Utilizator:UGAL

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Universitatea „Dunărea de Jos”
Motto"Peste 60 de ani de tradiție în performanță"
Informații
Fondată1948
Localizare
Campus10 camine cu aproximativ 3000 locuri
Conducere
RectorProf. univ. dr. ing.Viorel Mînzu
Cifre cheie
Corp didactic700 (2008)
Studențipeste 18.000 (2008)
Studii de masteratStudii de masterat si doctorat

Universitatea „Dunărea de Jos” este o instituție de invățământ superior de stat din Galați, România. Este singura universitate de stat din S-E-ul României.


Istoric[modificare | modificare sursă]

În toamna anului 1948, la Galați s-a înființat Facultatea de Îmbunătățiri Funciare - prima din țară cu acest profil. În anii 1951, 1955 și 1959 s-au creat noi facultăți constituite în Institutele Agronomic, Politehnic și Pedagogic. Galațiul a pregătit cadre inginerești pentru șase domenii de interes național - unice până în 1990 în învățământul universitar românesc: Imbunătățiri Funciare, Măsurători Terestre, Construcții și Transporturi Navale, Industrii Alimentare, Piscicultură și Tehnică Piscicolă, Frigotehnie, planurile de învățământ, cursurile și materialele de referință fiind în întregime concepute de corpul profesoral de aici. Prin Decretul Consiliului de Stat al RSR nr. 105 /20.03.1974, Institutul Pedagogic și Politehnic au fost unificate în cadrul Universității din Galați, redenumită în 1991 Universitatea “Dunărea de Jos”. Astăzi Universitatea “Dunărea de Jos” are 16 facultăți și pregătește studenți pentru ciclurile de studii universitare de licență, masterat și doctorat, în domenii diverse (tehnic, umanist, economic, sănătate). Universitatea cuprinde 12 corpuri de clădiri destinate învățământului (săli de curs, amfiteatre, laboratoare, biblioteci informatizate, săli de lectură), zece cămine cu o capacitate de peste 3000 locuri, două cantine-restaurant, o bază sportivă complexă și un dispensar medical. Dealungul timpului Universitatea a dezvoltat strategii orientate către studenți, astfel încât aceștia beneficiază de mobilități Erasmus în diverse țări europene, burse acordate prin bugetul de stat( suplimentate cu 10% din fondurile proprii ale Universității, incurajarea asociațiilor studențești(Liga Studenților, AIESEC, ASCOR), cât și a manifestărilor organizate de acestea: conferințe, târguri, burse, prezentări, festivaluri, expoziții de carte, fotografie etc.

Universitatea "Dunărea de Jos", este o instituție de învățământ superior cu peste 60 de ani de tradiție și în același timp o Universitate modernă care, prin realizările înfăptuite în plan educațional și științific, a căpătat recunoaștere atât pe plan național cât și internațional.

Organizare[modificare | modificare sursă]

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați este o instituție de învățământ superior de stat. Universitatea funcționează pe baza reglementărilor stabilite și aprobate de senat sau de către organismele de conducere ale componentelor structurale, în acord cu: Declarația Drepturilor Omului; Constituția României; Legea Învățământului;Legea Statutului Personalului Didactic și cu prevederile din prezenta CARTĂ.

Facultăți din cadrul universității[modificare | modificare sursă]