Utilizator:Tgeorgescu/test

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Studii în Olanda[modificare | modificare sursă]

Acest articol descrie pe scurt mediul de studiu din Olanda. Pentru mai multe informații vă sugerăm să accesați site-urile recomandate și să consultați Ghidul Studentului Român în Olanda. Liga Studenților Români din Străinătate - Filiala Olanda vă stă la dispoziție pentru alte detalii la adresa de email contact@nl.lsrs.ro.

Informații generale[modificare | modificare sursă]

În Olanda sunt două tipuri de universități: universități propriu-zise (Universiteit sau WO), zise învățământ științific (sau universități de cercetare), și universități de științe aplicate sau de arte aplicate (Hogeschool sau HBO; HBO-urile n-au voie să folosească numele Universiteit), zise învățământ superior profesional (sau facultăți vocaționale). Universitățile vocaționale pregătesc studenții pentru cariere specifice și spre deosebire de primul tip de universități, acestea au un caracter practic. Studenții care termină o astfel de universitate pot profesa slujba aleasă fără alte pregătiri adiționale. Universitățile de cercetare științifică se axează mai mult pe teorie și pe cercetare.

Pe piața muncii din Olanda, conform statisticilor, salariile absolvenților de HBO sunt din start mai mari decât ale absolvenților de WO, dar se plafonează repede, spre deosebire de salariile absolvenților de WO, care cresc substanțial cu timpul.

În ultimii ani sistemul de educație olandez a fost reorganizat pentru a se alinia cu modelul englez (ro Procesul Bologna): pentru facultățile de cercetare științifică (WO) trei ani de facultate cu focalizare generală (terminată cu o diplomă BA/BSc/LLB) urmați de un master în care studentul se specializează pe un anumit subiect (terminat cu o diplomă MA/MSc/LLM). Cei care au gradul olandez MSc pot semna cu ir. (inginerii) sau drs. (restul), în loc de a specifica gradul pe format internațional. Cei care au gradul olandez MA pot semna mr. (juriștii) sau drs. (restul). Cei care au gradul olandez LLM pot semna cu mr.

Cursurile la universitățile profesionale (HBO) durează patru ani (terminate cu o diplomă Bachelor of..., altul decât BA și BSc; din 2009 gradele obținute pot fi purtate ca BAA și BASc) și pot fi urmate de un master de un an sau doi (terminat cu o diploma Master of..., altul decât MA și MSc). În ce privește facultățile profesionale pentru ingineri, acestea acordă un grad de Bachelor ca BEng, BBE, B AS și B ICT. Pentru o mai bună recunoaștere internațională inginerii (ing.) pot purta gradul BASc. Absolvenții de Bachelor HBO pot semna cu ing. (inginerii, adică absolvenții de HBO în domeniul agriculturii, tehnicii sau economiei) și bc. (restul), în locul specificării gradului pe format internațional. Există și masterate HBO, ele fiind ceva recent introdus în Olanda.

După studiile masterale urmează studiile de doctorat (numite promotie), prin care se primește gradul doctor (dr.). Aceste studii există numai la universitățile de cercetare științifică (WO). Cei care au gradul olandez doctor (dr.) pot folosi litera D după numele propriu, în loc de a scrie dr. înainte de numele propriu nl (sursa). PhD nu este un grad academic olandez, deși în mod informal doctoratul poate fi numit PhD în paginile în engleză ale universităților. Cei care promovează în Olanda nu pot folosi PhD după numele propriu. Cei care au mai multe titluri de doctor folosesc dr.mult. înainte de numele propriu. Doctorii honoris causa folosesc dr.h.c. înainte de numele propriu, iar cei care au mai multe titluri dr.h.c. folosesc dr.h.c.mult.

Gradul doctor nu este același lucru cu titlul medic (în olandeză: arts; în mod informal i se zice dokter, dar nu doctor). Mare parte din medici nu sunt doctori iar mare parte din doctori nu sunt medici. Absolvenții facultăților de medicină primesc titlul medic (programa veche are durata nominală de 6 ani). În programa veche titlul doctorandus (drs.) este primit după minim 4 ani de studiu, cu 240 ECTS obținute. Doctorandus în medicină este corespunzător unui nivel de MSc, nu unui nivel de doctorat. Ca atare, un medic olandez numit A. Jansen poate semna ca drs. A. Jansen, arts. A semna ca dr. A. Jansen, arts ar însemna că a absolvit un doctorat. În practică, se obișnuiește mult prea des ca numele medicilor să fie redat cu dr. în loc de drs., fie din neștiință, fie din lenevie intelectuală.

La UvA, începând cu anul de studiu 2009-2010, studenții sunt înscriși pentru a primi o diplomă intermediară Bachelor Curius+ obținută după durata nominală de 3 ani, și pot urma apoi un masterat medical. După obținerea diplomei de medic, medicii olandezi trebuie să urmeze încă trei ani de specializare pentru a putea lucra în calitate de medici.

De asemenea, există o diferență între medici (arts, artsen) și medici dentiști (tandarts, tandartsen). Mare parte din tandartsen nu sunt artsen, iar mare parte din artsen nu sunt tandartsen. Adică facultățile de medicină oferă titluri diferite față de facultățile de medicină dentară, cu pregătire în profesiuni diferite, chiar dacă în România se numesc medici atât absolvenții de medicină generală cât și dentiștii. Tradus literal, tandarts înseamnă medic dentist, dar asta nu e totuna cu arts. În Olanda, atât medicii cat și medicii dentiști sunt înscriși în registrul BIG (registrul practicanților de profesii medicale, care include și moașele, fizioterapeuții, psihoterapeuții, farmaciștii, psihologii clinici și infirmierele), cu specificarea titlului și ale eventualelor specializări și restricții.

Educația superioară din Olanda (statistici)[modificare | modificare sursă]

În anul universitar 2014-2015, numărul total de studenți a fost 700,226:

  • 14 universități de cercetare - 254,541 studenți;
  • 41 universități de științe aplicate - 445,725 studenți.

Studenți internaționali în Olanda Numărul total de studenți internaționali: peste 90,000:

  • 56,288 studenți din EU
  • 22,802 studenți non-EU
  • 10,298 studenți Erasmus sau în schimb de experiență

Țări de origine

  • Germania — 24,030
  • China — 6,642
  • Belgia — 3,007
  • Italia — 2,881
  • Spania — 2,862

Cele mai populare specializări:

  • Universități de cercetare: 1. Economie 2. Sociologie 3. Tehnologie 4. Cultură și limbi străine
  • Universități de științe aplicate: 1. Economie 2. Cultură și limbi străine 3. Tehnologie 4. Medicină

Aceste informații au fost culese de pe en http://www.nuffic.nl.

Cerințe de admitere[modificare | modificare sursă]

Deși fiecare universitate are propriul proces de admitere, exista câteva trăsături comune.

Pentru a se înscrie într-o programă de studiu de WO Bachelor, unui student i se cere să aibă o diplomă VWO sau să fi absolvit primul an (60 ECTS) al unei programe HBO. Cerința minimă pentru admiterea la un HBO este fie o diplomă HAVO sau o diplomă MBO de nivel 4. Pentru admiterea la ambele tipuri de învățământ superior, studenților li se cere să fi terminat cel puțin unul din profilele care îndeplinește cerințele de admitere ale programei de învățământ superior în chestiune. O cotă (numerus fixus) se aplică pentru admiterea în anumite programe, în principal în științele medicale, iar locurile de studiu sunt alocate printr-o loterie ponderată (lucru pe care actualul guvern dorește să-l schimbe). Vezi en [1].

Aplicanții de peste 21 de ani care nu au calificările menționate mai sus se pot înscrie în învățământul superior în baza unui examen de intrare și evaluare (testul 21+ sau Colloquim doctum).

Pentru admiterea la programele de masterat, se cere un grad de Bachelor într-una sau mai multe discipline stabilite, în anumite cazuri în combinație cu alte cerințe. Absolvenților de bacheloruri HBO li se poate cere să îndeplinească și alte cerințe pentru a fi admiși la un masterat WO.

Sursa: en supliment la diplomă, Universitatea din Amsterdam

În general toți studenții care îndeplinesc cerințele generale de înscriere sunt înscriși, cu excepția unor studii simandicoase (de exemplu masterate de cercetare) sau studii cu număr limitat de locuri. Cu riscul de a vă dezamăgi, pentru universitate/HBO un student în plus înseamnă bani în plus (subsidii mai ales), așa că prin înscriere nu vi se face un favor. Doctoratele fac excepție de la aceste reguli deoarece ele nu sunt simple înscrieri, ci sunt în general slujbe.

