Abraham Van Helsing

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Vanessa Van Helsing)
Abraham Van Helsing
Apariții
Creat deBram Stoker  Modificați la Wikidata
Jucat deEdward Van Sloan
Peter Cushing
Laurence Olivier
Anthony Hopkins
Christopher Plummer
Thomas Kretschmann
Rutger Hauer
Jim Gaffigan
Eduardo Arozamena[*][[Eduardo Arozamena (Mexican film and stage actor)|​]]
Bernard Archard[*]
Herbert Lom
Ota Sklenčka[*][[Ota Sklenčka (actor ceh)|​]]
Nigel Davenport[*][[Nigel Davenport (English actor (1928-2013))|​]]
Frank Finlay
Walter Ladengast[*]
Jack Gwillim[*][[Jack Gwillim (actor (1909-2001))|​]]
Peter Fonda
Mel Brooks
Giancarlo Giannini
David Lee Moroni[*][[David Lee Moroni (Canadian ballet dancer)|​]]
...încă 4  Modificați la Wikidata
Apariții înDracula
Dracula  Modificați la Wikidata
Profil
Sexulbărbat[*]  Modificați la Wikidata
Data nașteriisecolul al XIX-lea  Modificați la Wikidata
Ocupațiemedic
vânător de vampiri
cadru didactic universitar[*]
om de știință[1]
filozof[1]  Modificați la Wikidata
LocuințăAmsterdam, Țările de Jos
Relații

Profesorul Abraham Van Helsing este un personaj fictiv din romanul gotic de groază Dracula (1897) scris de Bram Stoker. Van Helsing este un medic olandez în vârstă, cu o gamă largă de interese și realizări, parțial atestat de șirul de litere care urmează numelui său: "MD, D.Ph., D.Litt., etc, etc."[2] indicând o vastă experiență, educație și expertiză. Personajul este cel mai bine cunoscut în multe adaptări ale romanului ca vânător de vampiri și inamicul principal al contelui Dracula

În roman[modificare | modificare sursă]

În roman, profesorul Van Helsing este chemat de fostul său student, Dr. John Seward, să asiste la boala misterioasă suferită de Lucy Westenra. Prietenia lui Van Helsing cu Seward se bazează parțial pe un eveniment anterior, necunoscut, când Van Helsing a suferit o rană gravă, iar Seward i-a salvat viața când l-a tratat de cangrenă. Van Helsing este primul care realizează că Lucy este victima unui vampir și îi conduce pe Dr. Seward și pe prietenii săi în eforturile lor de a o salva pe Lucy.

Potrivit adnotărilor lui Leonard Wolf despre roman, Van Helsing a avut un fiu care a murit. Van Helsing spune că fiul său, dacă ar fi trăit, ar fi fost asemănător cu soțul lui Lucy, Arthur Holmwood. În consecință, Van Helsing a dezvoltat o slăbiciune pentru Holmwood. Soția lui Van Helsing a înnebunit după moartea fiului său, dar fiind catolic, el a refuzat să divorțeze de ea.

În filme[modificare | modificare sursă]

În filmul Van Helsing din 2004, personajul titular se numește Gabriel Van Helsing și este inspirat de personajul lui Bram Stoker, Abraham Van Helsing. Pelicula este regizată de Stephen Sommers după un scenariu al acestuia; în rolul titular joacă actorul Hugh Jackman. În film Van Helsing este un legendar vânător de monștri și este numit "Gabriel" de către Dracula. Tot în 2004 a apărut un prequel animat de scurtmetraj denumit Van Helsing: The London Assignment (Van Helsing: Misiune la Londra).

În serialul Van Helsing din 2016,[3] personajul titular se numește Vanessa Van Helsing[4] (fosta Vanessa Seward). Kelly Overton interpretează rolul titular al seriei[5] care a fost inspirat de o serie de romane grafice Zenescope Entertainment, serie denumită Helsing.[6] Seria are loc în viitorul apropiat, când vampirii s-au ridicat din umbră și au preluat controlul. Vanessa Van Helsing, descendentă a lui Abraham Van Helsing, se trezește, după presupusa ei moarte, dintr-o comă de trei ani într-o lume post-apocaliptică. Ea este ultima speranță a omenirii, deoarece compoziția ei unică de sânge îi dă posibilitatea de a transforma vampirii în oameni. Cu această armă secretă, Vanessa devine o țintă primordială a vampirilor.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Dracula 
  2. ^ Stoker, Bram. Dracula. Ch 9, LETTER, ABRAHAM VAN HELSING, MD, DPh, D. Lit, ETC, ETC, TO DR. SEWARD 2 September. p. 162.
  3. ^ Evans, Greg (). „Syfy Sets Fall Premiere Dates For 'Incorporated', 'Van Helsing' & Others – TCA”. Deadline Hollywood. Accesat în . 
  4. ^ „Vanessa Van Helsing”. SyFy.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Swift, Andy (). „True Blood Alum Is Syfy's Van Helsing”. TVLine. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Freeman, Molly (). „Van Helsing Series Premiere Review: A New Kind of Vampire Slayer”. ScreenRant. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Format:Bram Stoker