Pompeia Plotina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Capul une femei romane (Pompeia Plotina?), marmură, Gliptoteca de la München

Pompeia Plotina (numele întreg, în latină Pompeia Plotina Claudia Phoebe Piso, n. 65 / 70, la Nemausus – d. 121) a fost soția împăratului Traian.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Pompeia Plotina s-a născut la Nemausus, în provincia Gallia Narbonensis, în timpul domniei lui Nero. S-a căsătorit cu Traian, înainte ca acesta să acceadă la titlul de împărat roman. Deși căsătoria a fost fericită, nu au avut copii.


În anul 97, Plotina împreună cu soțul ei s-a mutat la Colonia, în Germania inferior, unde Traian a devenit guvernator. Cuplul a locuit împreună cu sora lui Traian, Ulpia Marciana, fiica acesteia, Matidia[1], și două dintre nepoatele sale, Vibia Sabina[2] și Matidia.

În ianuarie 98, Traian a devenit noul împărat roman, urmându-i lui Nerva, iar în anul următor, familia imperială s-a stabilit la Roma. În timpul ceremoniei de încoronare a lui Traian, Plotina s-a adresat mulțimii și a exclamat că dorește să rămână aceeași femeie care fusese până atunci.

În 105, Traian i-a acordat titlul de Augusta. Plotina l-a protejat pe Hadrian care, rămas orfan de tată la vârsta de zece ani, a intrat sub tutela lui Traian. A acționat mult pentru accelerarea carierei tânărului Hadrian, iar la moartea lui Traian, survenită în 117, părerea sa a fost determinantă pentru numirea lui Hadrian ca succesor al lui Traian.

Pompeia Plotina a murit în anul 121 și a fost divinizată de Hadrian, care a ridicat două temple în onoarea ei, unul la Nemausus, iar altul la Roma, în Forul lui Traian.

Pompeia Plotina a fost renumită pentru calitățile sale de austeră matroană romană. A fost faimoasă pentru interesul pe care-l avea față de filosofie. A aderat la epicurism și a contribuit la relansarea acestui curent filosofic.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Salonina Matidia (n. 68 - d. 119) este fiica Ulpiei Marciana și nepoată a împăratului Traian. A fost soacra împăratului Hadrian.
  2. ^ Vibia Sabina (87 - c. 137) a fost o împărăteasă romană, soția lui Hadrian.