Pentru undergraduate (Bachelor)[modificare | modificare sursă]

  • va fi nevoie să dovediți că stăpâniți limba în care vă vor fi predate cursurile (engleză și/sau olandeză). Pentru engleză majoritatea facultăților cer certificatul TOEFL, scorurile minime de admitere diferind în funcție de facultate. Certificatul Cambridge este mai puțin popular, totuși se acceptă Cambridge Certificate of Advanced English (CAE).
  • majoritatea universităților cer o diplomă de absolvire a liceului (Bacalaureat). De asemenea anumite universități (de exemplu Universitatea Delft) au anumite cerințe în legătură cu media generală a anilor de liceu. Pe lângă diploma de Bacalaureat vă poate fi cerută foaia matricolă cu toate notele obținute pe perioada liceului. Nu uitați să o traduceți și să o legalizați la un notar autorizat, pe urma cerând o apostilă pe aceste documente. Documentele scrise și în limbile engleză, franceză, germană sau afrikaans nu au nevoie de traducere, ci doar de apostilă.
  • veți avea nevoie de:
    • scrisori de recomandare din partea profesorilor (cel puțin 2)
    • o scrisoare de motivație
    • un CV.
  • vă puteți aștepta la examene sau eseuri adiționale. De cele mai multe ori la facultăți cu profil economic sunt date examene la matematică. La facultăți cu profil uman se cer de obicei eseuri.

Termenele limită de admitere diferă de la facultate la facultate. De exemplu, pentru a aplica la o facultate la începutul lunii septembrie de obicei deadline-ul este 1 iunie. După această dată este posibilă înscrierea în baza unei autorizații de înscriere acordată de decan. Este recomandat să aplicați cât mai din timp posibil chiar dacă nu aveți toate documentele necesare. Acestea pot fi trimise în timpul procesului de admitere sau chiar după înscriere.

Pentru postgraduate (Master)[modificare | modificare sursă]

Pentru a aplica la un master în Olanda, este nevoie să dețineți

  • o diplomă a absolvirii facultății (licență)
  • cunoștințele în limba în care veți urma masterul

Pe lângă cele două cerințe, este posibil să fiți nevoiți să faceți cursuri suplimentare pentru a putea fi admis la programul dorit. De obicei este nevoie pentru aceste cursuri suplimentare când cunoștințele acumulate în timpul facultății nu acoperă în întregime cerințele de pregătire anterioară masterului. Mai multe detalii găsiți pe site-ul universităților.

Anumite facultăți, precum Universitatea din Amsterdam, admite automat la master (fără examene preliminarii) studenți care au făcut Bachelor-ul în cadrul universității.

Termenele limită de admitere diferă de la facultate la facultate. De exemplu, pentru a aplica la un masterat de la începutul lunii septembrie de obicei deadline-ul este 1 mai sau 1 aprilie. Înscrieri se pot face și după aceasta dată, prin cereri trimise înainte de 1 august, dar numai cu aprobarea comisiei de examene. Este recomandat să aplicați cât mai din timp posibil chiar dacă nu aveți toate documentele necesare (de ex. nu ați luat/primit încă diploma de licență). Acestea pot fi trimise în timpul procesului de admitere sau chiar după înscriere. Puteți fi înscris condițional la un master și fără a prezenta diploma de licență, urmând să rămâneți înscris la masterat cu condiția de a prezenta ulterior diploma de licență.

Pentru posesorii de diplome românești[modificare | modificare sursă]

Admiterea în baza diplomei străine o poate stabili decanul facultății la care vreți să vă înscrieți. Pentru asta vă puteți face o programare la decan și discuta această problemă. Decanul vă poate impune să luați diploma NT2-II (pentru cursurile cu predarea în olandeză) și/sau un scor suficient la unul din testele TOEFL, IELTS, Cambridge (la alegerea facultății/decanului, pentru cursuri în limba engleză sau pur și simplu pentru a citi literatură științifică în limba engleză în cadrul cursurilor în limba olandeză).

Dacă decanul este de acord cu înscrierea, vă va da o autorizație de înscriere, putându-vă impune drept condiții a lua diplomele de limba olandeză și/sau engleză pentru a rămâne înscris în continuare la acest studiu.

Scutire de testul de limbă engleză[modificare | modificare sursă]

English proficiency test

Although the study programmes are taught in Dutch, most of the literature and some of the lectures are in English. Therefore all prospective students must be proficient in English and should take an English proficiency test, unless you are exempted from this requirement. Exempted are:

  • Those who have obtained their diploma in Australia, Canada, Ireland, New Zealand, United Kingdom, United States of America.
  • Those who have obtained their diploma in a country of the European Economic Area (EEA), or in Switzerland.”
—Universitatea din Amsterdam, www.uva.nl

en Sursa

Pe siturile altor câteva universități olandeze nu este menționată o astfel de scutire (ro en exemple).

Pentru cei înscriși la o facultate din altă țară (transferul)[modificare | modificare sursă]

Studenții care sunt înscriși la o facultate din țările ro Procesului Bologna pot fi înscriși la o facultate similară din Olanda (cu respectarea tipului de facultate, adică HBO/WO). Pentru aceasta este în general nevoie de a rămâne înscris la universitatea străină, la care vă veți întoarce cu creditele (ECTS) obținute pentru a studia în continuare sau a lua diploma de acolo. Ați putea renunța la înscrierea în țara respectivă doar dacă aveți garanția că veți primi diploma în Olanda. Pentru detaliile de înscriere este bine să luați legătura cu decanul facultății, el/ea putând decide în ce an veți fi înscris și dacă este nevoie de compensarea unor cursuri din programa anilor anteriori a facultății din Olanda. Scutirile de anumite examene în baza unor examene date în altă țară sau la altă facultate olandeză pot fi obținute de la comisia de examene a facultății din Olanda.


Taxe școlare[modificare | modificare sursă]

În anul universitar 2015-2016, majoritatea facultăților din Olanda au avut ca taxă anuală pentru un an de undergraduate/postgraduate aproximativ 1,984 euro (pentru studenții din Uniunea Europeană). Această valoare poate fluctua în funcție de tipul programului de studii.

Următorul tabel conține informații despre taxele școlare ale unor facultăți din Olanda. Vă recomandăm cu tărie să verificați site-ul facultăților și să considerați următoarele informații orientative.

Numele universității (universități de top cu programe în engleză)

Taxe școlare

Undergraduate

Bachelor

Postgraduate

Master

Universitatea din Delft (technic)

€1984

Universitatea din Twente

€1984

Universitatea din Utrecht (- sociale)

€1984

Excepție pentru

Facultatea de Drept €11500-17500

Facultatea pentru Veterinari €15400

€1984

 

Universitatea din Amsterdam

€1984

Universitatea din Groningen

€1984

Universitatea Tehnică din Eindhoven

€1984

Universitatea Erasmus din Rotterdam (business)

€2006*

Universitatea din Tilburg

€1984

Universitatea din Leiden

€1984*

Vrije Universiteit Amsterdam

€1984

Universitatea din Maastricht

€1984

*Valoarea taxei este posibil să fie diferita în funcție de programul de studii ales.

Costurile de studiu începând cu anul școlar 2011-2012[modificare | modificare sursă]

Începând cu anul școlar 2011-2012, există trei condiții care trebuie îndeplinite (toate) pentru a plăti tariful minim:

  • a avea cetățenia unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European;
  • a avea domiciliul în Olanda, Belgia, Luxemburg sau anumite landuri din Germania (Nord-Rhein-Westfalen, Bremen și Neder-Saksen);
  • a nu urma Bachelor după Bachelor/licență sau Master după Master.

Cei care nu îndeplinesc aceste condiții plătesc tarife în jur de 8500-20000 euro, funcție de facultate și program de studiu (Bachelor/Master).

Dovada domiciliului poate fi făcută până la o dată prestabilită, după începerea studiilor (de exemplu 23 septembrie pentru studii începute de la 1 septembrie).

Vezi o schemă de calcul al costurilor pe nl [2]. Schema este valabilă pentru Universitatea din Amsterdam, dar poate avea rol orientativ pentru alte universități.

Pre-Masterul[modificare | modificare sursă]

După finalizarea studiilor de licență la o universitate de științe aplicate (HBO), pentru a putea urma un program de master la o universitate de cercetare (WO), este necesar un program de pre-master (30 credite), care conține câteva cursuri de specialitate.

Proces de aplicare[modificare | modificare sursă]

În primă fază se studiază cerințele și oferta universităților. Apoi se construiește dosarul de aplicare și se expediază. Concomitent, majoritatea universităților cer și o înregistrare prin siteul nl studielink.nl pentru înscrierea la Bachelor sau la Master. Acest site este ușor absurd, dar folosirea lui este obligatorie. După acești pași urmează uneori un interviu, sau direct decizia facultății. Cei care locuiesc în Olanda trebuie să folosească nl DigiD pentru a se înscrie pe nl studielink.nl, nl DigiD fiind un indicativ care este activat prin poștă în circa doua săptămâni. Cei domiciliați în alte țări decât Olanda nu au nevoie de nl DigiD pentru a folosi nl studielink.nl.

