Sari la conținut

Ulpia Marciana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ulpia Marciana
Date personale
Născută48 d.Hr. Modificați la Wikidata
Decedată112 d.Hr. (64 de ani) Modificați la Wikidata
Roma, Imperiul Roman Modificați la Wikidata
PărințiMarcus Ulpius Traianus[*]
Marcia Modificați la Wikidata
Frați și suroriTraian[1] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuGaius Salonius Matidius Patruinus[*][[Gaius Salonius Matidius Patruinus (brother-in-law of emperor Trajan)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiSalonina Matidia[1] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăUlpii Traiani[*][[Ulpii Traiani (branch of the gens Ulpia)|​]]
Cap al Ulpiei Marciana, Metropolitan Museum of Art din New York

Ulpia Marciana (n. 48 d.Hr. – d. 112 d.Hr., Roma, Imperiul Roman) a fost fiica cea mare a senatorului Marcus Ulpius Traianus. Mama sa se numea Marcia. Ulpia Marciana era sora împăratului Traian.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ulpia Marciana s-a născut în anul 48, fiind fiica cea mare a senatorului roman Marcus Ulpius Traianus și a Marciei. Ulpia Marciana era sora împăratului Traian.

Ulpia Marciana s-a căsătorit cu Gaius Salonius Matidius Patruinus, iar fiica lor a fost Salonina Matidia[2].

Saloninus a murit în anul 78, dar Marciana nu s-a recăsătorit. După 105, Marciana a fost ridicată la rangul de Augusta, de către fratele său, împăratul Traian. A fost cea dintâi soră a unui împărat roman care a primit acest titlu de onoare; la început, Marciana a refuzat această onoare, însă cumnata sa, împărăteasa Plotina[3] a insistat, iar Marciana a acceptat acest titlu. În calitate de Augusta a făcut parte din iconografia imperială oficială, iar statuia sa a fost așezată pe Arcul de Triumf al lui Traian de la Ancona, împreună cu cele ale împăraților Traian și Plotina.

A călătorit, însoțindu-l pe Traian și sfătuindu-l asupra deciziilor pe care trebuia să le ia. A fost venerată cu monumente și inscripții în întregul Imperiu Roman.

Ulpia Marciana a murit prin anii 112 / 114, iar Traian a divinizat-o, și i-a dedicat două orașe Marciana (denumirea întreagă, în latină Colonia Marciana Ulpia Traiana Thamugadi, azi Timgad[4], în Algeria) și Marciana Ulpia Traiana, azi orașul bulgar Devnea.

Ulpia Marciana a fost o femeie cu mari merite și virtuți. A fost mama Saloninei Matidia, care, la rândul său, a fost mama Sabinei, soția împăratului Hadrian.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b RSKD / Ulpii[*][[RSKD / Ulpii (dictionary entry)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Salonina Matidia (n. 68 - d. 119) este fiica Ulpiei Marciana și nepoată a împăratului Traian. A fost soacra împăratului Hadrian.
  3. ^ Pompeia Plotina Claudia Phoebe Piso (n. Colonia Nemausa, circa 65/70 – d. 121) a fost soția împăratului Traian; a fost ridicată de către acesta la rangul de Augusta.
  4. ^ Timgad este un oraș situat în nord-vestul Algeriei, cunoscut mai ales prin vestigiile orașului roman Thamagadi (Colonia Marciana Ulpia Traiana Thamugadi), fondat de împăratul Traian, în anul 100 și dotat cu statutul de colonie.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ulpia Marciana