Sari la conținut

Triceratops

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Triceratops
Fosilă: Cretacicul târziu
Stare de conservare
fosilă
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Sauropsida
Ordin: Ornithischia
Subordin: Cerapoda
Familie: Ceratopsidae
Subfamilie: Ceratopsinae
Triceratops comparat cu un om

Triceratops (din elină τρεῖς treis ‚trei‘, κέρας kéras ‚corn‘ și ὤψ ōps ‚față‘; deci „față cu trei coarne“)[1] a fost un dinozaur erbivor care a trăit la sfârșitul stadiului Maastrichtian din perioada Cretacicului Târziu, în urmă cu 68 sau 65 de milioane de ani în ceea ce este acum America de Nord. A fost unul dintre ultimii dinozauri apăruți înainte de dezastrul de la sfârșitul Cretacicului care a dus la dispariția lor.

Este încă incert dacă trăia în turme sau dacă trăia singur, dar există mai multe dovezi ce sprijină prima variantă.[care?]

El cântărea între 6 și 12 tone, dar avea dimensiuni mici pentru această masă, între 7,9 și 9 metri în lungime și 3 în înălțime (ambele estimativ), lucru care îl făcea un dinozaur cu mișcări lente. Fosilele sale s-au descoperit pe teritoriul canadian și american.

Acest dinozaur apare în foarte multe emisiuni pentru copii (Harry și găletușa lui plină cu dinozauri, Barney și prietenii săi, Dinosaur King (personajul principal împreună cu Tyrannosaurus Rex), filme (Jurassic Park), precum și documentare (Umblând cu Dinozaurii, Parcul preistoric)

Unul dintre cei mai mari și mai comuni dinozauri cu coarne, Triceratops cîntărea 9 tone. Numai craniul lui avea o lungime de 1,8 m. Ca și alții din familia aceasta, Triceratops probabil că trăia în turme mari. Se poate că masculii rivali să se fi luptat între ei încurcîndu-și coarnele și apoi împingîndu-se cu blindajul capului.

Numele său înseamnă „față cu trei coarne", și derivă din limba greacă: tri/τρι înseamnă „trei", ceras/κέρας înseamnă „corn", iar -ops/ωψ înseamnă „față". Această denumire i-a fost atribuită datorită faptului că avea două coarne de 90 de centimetri deasupra capului și unul mai mic pe nas.

Dantură și dietă[modificare | modificare sursă]

Triceratops era erbivor, și din cauza capului său mic probabil mânca plante mici, deși ar fi putut demola plante mult mai înalte cu coarnele lui. Avea un cioc profund și îngust, și se crede că era mai bine folosit pentru apucare și jumulire decât pentru a mușca.

Dantura era aranjată în grupuri numite „baterii” cu coloane de la 36 la 40 de dinți, iar în fiecare coloană de pe fiecare maxilar erau câte 3-5 dinți stivuiți, în funcție de dimensiunea animalului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Wilhelm Gemoll: Griechisch-deutsches Schul- und Handwörterbuch. 9. Auflage, durchgesehen und erweitert von Karl Vretska; mit einer Einführung in die Sprachgeschichte von Heinz Kronasser. Freytag u. a., München u. a. 1965.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Triceratops
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Triceratops