Utilizator:Jobava-ro/ciorne/Wikipedia:Las-o baltă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ia o pauză dacă trebuie. Nu te stresa inutil cu discuțiile în contradictoriu.

Uneori, oamenii trebuie să se mai relaxeze și să învețe să cedeze. Sigur, aici se face o enciclopedie, care e o treabă serioasă⁠(en)[traduceți]™, dar nu e o chestiune pe viață și de moarte⁠(en)[traduceți]. Uneori au loc argumente încinse, sau chiar atacuri la persoană. Asta se poate întâmpla oriunde: candidaturi de admin, pagini de discuție, pagini de șters, sau chiar discuții utilizator.

Când văd că se petrec astfel de lucruri, mă întreb dacă principiul „Nu te stresa” se poate aplica și altor părți din Wikipedia. Cred că se poate! Discuții cum ar fi forma exactă a unei steme sau discuții despre tonul altei discuții, sau dacă o exprimare nefericită constituie ton zeflemitor (și motiv de ban), sunt exemple în care oamenii se lasă conduși de orgoliu în detrimentul rațiunii. Mare parte dintre acestea pot fi temperată prin urmarea principiilor: bună credință, minima conduită și „las-o baltă”.

Discuția și consensul sunt vitale pentru Wikipedia, dar uneori acestea merg prea departe. Uneori e mai bine să o lăsăm baltă pentru că nu e obligatoriu să câștigăm fiecare argument pe internet. Tot ce crează aceste conflicte e o atmosferă neplăcută ce îndepărtează membri existenți, sau poate alunga pe cei noi.

Discuțiile pot fi folosite pentru căutarea consensului, dar nu e corectă discuția de dragul discuției, sau pentru a vă impune punctul de vedere cu orice preț.

Vedeți și[modificare | modificare sursă]

[[Categorie:Wikipedia:Eseuri]]