Sari la conținut

Dracula (film în limba spaniolă din 1931)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru un film în limba engleză, vedeți Dracula (film din 1931).
Dracula
Rating
Titlu originalDrácula
Genfilm de groază
film cu vampiri
dramă
film bazat pe un roman[*]  Modificați la Wikidata
RegizorGeorge Melford[*][[George Melford (American actor and director (1877–1961))|​]]  Modificați la Wikidata
ScenaristTod Browning  Modificați la Wikidata
Bazat peDracula
Dracula (piesă de teatru din 1924)  Modificați la Wikidata
ProducătorPaul Kohner[*][[Paul Kohner (producător de film american)|​]]
Carl Laemmle Jr.  Modificați la Wikidata
StudioUniversal Studios  Modificați la Wikidata
DistribuitorUniversal Studios  Modificați la Wikidata
Director de imagineGeorge Robinson[*][[George Robinson (American cinematographer (1890–1958))|​]]  Modificați la Wikidata
MontajArthur Tavares[*][[Arthur Tavares (actor american)|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaPhilip Glass  Modificați la Wikidata
DistribuțieLupita Tovar[*][[Lupita Tovar (actriță mexicană)|​]] (Mina Harker)
Barry Norton[*][[Barry Norton (actor argentinian)|​]] (Jonathan Harker)
Carlos Villarías[*] (Contele Dracula)
Eduardo Arozamena[*][[Eduardo Arozamena (Mexican film and stage actor)|​]] (Abraham Van Helsing)
Manuel Arbó[*]  Modificați la Wikidata
Premiera
(Havana)[1]
(Madrid)[1]
(Ciudad de México)[1]
(New York City și Statele Unite ale Americii)[1]
(Buenos Aires)[1]
(Barcelona)[1]  Modificați la Wikidata
Durata104 min.  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiRomânia  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba spaniolă  Modificați la Wikidata
Parte a serieiNational Film Registry[2]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Dracula (denumire originală în limba spaniolă: Drácula) este un film american de groază în limba spaniolă din 1931 regizat de George Melford. A fost filmat noaptea în același platouri în care se turna ziua filmul omonim în limba engleză din același an. Scenariul este scris de Baltasar Fernández Cué pe baza unei piese de teatru din 1924 (bazată pe romanul omonim din 1897 al lui Bram Stoker).

În perioada timpurie a filmelor cu sunet, era o practică obișnuită ca unele studiouri din Hollywood să realizeze versiuni ale filmelor sale în limba spaniolă (ca și în franceză, italiană sau germană) folosind aceleași platouri și costume. Din distribuția filmului, numai lui Carlos Villarías (care a interpretat rolul lui Dracula) i s-a permis să participe la turnarea filmului în limba engleză și a fost încurajat să-l imite pe Bela Lugosi. Unele secvențe din filmul în limba engleză au fost folosite în acest film (de exemplu cele filmate la distanță cu Lugosi ca Dracula).[3]

În ultimii ani, această versiune a fost mai mult lăudată de unii decât versiunea mai cunoscută în limba engleză.[4]

Distribuția și echipa de producție a variantei spaniole a avut avantajul de a urmări filmarea pe timp de zi a versiunii în limba engleză și, atunci când filmau seara, foloseau unghiuri mai bune ale camerei și utilizau mai eficient lumina în încercarea de a îmbunătăți tehnica observată ziua.[5] Unii consideră această versiune mult mai eficient din punct de vedere artistic. Specialistul spaniol în semiotică, Roman Gubern, afirmă că o durată mai lungă de pregătire permite o dezvoltare mai mare a scenariului, în ciuda timpului limitat de filmare și a unui buget mai mic.

Filmul a fost considerat a fi pierdut până când o copie a sa a fost găsită în anii 1970 și restaurată.[6][7] În 2015, Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii a selectat filmul pentru conservare în Registrul Național al Filmului, considerând că este "cultural, istoric sau semnificativ din punct de vedere estetic".[8]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Renfield, un avocat, face o călătorie în Transilvania cu diligența. Acesta spune localnicilor că vrea să ajungă la Castelul contelui Dracula, dar aceștia se alarmează când acest lucru. Ei îi spun că Dracula este un vampir și când Renfield nu-i crede, unul dintre ei insistă să poarte o cruce. Când ajunge la Castel, Contele îl primește. După ce a băut vinul cu droguri în el, Renfield lasă crucea și este mușcat.

Lansare și primire[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost lansat cinematografic pe 25 și 28 octombrie 2015, ca parte a seriei "TCM Presents", de către Turner Classic Movies și Fathom Events Arhivat în , la Wayback Machine.. Ambele variante ale filmului (în engleză și spaniolă) erau prezentate în fiecare zi.[9]

Filmul în limba spaniolă Drácula a fost lansat home video pentru prima dată la 10 septembrie 1992 de către MCA/Universal Home Video. În septembrie 2014, a fost relansat ca parte a unui pachet de 4-DVD-uri cu 6-filme denumit Dracula: Complete Legacy Collection. A fost inclus un interviu cu Lupita Tovar, care s-a căsătorit cu producătorul Paul Kohner la doi ani după filmări.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f „Dracula”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ https://www.loc.gov/programs/national-film-preservation-board/film-registry/complete-national-film-registry-listing/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Stephen Jones. The Essential Monster Movie Guide. Billboard Books. 2000. Pg. 114.
  4. ^ O’Brien, Geoffrey (1993), "Horror for Pleasure", The New York Review of Books (nr. din 22 aprilie). O'Brien caracterizează filmul în limba engleză ca fiind "regizat greoi și static", iar versiunea spaniolă este "o alternativă mai vie". Filmul spaniol "este mult mai convingător și mai pasional prin rolurile lor" - O’Brien characterizes the English-language film as "wooden and ploddingly directed" and the Spanish version as "a livelier alternative". The Spanish cast "has altogether more conviction and fervor to their roles".
  5. ^ Garvin, Gleen (). „The secret story behind the other 'Dracula,' and the lead actress who just died at 106”. Miami Herald. Accesat în . 
  6. ^ Weaver, Tom; Michael Brunas; John Brunas (). Universal Horrors: The Studio's Classic Films, 1931-1946. McFarland. p. 35. ISBN 0786491507. Accesat în . For decades it remained a lost film, scarcely eliciting minimal interest from the studio which produced it. 
  7. ^ „Dracula (1930)”. dvdreview.com. Arhivat din original la . Accesat în . Universal's original negative had already fallen into nitrate decomposition by the time the negative was rediscovered in the 1970s. 
  8. ^ Mike Barnes (). 'Ghostbusters,' 'Top Gun,' 'Shawshank' Enter National Film Registry”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
  9. ^ Kelley, Seth (). 'Psycho,' 'Grease' Returning to Cinemas in 'TCM Presents' Series”. Variety. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]