Pompeia Plotina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Capul une femei romane (Pompeia Plotina?), marmură, Gliptoteca de la München

Pompeia Plotina (numele întreg, în latină Pompeia Plotina Claudia Phoebe Piso, n. 65 / 70, la Nemausus – d. 121) a fost soția împăratului Traian.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Pompeia Plotina s-a născut la Nemausus, în provincia Gallia Narbonensis, în timpul domniei lui Nero. S-a căsătorit cu Traian, înainte ca acesta să acceadă la titlul de împărat roman. Deși căsătoria a fost fericită, nu au avut copii.


În anul 97, Plotina împreună cu soțul ei s-a mutat la Colonia, în Germania inferior, unde Traian a devenit guvernator. Cuplul a locuit împreună cu sora lui Traian, Ulpia Marciana, fiica acesteia, Matidia[1], și două dintre nepoatele sale, Vibia Sabina[2] și Matidia.

În ianuarie 98, Traian a devenit noul împărat roman, urmându-i lui Nerva, iar în anul următor, familia imperială s-a stabilit la Roma. În timpul ceremoniei de încoronare a lui Traian, Plotina s-a adresat mulțimii și a exclamat că dorește să rămână aceeași femeie care fusese până atunci.

În 105, Traian i-a acordat titlul de Augusta. Plotina l-a protejat pe Hadrian care, rămas orfan de tată la vârsta de zece ani, a intrat sub tutela lui Traian. A acționat mult pentru accelerarea carierei tânărului Hadrian, iar la moartea lui Traian, survenită în 117, părerea sa a fost determinantă pentru numirea lui Hadrian ca succesor al lui Traian.

Pompeia Plotina a murit în anul 121 și a fost divinizată de Hadrian, care a ridicat două temple în onoarea ei, unul la Nemausus, iar altul la Roma, în Forul lui Traian.

Pompeia Plotina a fost renumită pentru calitățile sale de austeră matroană romană. A fost faimoasă pentru interesul pe care-l avea față de filosofie. A aderat la epicurism și a contribuit la relansarea acestui curent filosofic.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Salonina Matidia (n. 68 - d. 119) este fiica Ulpiei Marciana și nepoată a împăratului Traian. A fost soacra împăratului Hadrian.
  2. ^ Vibia Sabina (87 - c. 137) a fost o împărăteasă romană, soția lui Hadrian.