Sari la conținut

Salonina Matidia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bustul Saloninei Matidia (marmură); Muzeul Luvru din Paris, aripa Denon: departamentul antichităților grecești, etrusce și romane

Salonina Matidia (n. 68 - d. 119) este fiica Ulpiei Marciana și nepoata împăratului roman Traian.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Salonina Matidia s-a născut în anul 68, fiind fiica Ulpiei Marciana, nepoata împăratului Traian. Tatăl său era Gaius Salonius Matidius Patruinus.

Era considerată ca fiind una dintre fiicele lui Traian, care nu avea copii. A călătorit împreună cu unchiul său, pe care îl sfătuia în privința deciziilor pe care acesta dorea să le ia. A fost onorată cu titlul de Augusta, în anul 112, precum și cu monumente și inscripții, în întregul imperiu roman, ca și mama sa Ulpia Marciana.

Salonina Matidia s-a căsătorit cu Lucius Vibius Sabinus și au avut două fiice: Vibia Sabina și Vibia Matidia, cunoscută și cu numele de Matidia cea Mică. Lucius Vibius Sabinus a murit în 86. Apoi, Salonina Matidia s-a căsătorit cu Lucius Escribonius Libo Rupilius Frugi, care a murit în 101, și care i-a dăruit alte două fiice, Rupilia Faustina, care va fi soția consulului Marcus Annius Verro și Rupilia Annia, care s-a căsătorit cu Lucius Fundanius Lamia Elianus, consul în 116.

Vibia Sabina s-a căsătorit cu Hadrian; prin urmare, Salonina Matidia era soacra împăratului Hadrian.

A decedat în anul 119. La moartea Saloninei Matidia, împăratul Hadrian a pronunțat un discurs funebru și a divinizat-o. I-a fost dedicat un templu în Câmpul lui Marte.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Matidia the Elder Arhivat în , la Wayback Machine., www.livius.org
  • William Smith, Matidia, A dictionary of Greek and Roman biography and mythology. (London: John Murray, 1870).
  • A Topographical Dictionary of Ancient Rome, London: Oxford University Press, 1929 . "Ara Matidiae" & "Templum Matidiae".
  • Marjorie and Benjamin Lightman, Matidia. In: Biographical Dictionary of Greek and Roman Women. Ancient History & Culture, Facts On File, Inc., New York 2000.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Salonina Matidia