După ce studentul este acceptat, el trebuie de obicei să se înregistreze pe site-ul facultății, proces prin care este ghidat de facultate.

Universități și specializări[modificare | modificare sursă]

În Olanda sunt 14 universități de cercetare. Cea mai veche universitate este Universitatea din Leiden (fondată in 1575). Cele mai mari universități din Olanda sunt Universitatea din Amsterdam și Universitatea din Utrecht care cuprind aproximativ 30 000 studenți fiecare. În medie în fiecare an se înscriu 12 000 studenți la o universitate de cercetare din Olanda. În general sistemul educational olandez se axează nu numai pe transfer de cunoștințe dar mai ales pe dezbateri cu scopul dezvoltării unei gândiri critice și independente.

Universitățile olandeze pot oferi următoarele diplome:

  • Undergraduate și postgraduate la o universitate de științe aplicate
  • Undergraduate și postgraduate la o universitate de cercetare
  • O diplomă de doctorat la o universitate sau un institut de cercetare

Recomandăm site-ul en StudyFinder care oferă un ghid pas cu pas pentru a alege din cele peste 2100 de programe predate în engleză (undergraduate și postgraduate) din Olanda.

Următorul tabel cuprinde succint cele mai importante universități din Olanda și câteva link-uri folositoare:

Numele universității

Admitere

 

Specializare

 

Viața de student

 

Contact

Undergraduate

Bachelor

Postgraduate

Master

Postgraduate

PhD

Universitatea din Delft

http://www.tudelft.nl/en

TU bachelor TU master TU PhD Tehnic TU general info@tudelft.nl
Universitatea din Twente

http://www.utwente.nl/en

UT bachelor UT master UT  PhD Entrepreneurial research university UT general info@utwente.nl
Universitatea din Utrecht

http://www.uu.nl/EN/Pages/default.aspx

UU bachelor UU master UU PhD Social Sciences UU general Contact UU
Universitatea din Amsterdam

http://www.uva.nl/en/home

UvA bachelor UvA master UvA PhD Broad academic curriculum UvA general Contact UvA
Universitatea din Groningen

http://www.rug.nl/

UG bachelor UG master UG PhD Social Sciences UG general Contact UG
Universitatea Tehnică din Eindhoven

https://www.tue.nl/en/

TU/e bachelor TU/e master TU/e PhD Technic general info@tue.nl
Universitatea Erasmus din Rotterdam

http://www.eur.nl/english

EUR bachelor EUR master EUR PhD Business EUR general Contact EUR
Universitatea din Tilburg

https://www.tilburguniversity.edu/

TU bachelor TU master TU PhD Social sciences  and humanities TU general Contact TU
Universitatea din Leiden

http://www.leiden.edu

LEI bachelor LEI master LEI PhD Law LEI general Contact LEI
Vrije Universiteit Amsterdam

http://www.vu.nl/en/index.asp

VU bachelor VU master VU PhD Broad academic curriculum VU general Contact VU
Maastricht University

http://www.maastrichtuniversity.nl

UM bachelor UM master UM PhD Social sciences UM general Contact UM

Alte universități en http://www.eurogates.nl/en_dutch_universities_the_netherlands

Costuri[modificare | modificare sursă]

Cheltuieli pe lună
Minim
Decent
Foarte decent
Mâncare
€200
€300-400
mai mult de €400
Ieșit în oraș și alte cheltuieli
€100
€100-200
mai mult de €200
Chirie
€350
€400
mai mult de €400
Cărți
€60
€80
mai mult de €80
Transport
gratis
€40
mai mult de €40
Telefon
Skype sau prepaid €10
abonament €30
mai mult de €30
Internet
Wireless gratis de la facultate
abonament €20
mai mult de €20
Total
€650-€660
€ 970-€1170
mai mult de €1170

Finanțare[modificare | modificare sursă]

Organizațiile europene și olandeze oferă câteva burse pentru studenții internaționali care vor să studieze în Olanda:

en Huygens Scholarship Programme oferă burse studenților din diferite țări. Acest program acoperă costurile de călătorie, asigurare de sănătate, o parte din taxele școlare și câteva din costurile zilnice. Este de asemenea deschis aplicanților la studii de doctorat din România.

en Netherlands Fellowship Programme

en The Royal Dutch / Shell Centenary Scholarship

Huygens Scholarship Programme și Libertas Noodfonds vor înceta pe 1 ianuarie 2012 (nl [3]). Cei care participă deja la ele vor beneficia de ele și după această dată.

O serie întreagă de mici fundații private oferă burse particulare pentru studenții străini. Pentru a obține astfel de burse, cautați astfel de fundații, pe Google sau pe en Burse administrate de Nuffic pentru studenții străini și en Nuffic Grantfinder.

Împrumuturi de la guvernul olandez[modificare | modificare sursă]

Studenții din România sunt eligibili pentru un împrumut de la guvernul olandez care acoperă parțial sau total taxele școlare, eventual și o parte din alte cheltuieli. Pentru a obține acest împrumut studenții trebuie să completeze fie en nl formularul pentru împrumut pentru acoperirea taxelor de studiu fie en o cerere de finanțare de studii. Procesarea aplicațiilor se face în 2-4 săptămâni de către DUO (I.B. Groep).

Dacă ai sub 30 de ani și ești înregistrat la o universitate în regim full-time, poți aplica pentru "studiefinanciering" (study financing). Pentru aceasta trebuie să fii cetățean al Uniunii Europene și să fi locuit în Olanda timp de cel puțin 5 ani consecutiv, sau să lucrezi minim 56 de ore lunar.

Studiefinanciering are patru componente:

  • un împrumut pentru taxa de studii
  • un împrumut pentru costurile de trai
  • un abonament pentru transportul în comun
  • o subvenție suplimentară pentru studenții proveniți din familii cu venituri reduse.

Împrumutul va trebui restituit, iar abonamentul pentru călătorie și subvenția suplimentară vor fi convertite în "cadou", dacă absolvi programul de studii în maxim 10 ani. Poți beneficia de acest împrumut timp de 7 ani, pentru un program de studii de 4 ani (HBO sau universitate), însă subvenția suplimentară o poți primi pentru doar 4 ani. Transportul este fără plată, la alegere: în cursul zilelor lucrătoare sau în weekend, iar în restul timpului este valabilă o reducere de 40% reducere la transportul în comun. Abonamentul pentru călătoria cu mijloace de transport în comun este valabil timp de 5 ani.

Bursa de bază diferă funcție de faptul dacă locuiești la părinți sau nu, fiind mai mare dacă nu locuiești la părinți. Studenții care declară că nu locuiesc la părinți și primesc finanțare de studii se pot aștepta la verificarea înscrierii lor în registrul GBA, efectuată în scopul de a depista fraudele. Același lucru e valabil dacă la acea adresă sunt înscriși alți studenți care primesc finanțare de studiu.

Pașii care trebuiesc urmați pentru a obține împrumutul pentru studii sunt prezentați pe larg în Ghidul Studentului Român în Olanda.


Condiții de ședere și de muncă[modificare | modificare sursă]

Condiții de ședere într-un alt stat al Uniunii Europene[modificare | modificare sursă]

De la 1 ianuarie 2014, cetățenii români au liber la muncă în 27 de țări din UE. Dreptul de muncă nu este același lucru cu dreptul de ședere, deși în general cetățenii români care au de muncă au și drept de ședere în statele membre ale UE.

Conform Directivei 2004/38/EC, ca afirmație generală, șederea liberă a unui cetățean european și a membrilor săi de familie într-un alt stat al UE durează maxim trei luni.

De asemenea, statele UE pot interzice intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor din alte state UE care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, siguranța publică sau al căror acces este interzis printr-o măsură de administrație publică.

„În țările membre ale Spațiului Schengen, cetățenii români au dreptul legal de ședere o perioadă de 90 zile într-un interval de 6 luni, potrivit articolul 20, paragraful 1, din Convenția de aplicare a Acordului Schengen. Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie sa depășească 90, de la data primei intrări în Spațiul Schengen.

