Vasile Chirtoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Vasile Chirtoca
Vasili Chirtoca (2015-05-12).png
Vasile Chirtoca
Date personale
Născut (61 de ani)
Hîderîm, raionul Kotovsk, RSS Moldovenească
Căsătorit cuValentina
Copii2 fii: Alexei și Vladislav
NaționalitateMoldovean
Cetățenie Republica Moldova
Religiecreștin ortodox
OcupațieInginer-mecanic
Activitate
EducațieInstitutului Politehnic din Odesa
OrganizațieDaac-Hermes S.A. Președinte al Comitetului de Conducere “DAAC-Hermes grup” S.A.
FuncțieConsilier municipal
Premiicavaler al ordinelor „Gloria Muncii”, „Ștefan cel Mare și Sfânt”, „Ordinul Republicii
Prezență online

Vasile Chirtoca (n. 20 septembrie, 1958, Ghidirim (transliterat Hîderîm), raionul Kotovsk) - om de afaceri moldovean, filantrop, maestru în sport (box), președinte al Federației de Box din Moldova, membru al Consiliului Național al Confederației Patronatelor din Republica Moldova, comsilier municipal[1]. A intrat în top-10 cei mai de succes oameni de afaceri din Moldova[2].

Biografie[modificare | modificare sursă]

Vasile Chirtoca s-a născut la 20 septembrie, 1958, în satul moldovenesc Ghiderim, raionul Kotovsk, regiunea Odesa.

Copilăria[modificare | modificare sursă]

Vasile Chirtoca s-a născut într-o familie multinațională: tatăl lui era moldovean, de baștină din satul moldovenesc Lipețkoe, regiunea Odesa, iar mama se trăgea dintr-o familie moldo-poloneză din s. Crasnenicoe, în apropiere de Rîbnița. Ambii erau profesori: tatăl preda istoria, iar mama − limba și literatura rusă. S-au întâlnit într-un sat din raionul Fălești, unde tatăl său, tânăr specialist, trecut prin focul războiului, fusese trimis de Institutul de la Tiraspol, mama lui era pe atunci directoare a școlii din localitate. Astfel i-a unit soarta. Apoi, ei decid să se mute mai aproape de părinții tatălui, în satul Ghiderim.

Vasile, cel de-al treilea copil, mezinul familiei, s-a născut la Ghiderim, avînd două surori mai mari. Copilăria în sânul naturii, în preajma iazurilor și a pădurii, a fost minunată. La 5 ani împliniți Vasile a insistat să meargă împreună cu sora mijlocie la școală, astfel a fost înscris în clasa zero. A învățat cu plăcere, fiind eminent. Părinții decid că pentru copii ar fi mai bine să învețe la o școală orășenească, așa că familia se mută la Strășeni.

Studiile[modificare | modificare sursă]

În anul 1974 absolvește școala medie din orașul Strășeni, iar apoi în anul 1979 − Institutul Politehnic din Odesa, obținînd calificarea - inginer-mecanic.

Activitatea în cîmpul muncii[modificare | modificare sursă]

Biografia de muncă V. Chirtoca și-o începe la Institutului Unional de Cercetări Științifice, Proiectări și Tehnologie, activând întâi în calitate de inginer, ca apoi să înainteze în carieră, fiind: inginer superior, conducător de grup, inginer-șef de proiecte și director al filialei din Chișinău a Institutului de Stat de Proiectări din Novosibirsk (octombrie 1989 – aprilie 1992). La începutul anilor 90 ai secolului trecut a participat la crearea Pieței de Valori din Republica Moldova, numele său se află printre acelea ale fondatorilor Bursei de Valori a Moldovei.

Familie[modificare | modificare sursă]

Căsătorit: soția Valentina, feciorii: Alexei și Vladislav. Valentina este președinta Consiliului director al Direcției automobilistice, feciorii conduc alte Direcții de activitate ale Grupului Financiar «DAAC Hermes».

Activitatea antreprenorială[modificare | modificare sursă]

V. Chirtoca își începe activitatea în cîmpul muncii în calitate de inginer la Institutul Unional de Cercetări Științifice, Proiectări și Tehnologie a Ministerului Industriei Electronice din URSS, avansînd în cadrul întreprinderii de la funcția de inginer la cea de inginer-șef de proiecte. Ulterior, a fost numit director al filialei din Chișinău a Institutului de Stat de Proiectări din Novosibirsk al Ministerului Industriei Radio din URSS (octombrie 1989 – aprilie 1992). La începutul anilor '90 ai secolului trecut a participat la crearea Pieței de Valori din Republica Moldova, numele său se află printre acelea ale fondatorilor Bursei de Valori a Moldovei.

