Nessus (mitologie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

{{subst:Proposed deletion|concern=Doresc ca aceasta pagina sa fie stearsa ASAP.}}

Heracles omorându-l pe Nessus
sculptor: Joseph Bologne de Saint-George

Nessus (în limba greacă veche: Νέσσος) a fost în mitologia greacă un centaur faimos care a fost omorât de Heracles, și al cărui sânge otrăvit, la rândul lui, l-a omorât pe Heracles.

El a fost fiul lui Centauros. El s-a luptat cu Lapiths. El a devenit un barcagiu pe râul Euenos.

Nessus este cunoscut pentru rolul sau în povestea tunicii lui Nessus. După ce Nessus a cărat-o pe Deianeira, soția lui Heracles, de-a lungul râului, el a încercat sa fugă cu ea. Heracles a văzut asta de pe celălalt mal al râului și a tras în pieptul lui Nessus cu o săgeată otrăvită, primită de la Hyndra. Ca un ultim act de răutate, în timp ce era pe moarte, Nessus i-a spus lui Deianeira că sângele lui va face ca Heracles să fie al ei pentru totdeauna.

Deianeira, cu naivitate, l-a crezut. Mai târziu, când încrederea ei a început să scadă din cauza lui Iole, ea a vărsat sângele centaurului pe o cămașă și i-a dat-o soțului ei. Heracles a plecat să adune eroii, unde pasiunea lui a devenit mult prea mare. Între timp, Deianeira printr-un accident, a vărsat o parte din sângele centaurului pe jos, și spre uimirea ei, sângele a început să se evapore odată cu lumina soarelui care răsărea.

Ea și-a dat seama imediat că era otravă, și a trimis mesagerii săi să-l avertizeze pe Heracles dar era prea târziu. Heracles a suferit o moarte lentă și dureroasă în timp ce otrava i-a ars pielea fie prin flăcări sau prin căldură emanată de otravă.

O temă similară apare în anumite versiuni ale poveștii lui Medeea.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • F. Diez de Velasco, "Nessos", Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae, Munich-Zurich, Artemis Verlag, vol. VI,1, 1992, 838-847 & VI,2, 1992, 534-555.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]