Utilizator:Gikü/Mănăstirea Tabăra

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mănăstirea Tabăra
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramAdormirea Maicii Domnului
Tipmaici
ȚaraRepublica Moldova
LocalitateTabăra, raionul Orhei
CtitorDarie Carp (Gheorghe Russo la 1784)
Istoric
Sfințire1779 (sau 1784)
Localizare

Mănăstirea Tabăra este o mănăstire de maici[1] din partea centrală a Republicii Moldova, situată în centrul localității omonime din raionul Orhei, la 55 km de Chișinău.

A fost înființată în anul 1779[2] (potrivit altor surse în 1784[1]) de vătavul Darie Carp. Pînă în anul 1815 la mănăstire locuiau călugări. Mai tîziu, conform dispoziției mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, aici au fost aduse călugărițele de la schitul desființat „Fîntîna Doamnei”.

În 1960 mănăstirea a fost închisă de către autoritățile sovietice. Au fost distruse icoanele și cărțile bibliotecii. În biserica de iarnă a fost organizată o școală, iar în cea de vară, un club. Maicile au rămas însă în căsuțele din jurul mănăstirii, în speranța redeschiderii ei. Abia în 1989 mănăstirea a fost redeschisă. După acest an s-a început restaurarea și restabilirea ansamblului monastic.

Mănăstirea are două biserici: biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, zidită la 1828, și biserica cu hramul „Sfânta Treime”, zidită la 1857.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Mănăstirea Tabăra pe logos.md
  2. ^ Ștefăniță, Ion (). Patrimoniul Cultural al Republicii Moldova: de la realitate la necesitate. Chișinău. ISBN 9789975424806. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Categorie:Mănăstiri din Republica Moldova Categorie:Fondări în 1779