Utilizator:Simuledarius/teste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Neagoe Strehăianul[modificare | modificare sursă]

Neagoe Strehăianul a fost un Boier in Tara Romaneasca din Strehaia. El a fost fondatorul familiei Craiovestilor . A trait in Sec. al XV-lea. Ajunge boier de vază in Sfatul Domnesc pe la 1475, in timpul domniei lui Basarab Laiota cel Batran.

Familia[modificare | modificare sursă]

Se căsătoreste cu Stana, fie fiica paharnicului Barbu, fie fiica lui Dan I, și după cu o Sârboaică numită Vinia. El are 4 fii, Barbu, Pârvu, Danciu și Radu, și mai multe fete.

Urmașii[modificare | modificare sursă]

Barbu s-a căsătorit cu Negoslava, o sârboaică. Ei n-au avut copii.

Pârvu care i-a avut pe Neagoe Basarab, tatăl lui Teodosie, Pârvu al II-lea, tatăl lui Barbu al II-lea care era căsătorit cu sora lui Moise Vodă, Vladaia, care a fost vistier în 1528 și Iogofăt între 1530-1534, Marga care era căsătorită cu Marcea. Fiul lor, Vlăsan a fost tatăl lui Danciu din Brâncoveni, tatăl lui Matei Basarab, și Preda, fiul său Barbu al III-lea a fost tatăl pretendentului Nicolae , ultimul urmas cunoscut pe linie pură masculină.

Danciu s-a căsătorit cu Hrusana. A fost Comis într-e anii 1489-1503 și armaș într-e anii 1505-1508.

Radu s-a căsătorit cu Velica din Șitoaia , fiica lui Vintilă Florescu. Ei a-u avut o fata, Maria, soția lui Șerban din Izvorani. Fiica lor, Anca era mama lui Maria, mama lui Radu Șerban.[1][2]

  1. ^ Bîrsan, Cornel (). „capitolul 12 boierii Craiovesti si Neagoe Basarab”. Doamne și domnițe, jupânite și amante ale domnitorilor români. Librex. p. 175. 
  2. ^ Filliti, Ion C. (). Banatul Olteniei si Craiovestii. Scrisul Românesc. pp. 22–23.