Stegosaurus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
StegosaurusAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
Stare de conservare: Fosilă
Fosilă: Jurasicul târziu
Bałtów Park Jurajski 001.jpg
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Sauropsida
Supraordin: Dinosauria
Ordin: Ornithischia
Subordin: Thyreophora
Familie: Stegosauridae

Stegosaurus este un dinozaur cu armură din familia Stegosauridae ce a trăit în perioada Jurasic. El face parte din categoria primelor fosile de dinozauri descoperite. Pământurile pe care le cutreierau cu milioane de ani în urmă Stegosaurii se numesc acum America de Nord, dar o recentă descoperire a unei fosile în Portugalia a demonstrat că trăiau și în Europa. Dinozaurii din această specie le puteau face față Theropozilor (carnivorilor) mari ca Allosaurus sau dibace ca Ceratosaurus datorită cozii și a țepilor pe care îi dețineau, dar nu aveau voie să greșească în astfel de lupte. Numele Stegosaurus înseamnă șopârlă cu acoperiș în limba greacă, armura sa fiind aproape impenetrabilă. În jur de trei fosile au fost descoperite în formațiunea Morrison, datând de 145-155 de milioane de ani, și locuind într-un peisaj dominat de giganticii sauropozi.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Având în jur de 9 metri lungime și 4 metri înălțime, Stegosaurus este și unul dintre cei mai ușor de identificat dinozauri, fapt datorat celor două rânduri de plăci înalte și verticale situate pe spatele său, dar și a celor patru țepi de pe coadă folosiți foarte des în auto-apărare. Deasemenea, el era un dinozaur foarte mare care cântărea extrem de mult, fiind un urmaș al primilor sauropozi.

Mărimea unui Stegosaur comparată cu cea a unui om

Craniul lung plasat în partea de jos a corpului este foarte mic în proporție cu restul corpului. Acesta are o mică gaură între ochi și nas specifică dinozaurilor din familia sa dar și păsărilor moderne, pierdută însă până în zilele noastre. Poziția joasă a capului sugerează faptul că Stegosaurus era înconjurat de o vegetație decorată cu multă stepă înaltă față de cea de acum. Totuși, spinii de pe coadă îi puteau servi să dărâme copaci pentru a se hrăni, deși puțini copaci aveau mărimile actuale ceea ce înseamnă că era foarte greu, vegetația fiind gigantică de asemenea. Lui Stegosaurus îi lipseau dinții frontali, lucru care l-a plasat în rândul rumegătoarelor. Dinții săi erau triunghiulari și mici. El își folosea prin urmare și fălcile la mestecat. În raport cu mărimea sa puțin superioară celei a unui elefant, creierul era doar cât cel al câinelui. După o bine prezentată fosilă a craniului, marele paleontolog Othniel Charles Marsh a reușit să descopere în 1880 mărimile mai exacte ale creierului. Rezultatul analizei îndeaproape a organului SNC (sistemului nervos central) a fost următorul: Stegosaurus are cel mai mic creier față de restul dinozaurilor erbivori. Faptul că un animal ce cântărește 4,5 tone are un creier de 80 de grame a contribuit la ideea că dinozaurii erau proști, care acum este respinsă de savanți. Majoritatea informațiilor cunoscute despre Stegosaurus provin de la specimene mature, descoperindu-se recent și câteva în floarea copilăriei.

Clasificare[modificare | modificare sursă]

Stegosaurus a fost primul exemplar descoperit de cercetători dintre membrii familiei Stegosauridae. Numele său l-a dat și pe cel al familiei, deși nu chiar toți membrii îi sunt înrudiți, cei din sub-ordinul Stegosauria. Acesta cuprinde diversificatul Ankylosaurus și alții. Stegosaurii erau turme mari de dinozauri asemănători unii cu alții și care se ajutau între ei când întâlneau situații grele. Cele mai apropiate rude sunt: Wuerhosaurus din China și Centrosaurus din Africa de est.

Exemplare și specii înrudite[modificare | modificare sursă]

Iată o listă a exemplarelor de Stegosauri și a speciilor de dinozauri înrudite cu acesta și descoperite până acum:

Nume Exemplar Perioada descoperirii Țara descoperirii
Lexovisaurus Secolul XIX Anglia și Franța
Huayangosaurus Secolul XX China
Scelidosaurus 1880-1900 Anglia
Emausaurus 1991 Germania
Scutellosaurus Secolul XX Statele Unite ale Americii
Stegosaurus Armatus 1877 Statele Unite ale Americii
Stegosaurus Stenops 1886 Statele Unite ale Americii
Stegosaurus Longispinus 1916 Statele Unite ale Americii

Speciile de Stegosaurus au fost în mare parte studiate de paleontologul Othniel Charles Marsh, unul dintre cei mai importanți oameni ai acestei științe, fiind denumiți pe baza unor termeni latini și grecești.