Tunica lui Nessus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Lichas aducându-i lui Heracles tunica lui Nessus, gravură de Hans Sebald Beham.

În mitologia greacă, Tunica lui Nessus, Cămașa lui Nessus, sau Mantia lui Nessus, era o tunică otrăvită care l-a ucis pe Heracles. Tunica respectivă („chiton”, în greaca veche χιτών, khitōn), unsă cu sângele otrăvit al centaurului Nessus, i-a fost trimisă lui Heracles de către naiva Deianira, soția sa. Acest veșmânt, odată îmbrăcat, s-a lipit de trupul eroului și l-a făcut să treacă prin chinuri groaznice. În zadar s-a luptat Heracles cu disperare să scape de cămașa ucigătoare, odată cu ea smulgându-și de pe trup fâșii de carne, iar flăcările produse de aceasta ajungându-i până la oase. Simțindu-și sfârșitul aproape, Heracles și-a înalțat singur un rug funerar, pregătindu-se astfel pentru moartea sa apropiată.

Metaforic, tunica lui Nessus ea reprezintă „o sursă de ghinion/nenorocire din care nu este nici o cale de scăpare, un cadou fatal” sau „o influență distructivă sau ispășitoare”.

Referințe istorice[modificare | modificare sursă]

Planul lui Hitler[modificare | modificare sursă]

Generalul-maior ,Henning von Tresckow,a fost unul dintre cei mai importanti conspiratori in planul din 20 Iulie, de a-l asasina pe Adolf Hitler,numit destul "Cămașa lui Nessus".Asasinarea a eșuat iar Generalul-maior si ceilalti implicati iși vor pierde viețile ca rezultat al planului lor."Nimeni dintre noi nu poate să se plângă de propiile noastre morti.Toți care s-au alăturat cercului nostru au imbrăcat "Cămașa lui Nessus".

Referințe literare[modificare | modificare sursă]

William Shakespeare[modificare | modificare sursă]

In Actul 4.12 din opera lui Shakespeare Antony and Cleopatra, Mark Antony este furios dupa ce a pierdut Batalia din Actium,iar acesta exclamă,"Cămașa lui Nessus este pe mine"

Alexandre Dumas[modificare | modificare sursă]

In opera sa "Contele de Monte Cristo",după ce Benedetto dezvăluie in tribunal ca șeful prosecutorilor ,Monsieur de Viliefort, a fost tatăl sau ilegitim,el(de Villefort) renunță la slujba sa și iși scoate cămașa deoarece era o povară și o tortura pentru el,folosind ȚCămașa lui NessusȚ ca pe o metafora.

T.S. Eliot[modificare | modificare sursă]

In sectiunea a IV-a din poemul sau "Little Gidding",ultimul poem din "Four Quartets",Eliot face aluzie la mitul lui Nessus si la "Cămașa de foc" a lui Hercule,in versurile sale :

...Iubirea este un nume nefamiliar In spatele mainilor care impleteau Intolerabila cămașa de foc Pe care puterea umana nu o poate elimina...

Sau,varianta originala :

... Love is the unfamiliar Name Behind the hands that wove The intolerable shirt of flame Which human power cannot remove. ...

John Barth[modificare | modificare sursă]

Cămașa lui Nessus(1952) este de asemenea titlul tezei maestrului nuvelist american ,John Barth.Scrisă pentru programul "Writing Seminars" la Johns Hopkins University,la care mai tarziu,Barth insuși a adăugat,"Cămașa lui Nessus nu este o teza,ci mai mult un fel de nuvelă sau roman.Poate fi considerat prima lucrare fictională al lui Barth,și este posibil să ramana cea mai cunoscută,Barth,spre deosebire de alti autori,a dezvăluit că este rușinat de primele sale opere nepublicate,in acest caz,operele dinaintea "The Floating Opera".Cămașa lui Nessus este intalnită,foarte putin in ambele colectii nonfictionale ale lui Barth : The Friday Book siFurther Fridays,dar continutul ei este putin cunoscut.Singurele copii care nu erau ținute de catre autor au fost păstrate in libraria scolii Johns Hopkins si in departamentul de copii ale tezelor de la Writing Seminars,dar anchete recente conduse de fani devotații ai lui Barth au aratat faptul ca, copiile ținute de Writing Seminars la Johns Hopkins au disparut in mijlocul aniilor 1960,in timp ce altele au fost "luate" misterios de către divisia de colectii speciale ale scolii.In opinia unor membri JHU notabili,care au vorbit ocazional cu Barth,arată că el ar fi fost cel care a planuit toate aceste disparitii.In timp ce astea raman doar speculatii,cand divizia de colectii speciale l-au anuntat pe Barth in 2002(când volumele au fost date pentru prima data dispărute),Barth a spus ca el "nu era întru totul nefericit de faptul că biblioteca a pierdut o copie".


Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]