După consumarea celor 90 zile, cetățeanul român are obligația de a părăsi Spațiul Schengen, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.”
—Poliția de frontieră, România

Pentru șederea de mai mult de trei luni trebuiesc îndeplinite condițiile de la Art. 7 al directivei. Acesta prevede că au drept de ședere cetățenii Uniunii care îndeplinesc unul din punctele (a), (b) sau (c) și membrii lor de familie, conform punctului (d):

a) cei care muncesc (legal) sau sunt self-employed (persoană fizică autorizată) în statul respectiv;
b) au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv și au totodată o asigurare medicală cuprinzătoare;
c) - sunt înscriși ca studenți la o unitate de învățământ publică sau privată acreditată sau finanțată de statul respectiv, inclusiv în învățământul profesional, și
- au o asigurare medicală cuprinzătoare și asigură totodată statul respectiv printr-o declarație sau alt mijloc echivalent că au suficiente resurse materiale pentru ei și membrii lor de familie pentru a nu constitui o povară pentru sistemul de asistență socială al statului respectiv pe durata șederii lor;
d) sunt membri de familie ai unui cetățean al Uniunii care îndeplinește condițiile de la punctele (a), (b) sau (c).

Conform art. 14, dacă cetățenii europeni și membrii lor de familie au intrat în statul gazdă pentru a căuta de muncă, ei nu vor fi expulzați dacă dovedesc că ei continuă să-și caute de muncă și că au o șansă reală de a fi angajați, cu excepția cazurilor prevăzute de măsuri de administrare publică, de siguranță publică sau de sănătate publică.

Unele state impun cererea unui document de ședere într-un anumit număr de zile de la intrarea în țara respectivă într-un scop de ședere care cade sub art. 7. A nu-l cere la timp poate fi pedepsit cu amendă sau reținere (detenție), dacă dreptul acelui stat prevede acest lucru.

A comite infracțiuni grave sau a primi ajutor social (peste 50% din venit) constituie temeiuri de expulzare. Cel din urmă temei nu se aplică azilanților recunoscuți și rezidenților pe termen lung ai UE. Expulzarea cetățenilor europeni dintr-un stat al UE poate fi contestată în trei instanțe înainte de rămâne definitivă.

Dovedirea cetățeniei europene se face în baza pașaportului sau buletinului de identitate, care constituie documente de călătorie (permisul de conducere și documentul de ședere nu constituie dovezi ale cetățeniei). Legitimarea cu documentul de ședere se poate face doar în statul în care a fost emis, în restul țărilor UE el are doar valoare de viză de intrare în statul care l-a emis sau de viză Schengen în cazul emiterii de către un stat membru al Acordului de la Schengen.

Cei care au permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene îl pot preschimba pe un nou permis de rezident pe termen lung al Uniunii Europene, emis de statul în care se mută, cu condiția să aibă un scop de ședere permanentă recunoscut de lege. Acest permis conferă drept la ajutor social în statul care l-a emis. Danemarca, Irlanda și Marea Britanie nu participă la preschimbarea acestor permise.

Șederea într-un alt stat al UE este explicată în detaliu de Ministerul Administrației și Internelor în ro Ghidul românului în UE.

Surse de informare asupra dreptului de ședere[modificare | modificare sursă]

Ghiduri[modificare | modificare sursă]

Întrebări frecvente[modificare | modificare sursă]

Despre modul de evaluare[modificare | modificare sursă]

Cu excepția disciplinelor exacte și a testelor grilă, la examene/lucrări nu există răspunsuri corecte, ci argumentări corecte (contează demonstrația corectă a tezei, nu teza însăși). Asta nu înseamnă că se admit răspunsuri aberante, prin argumentare se verifică și stăpânirea materiei de studiu.

Sistemul de notare în Olanda este de la 1 la 10. Nota de trecere a unui examen este 6, iar uneori note de 5,5 sau mai mult pot fi rotunjite la 6, funcție de regulamentul de examene.

În Olanda nota 9 este o mare onoare, iar 10 este în general pentru profesor. Nota 10 este în general acordată numai pentru contribuții deosebite la știință (en exemplu). O notă de 10 la teza de absolvire este în general însoțită de propunerea pentru un premiu științific de prestigiu. În general pentru nota medie între 7,5 și 8,5 se acordă calificativul „met genoegen”. Pentru nota medie peste 8,5 se acordă calificativul „cum laude”. Notele pentru aceste calificative pot diferi funcție de facultate. Pentru acordarea acestor calificative pot exista și condiții de absolvire în durata nominală de studiu și de a nu fi căzut la vreun examen.

Examenul de absolvire și examenul de propedeuză nu sunt de fapt examene (testări), ci sunt niște cereri adresate secretariatului facultății pentru verificarea îndeplinirii cerințelor de studiu (fie totale, fie parțiale).

Contestarea notei[modificare | modificare sursă]

Asupra rezultatelor la examene este bine să evitați conflictele cu profesorii. Pentru aceasta există o procedură de mediere, care previne contestația la examen. În ce privește contestația, numai motivele pur juridice (de exemplu discriminare, pentru care trebuie dovezi concrete) pot constitui temei de revizuire a notei; calitatea științifică a tezei sau examenului nu face obiectul contestației.

Plagiatul[modificare | modificare sursă]

Plagiatul este considerat „păcat de moarte” în învățământul superior olandez. Practic asta poate însemna excluderea de la examenul respectiv pe timp de un an. De aceea este recomandat să folosiți scannere de plagiate pentru a vă scana teza înainte de a o preda, evitând astfel plagiatul (chiar involuntar). Universitățile olandeze folosesc programe ca en Urkund pentru a detecta plagiatele. Citatele trebuie puse între ghilimele și menționată sursa și chiar dacă e vorba de o parafrază trebuiesc menționate sursele pentru ideile preluate de la alții.

ECTS[modificare | modificare sursă]

ECT înseamnă en „credit european de studiu și acumulare transferabil”.

Normele legale arată că 1 ECT corespunde la 28 de ore de studiu individual. Un student care ia toate examenele din an, ia 60 ECTS/an.

Acum, 60 ECTS * 28 h/ECT =1680 h.

Socotind 8 ore pe zi, și cinci zile din șapte, avem un coeficient de proporționalitate:

(8h/24h)*(5 zile/7 zile)=0,2381

1680 h / 0,2381 = 7056 h

7056 h / (24 h/zi) = 294 zile

Prin urmare, lucrând cinci zile din șapte, câte opt ore pe zi, este necesară o perioadă de lucru individual de 294 de zile pentru satisfacerea a 60 ECTS/an și 28 h/ECT.

De aici și zicala olandeză „studie is een voltijd baan” (studiul e o slujbă fulltime).

BAS/BSA (exmatricularea)[modificare | modificare sursă]

Studenții cu rezultate foarte slabe la învățătură sau care încalcă grav disciplina pot primi un BAS/BSA (bindend studieadvies). Aceasta înseamnă excluderea de la studii. Acest BAS/BSA poate fi contestat la comisia juridică a facultății. Dacă BAS-ul/BSA-ul rămâne în vigoare după contestare, sunteți exclus definitiv de la acel studiu, inclusiv de la posibilitatea de a urma un astfel de studiu la o altă universitate olandeză sau alt HBO olandez. Pot fi urmate însă studii într-o altă disciplină.

Asigurarea medicală în Olanda[modificare | modificare sursă]

Cardul European de asigurări sociale de sănătate este un card gratuit cu ajutorul căruia, poți beneficia de serviciile acordate de unități medicale de stat în timpul unei șederi temporare în oricare dintre cele 28 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, în aceleași condiții și la aceleași tarife ca asigurații din țara respectivă (în unele țări, serviciile sunt gratuite).

Din păcate, începând din septembrie 2015, Cardul European de Sănătate nu mai reprezintă o asigurare de sănătate validă pentru cei care își urmează studiile în străinătate. Potrivit noilor norme (OG 11/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006), aceștia trebuie să se supună legislației țării în care studiază, respectiv sistemului de asigurări din acea țară. Totuși, studenții Erasmus, care studiază în străinătate pentru un semestru sau un an, fac excepție de la regulă și vor putea beneficia în continuare de Cardul European de Sănătate.

În Olanda orice student trebuie să aibă asigurarea medicală, însă aceasta poate fi o asigurare făcută în Olanda sau o asigurare privată din țara de origine. Dacă ai un job pe lângă studii sau vrei să faci un internship, ești considerat angajat și este obligatoriu să ai o asigurarea medicală olandeză.

Basiszorgverzekering este asigurarea medicală de bază pe care o poți obține de la orice companie olandeză de asigurări medicale (de exemplu, Bewuzt, Unive, Zilverenkuis, Anderzorg etc). Ofertele variază, dar toate acoperă consultațiile la medicul de familie (“huisarts”), la medici specialiști dacă ai trimitere (inclusiv asistență psihologică), serviciile ambulanței, șederea în spital, anumite medicamente și chiar și tratamentul în situații mai serioase. Serviciile stomatologice nu sunt incluse în majoritatea ofertelor, dar pentru un pachet de asigurare lunar mai mare, poți obține și acest lucru. Costurile unei asigurări de sănătate de bază, în anul 2016, încep de la 93 euro / lună.

