Universitatea Blaise Pascal din Clermont-Ferrand

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Universitatea Blaise Pascal din Clermont-Ferrand
MottoL'esprit d'ouverture („Spiritul de deschidere”)[1]
PredecesorUniversitatea din Clermont-Ferrand[*]  Modificați la Wikidata
Succesoruniversité Clermont-Auvergne[*][[université Clermont-Auvergne (French university (2020-))|​]]
université Clermont Auvergne à Clermont-Ferrand[*][[université Clermont Auvergne à Clermont-Ferrand (French university (2017-2020))|​]]  Modificați la Wikidata
Desființată  Modificați la Wikidata
Informații
Fondată1976  (1976)[2]
Localizare
Țara Franța
OrașClermont-Ferrand
Coordonate45°45′42″N 3°06′47″E ({{PAGENAME}}) / 45.76173°N 3.113075°E
CampusUrban
Conducere
PreședinteMathias Bernard[3]
Cifre cheie
Angajați972[4]
Corp didactic1.223[4]
Studenți16.007[4]
Alte informații

Universitatea Blaise Pascal (în franceză Université Blaise-Pascal), cunoscută și sub numele de Université Blaise Pascal, Clermont-Ferrand II sau doar Clermont-Ferrand II, a fost o universitate publică cu campusul principal întins pe o suprafață de 53 acri (210.000 m2)[4] în orașul Clermont-Ferrand (Franța) și cu filiale în alte părți ale regiunii Auvergne, precum Vichy, Moulins, Montluçon și Aubière.[6] Universitatea Blaise Pascal a fuzionat cu Universitatea din Auvergne⁠(d) la 1 ianuarie 2017 pentru a forma Universitatea Clermont Auvergne⁠(d).

Istoric[modificare | modificare sursă]

Reforma învățământului superior din Franța, inițiată în anul 1969 prin adoptarea legii Faure⁠(d), a determinat apariția unor divergențe mari, în special politice, în cadrul Universității din Clermont-Ferrand⁠(d), care s-a scindat în 1976 în două instituții separate: Universitatea Clermont-Ferrand 1⁠(d) (cunoscută ca Universitatea din Auvergne), care a păstrat facultățile de drept, economie și medicină și un institut universitar de tehnologie⁠(d), și Universitatea Clermont-Ferrand 2 (ulterior Universitatea Blaise Pascal), care a preluat facultățile de litere, științe umane, științe exacte, științe ale naturii și tehnologie.[2]

Universitatea Clermont-Ferrand 2 a fost redenumită în 1987, primind numele matematicianului, omului de știință și filozofului Blaise Pascal, care s-a născut la Clermont. Au existat atunci trei propuneri: Blaise Pascal a obținut o majoritate de 44 de voturi,[7] în timp ce celelalte două propuneri (Teilhard de Chardin și Fernand Raynaud⁠(d)) au obținut 28 și respectiv 6 voturi.[8]

După scindare, relațiile dintre cele două universități au fost slabe sau chiar inexistente, dar situația s-a îmbunătățit treptat. În cursul anilor 2000 cele două unități s-au apropiat semnificativ, colaborând la câteva programe de formare și dezvoltând un plan comun pe patru ani. În mai 2008, polul de cercetare și învățământ superior⁠(d) Clermont Université a reunit Universitatea din Auvergne⁠(d) (UdA), Universitatea Blaise Pascal (UBP), Școala Națională de Ingineri Specializați în Lucrări Agricole⁠(d) din Clermont-Ferrand (ENITA), Școala Națională de Chimie din Clermont-Ferrand⁠(d) (ENSCCF) și Institutul Francez de Mecanică Avansată⁠(d) (IFMA), pentru a asigura vizibilitatea și atractivitatea mediului universitar Clermont la scară internațională.

Între 2007 și 2009, universitatea a construit Centrul de Limbi și Multimedia (CLM), pe domeniul Carnot, la colțul dintre rue Paul-Collomp și rue d'Amboise. CLM adăpostește, printre altele, Serviciul comun de limbi moderne, Serviciul universitar pentru studenți străini și Centrul de învățământ la distanță.[9] Profesorul de istorie contemporană Mathias Bernard⁠(d) a fost ales în anul 2012 ca președinte al universității.[3][10]

Cele două universități din Clermont-Ferrand și-au anunțat intenția de a fuziona la începutul anilor 2000 și au format în anul 2017 Universitatea Clermont Auvergne⁠(d).[5][11]

Președinți[modificare | modificare sursă]

Structuri[modificare | modificare sursă]

Universitatea era formată în anul 2016 din 5 facultăți, 3 școli de inginerie și 7 institute:[17]

Statistici[modificare | modificare sursă]

În anul universitar 2013–2014 au fost înscriși la studiile Universității Blaise Pascal 16.007 studenți,[4] dintre care aproape 2.500 erau studenți străini.[4] În plus, Universitatea avea 970 de profesori cercetători răspândiți între numeroasele sale campusuri.[4] Studenții puteau alege dintr-un număr de 250 de programe de studii.[18]

Cursuri[modificare | modificare sursă]

Universitatea Blaise Pascal a desfășurat programe de studii de licență, masterat și doctorat în arte și științe umaniste, inginerie, limbi străine și studii culturale și știință și tehnologie. A oferit, de asemenea, diplome de licență sau master în afaceri și științe sociale.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Université Blaise Pascal - Ranking & Review”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ a b „Decretul nr. 76-242 din 16 martie 1976 cu privire la înființarea a două universități în cadrul mediului academic din Clermont-Ferrand”. legifrance.gouv.fr. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ a b Seguy, Roland (). „Mathias Bernard, de doyen à président”. La Montagne. 
  4. ^ a b c d e f g „Chiffres clés”. univ-bpclermont.fr. Arhivat din original la . Accesat în .  (in French)
  5. ^ a b „Decretul nr. 2016-1217 din 13 septembrie 2016 cu privire la crearea Universității Clermont Auvergne”. legifrance.gouv.fr. 
  6. ^ „Plan d'accès - Université Blaise Pascal, Clermont-Ferrand”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Jacques Fontaine (). „L'Université Clermont II devient l'Université Blaise Pascal”. Courrier du Centre International Blaise-Pascal (8). p. 3. ISSN 0249-6674. Accesat în . .
  8. ^ „M. Christian Boutin nouveau président de l'université Blaise-Pascal à Clermont-Ferrand”. Le Monde. . ISSN 0395-2037. Accesat în . 
  9. ^ „Ouverture du Centre des langues et du multimédia”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Mathias Bernard élu Président de l'Université”. Université Blaise Pascal. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Camille Stromboni. „Les universités clermontoises optent pour la fusion”. EducPros.fr. 
  12. ^ „M. Jacques Fontaine président de l'Université de Clermont-Ferrand II”. Le Monde. . 
  13. ^ „M. Christian Boutin nouveau président de l'université Blaise-Pascal à Clermont-Ferrand”. Le Monde. . 
  14. ^ „La nouvelle équipe "gouvernementale"”. Le Journal de l'Université Blaise Pascal (14). octombrie 2002. p. 1. ISSN 1294-419X. 
  15. ^ „Nadine Lavignotte est élue à la présidence de l'université”. Le Journal de l'Université Blaise Pascal (24). octombrie 2006. pp. 5–6. ISSN 1294-419X. .
  16. ^ Cécilia Pandolfi (). „Clermont-II : Mathias Bernard élu président de l'université Blaise-Pascal”. aefinfo.fr. Accesat în . 
  17. ^ „UFR et écoles”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ „Welcome to Blaise Pascal University - France”. International Relations Office – Blaise Pascal University. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]