întreprinderilor industriale. În prezent, această companie poartă denumirea ”DAAC Ecoplant” S.R.L. și se ocupă de implementarea proiectelor ce țin de agricultura ecologică.

În 1992 devine președinte al Consiliului de Administrație al Societății pe Acțiuni „POLIPROIECT” și director general al primei companii financiare din Republica Moldova – „DAAC Invest”, deținătoarea licenței nr.1 pentru dreptul de a activa pe Piața Valorilor Mobiliare a țării.

V. Chirtoca a fondat în anul 1994 Societatea pe Acțiuni „DAAC-Hermes”, una dintre companiile-importatoare auto cele mai mari din țară. În perioada când în Republica Moldova avea loc privatizarea în masă, a creat Fondul de Investiții și Privatizare DAAC-Hermes, care s-a transformat mai târziu într-unul dintre cele mai mari grupuri financiare și industriale din țară, fiind denumit −SA "DAAC Hermes grup", compus din circa 40 agenți economici (întreprinderi, societăți, firme), având o strategie de dezvoltare comună, cu active evaluate la 150 milioane de euro. Acestea activează cu succes în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale, ș.a. Cifra de afaceri a companiei în anul 2013 a depășit 100 mil. de euro, numărul locurilor de muncă create: circa 2000.

În perioada anilor 2013-2015 a făcut parte din top zece cei mai de succes oameni de afaceri[5][6] din Republica Moldova.

Activitatea sportivă[modificare | modificare sursă]

Vasile Chirtoca este maestru în sport la box. Câștigător al Campionatelor Unionale de Box, desfășurate în orașele Simferopol și Iliciovsk, dublu campion al Campionatului Unional de Box din orașul Kiev. În anul 1993 a fost ales președinte al Federației de Box din Moldova, pe care o conduce până în prezent. Sub îndrumarea domniei sale, boxul moldovenesc a crescut asemenea pugiliști notorii, medaliați ai Jocurilor Olimpice și a Campionatelor Europei, precum:  Vitalie Grușac, Veaceslav Gojan, Igor Samoilenco, Alexandru Rîșcan, Dumitru Galagoț ș.a.

Activitatea social-politică[modificare | modificare sursă]

  • 1994 - inițiatorul creării Asociației Participanților Profesioniști la Piața Valorilor Mobiliare, copreședinte al căreia a fost pe parcursul întregii perioade de existență a acesteia.
  • 1997 – unul dintre fondatori și copreședinte al Partidului Politic "Furnica".
  • în perioada anilor 1998-2000 este membru al Consiliului Politic al Partidului Democrat.
  • în anii 1997-2000 este membru al Consiliului Economic de pe lângă președintele Republicii Moldova.
  • din anul 2004 pînă în 2008 − membru al Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova.
  • pe parcursul mai multor ani este membru al Prezidiului Confederației Naționale a Patronatelor.

În cadrul Consiliului Municipal Chișinău pledează pentru conservarea centrului istoric al Chișinăului, interzicerea construirii clădirilor înalte în centrul istoric al Chișinăului etc.

Activitatea filantropică[modificare | modificare sursă]

Pe parcursul multor anilor, întreprinderile care fac parte din grupul DAAC desfășoară și o activitate vastă filantropică și de sponsorizare, participând activ la organizarea: Festivalului „Maria Bieșu” și Festivalul-concurs al Tinerilor Interpreți „Steaua Chișinăului”, contribuind la restaurarea lăcașelor sfinte, a monumentelor de cultură și istorie, susținând financiar familii cu mulți copii, școli-internat și aziluri pentru bătrâni, organizații sportive și de tineret, contribuind la completarea cu colecții de cărți pentru minori, sprijinind financiar artiști talentați și ansambluri, diverse proiecte etc.

Titluri și premii:[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]