Există o sumă din cheltuielile de sănătate pe care o plătești din buzunar, totuși. Aceasta e suma de “eigen risico” (risc propriu), care adesea este 385 euro anual. Mai exact, din cheltuielile tale de sănătate, compania plătește tot ce depășește acea sumă. Pentru a plăti mai puțin lunar, îți poți asuma un risc mai mare - până la 885 euro.

Pașii pentru obținerea asigurării medicale în Olanda sunt prezentați în Ghidul Studentului Român în Olanda.

Subvenția pentru asigurarea medicală[modificare | modificare sursă]

Dacă venitul tău anual nu depășește 27 012 euro, poți aplica la guvern pentru zorgtoeslag sau subvenția pentru asigurarea medicală. În funcție de venit, poți primi o sumă de până la 83 euro lunar (în anul 2016). Mai multe detalii despre cerințele pentru a aplica pentru zorgtoeslag sunt disponibile pe site-ul Oficiului de taxe - Belastingdienst. De asemenea, și în Ghidul Studentului Român în Olanda vei găsi toate informațiile necesare despre această subvenție.

Despre sistemul de transport în comun[modificare | modificare sursă]

Sistemul de transport în comun olandez este foarte eficient. Biletele (strippenkaarten) necesare pentru călătorii sunt valabile în același timp pentru tramvaie, autobuze și metrou. Recent a fost introdus cardul cu cip RFID, iar în anumite orașe se poate circula în transportul în comun numai cu un astfel de card. Aceste bilete pot fi cumpărate de la chioșcurile de ziare, agenții specializate sau supermarketuri. Odată compostat, un bilet este valabil o oră, adică valabil pentru mai multe mijloace de transport, în limita zonelor ștampilate. În cazul în care sunteți eligibil, puteți obține de la DUO (grupul IB, IB-Groep) un card OV-chip cu care puteți călători gratuit în toată Olanda în timpul săptămânii SAU în weekend. Pentru informații despre mersul trenurilor, tramvaielor, autobuzelor vă sugerăm nl http://www.ov9292.nl.

Totuși, cel mai recomandat mod de transport este bicicleta. Majoritatea olandezilor se deplasează cu ajutorul bicicletelor în special în orașe precum Amsterdam sau Rotterdam. Puteți achiziționa o bicicleta nouă care costă aproximativ €100 sau puteți cumpăra una second-hand care, dacă sunteți bun negociator, poate costa de la €35.

Despre cardul de muzee[modificare | modificare sursă]

Deși muzee interesante se pot găsi în întreaga țară, cele mai vizitate se regăsesc, de obicei, în orașele principale, Amsterdam, Rotterdam și Haga. Există peste 75 de muzee numai în Amsterdam, care au atras, spre exemplu, în anul 2015 peste 8,5 milioane de vizitatori din întreaga lume. Alături de grandioasele picturi ce aparțin Erei de Aur, aceastea expun și artă modernă, presă, film și fotografie, în funcție de preferințe. Printre muzeele memorabile din Amsterdam se numără „Rijksmuseum”, unul dintre cele mai frumoase muzee de artă din lume, „Stedelijk Museum”, „Van Gogh Museum”, Casa Anne Frank, centrul futuristic „NEMO”, un loc perfect pentru împătimiții de tehnologie, și, nu în ultimul rând, muzeul de ceară „Madamme Tusaud’s”.

Museumkaart este un card valabil timp de un an, care oferă intrare gratuită sau un preț redus la peste 400 de muzee din Olanda. Acesta se poate achizitiona la prețul de 59,90 euro, sau 32,45 euro pentru copiii sub 18 ani, și poate fi cumpărat de la muzee sau comandat online. Acesta este foarte util dacă dorești să vizitezi mai multe muzee, deoarece costul este relativ scăzut în comparație cu prețurile biletelor de intrare (i.e. 17,5 euro la Van Gogh Museum sau Rijksmuseum) și poți revizita muzeele timp de un an ori de câte ori dorești. Mai multe detalii despre acest card poți găsi online nl http://www.museumkaart.nl/.

Despre limba olandeză[modificare | modificare sursă]

În cazul în care vrei să rămâi în Olanda pentru mai mult timp sau vrei să ai acces la anumite locuri de muncă, ai putea fi interesat să înveți limba olandeză (deși la început – sau chiar pe durata unei șederi de lungă durată – limba engleză e suficientă).

Olandeza e o limbă captivantă, de origine germanică, iar bazele sunt relativ ușor de stăpânit dacă știi engleză. E greu totuși să devii fluent. Acum câțiva ani existau cursuri de olandeză oferite de stat în mai multe orașe, dar unele municipalități au renunțat la ele recent (Haga, de exemplu). Gemeente Amsterdam oferă încă asemenea cursuri numai pentru rezidenții proprii, bineînțeles.

Pentru doritori există posibilitatea de a învăța limba olandeză luând cursurile oferite atât de facultate sau de alte instituții specializate. Pentru cursurile oferite de facultate vă puteți aștepta la o taxă lunară de minumum €200.

Alte aspecte ale vieții în Olanda[modificare | modificare sursă]

Internetul[modificare | modificare sursă]

În Olanda a fost permis să descărcați filme, muzică și imagini chiar dacă ele au fost publicate în mod ilegal; acest drept se numește nl drept la copie casnică. Materialele astfel descărcate sunt pentru uz personal, nu aveți dreptul să le oferiți unei alte persoane. Ele pot fi vizionate de rude și/sau prieteni la domiciliul dumneavoastră. A descărca software pentru care nu aveți licență este ilegal, dar poliția olandeză nu consideră că este treaba ei să verifice ce software este folosit de utilizatorii particulari (casnici), așa că folosirea programelor fără licență este tolerată, lucru care nu este valabil pentru firme. A face upload de materiale pentru care nu aveți drepturile de autor (de exemplu prin torrents) este ilegal, dar în practica juridică nu prea se pedepsește. În schimb, se pot ivi cereri de despăgubiri în baza dreptului civil. Furnizorii de internet nu au dreptul să deconspire cine se ascunde în spatele unui IP, cu excepția cazului în care li se ordonă aceasta prin mandat judecătoresc.

De aceea cel mai sigur este Usenetul, care cu excepția unor viruși postați ca momeală, oferă descărcări lipsite de pericole (atât din punct de vedere informatic cât și din punct de vedere legal). Virușii pot fi evitați prin a folosi ghiduri de Usenet pe care utilizatorii pot evalua programele postate, cum ar fi nl Spotnet. Mod de descărcare: en Tutorial: Usenet introduction for beginners și nl manual Spotnet. Spotnet este urmașul nl FTD B.V., care și-a încetat activitatea pe 1 martie 2011 în urma pierderii unui proces, pe care l-a pierdut deși descărcarea de pe Usenet de muzică, filme și imagini rămăsese perfect legală. Un guvern anterior a dorit să schimbe acest lucru, făcând descărcarea ilegală dar nepedepsibilă, dar nu a luat astfel de măsuri.

A descărca pornografie infantilă sau zoofilă este o încălcare a legii, cei care o fac fiind pasibili de pedeapsă.

Conform unei decizii a Curții Europene, downloadul de materiale piratate a devenit ilegal începând din aprilie 2014, dar legea nu prevede pedepse pentru asta.

Naționalismul și xenofobia[modificare | modificare sursă]

Olanda nu are o tradiție naționalistă. Din punct de vedere istoric, apărarea națională fusese organizată cu mercenarii plătiți de Casa de Orania, nu de o armată populară. În trecut societatea olandeză era organizată pe piloni: protestanții, catolicii, evreii și proletarii. Solidaritatea se exprima în propriul cerc, adică în propriul pilon, nu la nivel național. Naționaliști au fost membrii NSB, care au colaborat cu ocupanții naziști. În ultima jumătate a secolului al XX-lea, s-a estompat mult din organizarea pe piloni.

Se poate afirma că, statistic vorbind, olandezii educați sunt toleranți cu străinii. Acei olandezi care au avut de pierdut de pe urma integrării europene sunt plini de resentimente, pe care și le exprimă prin xenofobie. În Olanda xenofobia se exprimă mai ales în ce privește politica de imigrare. De exemplu partidul lui Wilders avea ca program la alegerile europene scoaterea României și Bulgariei din Uniunea Europeană. Wilders este de asemenea obsedat de un model de viitor numit Eurabia, invadarea Europei de către musulmani, cu impunerea sharia. Înaintea morții lui Pim Fortuyn, astfel de puncte de vedere stârneau scandal; între timp publicul s-a acomodat cu ele.

Mulți olandezi sunt sceptici în ce privește românii și bulgarii datorită experienței avute cu imigranții polonezi, a căror imigrare masivă dăduse naștere la probleme sociale.

Droguri[modificare | modificare sursă]

Consumul drogurilor ușoare este tolerat. Ele sunt vândute în mod legal în coffeeshopuri. A avea acasă sau la purtător o cantitate mai mare de astfel de droguri este ilegal.

