Ulpia Marciana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ulpia Marciana
Marciana-MuseumOfFineArtsBoston-March25-07.png
Date personale
Născută48 d.Hr. Modificați la Wikidata
Decedată112 d.Hr. (64 de ani) Modificați la Wikidata
Roma, Imperiul Roman Modificați la Wikidata
PărințiMarcus Ulpius Traianus[*]
Marcia Modificați la Wikidata
Frați și suroriTraian[1] Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Gaius Salonius Matidius Patruinus[*][[Gaius Salonius Matidius Patruinus (brother-in-law of emperor Trajan)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiSalonina Matidia[1] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Ulpii Traiani[*][[Ulpii Traiani (branch of the gens Ulpia)|​]]
Cap al Ulpiei Marciana, Metropolitan Museum of Art din New York

Ulpia Marciana (n. 48 d.Hr. – d. 112 d.Hr., Roma, Imperiul Roman) a fost fiica cea mare a senatorului Marcus Ulpius Traianus. Mama sa se numea Marcia. Ulpia Marciana era sora împăratului Traian.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ulpia Marciana s-a născut în anul 48, fiind fiica cea mare a senatorului roman Marcus Ulpius Traianus și a Marciei. Ulpia Marciana era sora împăratului Traian.

Ulpia Marciana s-a căsătorit cu Gaius Salonius Matidius Patruinus, iar fiica lor a fost Salonina Matidia[2].

Saloninus a murit în anul 78, dar Marciana nu s-a recăsătorit. După 105, Marciana a fost ridicată la rangul de Augusta, de către fratele său, împăratul Traian. A fost cea dintâi soră a unui împărat roman care a primit acest titlu de onoare; la început, Marciana a refuzat această onoare, însă cumnata sa, împărăteasa Plotina[3] a insistat, iar Marciana a acceptat acest titlu. În calitate de Augusta a făcut parte din iconografia imperială oficială, iar statuia sa a fost așezată pe Arcul de Triumf al lui Traian de la Ancona, împreună cu cele ale împăraților Traian și Plotina.

A călătorit, însoțindu-l pe Traian și sfătuindu-l asupra deciziilor pe care trebuia să le ia. A fost venerată cu monumente și inscripții în întregul Imperiu Roman.

Ulpia Marciana a murit prin anii 112 / 114, iar Traian a divinizat-o, și i-a dedicat două orașe Marciana (denumirea întreagă, în latină Colonia Marciana Ulpia Traiana Thamugadi, azi Timgad[4], în Algeria) și Marciana Ulpia Traiana, azi orașul bulgar Devnea.

Ulpia Marciana a fost o femeie cu mari merite și virtuți. A fost mama Saloninei Matidia, care, la rândul său, a fost mama Sabinei, soția împăratului Hadrian.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b RSKD / Ulpii[*][[RSKD / Ulpii (dictionary entry)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Salonina Matidia (n. 68 - d. 119) este fiica Ulpiei Marciana și nepoată a împăratului Traian. A fost soacra împăratului Hadrian.
  3. ^ Pompeia Plotina Claudia Phoebe Piso (n. Colonia Nemausa, circa 65/70 – d. 121) a fost soția împăratului Traian; a fost ridicată de către acesta la rangul de Augusta.
  4. ^ Timgad este un oraș situat în nord-vestul Algeriei, cunoscut mai ales prin vestigiile orașului roman Thamagadi (Colonia Marciana Ulpia Traiana Thamugadi), fondat de împăratul Traian, în anul 100 și dotat cu statutul de colonie.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ulpia Marciana