Thyreophora

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Thyreophora
Fosilă: Jurasic timpuriu-Cretacic târziu, 199.6–66 mln. ani în urmă
Gastonia mount BYU 4.jpg
Schelet asamblat de Gastonia burgei, Muzeul de Paleontologie Brigham Young University
Stegosaurus (Natural History Museum, London).jpg
Schelet asamblat de Stegosaurus stenops, Muzeul de Istorie Naturală din Londra
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Sauropsida
Ordin: Ornithischia
Subordin: Thyreophora
Nopcsa, 1915
Subgrupuri

Thyreophora („scutierii“, sau adesea numiți „dinozauri blindați“) este un grup de dinozauri ornithischian blindați care au trăit de la începutul Jurasicului până la sfârșitul Cretacicului pe aproape toate continentele.

Se caracterizează prin prezența armurilor corporale aliniate în rânduri longitudinale de-a lungul corpului. Exemplarele primitive aveau scuturi simple sau mici, în formă de chilă sau osteoderm, în timp ce exemplarele târzii au dezvoltat structuri mai elaborate, inclusiv vârfuri și plăci. Majoritatea thyreophora erau erbivore și aveau creiere relativ mici în raport cu mărimea corpului.

Thyreophora include diferite subgrupuri, inclusiv subordinele Ankylosauria și Stegosauria. La ambele subordine, membrele anterioare erau mai scurte decât cele posterioare, în special la stegozaure.

Clasificare[modificare | modificare sursă]

Thyreophora a fost numită pentru prima dată de Nopcsa în 1915.[1] Thyreophora a fost definită ca o cladă de Paul Sereno în 1998, drept „toți genazaurii mai strâns legați de Ankylosaurus decât de Triceratops”. Thyreophoroidea a fost numită pentru prima dată de Nopcsa în 1928 și definită de Sereno în 1986, drept „Scelidosaurus, Ankylosaurus, cel mai recent strămoș comun al lor și toți urmașii săi”.[2] Eurypoda a fost numit pentru prima dată de Sereno în 1986 și definit de acesta în 1998, sub numele de „Stegosaurus, Ankylosaurus, cel mai recent strămoș comun al lor și toți descendenții lor”.[3] Cladograma de mai jos urmează o analiză din 2011 realizată de paleontologii Richard S. Thompson, Jolyon C. Parish, Susannah CR Maidment și Paul M. Barrett.[4]

 Thyreophora 

Laquintasaura?
Lesothosaurus?
Scutellosaurus Scutellosaurus.jpgTatisaurus
Emausaurus


 Thyreophoroidea 

Scelidosaurus Scelidosaurus harrisonii.png


 Eurypoda 

Stegosauria Stegosaurus stenops sophie wiki martyniuk flipped.png


 Ankylosauria 

Ankylosauridae Ankylosaurus magniventris reconstruction nomargin.pngNodosauridae Edmontonia dinosaur.png

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nopcsa, Ferenc (). „Die dinosaurier der Siebenbürgischen landesteile Ungarns” (PDF). Mitteilungen aus dem Jahrbuche der Kgl. 23: 1–24. 
  2. ^ Sereno, Paul (). „Phylogeny of the bird-hipped dinosaurs (order Ornithischia)”. National Geographic Research. 2 (2): 234–256. 
  3. ^ Paul, Sereno (). „A rationale for phylogenetic definitions, with application to the higher-level taxonomy of Dinosauria”. Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie, Abhandlungen. 210 (1): 41–83. 
  4. ^ Richard S. Thompson, Jolyon C. Parish, Susannah C. R. Maidment and Paul M. Barrett (). „Phylogeny of the ankylosaurian dinosaurs (Ornithischia: Thyreophora)”. Journal of Systematic Palaeontology. 10 (2): 301–312. doi:10.1080/14772019.2011.569091.