Drogurile tari sunt interzise. Chiar și drogurile ușoare pot produce dependență. Ca proporții: în țară există circa 50 000 de dependenți de droguri și circa un milion și jumătate de alcooliști.

Prostituția[modificare | modificare sursă]

În Olanda prostituția este legală, fiind practicată în anumite zone destinate acestei profesii. Prostituatele trebuie să plătească taxe pe câștigul lor. Se pare că piața serviciilor sexuale este în scădere, datorită liberalizării moralei sexuale soțiile făcând azi cu soții proprii lucruri care în trecut se puteau face numai cu prostituatele. Acest fenomen a redus cererea pentru prostituție.

Homosexualitatea[modificare | modificare sursă]

Homosexualitatea este permisă în Olanda. Parteneri de același sex se pot chiar căsători, deși aceste căsătorii nu sunt recunoscute în multe alte țări. Faptul că homosexualii sunt tolerați nu înseamnă că sunt și acceptați de restul populației, ei sunt obiectul discriminării și al agresiunii, în general din partea tinerilor musulmani sau a populației autohtone de la sate.

Eutanasia și sistarea tratamentelor[modificare | modificare sursă]

În cazul bolnavilor care suferă puternic și nu au șanse de vindecare se poate opta pentru eutanasie. După ce face o cerere în acest sens, bolnavul este examinat psihiatric pentru ca medicul să se convingă de voința sa lucidă și de situația sa medicală.

Dacă echipa medicală consideră că tratamentele de reanimare nu mai pot da rezultate sau că bolnavul va avea dacă va scăpa o calitate a vieții extrem de scăzută ea poate hotărî sistarea întreținerii artificiale a vieții, decizie luată numai cu aprobarea unui etician al spitalului. N.B.: bolnavului sau familiei sale nu li se cere acordul pentru asta. Singura țară în care sistarea tratamentelor este interzisă este Israel, dar și acolo interdicția este doar formală. Sursa: [4].

Creștinismul[modificare | modificare sursă]

În Olanda creștinii sunt o minoritate. Conform cifrelor de la CBS în 2006 43,6% din olandezi erau membri ai unor biserici creștine (protestanți sau catolici). Un sondaj efectuat de CBS în 2007 pe 10000 de persoane a arătat că 47% din olandezi sunt creștini (catolici, hervormden, protestanți, gereformeerden). Restul denominațiunilor creștine nu cuprinde o parte prea însemnată din populație.

În schimb Olanda are propriul său Bible Belt, concentrări de creștini fundamentaliști care resping teoria evoluției, vaccinările, asigurările de orice fel, jocurile de noroc, uitatul la televizor (deci se zice că în mod secret ar avea televizor ascuns în podul caselor lor) și tolerează eventual folosirea internetului, dar nu liber ci numai cenzurat. Gurile rele afirmă că aceste zone înregistrează cel mai ridicat consum de pornografie și că incestul ar fi destul de frecvent în ele.

„Participarea bisericească a populației olandeze a scăzut puternic. Acum opt ani jumătate din populație se socotea membru de comunitate bisericească, acum a ajuns la 33 de procente.”
—Elma Drayer „Gods Woord heeft steeds minder lezers ; ONDERZOEK”, Trouw, 21 oct. 2004, de Verdieping, p. 11

În 2015 în Olanda numărul de necredincioși era egal cu cel de credincioși. În 2015 24% din locuitori erau catolici, 16% protestanți, 5% musulmani și 6% de alte religii. Sursa: [5].

Participarea la muncă a femeilor[modificare | modificare sursă]

Olanda se află printre codașele Europei în ce privește participarea la muncă a femeilor. În Olanda femeile au în general slujbe part-time sau lucrează ca voluntare; multe femei sunt casnice. În medie femeile din Olanda lucrează 24 ore/săptămână nl [6].

Sex and drugs and rock 'n' roll[modificare | modificare sursă]

Contrar a ceea ce se crede, Olanda nu este țara lui „sex and drugs and rock 'n' roll”. În ciuda libertăților oferite minorităților, majoritatea populației este conservatoare și nu privește cu ochi buni astfel de manifestări. De exemplu, partidele conservatoare din punct de vedere cultural (PVV, VVD, CDA, SGP, SP) dețineau la sfârșitul anului 2010 62% din locurile din Camera a Doua a Stărilor Generale. Dacă socotim și CU, ele dețin 65,33% din locuri.

Universități nerecunoscute[modificare | modificare sursă]

Lista programelor de studii (curricula) din învățământul superior recunoscute de Ministerul Educației, Culturii și Științei din Olanda se află în nl Registrul CROHO. Puteți căuta curricula fie după numele instituției, fie prin a descărca tabelul Excel și a face un query în Access sau prin a tasta codurile CROHO (numite brin și isat) al curriculului pe care îl urmați. Registrul CROHO poate fi nl consultat online. Diplomele oferite de curricula nerecunoscute nu pot fi legalizate pentru a fi apostilate. În caz că aveți îndoieli asupra unei instituții de învățământ, luați contact cu en Punctul de Coordonare pentru Informare despre Fraudele din Învățământ.

Curricula din învățământul superior din Olanda sunt acreditate de către nl NVAO. Recunoașterea de către minister este făcută ulterior acreditării, fiind recunoscute acele curricula care îndeplinesc cerințele de efectivitate și eficiență. În mod teoretic pot exista curricula acreditate dar nerecunoscute (viceversa nu se poate).

În caz ca v-ați înscris la o facultate nerecunoscută, sugestia noastră este să renunțați la studii, să opriți plățile pentru studiu și să dați universitatea în judecată (în Olanda), cerând daune pentru eforturile risipite. De altfel, nu strică să faceți o plângere penală la poliția locală, escrocheria și frauda fiind vătămări aduse cetățenilor cinstiți. Prin a face o astfel de plângere contribuiți la onestitatea proceselor de învățământ olandeze, a căror reputație nu merită știrbite de escroci.

În învățământul MBO (învățământ profesional mediu) este vorba de registrul CREBO în loc de registrul CROHO, o unitate de învățământ având dreptul să acorde diplome în domeniile din registrul CREBO numai dacă este recunoscută.

Prin „construcția U-bocht” puteți urma cursuri în Olanda pentru universități din alte țări, de ex. din Marea Britanie, care au încheiat un parteneriat cu instituții de învățământ olandeze. Aceste studii nu contează drept curricula olandeze, așa că nu sunt trecute în registrul CROHO. În acest caz, gradele academice le primiți de la instituții de învățământ din alte țări decât Olanda. Așadar apostilarea acestor diplome se face în țara în care au fost emise, nu în Olanda. Această formă de parteneriat nu este foarte pe placul ministrului educației, culturii și științei, deoarece nu prea poate fi controlată de autoritățile olandeze. Cei care au primit grade de Bachelor/Master prin această construcție nu primesc astfel dreptul să poarte titlurile ing., bc., ir., mr. și drs. (nl [7]).

Universități de evitat (nerecunoscute)[modificare | modificare sursă]

  • Al-Hurra University
  • American Scandinavian Academy
  • Calvary University
  • European University for Professional Education (EUPE) din Haga (fusese la un moment dat recunoscută, dar a fost închisă de autorități)
  • Fairmont International University
  • Foundation University
  • Global Open University
  • Intercultural Open University
  • International University for Creative Leadership and Entrepreneurship (IUCLE)
  • Internationale Universiteit voor Creatief Leiderschap en Ondernemerschap (IUCLE)
  • La Haye Global University for Journalism and Media
  • Preston University
  • The Thornwood University
  • Universiteit Preston Russel Hobbes
  • Universiteit Russell Hobbes
  • Via Vinci University din Breda (IUCLE)

Surse: en 1 en 2 en 3 nl 4 nl 5

Apostilarea diplomelor olandeze[modificare | modificare sursă]

În Olanda pot fi legalizate pentru apostilare numai diplomele de învățământ superior obținute de la o programă de studiu trecută în nl Registrul CROHO. Înainte de a fi apostilate, diplomele trebuie en legalizate de către DUO (IB Groep). Pentru aceasta, luați legătura cu DUO pentru o programare. Este necesar să trimiteți diplomele prin fax sau prin e-mail înainte de a vă face programarea, deoarece DUO poate avea nevoie de timp pentru a verifica diplomele, caz în care vă prezentați degeaba la sediul DUO. Diplomele pot fi trimise și recomandat, dar DUO nu-și asumă răspunderea pentru trimiterea prin poștă. Apostila poate fi obținută personal de la tribunal (după legalizarea diplomei) sau poate fi obținută de DUO în schimbul unei taxe suplimentare.