În anul 1989 V. Chirtoca a fondat Compania Tehnico-științifică Cooperatistă „Golubaia volna”, care activa în domeniul proiectării și construcției sistemelor de epurare a apelor reziduale, provenite din activitatea întreprinderilor industriale. În prezent, această companie poartă denumirea ”DAAC Ecoplant” S.R.L. și se ocupă de implementarea proiectelor, ce țin de agricultura ecologică.

În 1992 devine președinte al Consiliului de Administrație al Societății pe Acțiuni „POLIPROIECT” și director general al primei companii financiare din Republica Moldova – „DAAC Invest”, deținătoarea licenței nr.1 pentru dreptul de a activa pe Piața Valorilor Mobiliare de Stat a țării.

În anul 1994 V. Chirtoca a fondat Societatea pe Acțiuni „DAAC Hermes”, una dintre cele mai mari companii-importatoare de automobile din țară. În perioada cînd în Republica Moldova avea loc privatizarea în masă, a creat Fondul de Investiții pentru Privatizare DAAC Hermes, care s-a transformat mai târziu într-unul dintre cele mai mari grupuri financiare și industriale din țară − "DAAC Hermes Grup" S. A.

V. Chirtoca a participat, nemijlocit și activ, la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de V. Chirtoca, formează Grupul Financiar-industrial, din componența căruia fac parte mai bine de 40 agenți economici, uniți printr-o strategie de dezvoltare comună. Acestea activează cu succes în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, agricultură, comercializarea, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologii informaționale ș.a. În anul 2017 cifra de afaceri a companiei a depășit 100 mil. de euro, numărul locurilor de muncă create fiind de circa 2000.

Activitatea sportivă[modificare | modificare sursă]

Vasile Chirtoca deține titlul de Maestru în Sport al URSS la box. Este câștigător al Campionatelor Unionale de Box, desfășurate în orașele Simferopol și Iliciovsk, dublu laureat al Campionatului Unional de Box din orașul Kiev. În anul 1993 a fost ales președinte al Federației de Box din Moldova, pe care o conduce până în prezent. Sub îndrumarea domniei sale, boxul moldovenesc i-a crescut pe medaliații Jocurilor Olimpice și ai Campionatelor Europei:  Vitalie Grușac, Veaceslav Gojan (campion european), Igor Samoilenco, Alexandru Rîșcan, Dumitru Galagoț ș.a.

Activitatea social-politică[modificare | modificare sursă]


 • 1994 – inițiator al creării Asociației Participanților Profesioniști la Piața Valorilor Mobiliare, copreședinte al căreia a fost pe parcursul întregii perioade de existență a acesteia.
 • 1997 – unul dintre fondatori și copreședinte al Partidului Politic "Furnica".
 • în perioada anilor 1998-2000 este membru al Consiliului Politic al Partidului Democrat.
 • în anii 1997-2000 este membru al Consiliului Economic de pe lângă președintele Republicii Moldova.
 • din anul 2004 până în 2008 − membru al Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova.
 • pe parcursul mai multor ani este membru al Prezidiului Confederației Naționale a Patronatelor.
 • La 25 aprilie 2015 PCRM l-a înaintat oficial candidat la funcția de primar de Chișinău. În rezultatul alegerilor a intrat în componența Consiliului Municipal Chișinău.

Activitatea filantropică[modificare | modificare sursă]

Pe parcursul multor ani, întreprinderile, care fac parte din Grupul DAAC, desfășoară o vastă activitate filantropică și de sponsorizare, prin susținerea activă a multor organizații și personalități din domeniul artei, a sportului, dar și a acelora din domeniul binefacerilor.

Titluri și premii:[modificare | modificare sursă]

 • Ordinul „Gloria Muncii”
 • Ordinul Mitropoliei Moldovei „Ștefan cel Mare și Sfînt” (anul 2011)
 • Cel mai înalt ordin al Comitetului Național Olimpic Sportiv al Moldovei (anul 2014)
 • Cea mai înaltă decorație a Republicii Moldova - Ordinul Republicii[3] (anul 2018)  


Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „COMPONENŢA CONSILIULUI MUNICIPAL CHIŞINĂU”. 
 2. ^ "10 для Молдовы": финалисты в категории "самый успешный бизнесмен". 
 3. ^ „Președintele Igor Dodon a semnat un Decret privind conferirea unor înalte distincții de stat”. Președinția RM. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]