Utilizator:Gikü/Mănăstirea Suruceni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mănăstirea Suruceni
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramSfântul Mare Mucenic Gheorghe
Tipmaici
ȚaraRepublica Moldova
LocalitateSuruceni, raionul Ialoveni
Ctitorieromonahul Iosif
Casian Suruceanu
Istoric
Sfințire1785
Localizare

Mănăstirea Suruceni este o mănăstire de maici amplasată în partea centrală a Republicii Moldova, în localitatea Suruceni din raionul Ialoveni, aflată la 7 km de orașul Ialoveni; aproximativ 25 de kilometri sud-vest de Chișinău.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Mănăstirea a fost întemeiată în anul 1785[1] când, îndrumat de ieromonahul muntenegrean Iosif, boierul Casian Suruceanu construiește pe moșia sa un schit de călugări. Pe teritoriul de 40 ha se construiește biserica de vară cu hramul „Sf. Gheorghe”, iar mai apoi o casă pentru stareție, ea fiind și biserica de iarnă cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae”. În prima jumătate a sec. XIX, moșiile mănăstirii se întindeau până la circa 600 desetine. După slujba ieromonahului Iosif (încheiată în 1794), la conducerea mănăstirii s-au rânduit mai multi stareți, unul din ei fiind arhimandritul Dionisie Erhan.

Lăcașul a fost închis în 1959, iar clopotele au fost scoase. În el a activat, în era comunistă, un spital de narcologie cu regim închis, care era păzit de miliție. Autoritățile sovietice au alungat călugării din mănăstire și au transformat biserica de vară în club, iar biserica de iarnă în spital, cu sala de operații în altar[2].

În 1992 lăcașul a fost redeschis, ca mănăstire de călugărițe.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Categorie:Mănăstiri din Republica Moldova Categorie:Fondări în 1785 Categorie:Raionul Ialoveni