Recunoașterea și evaluarea diplomelor[modificare | modificare sursă]

Directiva 36/2005/EC[modificare | modificare sursă]

Această directivă prevede accesul pe piața muncii în statele UE, fără recunoașterea diplomelor, pentru medicii, medicii dentiști, farmaciștii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii veterinari și arhitecții dintr-o țară a UE. Tuturor practicanților anumitor profesii medicale (autohtoni sau străini) li se poate cere să fie înscriși în registrul național al practicanților de profesii medicale pentru a practica într-o anume țară din UE. Arhitecților li se poate cere să fie înregistrați în registrul național al arhitecților.

Acest acces se referă la accesul în șapte profesiuni reglementate, nu ține loc de document de ședere. Celor care nu au drept de muncă în respectivul stat al UE li se permite însă să înceapă o afacere pe cont propriu.

Diferența între recunoaștere și evaluare[modificare | modificare sursă]

Prin recunoașterea diplomei se înțelege primirea unui titlu olandez recunoscut (numai pentru absolvenții de învățământ superior) iar prin evaluare se înțelege evaluarea oficială a nivelului unei diplome din învățământul superior sau profesional și evaluarea oficială a valorii acestor diplome pe piața muncii din Olanda. Recunoașterea diplomei este făcută de DUO, iar evaluarea de către IDW, care trimite diplomele din învățământul superior la Nuffic și diplomele profesionale la SBB (Colo).

Recunoașterea diplomelor[modificare | modificare sursă]

Recunoașterea diplomelor nu este necesară pentru a urma studii în Olanda, dar poate fi utilă celor stabiliți în Olanda.

Titlurile care pot fi obținute prin recunoașterea diplomei[modificare | modificare sursă]

Următoarele titluri olandeze recunoscute pot fi obținute prin recunoaștere:

- pentru ingineri HBO: ingenieur (ing.)
- pentru alți absolvenți de HBO: baccalaureus (bc.)
- pentru ingineri WO: ingenieur (ir.)
- pentru juriști WO: meester (mr.)
- pentru alți absolvenți de WO: doctorandus (drs.)
- pentru doctori în...: doctor (dr.)

Cei care au aceste titluri sunt îndreptățiți sa le poarte prescurtate înaintea numelui propriu. Pentru folosirea fără drept a unui titlu olandez recunoscut, amenda este de până la 3800 Euro, conform nl Art. 435 punctul 3 din Codul Penal olandez (vezi en traducerea), dar Ministerul Public olandez consideră în general că nu merită să investigheze astfel de cazuri.

Nivelurile acestor titluri pe Proces Bologna[modificare | modificare sursă]

- ing. ... BEng, BASc sau B urmat de disciplina absolvită (dar nu BA sau BSc); cei care au titlul ing. pot alege să semneze cu litera B (de la Bachelor) după numele propriu, urmată de disciplina absolvită;
- bc. ... BAA, BASc sau B urmat de disciplina absolvită (dar nu BA sau BSc); cei care au titlul bc. pot alege să semneze cu litera B (de la Bachelor) după numele propriu, urmată de disciplina absolvită;
- ir. ... MSc; cei care au titlul ir. pot alege să semneze cu litera M (de la Master) după numele propriu;
- mr. ... LLM; cei care au titlul mr. pot alege să semneze cu litera M (de la Master) după numele propriu;
- drs. ... MA sau MSc; cei care au titlul drs. pot alege să semneze cu litera M (de la Master) după numele propriu;
- dr. ... dr. (informal numit PhD - în învățământul olandez nu există gradul PhD, ci doar gradul doctor); cei care au titlul dr. pot alege să semneze cu litera D (de la Doctor) după numele propriu.

Sursa: nl Vraag en antwoord. Welke titel mag ik voeren na het voltooien van een opleiding in het hoger onderwijs?

Cei care au diplome universitare din altă țară decât Olanda pot purta gradele universitare conform dreptului țărilor în care le-au primit, însă netraduse (aici au mare noroc doctorii și inginerii, pentru că în limba română se prescurtează tot dr. și ing., deși în Olanda ing. înseamnă inginer HBO, nu inginer WO). Pentru a putea purta un titlu universitar olandez în baza unei diplome universitare din altă țară decât Olanda, trebuie cerută permisiune de la DUO (IB Groep, cererea e gratuită, dar trebuiesc îndeplinite anumite formalități birocratice care costă bani, cum ar fi apostilarea, efectuarea unor copii autentificate și obținerea unui extras din registrul GBA).

Grade ca BEng, BAA, BASc, BA, BSc, MA, MSc și LLM pot fi folosite doar de cei care le-au primit ca atare (în Europa: conform ro Procesului Bologna). Ele nu pot fi primite prin recunoaștere, deoarece DUO nu este abilitat să confere grade de Bachelor și de Master, cu toate că titlurile ing. și bc. sunt la nivel de Bachelor HBO iar titlurile ir., mr. și drs. sunt la nivel de Master WO, iar cei care le-au primit pot folosi fie B.... fie M după numele propriu pentru a-și reda titlul pe format internațional, așa cum am arătat mai sus.

Absolvenții unui doctoraal într-un domeniu tehnic sau agrar poartă titlul ingenieur (ir.), absolvenții unui doctoraal în drept poartă titlul meester (mr.), iar restul absolvenților de doctoraal poartă titlul doctorandus (drs.). În alte țări decât Olanda, a semna cu drs. produce confuzia cu cei care au multiple titluri de doctor (dr.). În Olanda, cei care au mai multe titluri de doctor (dr.) semnează cu dr.mult. înaintea numelui propriu. În trecut, pentru femei se folosea prescurtarea dra. (doctoranda) în loc de drs., dar acest lucru nu se mai obișnuiește.

Formula de adresare către un doctorandus este „de weledelgeleerde heer/mevrouw”, care tradusă ar însemna „nobil-învățatul domn/nobil-învățata doamnă”. Formula de adresare către un ingenieur (ir.) sau meester (mr.) este „de weledelgestrenge heer/mevrouw”, care tradusă ar însemna „nobil-întăritul domn/nobil-întărita doamnă”. Formula de adresare către un doctor (dr.) este „de weledelzeergeleerde heer/mevrouw”, care tradusă ar însemna „nobil-foarte-învățatul domn/nobila-foarte-învățată doamnă”.

Legislația[modificare | modificare sursă]

Se aplică nl Beleidsregel van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 17 december 2009, nr. HO&S/BS/2009/177909, inzake de afdoening van verzoeken om toestemming tot het voeren van Nederlandse titulatuur op grond van een in het buitenland behaalde graad als bedoeld in artikel 7.23 derde lid van de Wet op het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek (WHW) (vezi en traducerea cu Google Translate).

Aceasta stipulează că o diplomă poate fi recunoscută de DUO dacă:

- există în Olanda o programă de învățământ similară cu cea urmată în altă țară.

- facultatea urmată trebuie să fi fost recunoscută (acreditată) în țara respectivă.

- învățământul urmat trebuie să corespundă felului de învățământ superior olandez, care en face deosebirea între HBO și WO. Acest lucru poate fi o problemă deoarece universitățile românești sunt adesea considerate drept o combinație de HBO cu WO, deci sub nivelul pur WO.

- diploma oferă în țara respectivă aceleași drepturi pe care le conferă o diplomă olandeză în Olanda.

- nu poate fi vorba de una sau mai multe diferențe substanțiale.

Este vorba de diferențe substanțiale (în sensul en Convenției de la Lisabona art. IV.1, IV.3, V.1 și în special VI.1) dacă:

- există o deosebire cel puțin doi ani de studiu între pregătirea anterioară universității (ca durată nominală). Asta e o problemă serioasă, deoarece liceul durează 4 ani, în timp ce VWO durează 6 ani. Ca atare, din durata nominală de studii se scad doi ani, corespunzători acestei diferențe de pregătire preuniversitară. În trecut (între 1 ianuarie 2007 și 31 decembrie 2009 - nl sursa) această prevedere nu se aplica de una singură, așa că au existat recunoașteri ale licențelor românești la nivel de absolvent de masterat WO, respectiv nl meester (mr.) și nl doctorandus (drs.), dar de la 1 ianuarie 2010 s-a schimbat dispoziția de recunoaștere și acest lucru nu mai este posibil. Nivelul de absolvent WO este echivalent cu LLM, MA sau MSc pe ro Proces Bologna - titularii recunoașterilor ca ir., mr. și drs. pot alege să semneze cu M de la Master după numele propriu, în loc de a folosi prescurtarea oficială a titlului recunoscut înaintea numelui propriu, gradele MSc, MA și LLM fiind rezervate absolvenților pe ro Proces Bologna. Obținerea unui titlu ca ir., mr. sau drs. durează cel puțin 4 ani de studiu (durata nominală a studiilor), așa că datorită diferenței între liceu și VWO studiile urmate trebuie să fi durat nominal cel puțin 6 ani. În privința recunoașterii ca ing. sau bc., nu este o problemă, deoarece diferența între liceu (4 ani) și HAVO (5 ani) nu constituie o diferență substanțială.

- există o deosebire de cel puțin un an între durata nominală a studiilor urmate în țara respectivă și durata nominală a programei de studiu corespunzătoare ei din Olanda.

- Bachelorul (sau licența) și Masterul (sau studiile postuniversitare) nu au fost urmate în aceeași disciplină.

- o perioadă considerabilă de studiu a fost urmată la facultăți nerecunoscute (neacreditate).

- cerințele de a scrie o teză de absolvire și/sau de a urma un stagiu în cadrul învățământului absolvit nu corespund cu cerințele programei de învățământ olandeze.

- s-au urmat multe ore într-o disciplină care în Olanda ține de HAVO/VWO sau nu își găsește locul într-o programă de studii superioare din Olanda (de exemplu, balet sau pictură pentru inginerie, ore de marxism-leninism, etc.)

- dacă este vorba de recunoașterea ca învățământ WO, diploma nu permite accesul la doctorat în țara de origine.

Demersurile pentru recunoașterea diplomei[modificare | modificare sursă]

Completarea en acestui formular și trimiterea documentelor cerute acolo. Puteți cere simultan titlurile ing./bc. și ir./mr./drs., funcție de disciplina absolvită. Cei care au absolvit un doctorat pot cere și titlul doctor (dr.), deși cei care au titlul doctor obținut în mod legal în altă țară îl pot purta conform prescurtării oficiale din țara respectivă (prescurtarea nu poate fi însă tradusă). Cei care au gradul PhD pot folosi prescurtarea dr. fie prin recunoaștere, fie dacă dreptul din țara în care au primit acest grad le permite să folosească această prescurtare. Cei care au titlul inginer obținut în mod legal în altă țară îl pot purta conform prescurtării oficiale din țara respectivă (prescurtarea nu poate fi însă tradusă). În general, gradele și titlurile primite în mod legal în altă țară pot fi purtate conform dreptului țării în care au fost primite, însă netraduse.

Trimiteți la DUO atât copii autentificate după diploma de licență cât și după cea de studii postuniversitare, ambele apostilate în prealabil în România. Aceste copii se pot obține de la orice primărie olandeză în schimbul a 30-40 euro/diplomă+foaie matricolă.

Având în vedere ce am scris mai sus, recunoașterea ca ir./mr./drs. ar reuși dacă licența a durat 5 ani și studiile postuniversitare au durat un an, sau dacă licența a durat 4 ani și studiile postuniversitare au durat 2 ani, pentru a evita în acest mod una din diferențele substanțiale (lipsa a doi ani de pregătire prealabilă), dar ar apare în acest mod o altă diferență substanțială (o diferență de cel puțin un an între duratele nominale de studiu).

Trebuie să oferiți permisiunile de a lua legătura cu universitatea urmată și de efectuare a expertizei tehnice a diplomei. Neprezentarea la timp a documentelor cerute atrage pierderea dreptului la recunoaștere, deoarece creează suspiciunea de diplome false. Pentru diplomele prezentate fără apostilă, a nu le prezenta apostilate în timpul cerut de DUO atrage pierderea dreptului la recunoaștere, din același motiv.

În general, programa analitică nu este necesară pentru recunoașterea diplomei.

Recunoașterea calificărilor de îngrijire a copiilor[modificare | modificare sursă]

Se obține conform nl acestei dispoziții. Vezi en detalii.

Recunoașterea calificărilor în profesii culturale reglementate[modificare | modificare sursă]

Vezi en detalii.

Evaluarea diplomelor[modificare | modificare sursă]

Evaluarea diplomelor nu este necesară pentru a urma studii în Olanda, dar poate fi utilă celor stabiliți în Olanda.

Diplomele din învățământul superior[modificare | modificare sursă]

Pe lângă recunoașterea făcută de DUO, există și evaluarea făcută de Nuffic. Pentru aceasta copii autentificate după diplomele apostilate trebuie trimise la nl IDW. Pentru cei înscriși drept căutători de muncă la UWV Werkbedrijf, evaluarea este gratuită, diplomele fiind trimise la IDW de către UWV Werkbedrijf.

Vezi nl schema generală de evaluare a studiilor românești (acest document este orientativ și nu conferă drepturi).

Diplomele profesionale (altele decât cele din învățământul superior)[modificare | modificare sursă]

Evaluarea acestor diplome este făcută de SBB (Colo). Pentru aceasta copii autentificate după diplomele apostilate trebuie trimise la nl IDW. Pentru cei înscriși drept căutători de muncă la UWV Werkbedrijf, evaluarea este gratuită, diplomele fiind trimise la IDW de către UWV Werkbedrijf.

Diploma de bacalaureat[modificare | modificare sursă]

Diploma de bacalaureat nu este nici diplomă din învățământul superior, ca să poată fi evaluată de Nuffic sau recunoscută de DUO, nici diplomă profesională, ca să poată fi evaluată de SBB (Colo). În mod informal, diploma de bacalaureat este considerată drept echivalentă diplomei HAVO. Diploma de bacalaureat luată în 2005 sau mai târziu este informal echivalentă diplomei VWO. Din păcate diploma HAVO sau VWO nu are valoare în sine, ci doar în faptul că permite înscrierea la HBO respectiv WO. Ca atare, formal nu se poate obține o evaluare sau recunoaștere a diplomei de bacalaureat. În cazul în care diploma de bacalaureat conferă dreptul de a preda sau alte calificări profesionale, vezi mai sus (fie la dreptul de a preda, fie la evaluarea diplomelor profesionale).

Pentru a evita confuziile: în Olanda titlul baccalaureus (bc.) nu corespunde diplomei românești de bacalaureat, ci unui nivel de absolvent de Bachelor HBO.

Dreptul de a preda[modificare | modificare sursă]

Se obține completând en acest formular. Vezi en detalii.

Dreptul de a preda nu este același lucru cu recunoașterea diplomei: dreptul de a preda nu acordă un titlu olandez recunoscut, acesta trebuind obținut în mod separat (pentru cine dorește acest lucru).

Dreptul de practică medicală[modificare | modificare sursă]

Profesiile de farmacist, medic, medic dentist, moașă, infirmier(ă), psiholog clinician, fizioterapeut și psihoterapeut pot fi exercitate în Olanda doar de către cei înscriși în registrul BIG. Pentru înscrierea în registrul BIG în baza unei diplome românești, vezi nl detalii (este cerută de asemenea dovada stăpânirii suficiente a limbii olandeze). Cei care cumulează mai multe profesii medicale (de exemplu medic și medic dentist) trebuie înscriși separat pentru fiecare profesie medicală pe care doresc s-o practice în Olanda.

Următoarele profesii nu sunt înscrise în registrul BIG, dar sunt profesii reglementate: asistent de farmacie, dietetician, ergoterapeut, terapeut al pielii, fizician clinic, logoped, igienist bucal, terapeut prin exerciții Cesar, terapeut prin exerciții Mensendieck, metrolog optic, ortooptician, podoterapeut, laborant de radiodiagnostic, laborant de radioterapie, protetician dentar, îngrijitor în îngrijirea medicală individuală (VIG'er). Aceste titluri pot fi folosite numai de cei îndreptățiți să le folosească, de aceea diplomele străine din aceste profesii trebuie recunoscute de SBB (Colo, vezi mai sus).

Recunoașterea europeană a diplomei de inginer[modificare | modificare sursă]

Inginerii pot obține titlul Eur. Ing. din partea en FEANI prin ro AGIR sau altă organizație membră a FEANI.

Notă: titlul Eur. Ing. nu este recunoscut de către Italia și nu poate fi obținut și/sau purtat în Italia, deoarece membrului italian al FEANI nu îi este permis să se substituie autorităților italiene de recunoaștere a diplomelor străine. A purta titlul profesional Eur. Ing. în Italia ar introduce confuzie cu titlul profesional italian, titlu care poate fi acordat doar de către administrația educațională italiană. În Italia se pot purta numai titlurile permise de legile italiene și numai conform acestor legi. În schimb, cei care au primit titlul de inginer în Italia pot cere titlul Eur. Ing. din altă țară europeană

Alte surse de informare[modificare | modificare sursă]

Contact[modificare | modificare sursă]

Liga Studenților Români din Străinătate - Filiala Olanda


Drepturi de autor[modificare | modificare sursă]

Acest articol a fost copiat de pe https://wiki.lsrs.ro/index.php/Infostud/Olanda , unde fusese eliberat sub licența Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0). Pentru lista de autori consultați wiki.lsrs.ro. Pentru modificări ulterioare consultați istoricul paginii. Acest paragraf constituie el însuși o modificare.